Ακαδημαϊκός, αντιπρύτανης και καθηγητής έδρας, απόφοιτος Δημοτικού…

43

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει πολλά δημοσιεύματα από ηλεκτρονικά μέσα, ακόμα και από μεγάλα ΜΜΕ με κύρος και αξιοπιστία(;), σχετικά με έναν άνθρωπο που φέρεται να έχει καταφέρει πάρα πολλά στο χώρο της επιστήμης: Κάτοχος διδακτορικών τίτλων, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, εμφανίσεις σε συνέδρια και βραβεύσεις από βαρυσήμαντους οργανισμούς κτλ. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτός ο «ΑκαδημαΪκός, καθηγητής Ψυχολογίας και Αντιπρύτανης της Ρωσικής Ακαδημίας», είναι απόφοιτος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει μόνο απολυτήριο δημοτικού! Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ποιος είναι ο Γ. Πασχαλίδης;

Ο Γεώργιος Πασχαλίδης, φέρεται να είναι ένας ακόμη «λαμπρός επιστήμονας, διορατικός και θεραπευτής». Σύμφωνα με όσα είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο, παρουσιάζεται -και τον παρουσιάζουν- ως διδάκτορα ψυχολογίας και… εφευρέτη τού μοντέλου «Tri-Anthropo-Type Paschalidis». Μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται πως του έχουν απονεμηθεί 3 διδακτορικά, από Ρωσία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. (Δείτε το σχετικό βίντεο στο 33:10 & 33:40 που αφορά την απονομή διδακτορικού από «ρωσική ακαδημία»)

Σε άλλο βιογραφικό που βρήκαμε στο διαδίκτυο, ο κ. Πασχαλίδης αυτοπαρουσιάζεται ως διδάκτωρ ψυχολογίας της Ακαδημίας NOOSFERA. Αναφέρεται μάλιστα πως έχει συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, σε Γερμανία και Ελβετία.

Ο Γ. Πασχαλίδης, γεννήθηκε το 1957, στο χωριό Αιγίνιο του Νομού Πιερίας. Σταμάτησε το σχολείο αφού τελείωσε μόνο το Δημοτικό «με βαθμό απολυτηρίου 7», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως  ηλεκτροσυγκολλητής, χειριστής χωματουργικών μηχανημάτων, γεωργός, μαραγκός κτλ.

Το 2002, υπήρξε μια καθοριστική χρονιά για τη ζωή του: «Άρχισα να βλέπω πίσω και πέρα απ’ ό,τι η κανονική  ανθρώπινη όραση μας επιτρέπει«. Όλο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έλαβε χώρα στον Όλυμπο. Από εκείνο το σημείο και μετά, όλα αλλάζουν και αρχίζει να γίνεται δέκτης κάποιας «ανώτερης γνώσης».  Κατόπιν, αρχίζει να «θεραπεύει» ασθενείς με θαυματουργό τρόπο (ψωρίαση, παραπληγία). Άρθρο τής ιστοσελίδας newsnowgr.com, αναφέρει ότι το 2013 ο κ. Πασχαλίδης, «Θεράπευε παιδιά σε βίλα στο Ρίο»

Η… «επιφοίτηση» του κ. Πασχαλίδη, τον οδήγησε, όπως ισχυρίζεται, σε «σημαντικές ανακαλύψεις».

Ενδεικτικά, στο superiorbooks.gr που πουλά τα βιβλία του, διαβάζουμε:

«Ο Γιώργος Πασχαλίδης δέχεται το ΧΑΡΙΣΜΑ της θεραπείας και της ενόρασης. Σταδιακά, προσπαθώντας και ο ίδιος να μάθει να ζει με αυτό το απίστευτο θείο δώρο, εξέλιξε στον ανώτερο βαθμό τις ικανότητές του. Συνεργάζεται πλέον με μεγάλα ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό, όπου η δύναμή του εξετάστηκε, μετρήθηκε και επιβεβαιώθηκε με αναγνωρισμένες επιστημονικά μεθόδους

Το «χάρισμα» που έλαβε ο κ. Πασχαλίδης, τον οδήγησε στην «ανακάλυψη» ενός μοντέλου («tri-antropo type Paschalidis»), που αφορά τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και του σώματος. Σύμφωνα με το Μοντέλο αυτό, όλοι οι άνθρωποι κατηγοριοποιούνται σε τρεις μόνο τύπους προσωπικότητας: τον Α, τον Β και τον Γ τύπο.

Από το Δημοτικό, κάτοχος διδακτορικού

Στο σημερινό βιογραφικό του, είναι ιδιαιτέρως φειδωλός για το πριν του 2002 παρελθόν του. Δεν αναγράφει πουθενά ότι είναι απόφοιτος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε τα περί «οράματος» και «διόρασης» που βίωσε το 2002.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι από το οπισθόφυλλο του βιβλίου του «Άνοιγμα αγάπης, πορεία ζωής«, όπως κυκλοφορεί σήμερα. Όπως βλέπουμε, πλέον δηλώνει αντιπρύτανης και καθηγητής της «Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Έρευνας», διδάκτωρ ψυχολογίας, πρύτανης του παραρτήματος της Ακαδημίας στην Ελλάδα, ενώ δε κάνει καμία αναφορά, όπως παλιότερα, για τον μοναδικό τίτλο σπουδών που διαθέτει, που δεν είναι άλλος από το απολυτήριο Δημοτικού.

Σε μια παλαιότερη συνέντευξη του στο BEST TV στη Καλαμάτα το 2013, ερωτώμενος από τον παρουσιαστή σχετικά με το τρόπο που απέκτησε τις δυνατότητές του, φαίνεται να διστάζει να απαντήσει.

Ο Γ. Πασχαλίδης είναι πολυγραφότατος. Τα βιβλία του, καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως διατροφήυγείαοικονομικά κτλ.

Η «ανακάλυψη» του κ. Πασχαλίδη

Μοντέλο Tri-Anthropo-Type Paschalidis
Οι τρεις ανθρώπινοι τύποι που «ανακάλυψε» ο κ. Πασχαλίδης, κατατάσσονται με βάση:
-Τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας
-Τη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου (ο Α τύπος λειτουργεί με τον κροταφικό φλοιό, ο Β με την αμυγδαλή και ο Γ με τον ιππόκαμπο)
-Τον εντερότυπο
-Τη σκελετική κατασκευή
-Την απορρόφηση βιομετάλλων και βιταμινών
-Την προδιάθεση και εκδήλωση των ασθενειών του κάθε τύπου.

Ανάλογα με το τύπο κάθε τύπο, αντιστοιχούν οι ανάλογες «πιθανές» ασθένειες:

Ο κ. Πασχαλίδης, προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο 40 ερωτήσεων, για να καθοριστεί σε ποιο τύπο ανήκουν.

Έρευνα πάνω σε ανθρώπους

Ο κ. Πασχαλίδης, αναφέρει πως έχει μελετήσει έναν εξωπραγματικό αριθμό ατόμων (10.000.000, παρατήρηση, μελέτη, ιατρική γνωμάτευση, αυτοπροσώπως και τηλεφωνικά όπως ισχυρίζεται), στα πλαίσια της έρευνάς του. Εάν προς στιγμή δεχτούμε αυτό το νούμερο και το πολλαπλασιάσουμε επί ένα λεπτό για κάθε άτομο (χρόνος εξωφρενικά μικρός για να μελετηθεί ένας άνθρωπος), προκύπτει πως θα απαιτούνταν περισσότερα από 19 χρόνια συνεχούς και αδιάκοπης (24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα) μελέτης ανθρώπων (1 έτος ισούται με 525.600 λεπτά). Αν υποθέσουμε πως ο κ. Πασχαλίδης, αφιέρωνε οκτώ ώρες την ημέρα για αυτό το σκοπό, θα χρειαζόταν ούτε λίγο, ούτε πολύ, 57 ολόκληρα χρόνια! Επομένως, είναι πρακτικά αδύνατο για έναν άνθρωπο να μελετήσει (αφιερώνοντας έστω ένα λεπτό στο καθένα), έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Δείτε τον ισχυρισμό από το 05:00 και μετά.

