Ποιο ασφαλιστικό ταμείο καλύπτει ομοιοπαθητικά φάρμακα;

12

Μπορεί η είδηση να μην είναι καινούργια, είναι ωστόσο επίκαιρη. Ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο, καλύπτει τη συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, με το αιτιολογικό ότι η ομοιοπαθητική ιατρική αναγνωρίζεται επίσημα ως εναλλακτική μορφή ιατρικής που ασκείται από εκπαιδευμένους ιατρούς.

Ο λόγος για τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), που από το 2015, αποφάσισε να αποζημιώνει τα συνταγογραφούμενα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Η σχετική ανακοίνωση, αναφέρει:

Το ΕΟΕΔΑΠ, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναγνωρίζει μια ψευδοεπιστημονική «ιατρική» μέθοδο, με το αιτιολογικό πως «η ομοιοπαθητική ιατρική αναγνωρίζεται επίσημα ως εναλλακτική μορφή ιατρικής«.

Το πρόβλημα όμως, ξεκινά από τη διατύπωση. Όταν λέμε «εναλλακτική μορφή ιατρικής«, εννοούμε μια μέθοδο που δεν έχει έχει αποδείξει επιστημονικά τη θεραπευτική της αξία και δεν είναι αναγνωρισμένη από το σύστημα υγείας. Η χρήση των λέξεων «αναγνώριση» και «εναλλακτική«, είναι εξ ορισμού λάθος, διότι δίνει τη παραπλανητική εντύπωση πως η ομοιοπαθητική, είναι μια ιατρικά αποδεκτή μέθοδος. Με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να καλύπτουν θεραπείες από βιοσυντονιστές, αρωματοθεραπευτές, χειροπρακτικούς, νηστειοθεραπευτές, υδροθεραπευτές, σαμάνους φυλών της Αφρικής κτλ.

Τα δεδομένα χωρίς αραίωση

Το ομοιοπαθητικά προϊόντα παρασκευάζονται κατά κύριο λόγο από εκχυλίσματα βοτάνων και μεταλλικών στοιχείων (ενεργή ουσία). Στη συνέχεια, η ουσία αυτή διαλύεται και δυναμοποιείται. Στη πρώτη περίπτωση, η μια απειροελάχιστη ποσότητα της ουσίας, διαλύεται σε μεγάλη ποσότητα νερού, ξανά και ξανά, ώσπου στο τέλος καθίσταται μη ανιχνεύσιμη. Τα »καλά» ομοιοπαθητικά φάρμακα, έχουν διάλυση τουλάχιστον 30C. που μεταφράζεται σε 1 μόριο ενεργής ουσίας, σε 10 εις την 60η μόρια νερού.  Μια απλή αναλογία, θα ήταν σαν να ρίξουμε ένα μόριο φαρμάκου σε ποσότητα νερού που ισούται με τον όγκο όλων των μορίων που απαρτίζουν το ηλιακό μας σύστημα! Υπάρχουν διαλύσεις που φτάνουν τα 400C! (Βλέπε Oscillococcinum).

Η δυναμοποίηση είναι μια σειρά από βίαιες αναταράξεις (10 συνήθως αρκούν), πάνω σε ένα ελαστικό σώμα (κρούσεις). Αυτή η διαδικασία μετατρέπει το αρχικό υλικό φάρμακο σε ολιστικό φάρμακο που δρα στο ενεργειακό επίπεδο του ανθρώπου. Πρόκειται για «επιστημονική» εξήγηση που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αυτές των αλχημιστών του μεσαίωνα. 

Αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

-Η ομοιοπαθητική, δεν αναγνωρίζεται από το Ελληνικό Σύστημα Υγείας.

-Με απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι »δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Περισσότερα εδώ.

-Η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Περισσότερα εδώ.

-Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη.

-Στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

-Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψειμέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις.

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν πως χωρίς επικουρικές συντάξεις θα μείνουν οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς ο ΕΔΟΕΑΠ πνέει τα λοίσθια, περιμένοντας να πληρώσει με δανεικά τις υποχρεώσεις του.

Μια καλή ιδέα εξοικονόμησης πόρων, θα ήταν η ανάκληση της απόφασης αποζημίωσης ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Εξάλλου, διαλύματα καθαρού νερού και χάπια ζάχαρης, στη καλύτερη των περιπτώσεων, το μόνο που μπορούν να θεραπεύσουν, είναι την αφυδάτωση και την υπογλυκαιμία…

Ποιο ασφαλιστικό ταμείο καλύπτει ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής at ellinika hoaxes
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε
 • The Dutch

  Δηλαδή με άλλα λόγια η ομοιπαθητική ανακάλυψε την κβαντομηχανική χρόνια πριν την ανακάλυψη της,και εμείς οι μακακες την υποβιβάζουμε…!
  Αμάν!

 • Antonis

  Εγώ δεν ξέρω ποιό επιστημονικό βιβλίο να διαβάσω που τα λέει όλα αυτά. Θα μου προτείνεις κάποιο, σε παρακαλώ; Κατά προτίμηση κάποιο καταξιωμένο και αναγνωρισμένο το οποίο διδάσκεται σε πανεπιστήμια ή σχολές που να έχουν σχέση με χημεία-βιολογία-ιατρική-φαρμακευτική κτλ…

  • Γλουπ!!!

