Ποιοι είμαστε
Αρχική “Ρασοφόρος” μηνύεται για σεξουαλική παρενόχληση από φοιτήτρια.HOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

“Ρασοφόρος” μηνύεται για σεξουαλική παρενόχληση από φοιτήτρια.

14 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σάλο έχει προκαλέσει η ανάρτηση μιας χρήστριας του facebook, στην οποία καταγγέλλει ότι δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από “ρασοφόρο”. Συγκεκριμένα, η Πένυ Φ. ανάρτησε φωτογραφίες στο λογαριασμό της που δείχνουν, σύμφωνα με την ίδια, σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και το πρόσωπο του φερόμενου ως δράστη. 

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, πολλοί χρήστες του κοινωνικού δικτύου, αμφέβαλαν για την αξιοπιστία της ανάρτησης και ανέφεραν πως οι φωτογραφίες είναι πλαστές. Ο πιο βασικός ισχυρισμός που αμφισβητεί τις φωτογραφίες, είναι πως στη φωτογραφία που βλέπουμε το πρόσωπο του, “ρασοφόρου”, κρατάει διαφορετική τσάντα.

Εξετάσαμε τις φωτογραφίες και δεν βρήκαμε καμιά ένδειξη παραποίησης

Πράγματι η τσάντα είναι διαφορετική, αλλά αυτή η διαφορά δεν είναι απόδειξη παραποίησης των φωτογραφιών, γιατί η φωτογραφία που απεικονίζει το ρασοφόρο όρθιο δόθηκε από μια άλλη κοπέλα και προστέθηκε αργότερα στην ανάρτηση της Πένυς Φ.

Οι επίμαχες φωτογραφίες αφαιρέθηκαν από την ανάρτηση και αυτό έδωσε τροφή για ακόμη πιο εντολές αμφιβολίες.  Αλλά ούτε αυτό είναι απόδειξη παραποίησης, γιατί όπως η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της στο news247.gr, τις φωτογραφίες τις κατέβασε το facebook μετά από πολλές αναφορές που δέχτηκε η ανάρτηση. Ακόμη, από τις πολλές αναφορές έχει μπλοκαριστεί προσωρινά ο λογαριασμός της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απαντήσει και να δώσει εξηγήσεις σε πολλά σχόλια των χρηστών που δεν την πιστεύουν.
“Θέλω να πω πως οι φωτογραφίες μου δέχθηκαν “αναφορές” (report) και το Facebook τις κατέβασε και επίσης έχει αποκλειστεί ο λογαριασμός μου, δηλαδή δεν μπορώ ούτε να σχολιάσω ούτε να απαντήσω σε μηνύματα που έχω δεχθεί τα οποία είναι άπειρα. Την ανάρτηση μου με το κείμενο μπορεί να τη δει ο οποιοσδήποτε αλλά δεν μπορώ να απαντήσω.
Θεωρώ απαράδεκτο ότι οι αρμόδιοι του Facebook “κατέβασαν” τις φωτογραφίες μου γιατί ήταν μια είδηση και έπρεπε να υπάρχει ακριβώς όπως έγινε. Σκεφτείτε πως, παρά τα καρέ που ανέβασα, πάλι κάποιοι δε με πίστευαν. Δεν έκατσα επίσης εξ αρχής να απαντήσω στα κακόβουλα σχόλια γιατί δεν έχει νόημα. Πήγα και απευθύνθηκα στους υπεύθυνους και από αυτούς περιμένω να βρω το δίκιο μου”.