Τι ισχύει απ’ όλα τα ανωτέρω;

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Πασχαλίδη, αφού τελείωσε το Δημοτικό και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές για αρκετά χρόνια, το 2002, είχε, όπως αναφέραμε, μια «επιφοίτηση» (αναπόδεικτος ισχυρισμός). Κατόπιν άρχισε να θεραπεύει ανθρώπους (επίσης αναπόδεικτος ισχυρισμός).

Μερικά χρόνια αργότερα, γίνεται διδάκτορας της Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Έρευνας – Noosfera. Η συγκεκριμένη ακαδημία, είναι ένας «εναλλακτικός», ψευδοεπιστημονικός θεσμός, που στερείται οποιασδήποτε αξιοπιστίας, επιστημονικού κύρους και αναγνώρισης. Για παράδειγμα, ο λόγος που απένειμαν διδακτορικό στο κ. Πασχαλίδη (απόφοιτος Δημοτικού), είναι επειδή έχει γράψει 26 βιβλία και έχει κάνει πολλά σεμινάρια. Εξυπακούεται πως οι διδακτορικοί τίτλοι, δεν δίνονται «τιμητικά», αλλά κατόπιν κοπιαστικής και πολύχρονης (πρωτότυπης) έρευνας. Με λίγα λόγια, η εν λόγω Ακαδημία, δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη και οι τίτλοι που χορηγούνται είναι άνευ αξίας.

Ο σύνδεσμος από την ιστοσελίδα του κ. Πασχαλίδη για την Ρωσική Ακαδημία Εκπαίδευσης και Έρευνας, μας οδηγεί σε ιστοσελίδα που δεν λειτουργεί.

Η περίφημη Ακαδημία Noosfera που βράβευσε τον κ. Πασχαλίδη, δεν είναι τίποτα άλλο από ένας πλασματικός οργανισμός. Σύμφωνα με το πασίγνωστο Quackwatch, «Η Ρωσική Ακαδημία Εκπαίδευσης και Έρευνας(NOOSFERA), είναι ένας ψεύτικος οργανισμός που καπηλεύεται το όνομα της αληθινής Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης«.

Το Quackwatch, αποτελεί σημείο αναφοράς για καταρρίψεις ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών.

Το Quackwatch, αποτελεί δημιούργημα του Dr Stephen Barrett. Σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ. Πασχαλίδη ο Richard Hoth, ένα από τα εθελοντικά μέλη της ομάδας και διαχειριστής της σελίδας του Quackwatch στο Facebook, μας απάντησε και ανάρτησε σχετικό ποστ στη σελίδα του Quachwatch στο Facebook:

Μετάφραση:

Ο καθηγητής «Γιώργος Πασχαλίδης αναβιώνει την αρχαία, προεπιστημονική αντίληψη ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε διάφορους τύπους και η κατανόηση αυτών των τύπων είναι το κλειδί για την υγεία. Εκτός από την προφανή σχέση η αρχαία ψευδοεπιστήμη του Χυμοπαθολογίας* (https://en.wikipedia.org/wiki / Humorism), υπάρχει μια πιο σύγχρονη σύνδεση με το είδος του αίματος που είναι δημοφιλές στην Ιαπωνία και την Κορέα
(Https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_type_personality_theory).
Ας ρίξουμε μια ματιά στα προσόντα του Καθηγητή και το (επιστημονικό) υπόβαθρο.
1) «Αντιπρύτανης της Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Έρευνας» NOOSFERA «»
Αυτός ο φανταστικός οργανισμός καπηλεύεται το όνομα της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉΣ Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης (http://www.pirao.ru/en/)
2) «Πρύτανης της Ακαδημίας Noosfera στην Ελλάδα»
Πρόκειται για ένα new age ησυχαστήριο, όπου μπορείτε να πάτε και να μάθετε για την ψευδοεπιστημονική τελετουργία όπως η «Aura Surgery» ή να κάνετε «A Course in Miracles» για 650 ευρώ ανά συνεδρία συν διαμονή
Http://www.noosfera.gr/…/new-aura-surgery-der-neuen-aura-c…/
3) «Μέλος του ΔΣ της Ρωσικής Ένωσης Αεροπορίας, Διαστήματος, Ναυτικής, Ακραικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής»
Μια άλλη πλασματική οργάνωση. Υπάρχει ένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ «» Σύνδεσμος Αεροπορίας, Διαστημικής, Ναυτικής, Ακραίας και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Ρωσίας «που συνδέεται με την Ιατρική Εταιρεία Αεροδιαστήματος, ωστόσο σύμφωνα με τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου, αυτή η οργάνωση δεν έχει εκπροσωπηθεί σε πρόσφατες συναντήσεις, παρά το γεγονός ότι είναι affiliated.
4) «Καθηγητής Ψυχολογίας» –
Κατέχει διδακτορικό από την «Ακαδημία» του οποίου είναι ο πρύτανης, «Noosfera»
Περισσότερα στα σχόλια ..

Συνοψίζοντας, το «διδακτορικό δίπλωμα» του κ. Πασχαλίδη, εκδόθηκε από μια ανύπαρκτη (τουλάχιστον επιστημονικά) ακαδημία.

*Χυμοπαθολογία: Η θεωρία των τεσσάρων χυμών διατυπώθηκε το 400 π.Χ. στην φιλοσοφική διατριβή Περί της φύσης των ανθρώπων της σχολής του Ιπποκράτη και βασιζόταν στην θεωρία των τεσσάρων στοιχείων του Εμπεδοκλή (αίμα, μαύρη και λευκή χολή, φλέγμα).

Για να μάθετε για την αμφιλεγόμενη προφητική/μελλοντολογική θεωρία της Νοοσφαίρας, πατήστε εδώ.

Τεράστια εντύπωση μας προκάλεσε πως το ΒΗΜΑ και η ΕΡΤ, φιλοξένησαν άρθρα για το ψευδοεπιστημονικό διδακτορικό του κ. Πασχαλίδη:

Η απονομή διδακτορικού από τη NOOSFERA

Στο βίντεο παρατηρούμε τα εξής:

-Στο 11:00, ο πλαστικός χειρούργος Κων/νος Μανώλης, εξαίρει το ερευνητικό έργο του κ. Πασχαλίδη («έργο πολύτιμο και μοναδικό», «χρησιμοποιώντας τη τυπολογία Πασχαλίδη… κάνει γρηγορότερη τη θεραπεία», «πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε επιστήμονα»). Όπως θα δούμε παρακάτω, τα λεγόμενα του κ. Μανώλη, δεν έχουν βάση.

-Στο 14:40, η κα Ελένη Παυλίδου (γενική χειρούργος), αναφέρει πως το μοντέλο Πασχαλίδη είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων των εποχών (!). Λέει επίσης πως γνώρισε τον «κ. Γιώργο» πως όταν τον επισκέφθηκε για να θεραπεύσει το παιδί της (!!). Μάλιστα, όταν παίρνει ιστορικό από ασθενείς εξετάζει και τον τύπο ανθρώπου και τον εφαρμόζει στη χειρουργική… («το κάνουμε σαν παιχνίδι»). Το πως «θεραπεύει» ο κ. Πασχαλίδης, παραμένει άγνωστο.