   Μα οποιοδήποτε βιβλίο φυσικής διαβάσετε (ακόμη και του λυκείου) θα βρείτε πως τα ηλεκτρόνια έχουν σπιν συν ή πλην 1/2 και αυτό δεν αλλάζει τον κώλο μας να βαράμε κάτω…..
   Όσο για το «τρίτο» είδος φορτίου…… αυτό κι αν είναι…..
   Πάντως πρέπει να μου το αναγνωρίσετε. Σας έβαλα σε σκέψεις…..

 • Antonis

  Μπορεί κάποιος να μου δείξει σε ποιο ΦΕΚ είναι αυτή η υποτιθέμενη λίστα; Έψαξα στα ΦΕΚ (και κυρίως στο Β’ τεύχος, 918, άρθρο 2) αλλά δεν βρήκα τέτοια ανακοίνωση-τροπολογία σχετικά με οποιοδήποτε «επιβεβαιωμένο» ομοιοπαθητικό προοιόν. Δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζονται επίσημα στην Ελλάδα από τον ΕΟΦ, αυτό δεν με εκπλήσει καθόλου

 • dt

  Πως σε ένα comment κρύβεται μαζεμένη ανθρώπινη βλακεία… Αφού μας το κρύβουν πως θα διαβάσει κανένα επιστημονικό βιβλίο ή μήπως γλουπ;;;

  • Γλουπ!!!

   Ααα…. δεν έγραψα το καλύτερο…..
   Τα ηλεκτρόνια από φερμιόνια μετατρέπονται σε μποζόνια!!!
   Αυτό θα το βρείτε σίγουρα σε πολλά επιστημονικά βιβλία.

 • Μ. Τ

  Δεν ξέρω αν είναι ένα καλοστημένο τρολλάρισμα ή το εννοείς. Σε κάθε περίπτωση, το νερό της θάλασσας θα ήταν μια τεράστια δεξαμενή φαρμάκων με απρόβλεπτες συνέπεις για τον οργανισμό, αν ίσχυαν όλα αυτά που λένε οι ομοιοπαθητικοί.

  • Γλουπ!!!

   Αχ καλέ μου φίλε…..
   μα και φυσικά είναι εμπαιγμός, προς αυτούς που υποστηρίζουν τα ομο-φάρμακα βεβαίως.
   Τα έγραψα τόσο «φουσκωμένα» και υπερβάλλοντας, για αστείο προφανώς.
   Ποιος άνθρωπος που έχει βγάλει ένα λύκειο έστω, θα μπορούσε να τα πιστέψει όλα αυτά….
   Παρόλα αυτά, ακόμη και σε ανθρώπους που πιστεύω έχουν κάποιες γνώσεις, όπως οι απαντήσαντες, δημιουργήθηκε μια μικρή αμφιβολία.
   Δεν είναι καθόλου καλό αυτό σημάδι την κοινωνία μας.

   • Antigonos Gonatias

    Το πρόβλημα , φίλε, δεν τόσο οι γνώσεις όσο η έλειψη κριτικής σκέψης και η διάθεση του να ψάχνεσαι.Δυστυχώς την εποχή που ήμουν εγώ λύκειο(καμιά 15αρια χρόνια πρίν)η παπαγαλία και η <> πήγαιναν σύννεφο και φοβάμαι οτι δεν έχουν αλλάξει και πολλά απο τότε….

    • Γλουπ!!!

     Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και για καθημερινές πληροφορίες.Καμιά κριτική σκέψη ή έστω απλή σκέψη. Επαφιόμαστε σε αυτά που μας «πασάρουν» οι αυθεντίες. Πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές. Να μη μιλήσω και για προεκλογικές υποσχέσεις……
     Αν κάποιος πουλήσει «επιστημονιλίκι» (δείτε τους αριθμούς – τυχαία τους έγραψα – και την ορολογία που χρησιμοποίησα) τότε μένουμε όλοι με ανοιχτό το στόμα, σαν χάνοι. Και χάφτουμε ο,τι και να μας πουν.
     Αλλά δεν είναι μόνο η έλλειψη κριτικής σκέψης.
     Είναι και η αδυναμία μας να διαβάσουμε ένα απλό κείμενο, όπου η κάθε λέξη έχει το νόημά της.
     Για παράδειγμα, έβαλα το «ουδέποτε» σε παρένθεση αλλά κανείς δεν το πρόσεξε. Όλοι το προσπέρασαν.

     • Antonis

      Χα χα οκ, δεν κατάλαβα ότι με τρόλλαρες γιατί έχω συνηθίσει να διαβάζω τις πιο απίστευτες μπαρούφες από άτομα που πιστεύουν σε τέτοια και συχνά αντιγράφουν ότι βρουνε από τυχάρπαστες σελίδες στο ίντερνετ. Για αυτό το λόγο σου ζήτησα την πιο απλή απόδειξη, ενός τέτοιου βιβλίου που διδάσκεται σε πανεπιστήμιο σοβαρό. Δεν θέλω να το παίζς έξυπνος αλλά αμφιβολία στην προσωπική μου αντίληψη δεν εμπαίνε τόσο γρήγορα χωρίς σοβαρό όγκο αποδείξεων και την συμφωνία της επιστιμονικής κοινότητας να το υποστηρίζει. Αλλά, κακά τα ψέματα… το ουδέποτε δεν το έπιασα χαχαχα! Στην τελική όμως θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ότι ο κόσμος δεν έχει μάθει να διαβάζει και να καταλαβαίνει και παρουσιάζει απόλυτη έλειψη κριτικής σκέψης.