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρει πως ήδη έχει υποβάλει μήνυση κατά αγνώστου. Συγκεκριμένα, πήγε για να υποβάλει την καταγγελία στο Α.Τ. της Αριστοτέλους αλλά την έστειλαν στο Α.Τ. Τούμπας γιατί το περιστατικό έγινε στη Λαμπράκη. Η μήνυση της φοιτήτριας επιβεβαιώνεται από αστυνομικές πηγές στις οποίες απευθυνθήκαμε. Κατατέθηκε στις 13:50 την 13/6/17
“Δεν μίλησα αρχικά στην αστυνομία γιατί δεν είχα φωτογραφήσει το πρόσωπο του. Η πρώτη μου ανάρτηση έγινε μήπως τον αναγνωρίσει κάποιος, κάποια κοπέλα που μπορεί κι εκείνη να είχε παρενοχληθεί και να βοηθήσει στον εντοπισμό του. Έτσι έγινε τελικά, μια κοπέλα αναγνώρισε το συγκεκριμένο άτομο και μου έστειλε φωτογραφία του προσώπου του.
Εν συνεχεία, και αφού είχα και το πρόσωπο του, πήγα στο αστυνομικό τμήμα της Αριστοτέλους, έκανα την καταγγελία και μου είπαν ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα. Μετά με έστειλαν στο Α.Τ. Τούμπας γιατί το περιστατικό έγινε στη Λαμπράκη. Εκεί μίλησα με έναν αρμόδιο και υπέβαλα μήνυση κατά αγνώστου”.

Η εφημερίδα thessnews φέρνει νέα στοιχεία  στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της,  o “ρασοφόρος” έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν την αστυνομία. Συστήνεται με το όνομα «Καλόγερος Τέλης» και φαίνεται ότι προσεγγίζει με τον ίδιο τρόπο νεαρά κορίτσια εντός των λεωφορείων του ΟΑΣΘ. Μάλιστα παραθέτει και δεύτερη επώνυμη καταγγελία ενός πατέρα του οποίου η κόρη, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.
«Η κόρη μου βρισκόταν στο λεωφορείο 83 και πήγαινε στη σχολή της. Ο ρασοφόρος ανέβηκε στην στάση ‘Αγία Παρασκευή’ επί της Λαγκαδά και έκατσε δίπλα της. Έβαλε το χέρι του πάνω από το γόνατό της και εκείνη τραβήχτηκε. Θεώρησε, βλέποντας ότι είναι ιερέας, ότι έγινε κατά λάθος. Μαζί του είχε και μια μαύρη τσάντα για φορητό υπολογιστή και την έβαλε πάνω του και έβαλε το χέρι του μέσα από το ράσο του. Επιχείρησε να αγγίξει ξανά το πόδι της κόρης μου και εκείνη του φώναξε ‘τι κάνεις;’ βάζοντας την τσάντα πάνω στα πόδια της. Μετά την αντίδρασή της, εκείνος κατέβηκε αμέσως, ενώ κανένας από τους επιβάτες του λεωφορείου δεν έκανε κάτι»
Ο πατέρας της κοπέλας έχει ήδη κληθεί να κατάθεση στο Α.Τ. Τούμπας.

Εκτός από αυτές τις επώνυμες καταγγελίες, ο ρασοφόρος αναγνωρίστηκε από πολλές ακόμη κοπέλες που σχολίασαν την ανάρτηση της Πένυ Φ. Ενδεικτικά παρουσιάζουμε μερικές.

Η ιστοσελίδα voria.gr αναφέρει πως η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό του ρασοφόρου.

Συμπεράσματα.

  • Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη παραποίησης των φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες συνοδεύουν την μήνυση που έχει κατατεθεί.
  • Το facebook διέγραψε τις επίμαχες φωτογραφίες και μπλόκαρε προσωρινά την κοπέλα που τις ανάρτησε.
  • Ο “ρασοφόρος”, που πιθανότατα να είναι ψευτοκαλόγερος, έχει αναγνωριστεί από αρκετές κοπέλες που το έχουν σχολιάσει επωνύμως στο facebook.
  • Υπάρχει και δεύτερη επώνυμη καταγγελία.
  • Ο “ρασοφόρος” έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν την αστυνομία και είναι γνωστός με το όνομα «Καλόγερος Τέλης»
  • Η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό του, ενώ σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για «προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας» .

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.