-Στο 23:40, παίρνει το λόγο ο κ. Στέλιος Πανικίδης, γενικός ιατρός («ειδικότητα που ασχολείται με τον άνθρωπο και την οικογένειά του ολιστικά«). «Το Μοντέλο Tri-Anthropo-Type Paschalidis είναι αυτή η επανάσταση, επειδή αλλάζει αυτό το κατεστημένο περιεχόμενο περί ύλης, χρόνου και χώρου και είναι το μόνο που ενώνει το Θεό με την επιστήμη δίνοντας λύσεις σε όλα τα προβλήματα του ανθρώπου«. Κάνει επίσης τον αναπόδεικτο ισχυρισμόπως το Μοντέλο «Tri-Anthropo-Type Paschalidis» δίνει απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα της κλασικής ιατρικής, βοηθά στην αποτελεσματικότερη πρόληψη, την γρήγορη διάγνωση και την πιο στοχευμένη θεραπεία και είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

-Στο 27:35, η παθολόγος Ιρένε Νεάγκου, αναφέρει: «Γνωρίζοντας την τυπολογία μπορούμε να βοηθήσουμε τον ασθενή από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης στο γιατρό να έχουμε πιο στοχευμένο ιστορικό, κατευθυνόμενες εξετάσεις και καλύτερη ερμηνεία αυτών καθώς και συγκεκριμένες θεραπείες βάση Τύπου. Γνωρίζοντας την γενετική προδιάθεση του κάθε τύπου μιας ασθένειας μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση μιας νόσου ή να μειώσουμε με τις επιπλοκές» (ακόμη ένας αναπόδεικτος ισχυρισμός).

Κανείς από τους ανωτέρω, δεν έχει δημοσιεύσει κάποια έρευνα που να εξηγεί τη χρήση του μοντέλου Πασχαλίδη στην ιατρική.

Στο 32:05, η ψυχοθεραπεύτρια Μέλπη Ρουσογιαννάκη, αναφέρει: «Η εφαρμογή του μοντέλου tri-antropo type, στην εργασία μου, έφερε στοχευμένα και άμεσα αποτελέσματα» (αναπόδεικτος ισχυρισμός).

-Στο 49:40, βλέπουμε να του απονέμεται το μετάλλιο για τα 70 χρόνια της νίκης της ΕΣΣΔ, ενάντια στους Ναζί.

Το συγκεκριμένο μετάλλιο, εκδόθηκε ως αναμνηστικό από το Κομουνιστικό Κόμμα Ρωσίας για τα 70 χρόνια από τη νίκη στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προφανώς, ο κ. Πασχαλίδης δεν πολέμησε στο ανατολικό μέτωπο και η απονομή δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια κίνηση εντυπωσιασμού. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς μετάλλιο που είχε παρουσιάσει ο Σώρρας πριν λίγους μήνες και έγινε περίγελος στο πανελλήνιο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι επίσημο μετάλλιο που εκδόθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

-1:12:04. «Ανακάλυψα πως είμαι διορατικός, μπορώ να δω τα πάντα«. Διορατικότητα: η ικανότητα να προβλέπει κανείς την έκβαση των πραγμάτων, να αντιλαμβάνεται από το παρόν τι θα συμβεί στο μέλλον. Με μια φράση, ο κ. Πασχαλίδης, μας λέει ότι είναι προφήτης ή μέντιουμ…

Γενικότερα, είναι εξαιρετικά παράξενο ότι ο κ. Πασχαλίδης αναγορεύεται σε διδάκτορα, μέλος της ακαδημίας και πρύτανη το ίδιο λεπτό στην ίδια τελετή. Αυτά συνήθως απέχουν δεκαετίες το ένα από το άλλο. Πρώτα θα πρέπει κάποιος να πάρει πτυχίο, μετά από αρκετά χρόνια σκληρής μελέτης και πρωτότυπης έρευνας, θα πάρει διδακτορικό, μετά από χρόνια εργασίας ως διδάκτορας και δημοσιεύσεις σε peer reviewed περιοδικά, ίσως γίνει μέλος μιας σοβαρής ακαδημίας και μετά από πολλά χρόνια, περισσότερη έρευνα, διδασκαλία και δημοσιεύσεις, θα γίνει πρύτανης. Όπως θα δούμε παρακάτω, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στη περίπτωση του κ. Πασχαλίδη.

Άλλες βραβεύσεις και τίτλοι

Τα άλλα δύο διδακτορικά του κ. Πασχαλίδη

Στην αρχή παραθέσαμε λινκ από βίντεο όπου ο κ. Πασχαλίδης αναφέρει διδακτορική διατριβή από το βρετανικό University College of London (UCL). Αναζητήσαμε την διατριβή του τόσο στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου, όσο και στη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Τα αποτελέσματα ήταν μηδενικά για διδακτορική διατριβή (στο UCL η αναζήτηση «Giorgos Paschalidis» μας έδωσε αποτελέσματα για άτομα που φέρουν το ίδιο όνομα και/ή επίθετο, αλλά δεν πρόκειται για τον Γιώργο Πασχαλίδη του παρόντος άρθρου. Παράδειγμα, εδώ και εδώ):

Όσον αφορά το διδακτορικό από τη Πολωνία, το μόνο που βρήκαμε στην ιστοσελίδα του, είναι ένα δίπλωμα συμμετοχής σε σεμινάριο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής & Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Opole της Πολωνίας.

Βραβείο Giuseppe Sciacca

Ο κ. Πασχαλίδης, έχει τιμηθεί με το βραβείο Giuseppe Sciacca καθώς και από τον όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Απευθυνθήκαμε στην επιτροπή των βραβείων Giuseppe Sciacca (μέσω της ελληνικής σελίδας στο facebook) και μας απάντησαν πως «Ο κ. Πασχαλίδης, τιμήθηκε για την ανακάλυψη των ανθρωποτύπων, που σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, επικουρεί το έργο της επιστήμης. Επίσης, επειδή η κριτική επιτροπή άλλαξε το 2012, τα κριτήρια βραβεύσεων πληρούν άλλες προϋποθέσεις«.

Όταν ρωτήσαμε ποιος έλεγξε την εγκυρότητα των επιστημονικών «ανακαλύψεων», μας είπαν πως επρόκειτο για «μοναδική ανακάλυψη στη διεθνή βιβλιογραφία, την οποία τα 120 άτομα που ήταν παρόντα, βρήκαν καινοτόμο και πρωτοποριακή«. Η κα Μπαφατάκη, που μας απάντησε όλα τα ανωτέρω, μας κάλεσε να παρουσιάσουμε τις τεκμηριωμένες ενστάσεις μας στο email segreteriagr@premiosciacca.it  δείχνοντας σαφή ενόχληση από τις ερωτήσεις μας. Ουδέποτε όμως λάβαμε απάντηση από το email που αποστείλαμε, και η συνομιλία στο facebook διακόπηκε «απότομα», καθώς μας μπλόκαραν.

Βράβευση από UNESCO

Απευθυνθήκαμε και στον όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος (ΤΛΕΕ) για τα κριτήρια της βράβευσης. Ενημερωθήκαμε πως ο έπαινος απονεμήθηκε αυτοβούλως από παλαιότερη διοίκηση και πως δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή («ως είθισται»), του γεγονότος. Ζητήσαμε την άδεια να δημοσιεύσουμε όλα τα εκατέρωθεν email που ανταλλάχθηκαν πάνω στο θέμα του κ. Πασχαλίδη, αλλά μας την αρνήθηκαν.

Στη τελετή της βράβευσης (02:40), η ομιλήτρια παραδέχεται πως έχει φοιτήσει μόνο στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση (!), παρουσία του κ. Πασχαλίδη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πιο κάτω, (στο 03:20 του σχετικού βίντεο), η ομιλήτρια αναφέρει αυτολεξεί: «...μέσω ειδικών μηχανημάτων, επιβεβαιώνεται η ενεργειακή δύναμη διάγνωσης και ίασης που έχει αποκτήσει.» Αξίζει λοιπόν να αναρωτηθούμε το εξής: Εάν τέτοιες βαρυσήμαντες και ψευδοεπιστημονικές δηλώσεις, ακούγονται σε μια βράβευση της UNESCO (υπό την αιγίδα του Δήμου Φαλήρου), πόσο εύκολο είναι για έναν απλό πολίτη να παρασυρθεί και να αναζητήσει ίαση από έναν άνθρωπο που δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τα διαπιστευτήρια; Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως στο βίντεο της απονομής του «διδακτορικού», στο 24:55 και 38:35, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρει πως η ακαδημία που θα ιδρυθεί στην Ελλάδα, θα έχει τη στήριξη της UNESCO.


