Υπέγραψε ο Τράμπ αμυντική συμφωνία «μαμούθ» με τη Σαουδική Αραβία;

4

Πριν λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε με πηχυαίους τίτλους σε όλα σχεδόν τα διεθνή και εγχώρια μέσα, η είδηση για συμφωνία – «μαμούθ» μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, για αγορά όπλων αξίας $110 δισ. Η πληροφορία, στηριζόταν κατά βάση σε πληροφορίες από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, χωρίς επιβεβαίωση από άλλες πηγές.

Στον ελληνικό τύπο και διεθνή τύπο, είδαμε τα κάτωθι παραδείγματα:

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η συμφωνία – «μαμούθ» για πώληση όπλων αξίας $110 – 380 δισ (ανάλογα το δημοσίευμα), είναι «αέρας κοπανιστός». Συγκεκριμένα, στο Bussines Insider διαβάζουμε πως η συμφωνία είναι «fake news». Η ιστοσελίδα επικαλείται το αμερικανικό think tank «Brookings» και τον διευθυντή του Bruce Riedel, ο οποίος επικοινώνησε με μέλη του Κογκρέσου και ανθρώπους της αμυντικής βιομηχανίας, που διέψευσαν οποιαδήποτε συμφωνία.

Στη πραγματικότητα, το μόνο που υπάρχει είναι επιστολές ενδιαφέροντος (Memorandum of Intent – MOI) και όχι συμβόλαια αγορών. Την ίδια στιγμή, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η Σ. Αραβία έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να διαθέσει αυτά τα ποσά για αγορές όπλων, δεδομένης της χαμηλής τιμής του πετρελαίου και των εξόδων από την εμπλοκή στον εμφύλιο της Υεμένης. Σύμφωνα με έρευνα του ABC, τα συμβόλαια που πραγματικά «παίζουν» αυτή τη στιγμή, δεν ξεπερνάνε τα $25 δισ. και αφορούν συμβόλαια η διαπραγμάτευση των οποίων, ανάγεται πίσω έως το 2013 και αφορούν συμφωνίες της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ακόμη όμως και να υπάρξει συμφωνία, κανένα συμβόλαιο δε πρόκειται να υπογραφεί, πριν περάσει από το State Departent και το Κογκρέσο για έγκριση, με τις πρώτες αντιδράσεις να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, σύμφωνα με το Politico.

Εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις από τη πλευρά του Ισραήλ για την υποτιθέμενη συμφωνία πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία, ήταν από χλιαρές ως ανύπαρκτες, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει την άποψη του Brookings.

Παρόλο που η πρόσφατη συμφωνία για αγορά οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, φαίνεται να μην ισχύει, η Σ. Αραβία, παραμένει ο καλύτερος πελάτης των αμερικανικών εταιριών κατασκευής οπλικών συστημάτων.

Υπέγραψε ο Τράμπ αμυντική συμφωνία «μαμούθ» με τη Σαουδική Αραβία;

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής at ellinika hoaxes
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε
 • panarkas

  Το ότι υπήρξε σημαντική συμφωνία δεν αμφισβητείται, απλά στην τιμή τα χαλάμε. Η ουσία είναι ότι οι ΗΠΑ παρά τις προεκλογικές κορώνες του Τραμπ συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους επικεφαλείς της διεθνούς τρομοκρατίας.

 • Άκυρος εδώ κάνεις λάθος…Συμφωνία έγινε και ας μη έχει επικυρωθεί επίσημα…

 • isidor

  Δεν καταλαβαίνω. Επειδή το αποκάλεσε fake news το business insider και το brookings σημαίνει πως είναι;
  Και τα δύο άρθρα έχουν δύο μέρες ζωής και δεν μπόρεσα να βρω καμία περαιτέρω ανταπόκριση από τα μεγάλα site ως τώρα, και είμαι σίγουρος ότι θα ήταν στα κορυφαία του reddit (οι Αμερικάνοι λατρεύουν την πολιτική συζήτηση στο reddit).

  Μήπως είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα; Eίναι ο Bruce Riedel αξιοπιστη πηγή από μόνος του ώστε να αποκαλέσουμε την συμφωνία fake news;

  Αν είναι αλήθεια, θα βγουν οι Δημοκρατικοί και θα κατακεραυνώσουν τον Sean Spicer…Ίσως θα ήταν συνετό να κρατήσουμε μικρό καλάθι προς το παρόν…

  EDIT: Το άρθρο του Brookings είναι 4 μέρες παλιό, για την ακρίβεια…πώς είναι δυνατόν να μην έχει υπάρξει γενικότερη αντίδραση;

 • nilo

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το tweet είναι πραγματικό, και έρχεται από τον γραμματέα τύπου του Λευκού οίκου.

  https://twitter.com/presssec/status/865958016570597376