Ποιοι είμαστε
Αρχική Θέλετε να μάθετε για τα εμβόλια; ρωτήστε το μπακάλικο της γειτονιάς σας!HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

Θέλετε να μάθετε για τα εμβόλια; ρωτήστε το μπακάλικο της γειτονιάς σας!

8 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ποιον θα ρωτήσετε αν έχετε απορίες ή αμφιβολίες για ένα εμβόλιο; Μήπως το γιατρό σας; μήπως το φαρμακοποιό σας; Όχι! Η απάντηση είναι λίγο διαφορετική απ ότι θα περιμένατε. Μπορείτε να ρωτήσετε το παντοπωλείο της γειτονιάς σας!

Νωρίτερα, είδαμε στο facebook αυτό:

Κάποιοι αντέδρασαν με τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς:

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι «αμφισβητίες» είδαν σύντομα τη πόρτα της εξόδου από τη συζήτηση.

Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, θεώρησε γόνιμο να ποστάρει το κατόρθωμά της, στη μεγαλύτερη αντιεμβολιαστική ομάδα της Ελλάδας και να ζητήσει βοήθεια:

Εδώ κάποιος έξυπνος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η ανάρτηση είναι μια προσπάθεια κεκαλυμμένης διαφήμισης του καταστήματος. Εμείς όμως δεν είμαστε τόσο πονηροί και δεν προσυπογράφουμε τον ισχυρισμό….

Το ανωτέρω περιστατικό, συνοψίστηκε σε μια σύντομη ανάρτηση του κλινικού φαρμακοποιού Διαμαντή Κλημεντίδη (ενός εκ των αμφισβητιών) στο facebook

Συμπέρασμα; Προσέχετε από που αντλείτε τις πληροφορίες σας. Οι μανάβηδες είναι καλοί για την μαναβική, όχι για την ιατρική.

 

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι ισχύει για το Gardasil, σε παλιότερο άρθρο μας:

Το Gardasil είναι εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus Vaccine). Έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από το Σεπτέμβριο του 2006. Από την αρχική του έγκριση περίπου 1,5 εκατομμύρια γυναίκες έχουν εμβολιαστεί με το Gardasil στην Ευρώπη.

Στο εγχώριο αντιεμβολιαστικό χώρο, το Gardasil αποτελεί «κόκκινο πανί».

Επίσης, στο katohika.gr, διαβάζουμε:

Το 80% των γυναικών έχουν ή είχαν τον HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Το 80% εξαφανίζεται από μόνο του χωρίς θεραπεία. Από το υπόλοιπο 20% μόνο το 10% έχει τους ογκογόνους τύπους και μόνο το 10% της τελευταίας αυτής ομάδας προχωρά σε καρκίνο..

Σύμφωνα με την Ελληνική HPV Εταιρία, από τις 100 γυναίκες που θα μολυνθούν από τον HPV, μόνον 1-2 γυναίκες κινδυνεύουν να δημιουργηθεί σ’ αυτές προκαρκινική ή καρκινική αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας, με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν πηγαίνουν τακτικά στον γιατρό και δεν υποβάλλονται στις απαιτούμενες εξετάσεις. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η λεγόμενη «άμυνα» του οργανισμού αντιμετωπίζει την μόλυνση και ο ιός δεν προκαλεί καμία αλλοίωση στα κύτταρα, ή προκαλεί ελαφρού βαθμού αλλοιώσεις, οι οποίες παρέρχονται αυτόματα μετά την πάροδο μερικών ετών. Άρα αυτό που απαιτείται είναι 1) η διατήρηση μιας ισχυρής άμυνας του οργανισμού και 2) η τήρηση των τακτικών επισκέψεων στον ιατρό.

Παρόλα αυτά, ο HPV, προκαλεί ετησίως περί τους 266.000 θανάτους και αποτελεί τη 4η συχνότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου σε γυναίκες στον πλανήτη (Πηγή: WHO). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 κρατών (2002), διαγιγνώσκονται περί τις 33.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας και 15.000 περίπου γυναίκες πεθαίνουν από την ίδια νόσο κάθε χρόνο.  Στην Ελλάδα, περίπου 240 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ουδέποτε έχει αναφερθεί θάνατος από το εμβόλιο.

Το HPV εμβόλιο δεν έχει σοβαρές παρενέργειες. Οι μόνες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί και πιστοποιηθεί ως οφειλόμενες στον εμβολιασμό είναι ήπιες τοπικές παρενέργειες, δηλ. πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης στον βραχίονα, καθώς και ορισμένες ήπιες συστηματικές παρενέργειες, όπως ζάλη και πιθανόν τάση λιποθυμίας κατά τον εμβολιασμό (ιδίως σε μικρά κορίτσια και αγόρια), ήπιος πυρετός, κεφαλόπονος και κακοαδιαθεσία για 2-3 ημέρες, σπανίως δε και κάποια αλλεργική αντίδραση. Καμία από τις αναφερθείσες κατά καιρούς σοβαρές παρενέργειες και θανάτους δεν συσχετίστηκε αιτιολογικά με τον HPVεμβολιασμό, είχαν απλώς χρονική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, μόλις δύο Ευρωπαϊκά περιστατικά θανάτων έχουν αναφέρθει στα πλαίσια της διαρκούς παρακολούθησης της ασφάλειας των φαρμάκων. Ένα από τα περιστατικά εμφανίσθηκε στην Αυστρία και το άλλο στη Γερμανία. Και στις δυο περιπτώσεις, η αιτία του θανάτου δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί. Δεν κατέστη δυνατή η αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των θανάτων των δυο νεαρών γυναικών και της χορήγησης του Gardasil. Στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί θάνατος που να συνδέεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 580 γυναίκες διαγιγνώσκονται και 239 πεθαίνουν από καρκίνο τραχήλου της μήτρας. (Πηγή: gynaikology.gr).

Συμπέρασμα: Στην Ευρώπη έχουν χορηγηθεί 1.500.000 εμβόλια κατά του HPV. Έχουν αναφερθεί 2 θάνατοι που ουδέποτε αποδείχθηκε πως όντως είχαν σχέση με το εμβόλιο. 15.000 θάνατοι σημειώνονται ετησίως στην Ευρώπη από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στην Ελλάδα, περίπου 240 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτή τη μορφή καρκίνου. Ουδέποτε έχει αναφερθεί θάνατος από το εμβόλιο.

Με βάση τα ανωτέρω, η χρήση του Gardasil κρίνεται ασφαλής.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/06/08/gardasil/

Fact-check for the sake of Democracy