Σε νεότερη ερώτηση προς την UNESCO ΤΛΕΕ, σχετικά με τις αναφορές περί δημιουργίας ακαδημίας υπό την αιγίδα της, ο υπεύθυνος δεν μας απάντησε, αλλά μας παρέπεμψε στο κ. Πασχαλίδη.

Σύνδεσμος Αεροπορίας, Διαστημικής, Ναυτικής, Ακραίας και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Ρωσίας

Ακολουθεί. δίπλωμα από «Σύνδεσμο Αεροπορίας, Διαστημικής, Ναυτικής, Ακραίας και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Ρωσίας». Σύμφωνα με το Quackwatch, πρόκειται για πλασματική οργάνωση με ανύπαρκτο επιστημονικό αντικείμενο.

Τι λένε οι ειδικοί

Απευθυνθήκαμε σε επιστήμονες ζητώντας τη συνδρομή τους στην «αποκωδικοποίηση» των ισχυρισμών του κ. Πασχαλίδη. Για λόγους διευκόλυνσης των αναγνωστών μας, παραθέτουμε αποσπάσματα των αναλύσεών τους. Για να δείτε τη πλήρη ανάλυση ανά περίπτωση, πατήστε πάνω στη λέξη «εδώ«, στο τέλος κάθε παραγράφου.

Αρχικά, επικοινωνήσαμε με τον ψυχίατρο Αθανάσιο Μπάσδρα, σχετικά με το «μοντέλο Πασχαλίδη«.

Δεν πρόκειται για ανακάλυψη, αλλά για μια αυθαίρετη κατηγοριοποίηση με ολίγη νευροανατομία. Οι νευροανατομικοί όροι είναι ορθοί, αλλά δεν τεκμηριώνεται από πουθενά ότι εντοπίζεται διαφοροποιημένη εγκεφαλική λειτουργία. Όσο για τα στατιστικά: «κατά 99,9% το 1ο, το 3ο και το 5ο παιδί, σε σειρά γέννησης, κληρονομεί τον τύπο από τον πατέρα και συνεπώς παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά του τύπου με αυτόν, δε χρειάζεται σχολιασμός. Είναι αυθαίρετα δια γυμνού οφθαλμού. Περισσότερα, εδώ.

Απευθυνθήκαμε και στον Επίκουρο Καθηγητή μικροβιολογίας τροφίμων, Δρ Κίμωνα Ανδρέα Καρατζά, του Reading University, για να μας εξηγήσει τον ισχυρισμό του ισχυρισμού του κ. Πασχαλίδη, για τη συσχέτιση των εντερότυπων με το μοντέλο tri-antropo type.

Είναι προφανές ότι η σύνδεση των εντεροτύπων με τους ανθρωπότυπους Πασχαλίδη δεν ισχύουν καθώς διάφοροι τύποι ανθρώπων υπάρχουν σε κάθε μέρος του κόσμου ενώ ένας από τους εντερότυπους αμφισβητείται. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία δημοσίευση που να συνδέει αυτούς του εντερότυπους με τους τύπους του Πασχαλίδη που απαιτεί και σημαντικό έργο στην Μοριακή ΜικροβιολογίαΠερισσότερα, εδώ.

Ρωτήσαμε τον διατροφολόγο Μανώλη Μανωλαράκη για τον ισχυρισμό των διατροφικών αναγκών με βάση το μοντέλο Πασχαλίδη.

Πουθενά στην επιστημονική βιβλιογραφία δεν έχουν αναφερθεί κλινικές μελέτες ή οποιαδήποτε άλλη ερευνητική επιβεβαίωση των ισχυρισμών του συγγραφέα. Αξίζει, δε, να προστεθεί στα παραπάνω ότι ακόμα και ο καινοτόμος όρος “Συνολική Ορμονική Διαταραχή (Συνολική Εκτίμηση Απάντησης στο Στρες), που είναι ο βαθμός επίδρασης του στρες στον οργανισμό μας” απουσιάζει από την επιστημονική βιβλιογραφία. Η όλη παρουσία τού κου Πασχαλίδη μόνο επιστημονική δεν είναι και αξίζει να διερευνηθεί διεξοδικά. Περισσότερα, εδώ.

Ρωτήσαμε και τον ψυχολόγο Θεόδωρο Παπαγαθονίκου, σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Πασχαλιδή.

Σε ορισμένες χώρες όπου το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι επαρκώς αναπτυγμένο εμφανίζονται συχνά πανομοιότητα φαινόμενα. Σε χώρες δηλαδή όπου η ακαδημία δεν ανθεί, μπορεί κάποιος να ανακηρυχτεί καθηγητής έχοντας πολύ λίγους ακαδημαϊκούς τίτλους . Σε σοβαρά πανεπιστημιακά ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας) για να γίνεις καθηγητής θα πρέπει να περάσει ‘δια πυρός και σιδήρου’ παρουσιάζοντας συνεχές ερευνητικό έργο το οποίο δημοσιεύεται σε διεθνώς αποδεκτά (peer reviewed) εγχειρίδια. Περισσότερα, εδώ.

Οι «επιστημονικές» δημοσιεύσεις του κ. Πασχαλίδη

Στην ιστοσελίδα georgepaschalidis.gr, βλέπουμε τις κάτωθι «επιστημονικές» δημοσιεύσεις:

Όπως μπορούμε να δούμε, ο κ. Πασχαλίδης, έχει κάνει τέσσερις δημοσιεύσεις σε τέσσερα διαφορετικά επιστημονικά περιοδικά. Πρόκειται για το International Journal Cross-Disciplinary Subjectsin Education, το Literacy Information and Computer Education Journal και το International Journal of Innovative Business Strategies. Τέλος, στο IATED Digital Library, βλέπουμε δημοσίευση για το συνέδριο (δείτε παρακάτω), ICERI2012, στο οποίο έλαβε μέρος ο κ. Πασχαλίδης. Με τη βοήθεια του Δρ. Κίμωνα Ανδρέα Καρατζά, του Reading University, διαπιστώσαμε πως τα εν λόγο journals, υπάγονται στη λεγόμενη «Infonomics Society«, που με τη σειρά της, εκδίδει συνολικά 17 περιοδικά.

Καμία από τις ανωτέρω δημοσιεύσεις, δε βρίσκεται στο Pubmed ή στο Science Direct.

Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα. Σε άρθρο της nytimes.com, διαβάζουμε πως, σύμφωνα με τον Jeffrey Beall (δημιουργό της γνωστής «Λίστας Beall» που καταγράφει όσα journals δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά αποσκοπούν στο κέρδος), η «Infonomics Society», περιλαμβάνεται στη Λίστα του, ως «open access predatory joyrnal», δηλαδή περιοδικά στα οποία μπορεί να δημοσιεύσει ο οποιοσδήποτε, οτιδήποτε επιθυμεί, έναντι αντιτίμου. Επομένως οι «δημοσιεύσεις» του κ. Πασχαλίδη, δεν έχουν την παραμικρή επιστημονική αξία. Μπορείτε να δείτε τη Λίστα και εδώ.

 

Επιπλέον, ο δημιουργός της Infonomics Society, είναι ο Charles A. Shoniregun, που εκδίδει τα περιοδικά του από το σπίτι του στα προάστια του Λονδίνου. Ο κ. Shoniregun, φαίνεται πως έχει φιλικές σχέσεις με το κ. Πασχαλίδη, όπως προκύπτει από ανάρτηση στο georgepaschalidis.gr.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο Κ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, ΔΕΞΙΑ Ο Κ. SHONIREGUN

Αναζητώντας τις δημοσιεύσεις του κ. Πασχαλίδη στο Pubmed, δεν βρήκαμε καμία.

Τον αναζητήσαμε και στη βάση δεδομένων του Scopus (επιστήμες ζωής), αλλά και πάλι δε βρήκαμε τίποτα (τα ονόματα που φαίνονται είναι συνωνυμίες).

 

Τα ανωτέρω, σημαίνουν πως η έρευνα για τους τρεις τύπους ανθρώπων, δεν έχει περάσει τη βάσανο του peer review από άλλους επιστήμονες, προκειμένου να γνωρίζουμε εάν έχει επιστημονική αξία.

