Ποιοι είμαστε
Αρχική Ποιο ασφαλιστικό ταμείο καλύπτει ομοιοπαθητικά φάρμακα;ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ποιο ασφαλιστικό ταμείο καλύπτει ομοιοπαθητικά φάρμακα;

4 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μπορεί η είδηση να μην είναι καινούργια, είναι ωστόσο επίκαιρη. Ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο, καλύπτει τη συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, με το αιτιολογικό ότι η ομοιοπαθητική ιατρική αναγνωρίζεται επίσημα ως εναλλακτική μορφή ιατρικής που ασκείται από εκπαιδευμένους ιατρούς.

Ο λόγος για τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), που από το 2015, αποφάσισε να αποζημιώνει τα συνταγογραφούμενα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Η σχετική ανακοίνωση, αναφέρει:

Το ΕΟΕΔΑΠ, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναγνωρίζει μια ψευδοεπιστημονική «ιατρική» μέθοδο, με το αιτιολογικό πως «η ομοιοπαθητική ιατρική αναγνωρίζεται επίσημα ως εναλλακτική μορφή ιατρικής«.

Το πρόβλημα όμως, ξεκινά από τη διατύπωση. Όταν λέμε «εναλλακτική μορφή ιατρικής«, εννοούμε μια μέθοδο που δεν έχει έχει αποδείξει επιστημονικά τη θεραπευτική της αξία και δεν είναι αναγνωρισμένη από το σύστημα υγείας. Η χρήση των λέξεων «αναγνώριση» και «εναλλακτική«, είναι εξ ορισμού λάθος, διότι δίνει τη παραπλανητική εντύπωση πως η ομοιοπαθητική, είναι μια ιατρικά αποδεκτή μέθοδος. Με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να καλύπτουν θεραπείες από βιοσυντονιστές, αρωματοθεραπευτές, χειροπρακτικούς, νηστειοθεραπευτές, υδροθεραπευτές, σαμάνους φυλών της Αφρικής κτλ.

Τα δεδομένα χωρίς αραίωση

Το ομοιοπαθητικά προϊόντα παρασκευάζονται κατά κύριο λόγο από εκχυλίσματα βοτάνων και μεταλλικών στοιχείων (ενεργή ουσία). Στη συνέχεια, η ουσία αυτή διαλύεται και δυναμοποιείται. Στη πρώτη περίπτωση, η μια απειροελάχιστη ποσότητα της ουσίας, διαλύεται σε μεγάλη ποσότητα νερού, ξανά και ξανά, ώσπου στο τέλος καθίσταται μη ανιχνεύσιμη. Τα »καλά» ομοιοπαθητικά φάρμακα, έχουν διάλυση τουλάχιστον 30C. που μεταφράζεται σε 1 μόριο ενεργής ουσίας, σε 10 εις την 60η μόρια νερού.  Μια απλή αναλογία, θα ήταν σαν να ρίξουμε ένα μόριο φαρμάκου σε ποσότητα νερού που ισούται με τον όγκο όλων των μορίων που απαρτίζουν το ηλιακό μας σύστημα! Υπάρχουν διαλύσεις που φτάνουν τα 400C! (Βλέπε Oscillococcinum).

Η δυναμοποίηση είναι μια σειρά από βίαιες αναταράξεις (10 συνήθως αρκούν), πάνω σε ένα ελαστικό σώμα (κρούσεις). Αυτή η διαδικασία μετατρέπει το αρχικό υλικό φάρμακο σε ολιστικό φάρμακο που δρα στο ενεργειακό επίπεδο του ανθρώπου. Πρόκειται για «επιστημονική» εξήγηση που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αυτές των αλχημιστών του μεσαίωνα. 

Αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

-Η ομοιοπαθητική, δεν αναγνωρίζεται από το Ελληνικό Σύστημα Υγείας.

-Με απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι »δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Περισσότερα εδώ.

-Η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Περισσότερα εδώ.

-Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη.

-Στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

-Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψειμέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις.

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν πως χωρίς επικουρικές συντάξεις θα μείνουν οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς ο ΕΔΟΕΑΠ πνέει τα λοίσθια, περιμένοντας να πληρώσει με δανεικά τις υποχρεώσεις του.

Μια καλή ιδέα εξοικονόμησης πόρων, θα ήταν η ανάκληση της απόφασης αποζημίωσης ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Εξάλλου, διαλύματα καθαρού νερού και χάπια ζάχαρης, στη καλύτερη των περιπτώσεων, το μόνο που μπορούν να θεραπεύσουν, είναι την αφυδάτωση και την υπογλυκαιμία…

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/06/03/homeopathic-drugs-edoeap/

Fact-check for the sake of Democracy