Ποιοι είμαστε
Αρχική Η αμφισβήτηση της ύπαρξης κλιματικής αλλαγής από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η αμφισβήτηση της ύπαρξης κλιματικής αλλαγής από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

5 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η οποία επικροτεί την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη του Παρισιού και παρουσιάζει την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ως επίπλαστη ιδέα.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Την ανακοίνωση θα βρείτε [ΕΔΩ]

Οι συνομωσιολογικές θεωρίες σχετικά με την «κατασκευή» της έννοιας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής δεν είναι καινούργιες. Αυτές οι θεωρίες ανακυκλώνονται ανα τα χρόνια και αλλάζουν μορφή αλλά δεν εξαφανίζονται. Η εν λόγω ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ λοιπόν δεν αποτελεί έκπληξη στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων. Παρότι όμως οι ψευδοεπιστημονικές αντιλήψεις περί κλιματικής αλλαγής εντοπίζονται και στα δυο άκρα του φάσματος, δηλαδή και από τα άτομα που κινδυνολογούν υπερ του δέοντος σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες το φαινομένου αλλά και από αυτούς που αρνούνται την ύπαρξη του, η πραγματικότητα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και το γεγονός ότι βασική αιτία της επιδείνωσης είναι η ανθρωπογενής δραστηριότητα δεν είναι ανοιχτα προς συζήτηση.

Πριν κάνουμε την οποιαδήποτε αναφορά στην προαναφερθείσα ανακοίνωση είναι σκόπιμο να αποσαφηνίσουμε μερικές έννοιες.

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να μπερδεύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τη κλιματική αλλαγή.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι, πολύ χοντρικά, ο εγκλωβισμός μέρους της ηλιακής ακτινοβολίας στη Γη με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του πλανήτη να διατηρείται στα επίπεδα όπου εξελιχθήκαμε να επιβιώνουμε. Ένα μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου που πέφτει στην επιφάνεια της Γης απορροφάται ενώ ένα άλλο μέρος αντανακλάται στο διάστημα. Από το μέρος που αντανακλάται στο διάστημα, ένα ποσοστό δεσμεύεται από χημικές ενώσεις που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα της Γης με χαρακτηριστικές το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

Πολύ απλά αυτό το φαινόμενο είναι ο λόγος που η Γη διατηρεί τη θερμοκρασία της σε επίπεδα που μας επιτρέπουν να επιβιώνουμε. Ωστόσο, όταν οι συγκεντρώσεις των αερίων που αναφέραμε αυξάνεται πάνω από κάποια επίπεδα, παρατηρούνται ακραίες αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη. Η αύξηση των συγκεντρώσεων στα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες όπως διάφορα φυσικά φαινόμενα. Ωστόσο αυτές οι φυσικές διακυμάνσεις λαμβάνουν χώρα μέσα σε μεγάλες χρονικές περιόδους. Η απότομη αύξηση αυτών των επιπέδων από την αρχή της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί, μετά από χιλιάδες μελέτες και ευρήματα, στην ανθρωπογενή δραστηριότητα.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Υποστηρίζοντας και επιμένοντας, προφανώς, στην άποψή του ότι η κλιματική αλλαγή είναι απλά μια «κινεζική συνωμοσία», ο Τραμπ -τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του- ανακοινώνει ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης για την κλιματική αλλαγή και τερματίζουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

Εδω είναι σκόπιμο να εξηγήσουμε εν τάχει τι είναι η συμφωνία του Παρισιού. Πρόκειται για μια μη δεσμευτική συμφωνία μεταξύ 195 κρατών η οποία έχει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να σταθεροποιήσει την αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος κάτω από 2℃ συγκριτικά με τα επίπεδα πριν τη βιομηχανική επανάσταση. Όπως ειπώθηκε ήδη δεν υπάρχει μηχανισμός επιβολής των όρων της συμφωνίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία έχει ως στόχο να κινητοποιήσει μεγάλα κράτη ανά το κόσμο, κυρίως τα κράτη που παράγουν τους περισσότερους ρύπους, να μετακινηθούν προς μορφές ενέργειας που δε θα επιδεινώσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας πολλά κράτη αρχίζουν να επενδύουν σε λεγόμενες «πράσινες μορφές ενέργειας» σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν πιο γρήγορα από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Αλήθεια, μετά από την εξέλιξη αυτή, ποιο μπορεί να είναι το προφανές: α) ότι πίσω από τον μύθο της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και συγκεκριμένες βιομηχανίες που προωθούν φιλοσοφίες, εκστρατείες, «λογικές» και προπαγανδίζουν υπέρ της κλιματικής αλλαγής, με προφανή στόχο να αποκομίσουν κέρδη ή β) το ότι μία υπερδύναμη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπορεί να αδιαφορεί τόσο πολύ για το μέλλον και να είναι τόσο «αναίσθητη» αδιαφορώντας για κάτι δήθεν «τόσο τραγικό» όσο το «κατασκεύασμα» της κλιματικής αλλαγής;

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η θέση των συντακτών της εν λόγω ανακοίνωσης. Το γεγονός ότι η ανθρωπογενής δραστηριότητα αποτελεί το βασικό παράγοντα επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο δεδομένο και αυτό το συμπέρασμα βασίστηκε σε τόνους ερευνών οι οποίες έχουν αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση επιστημονικής συναίνεσης ως προς αυτό το ζήτημα.

Στο πλαίσιο της τεκμηρίωσης των ισχυρισμών που γίνονται σε αυτό το άρθρο λοιπόν ας εξετάσουμε τα διαθέσιμα δεδομένα.