Τα «επιστημονικά» συνέδρια

Ο κ. Πασχαλίδης, αναφέρει πως έχει λάβει μέρος σε αρκετά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, δείχνοντας με αυτό το τρόπο, πως η έρευνά του έχει αναγνωριστεί. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Παραδείγματος χάριν, ο κ. Πασχαλίδης συμμετείχε στο συνέδριο «World Congress on Education WCE 2015″, στο Δουβλίνο το 2015. Πίσω από αυτό και άλλα παρόμοια «επιστημονικά» συνέδρια, βρίσκεται το Infonomics Society, του κ. Shoniregun. Εν ολίγοις, ο τελευταίος έχει στήσει μια βιομηχανία περιοδικών και συνεδρίων, στα οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει ή να παρουσιάσει «έρευνες», έναντι αντιτίμου. Τα εν λόγω συνέδρια, αποκαλούνται predatory conferences.

Τα παρακάτω συνέδρια, έχουν δημιουργηθεί από την Infonomics Society και δεν έχουν τη παραμικρή επιστημονική αναγνώριση.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τα συνέδρια «London International Conference on Education» και «WORLD CONGRESS ON EDUCATION», στα οποία ο κ. Πασχαλίδης έχει λάβει μέρος.

Σύνοψη

 • Ο Γιώργος Πασχαλίδης, ισχυρίζεται πως βίωσε κάποιου είδους «επιφοίτηση» το 2002, που του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει υψηλές επιστημονικές γνώσεις και θεραπευτική δύναμη. Ο ισχυρισμός, δεν είναι δυνατόν να ληφθεί στα σοβαρά, ειδικά σε επιστημονικό επίπεδο.
 • Έχει δηλώσει «διορατικός», κοινώς μέντιουμ. Είναι προφανές πως κανένας επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά έναν τέτοιο ισχυρισμό.
 • Σύμφωνα με το έγκυρο Quackwatch, τόσο οι ισχυρισμοί, όσο και οι τιτλοφορήσεις του κ. Πασχαλίδη, είναι άνευ επιστημονικού και ακαδημαϊκού κύρους.
 • Αναφέρει πως είναι διδάκτορας και πρύτανης της Ακαδημίας NOOSFERA. Στη πραγματικότητα, πρόκειται για μια οργάνωση χωρίς κανένα κύρος και αναγνώριση.
 • Ισχυρίζεται πως κατέχει ακόμη δύο διδακτορικά, ένα από Μ. Βρετανία και ένα από Πολωνία. Ο ισχυρισμός είναι αναληθής.
 • Διατείνεται πως έχει δημοσιεύσει την έρευνά του σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Ο ισχυρισμός είναι ανυπόστατος, διότι οι δημοσιεύσεις είναι σε έντυπα που όχι μόνο δεν έχουν κανένα κύρος, αλλά θεωρούνται predatory journals.
 • Υποστηρίζει πως έχει παρουσιάσει την έρευνά του σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Τα συνέδρια που έχει πάρει μέρος είναι μη αναγνωρισμένα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τα περισσότερα εξ αυτών, προσβάσιμα από τον οποιοδήποτε (predatory conferences).
 • Ισχυρίζεται πως έχει μελετήσει έναν εξωπραγματικό αριθμό ανθρώπων (10.000.000), κάτι που είναι φύσει αδύνατο. Κανείς ερευνητής ή ίδρυμα σε οποιαδήποτε χώρα, δεν έχει μελετήσει τέτοιο αριθμό, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
 • Σύμφωνα με γνώμες επιστημόνων, το «tri antropo type» του κ. Πασχαλίδη, δεν έχει καμία επιστημονική ή ακόμη και λογική βάση.

Διάφοροι «ειδικοί», ακόμα και κάποιοι Έλληνες γιατροί, υποστηρίζουν ανοιχτά ότι εφαρμόζουν το μοντέλο Πασχαλίδη. Και αυτό είναι, ίσως, το πλέον ανησυχητικό στοιχείο όλης της έρευνάς μας.

__________________________________________

Ευχαριστούμε τους κάτωθι για τη πολύτιμη συνεισφορά τους:

Δρ Κίμων Ανδρέας Καρατζας, επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων του Reading University

Δρ. Αθανάσιος Μπάσδρας, ψυχίατρος

Μανώλης Μανωλαράκης, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Θεόδωρος Παπαγαθονίκου, ψυχολόγος

________

Συντάκτες

Θάνος Επαχτίτης (ellinikahoaxes.gr, διαχειριστής factchecher.gr)

Γιώργος Γιώτης (ellinikahoaxes.gr, antikleidi.com)

Στάμος Αρχοντής (ellinikahoaxes.gr)

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημήτρης Αλικάκος

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής at ellinika hoaxes
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε
 • Vangelis

  Σε 3 από τα πιστοποιητικά του υπάρχει τυπογραφικό λάθος στο όνομά του…
  Opole: Paschadilis
  Giuseppe Sciacca: Pashalidis
  Noosfera: Pashalidis

 • Kangaroo

  Ανήκω στον χώρο της πειραματικής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης. τον άνθρωπο αυτόν πρώτη φορά τον ακούω στη ζωή μου. Οσον αφορά τους 3 τύπους προσωπικότητας και της νευρολογικής τους βάσης είναι τουλάχιστον αστεία.

 • MentalFloss

  Θα ήθελα και εγώ να σας συγχαρώ για την έρευνά σας. Επιπλέον, είναι πια καιρός να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος, αναγνωρισμένος, έγκυρος φορέας με διαπιστευμένους (ο καθένας στον τομέα του) ερευνητές που θα έχουν ως σκοπό το φιλτράρισμα και την διερεύνηση της εγκυρότητας οποιασδήποτε ευαίσθητης πληροφορίας στο ιντερνετ ή έξω. Αμειβόμενους ερευνητές, καθώς άνθρωποι με το δικό σας μεράκι βρίσκονται δύσκολα ή δεν έχουν εργατοώρες να διαθέσουν. Το φαινόμενο της «εναλλακτικότητας» της πληροφορίας έχει πάρει πια διαστάσεις γιγαντιαίες. Οποιοσδήποτε μπορεί να επικαλείται οτιδήποτε, αρκεί να το επικαλύπτει με λίγη εναλλακτική και out of the box-thinking σαλτσα. Παλαιότερα το φαινόμενο εκτεινόταν σε έκταση ενός χωριού ή μιας περιφέρειας με θαυματοποιούς και μαντζούνια. Τώρα εκτοξεύεται σε παγκόσμιες διαστάσεις, πχ με τους αρνητές εμβολίων ,με όλες τις ατεκμηρίωτες εναλλακτικές θεραπείες, κ.α. Αλλά ακόμη και χωρίς την «εναλλακτικότητα», πλέον είναι της μόδας και η ψευδοεπιστημονικότητα. Αυτό είναι ακόμη δυσκολότερο να κλονιστεί, επειδή υπάρχουν περιστατικά που η ψευδοεπιστημονικότητα έχει παρεισφρύσει στην ίδια την επιστήμη, βλέπε Lancet και Wakefield. Άντε τώρα να καταφέρει το κοινό να κρίνει την πληροφορία. Οποιοσδήποτε κατέχει έναν πραγματικό η μη τίτλο, αν τύχει δημόσιας προσοχής, μπορεί να γίνει γκουρού. Εγώ έχω φτάσει να φοβάμαι να εκφράζω γνώμη πάνω σε θέματα του αντικειμένου μου ακόμη και μεταξύ φίλων, υπό τον φόβο του Ράδιο Αρβύλα. Παραφράζοντας τον John Cleese των Monty Pythons: Ο ημιμαθής στερείται ακριβώς την γνώση που χρειάζεται για να καταλάβει πόσο ημιμαθής είναι.

  Και ο ημιμαθής όταν έχει και γνώμη μπορεί να παραπλανεί.

  Σχετικά με το φαινόμενο Πασχαλίδη, έχω προσωπική εμπειρία στον χώρο μου (ψυχιατρική) για τις επιπτώσεις του σε ανθρώπους, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω περαιτέρω για 2 λόγους:
  1. Το απόρρητο
  2. Το γεγονός ότι και να μιλούσα θα αποτελούσε ατεκμηρίωτη πληροφορία. Βλέπετε, όταν έχεις ένα τεκμηριωμένο πτυχίο σε κάτι, η ανάγκη τεκμηρίωσης αυτού που λες δημόσια σε κρατάει δέσμιο. Καταραμένη επιστήμη.
  3. Ακόμη και αν μιλούσα ως «expert», και νομπελίστας να ήμουν, η γνώμη μου είναι τέρμα κάτω στην λίστα βαρύτητας της επιστημονικής πληροφορίας http://www.cebm.net/oxford-centre-evidence-based-medicine-levels-evidence-march-2009/

  Άλλωστε είμαστε όλοι γιατροί και ως γιατροί τα παίρνουμε από φαρμακευτικές με τα τσουβάλια

  Μερικές επισημάνσεις:
  1. Προσέξατε ότι στο Πολωνικό πτυχίο αναγράφεται ως Paschadilis ίσως εκ του Piccadily το τσίρκο;
  2. Σχετικά με το Pubmed, ίσως δεν τα βρίσκει επειδή είναι ιατρική βάση δεδομένων και τα περιοδικά δεν είναι ιατρικά. Το Science Direct δεν μου βγάζει κανένα αποτέλεσμα και εμένα ούτε σε author name george, georgios, giorgos paschalidis. Δεν γνωρίζω μήπως υπάρχει αντίστοιχη έγκυρη βάση δεδομένων για το πεδίο των εν λόγω περιοδικών και αν αυτή έχει δεχτεί να τα συμπεριλάβει στα αποτελέσματά της.
  3. Για κάποιο λόγο τα pdf στα οποία παραπέμπετε δεν ανοίγουν, μπορεί μόνο στο δικό μου laptop

  Με συγχωρείτε τώρα θα αποσυρθώ στο πεντάστερο και θα φωνάξω τους ιθαγενείς να μου κάνουν αέρα.

 • Costas Fasseas

  Αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πώς ένας αγράμματος κατάφερε να μπει σε κάποια «σαλόνια», να μάθει ξένες γλώσσες, να γνωρίζει τόσα πολλά για διεθνή συνέδρια, επιστημονική ορολογία, Ακαδημίες, δημοσιεύσεις, επιστημονικά περιοδικά, peer review, και τόσα άλλα που σ’ εμάς τους πανεπιστημιακούς πήρε χρόνια σπουδών και έρευνας για να τα μάθουμε. Νομίζω ότι πρόκειται για ολόκληρη σπείρα στην οποία συμμετέχουν γνώστες του αντικειμένου με σκοπό….. τι άλλο, το οικονομικό όφελος.
  Συγχαρητήρια και πάλι για την ιστοσελίδα και τις εμπεριστατωμένες έρευνές σας.
  Κώστας Φασσέας – Καθηγητής ΓΠΑ.

 • Μάνια

  τώρα διάβασα το άρθρο και επειδή ο εν λόγω κύριος έχει κάποιους που πιστεύουν τυφλά τα λεγόμενά του ήθελα να εκφράσω μιά απορία,την οποία έχω εκφράσει και στους υποστηρικτές του.Αφού συμβουλεύει όλο τον κόσμο για το πως να τρέφεται σωστά-να μην τρώει ντομάτα ή λεμόνι κ.ά-για να είναι υγιής, ο ίδιος γιατί είναι παχύσαρκος;τρώγοντας υγιεινά;Η απάντηση βέβαια των οπαδών του ήταν οτι αυτός έχει ανέβει σε άλλα επίπεδα που δεν απασχολούν τους κοινούς θνητούς.

 • Manos

  Ο «ιδιαίτερος χώρος εκπαίδευσης των κοσμοναυτών Gagarin» είναι ένα επισκέψιμο τουριστικό αξιοθέατο, που μπορείτε μαζί με τη παρέα σας να το επισκεφτείτε και σεις συμμετέχοντας μάλιστα και σε διάφορες δοκιμασίες εκπαίδευσης. Μάθετε περισσότερα στην σελίδα «http://starcity-tours.com/zvezdny/gagarin-cosmonaut-training-center/».
  To δε συνέδριο Νευροεπιστημών στην Νέα Ορλεάνη το 2012 (μάλιστα αναγράφεται άλλη ημερομηνία και ‘βελτιωμένο’ τίτλο στο βιογραφικό του αυτοαποκαλούμενου διδάκτορα) είναι ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, και έχει φόρμα αναζήτησης δημοσιεύσεων: http://www.abstractsonline.com/plan/AdvancedSearch.aspx.
  Δε ήταν δυνατό να εντοπίσω κάποια δημοσίευση του εν λόγω στα πρακτικά. Η επίσκεψη του συνεπώς στο συνέδριο είναι φυσικά πιθανή, για να το παρακολουθήσει αλλά όχι για να ανακοινώσει επιστημονική εργασία.
  Η ιστοσελίδα του συνεδρίου που παρακολούθησαν περίπου 28 χιλιάδες επισκέπτες: https://www.sfn.org/Annual-Meeting/Past-and-Future-Annual-Meetings/2012.
  Στις δημοσιεύσεις του, δεν αναφέρει καμιά δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό και φυσικά καμία ανακοίνωση σε κάποιο από τα αναφερόμενα συνέδρια. (http://www.georgepaschalidis.gr/dimosiefsis/)

 • pillbox hat

  Καλή φάση, πριν από κάνα μήνα ένας Σλοβένος φίλος που που ασχολείται με αρχαία Ινδική ιατρική (Ayuverda) μου είπε ότι πιστεύουν σε 3 τύπους ανθρώπων (Vata, Pitta, Kapha) που διαφέρουν και στο σώμα και στο πνεύμα πάνω-κάτω με τους τρόπους που λέει και ο τυπάς στην Ελλάδα. Μάλλον οι γνώσεις δημοτικού ήταν αρκετές για να διαβάσει βιβλίο γιόγκα και μετά έπαιξε φαντασία!
  Είναι να κλαις από θλίψη πάντως από την κατάντια της Ελλάδας, μέχρι και γιατρούς βρίσκει – φαντάσου σε τι πυροβολημένο μπορεί να πέσεις αν πας σε γιατρό!

 • Iordanis Papadopoulos

  Για πες, τι γνωρίζεις ;;;

 • Θανος Επαχτιτης

  Ωραία η προσπάθειά σας, αλλά δε πείθει. Εάν ο κ. Πασχαλίδης συκοφαντήθηκε, μπορεί να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό. Και για να μην τρέφεται αυταπάτες εσείς και οι ακόλουθοί του, ο ΙΣΠ, σας πήρε (επιτέλους) χαμπάρι. https://uploads.disquscdn.com/images/350f1d8f55ca5b26958c50dae37dbabb5d67655c570901e5cd24e0235378f139.jpg

 • Manolis Kosmidis

  Θα ήθελα να προσθέσω επίσης ότι αναφέρει στο βιογραφικό του ότι «Το 2017 του απονέμεται το παράσημο “Vladimir Vernadsky II” για τη συνεισφορά του, με τα επιστημονικά επιτεύγματά του, στον τομέα της ψυχολογίας και της ιατρικής.»
  Τέτοιο παράσημο δεν υπάρχει (μάλιστα ως ΙΙ), αλλά το μόνο σχετικό είναι το μετάλλιο Vladimir Vernadsky που όμως απονέμεται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή ένωση γεωεπιστημών (http://www.egu.eu/awards-medals/vladimir-ivanovich-vernadsky/) σε εξέχοντες επιστήμονες για την συνεισφορά τους στις γεωεπιστήμες.

  • Θανος Επαχτιτης

   Το γνωρίζουμε, ευχαριστουμε για την επισήμανση.