Αρχικά έχουμε δυο μεγάλες μετα-αναλύσεις επιστημονικών μελετών από τους Cook et al εκ των οποίων η πρώτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Enviromental Research Letters το 2013 και η δεύτερη δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό το 2016. Μετα-ανάλυση είναι η ανασκόπηση των αποτελεσμάτων μεγάλου αριθμού έγκριτων και ελεγμένων μελετών πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα έτσι ώστε να εξακριβωθεί προς ποιο αποτέλεσμα τείνει η πλειοψηφία των μελετών. Και οι δυο εξέτασαν έρευνες στις οποίες μελετήθηκε η ύπαρξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα, ενώ ένα ποσοστό των μελετών που ανασκοπήθηκαν και στις δυο μετα-αναλύσεις έπαιρναν θέση ως προς το αν η ταχεία επιδείνωση του εν λόγω φαινομένου έχει ανθρωπογενή αίτια ή όχι και από το ποσοστό των μελετών που έπαιρναν θέση το 97% κατέληξε στο ότι όντως η ανθρωπογενή δραστηριότητα είναι η αιτία. [πηγή 1][πηγή 2]

Σήμερα, όταν αναφέρουμε την λέξη «περιβάλλον», συνειρμικά σκεφτόμαστε «κλιματική αλλαγή» και «υπερθέρμανση του πλανήτη», την ίδια ώρα που η αλλαγή του κλίματος αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό και οικονομικό ζήτημα στα χέρια αυτών που διαμορφώνουν τις πολιτικές και που στο όνομα των «πράσινων χαρτοφυλακίων» εφεύραν την «πράσινη οικονομία».

Θα ήταν αφέλεια να σκεφθεί κάποιος ότι η κίνηση του Προέδρου των ΗΠΑ είναι ατυχής ή τυχαία ή άστοχη ή άτοπη. Μάλλον το αντίθετο. Και στοχευμένη είναι και καθόλου τυχαία και μάλλον είναι ένα βήμα στο οποίο θα προστεθούν πολλά ακόμα βήματα και που όσο  περνούν τα χρόνια τόσο θα έρχονται να αποδείξουν ότι οι υποψίες και οι αρχικές εκτιμήσεις για την καλοστημένη μηχανή της κλιματικής αλλαγής και την απάτη των μεγάλων συμφερόντων στις πλάτες των περισσότερο αδυνάτων, έχουν ισχυρή βάση και μία πολύ δυνατή δόση αντικειμενικότητας.

Η συζήτηση περί των επιπτώσεων της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία αφορούν περισσότερο τα πεδία των πολιτικών και οικονομικών επιστημών και συνεπώς δεν έχει νόημα να τα εξετάσουμε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Ωστόσο οι συνεχείς νύξεις της ανακοίνωσης περί έλλειψης εγκυρότητας των ισχυρισμών όσων αφορά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στερούνται τεκμηρίωσης.

Τα δεδομένα από γεωλογικά ευρήματα, από δεδομένα δορυφόρων και ατμοσφαιρικές αναλύσεις δεν αφήνουν πλέον περιθώριο για συζήτηση. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό φαινόμενο και η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ο βασικός παράγοντας επιδείνωσης του. Πιο συγκεκριμένα από το 1870 όπου ξεκίνησε η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση μέχρι σήμερα η ανθρωπογενής δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση 2,000 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. [πηγή]

Επιπλέον από μετρήσεις σε αέρια που έχουν εγκλωβιστεί σε πάγο στους πόλους του πλανήτη μπορούμε να υπολογίσουμε τη σύσταση που είχε η ατμόσφαιρα της Γης πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα είναι περίπου 400ppm (μέρη ανα εκατομμύριο) ενώ πριν από περίπου 800,000 χρόνια η συγκέντρωση ήταν περίπου 190ppm. Παρότι τα χρονικά πλαίσια δεν είναι αυστηρά καθορισμένα, το γενικά αποδεκτό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για την υψηλότερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον για τα τελευταία 1,000,000 χρόνια. [πηγή 1][πηγή 2]

Ο ρυθμός αύξησης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης διπλασιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια και αν δε ληφθούν κατάλληλα μέτρα αυτός ο ρυθμός θα αυξηθεί. Ο λόγος που η επιστημονική κοινότητα κρούει το κώδωνα του κινδύνου σχετικά με αυτό το πρόβλημα είναι λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που θα έχει η επιδείνωση του φαινομένου για το είδος μας. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές τις επιπτώσεις είναι η μετατροπή περιοχών της Μέσης Ανατολής σε μη κατοικήσιμες ζώνες λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, γεγονός που θα αυξήσει το μεταναστευτικό κύμα προς τη Δύση, λειψυδρία, μείωση της αρόσιμης γης, αύξηση της στάθμης των ωκεανών, κρούσματα επιδημιών λόγω ευνοϊκού περιβάλλοντος ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και ούτω καθεξής.[πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Εν ολίγοις τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα τόσο για την εγκυρότητα του ισχυρισμού πως η κλιματική αλλαγή έχει ανθρωπογενή αίτια όσο και για τους κινδύνους που ενέχει η αδράνεια στο θέμα της παραγωγής ενέργειας για το μέλλον του ανθρώπινου είδους.

Συνεπώς, ίσως θα ήταν σκόπιμο τέτοιου είδους ανακοινώσεις να εξετάζονται από κάποιον ειδικό ή επιστημονική επιτροπή πριν δημοσιευτούν καθώς η δημοσίευση ψευδοεπιστημονικών θεωριών συνωμοσίας σε επίσημη ανακοίνωση δε βοηθάει ούτε το κοινό ούτε την εταιρία.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.