 • Μαρία Κακατσάκη

  Είδα αποσπασματικά την τελετή απονομής και είναι τραγελαφική. Εθνικοί ύμνοι, τίβενοι, σοβιετικά παράσημα, εξύμνηση… Ένας αχταρμάς από τυπικά τελετουργικά για διαφορετικές περιστάσεις το κάθε ένα.. Υποπτεύομαι πως πρόκειται για μια φαντασίωση του κυρίου για καταξίωση, όπως αυτός την έχει συλλάβει στο κεφάλι του, την οποία πλήρωσε για να υλοποιηθεί. Και το αποτέλεσμα μια θλιβερή θεατρική παράσταση.
  Η ερώτηση μου όμως είναι η εξής: κερδοσκοπεί εις βάρος αφελών ο εν λόγω κύριος; απομυζά χρήματα παριστάνοντας τον ψυχίατρο/θεραπευτή; Που σκοπεύει όλη αυτή η στημένη προσωπολατρεία; Στο να κάνει το ψώνιο του ή να στηρίξει μια πιο κακόβουλη απάτη; Μήπως απλά πουλάει τα βιβλία του; Συσχετίζεται με κάποια θρησκευτική οργάνωση της οποίας τα προτάγματα θέλει να «επιστημονικοποιήσει»;
  Μέχρι εδώ η έρευνά σας είναι αποτελεσματική εφόσον μας δίνονται σοβαροί λόγοι να μην πέρνουμε στα σοβαρα τον εν λόγω κύριο. (Βέβαια απο τη στιγμή που απο μόνος του μιλάει για ενόραση και διάφορα άλλα περίεργα, είναι και από μόνος του ύποπτος)
  Γνώμη μου είναι πως το σημαντικότερο κομμάτι της έρευνας είναι να διερευνηθούν οι λόγοι και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτήν την φαρσοκωμωδία

  • Andreas Karatzas

   To σημαντικο ειναι οτι δεν ειναι διδακτορας, καθηγητης και αντιπρυτανης, ολα τα αλλα εξαρτωνται απο αυτο. Οι αποκαλυψεις θετουν τα πραγματα στην πραγματικη τους διασταση και ο κοσμος τωρα ξερει οτι ακουει τον κ. Γιωργο και οχι τον Δρ. Πασχαλιδη. Αυτο ειναι το 90%.

  • Andronikos Koutroumpelis

   Το είπες και μόνη Μαρία, βιβλία. Όχι ένα και δυο, αλλά 18. Αν προβληθείς αρκετά και μαζέψεις ένα αξιοπρεπές κοινό, είσαι σε θέση να ζήσεις από το εισόδημά που σου προσφέρουν, χωρίς να κάνεις τίποτα στη πραγματικότητα.

 • Μ. Τ

  Είχα τύχει να παρεβρεθώ πριν από περίπου 3-4 χρόνια σε ένα συνέδριο Αθλητικής Ιατρικής που είχε γίνει σε γνωστό νοσοκομείο της Αθήνας και ήταν και ο εν λόγω κ. Πασχαλίδης. Ανέφερε τους 3 τύπους ανθρώπων όσων αφορά «την αύξηση επιδόσεων με τη σωστή διατροφή ανάλογα με τον τύπο σώματος». Φοιτητής ακόμα όντας, μου φάνηκαν τότε αρκετά πειστικά όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες του σώματος κλπ. (Έλεγε μέσες άκρες Α Β Γ βασίζεται σε όγκο, γράμμωση, ισορροπία χονδρικά να το θέσω). Μετά λύπης όμως διαπιστώνω ότι στο αθλητικό στερέωμα εφαρμόζεται με παραλλαγές ΕΣΤΩ ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ.
  Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο της κατάρριψης, διότι μια ολόκληρη βιομηχανία (του fitness) βασίζεται σε αυτών των ειδών τις θεωρίες για να μοσχοπουλήσουν τα κάθε είδους σκευάσματα.

  • Andreas Karatzas

   Αυτο ειναι ασχετο με το θεμα. Το θεμα ειναι οτι δεν ειναι καθηγητης. Και εγω υποστιριζω την θεωρια της σχετικοτητας αλλα δεν με εκαναν καθηγητη φυσικης ουτε με καλεσαν σε συνεδρια φυσικης. Στο συνεδριο δεν καλεσαν τον αποφοιτο δημοτικου αλλα τον καθηγητη και αντιπρυτανη…..καταλαβαινεις την διαφορα υποθετω

 • Giorgos T

  Βρε την Πιερία… Μετά τον Μουρούτη, να σου και ο μεσσίας… Λιγο η κρίση, λίγο η κατρακύλα του τουρισμού σε Παραλίες, Λεπτοκαρυές και Πλαταμώνες, λίγο παραπάνω ο Όλυμπος που έχει γίνει η Μέκκα του κάθε ελλάνιου συνομωσιοπληγμένου. Λοιπόν πάρτε το χαμπάρι, η δευτέρα παρουσία θα ξεκινήσει απ’ τον Όλυμπο. Ο Ιησούς ήταν ο Δίας και αλλά τέτοια.. .

  Πέρα απ’ την πλάκα πρέπει να βρεθεί άμεσα η νομική λύση, ώστε να διώκονται καίρια και αποτελεσματικά όλα αυτά τα παράσιτα που απομυζούν και τρέφονται απο τον πόνο του κάθε καημένου γονιού, φίλου, συνανθρώπου μας που ετοιμάζεται να κηδέψει τον άνθρωπό του ή τον εαυτό του πουλώντας τους ψεύτικη ελπίδα για χρήμα και μόνον. Υπάρχουν έντιμες και ανέντιμες δουλειές. Αυτη όμως είναι πολύ παραπάνω και από ανέντιμη.

  • Ν.A.Β.

   Η ειρωνική αναφορά στην Πιερία είναι άδικη. Με δύο δείγματα βγήκε πόρισμα, καθόλου στατιστικά σωστό.

   • Giorgos T

    Προφανώς αναφέρεσαι σε λάθος δείγμα. Το σωστό δείγμα είναι οι χιλιάδες κάτοικοι από το νομό που ανέδειξαν και στήριξαν και το βασικότερο συνεχίζουν φανατικά να στηρίζουν αυτούς τους γελοίους. Και ειναι μια χαρα δείγμα, καθόλου μικρό, που δείχνει το επίπεδο του νομού.

    • Ν.A.Β.

     Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα της λογικής που θέλει όλο τον κόσμο προβληματικό. Διότι τέτοιοι επιτήδειοι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και στηρίζονται από χιλιάδες κόσμου, παντού. Η ευπιστία αποτελεί κοινότυπο χαρακτηριστικό του ανθρώπου.
     Να ρωτήσω όμως, εσείς είσαστε από την περιοχή ή από άλλο νομό;

  • Morgenthau

   Να μην ξεχνάμε όμως και παλιότερες δόξες της Πιερίας:

   https://www.youtube.com/watch?v=JqlkKt2uKiQ

 • Nikos Lioliopoulos

  Συγχαρητήρια γιαναλλη μια φορά. Το έργο σας είναι τεράστιας αξίας.

 • Αριαδνη Nάσια

  Εξαιρετική η έρευνα σας χαιρομαι απίστευτα που υπαρχετε στο ελληνικό ίντερνετ αλλά για το εξής θέμα έχω μια απορία..Τα πήγατε όλα αυτά τα στοιχεία σε έναν εισαγγελέα? Γιατί νομίζω αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνετε. . Συνεχίστε την υπέροχη δουλειά που κάνετε!

 • Grenadieros

  1) Ευγε για την ερευνα
  2) Εισαγγελεα μαλλον δεν θα δουμε για αυτον τον αεριτζη
  3) Θυμηθηκα κατι τιτλους απο ακαδημιες πολεμικων τεχνων που δινονταν απο το ιντερνετ τελη του ’80 αρχες του ’90 το πολυ σε κατι παμπονηρους δικους μας συνοδεια φωτογραφιων για να πεισθουμε πως γνωριζε τον Α ‘η Β δασκαλο ´η καρατεκα (αρχες ακομα δεν ειχαμε ολοι συνδεση για να μπορεσουμε να ψαξουμε λεπτομερειες)

 • Dennis Athanasiou

  Ειστε ολοι εξαιρετικοι.ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

 • Μάνος

  Mη δείτε έναν άνθρωπα να προκόψει, αμέσως να τον κατηγορήσετε

  • dosilhthos twinn

   ανθρωπο? τι λες καλε..επερανθρωπος Θεός…υψιστος…αι σιχτιρ

  • The Dutch

   Ξεβράκωμα λέγεται και είναι θεμιτό για τους απατεώνες…

 • Πως στο καλό γέμισε ένα αμφιθέατρο να τον χειροκροτάει; Πως στο καλό γιατροί(!) τον εκθειάζουν δημόσια; Πως στο καλό οι δημοσιογράφοι αναπαραγάγουν ασχολίαστα κάθε απίθανο ισχυρισμό και δημοσιεύουν άρθρα με μορφή ειδήσεων βασισμένα -εμφανέστατα- σε αντιγραφή Δελτίων Τύπου;

  Στο μεταξύ εσείς, δεχτείτε ξανά την ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήρια μου για ακόμα μία εξαιρετική έρευνα!

  • Andronikos Koutroumpelis

   Για τους γιατρούς φοβάμαι ότι είναι απλή η απάντηση. «Πολλά τα λεφτά Άρη».

   • Sakis

    Ναι όντως είναι πολλά τα λεφτά για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους γιατρούς του συστήματος Άρη!!

    Ακούστε τον αρθρογράφο γιατί πώς αλλιώς θα κερδίζουν δωρεάν ταξιδάκια οι γιατροί από τις φαρμακευτικές εταιρίες βρε?

    Δυστυχώς αυτό είναι το επίπεδο και κανείς δεν ενδιαφέρεται για θεραπεία ασθενειών και καλυτέρευση της ποιότητας ζωής. Πρώτα το κέρδος και μετά όλα τα άλλα!!

    Αυτό είναι πολύ απλό να το καταλάβει ο οποιοσδήποτε, αρκεί να δει τι δίδαξε ο Ιπποκράτης και τι από αυτά εφαρμόζεται σήμερα στη κλασική ιατρική.

    Έχουν δώσει και όρκο τρομάρα τους!!

    Οφείλω να συγχαρώ το κ. Πασχαλίδη για το έργο που προσφέρει αφιλοκερδώς (πράγμα τελείως ασυνήθιστο στις μέρες μας!) και τους επιστήμονες που εφαρμόζουν το μοντέλο Πασχαλίδη γιατί έτσι αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της επιστημοσύνης τους και το ενδιαφέρον τους για τον άνθρωπο και τη πρόοδο της επιστήμης καταρρίπτοντας ότι αυτή έχει στεγανά. Είναι οι επιστήμονες που ασχολούνται με το επέκεινα γιατί έχουν ανοιχτούς νόες και είναι η ελπίδα μας!!

    • Andronikos Koutroumpelis

     Σαφώς υπάρχουν οι γιατροί που τα παίρνουν από τις φαρμακευτικές, έχουν παίξει σίγουρα το ρόλο τους στις πρωτιές που χτυπάμε πάνω στην υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών.

     Αυτοί οι γιατροί, που ξεπουλούν το ήθος τους για τα χρήματα, δεν διαφέρουν καθόλου απ’ όσους επαινούν ψευδοεπιστήμονες με πλαστό ιστορικό. Οι δυο κατηγορίες δεν είναι αντικρουώμενες, το αντίθετο.

     Ο κος Πασχαλίδης που τόσο εκτιμάτε γιατί «δουλεύει αφιλοκερδώς», έχει χτίσει ένα ολόκληρο cult γύρω από το όνομά του, και τα στεπώνει χοντρά από τα 18 βιβλία που το πλήθος αγοράζει χωρίς κριτική σκέψη.

     Αν έχετε κάποια συγκεκριμένη κριτική πάνω στα επιχειρήματα του άρθρου να τη δούμε. Μέχρι τότε, ο κος Πασχαλίδης έχει απομυθοποιηθεί πλήρως και αν δεν το βλέπετε, είναι επειδή δεν είναι εύκολες αυτές οι παραδοχές όταν έχετε στηριχθεί τόσο πάνω του.

  • Έτυχε να βρεθώ σε μια ομιλία του στη Δράμα. Βρισκόμουν σε διπλανή αίθουσα αμφιθεάτρου και από περιέργεια μπήκα να δω τι παίζει. Γεμάτος χώρος, χειροκροτήματα από οπαδούς – ακολούθους του και συχνά τον αποκαλούσαν «ο εκπρόσωπος του θεού στη γη». Τρόμαξα.

   Κάποιοι από τους διοργανωτές της εκδήλωσης – παρουσίασης βιβλίου, περιέγραψαν τις θεραπείες κοντινών τους προσώπων. Του τέθηκαν ερωτήσεις ιατρικής φύσεως, έδινε απαντήσεις σε όλους, χωρίς να μπορώ να αξιολογήσω αν ήταν σαφείς και τεκμηριωμένες.

   Προημερών στο YouTube έπεσα πάνω σε live streaming του Πασχαλίδη ο οποίος συνομιλούσε με δεκάδες ανθρώπους από διάφορες χώρες του κόσμου, δίνοντας συμβουλές για θεραπείες κλπ. Ακουγόταν άτομα από Γερμανία, Πολωνία, ΗΠΑ, Αυστραλία…

   Νομίζω ότι κάτι παίζει στην Πιερία όντως…

  • Antigonos Gonatias

   Βλέποντας περιπτώσεις Σώρρα και άλλων ,μια καλή υπόθεση είναι οτι ίσως ο κόσμος να έχει την ανάγκη ενός σωτήρα ή <>.Δεδομένης της απελπισίας μερικών ή του δυσοίωνου της όλης κρίσης .

   • Antigonos Gonatias

    Θα προσθέσω οτι ίσως πρέπει να συνυπολογίσουμε και την άγνοια του κόσμου σχετικά με ιατρίκα θέματα ή και το πως λειτουργούν ,σε γενικές γραμμές, διάφορα πράγματα στην καθημερινή μας ζώη. Για παράδειγμα :
    http://forums.dromostherapeia.gr/viewtopic.php?f=12&t=1207

 • Socrates23

  Ακομη μια μερα που νιώθω υπερήφανος που είμαι απο την Πιερία…
  Κάτι μας ρίχνουν στο νερό( ellinikahoaxes.gr πλάκα κάνω έτσι )

  • Nikos Lioliopoulos

   Εγώ είμαι από την Αλεξάνδρεια οπουβειχε ταβέρνα. Μια περηφανιαντην έχω και εγώ!

  • Νομίζω ότι το θέμα είναι καθαρά χωρικό. Η Κατερίνη είναι στο κέντρο της Ελληνικής επικράτειας και βολεύει να έρχονται από όλα τα μέρη κόσμος. Αλλιώς ανοίγεις παραρτήματα σε διάφορα σημεία…

 • ergolavos

  Συγχαρητήρια σε όλους για την έρευνα. Είμαι και εγώ ένα από αυτούς που πήγα από περιέργεια σε κάποιες συνεδρίες του συγκεκριμένου κύριου και διαπίστωσα με τα μάτια μου πόσο ωραία και καλοστημένη είναι η κομπίνα.

 • Iordanis Papadopoulos

  Επιτέλους !!!

 • Hercules04!

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο για έναν άνθρωπο που, κατά τα φαινόμενα, επηρεάζει πολύ κόσμο. Το θέμα πάντα είναι, ποιος θέλει να δει τι.

 • Nick

  Μπράβο σας, ξεσκεπάστε τους έναν-έναν! Σα δε ντρέπονται οι ξετσίπωτοι, έλεος πια…

 • Andronikos Koutroumpelis

  Είστε διαμάντι στο Ελληνικό internet. Με εντυπωσίασε το πώς ενώ έχετε καταρρίψει την όποια αξιοπιστία αυτού του ανθρώπου από αρκετές μεριές, δεν σταματάτε, αλλά προσπαθείτε να εξετάσετε όλες τις υπάρχουσες. Πρότυπα έρευνας.