Πώς το Su-15 έλαβε το παρατσούκλι «Boeing Killer»; – Καταρρίπτεται

3

Σε ιστοσελίδες του «ειδικού» – αμυντικού τύπου, κυκλοφόρησε άρθρο που ισχυρίζεται πως το σοβιετικό αναχαιτιστικό αεροσκάφος SU-15, απέκτησε το παρατσούκλι «Boeing Killer» (φονέας των Boeing), από μια φωτογραφία όπου αντιμετωπίζει ένα βομβαρδιστικό Boeing B-52.

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΕΣ[/icon_list_item][/icon_list]

 

Στο pentapostagma.gr και pronews.gr, διαβάζουμε:

Η αλήθεια δυστυχώς είναι πολύ διαφορετική

Ο λόγος που κάποιοι αποκαλούν το SU-15 «Boeing Killer», είναι διότι ο συγκεκριμένος τύπος αναχαιτιστικού, έχει «πιστωθεί» με τις καταρρίψεις δύο πολιτικών αεροσκαφών Boeing και όχι επειδή έχει φωτογραφηθεί να αντιμετωπίζει ένα βομβαρδιστικό B-52.

Συγκεκριμένα, το 1978, όταν η Κορεατική πτήση 902 παραβίασε τον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης πάνω από το Μουρμάνσκ, χτυπήθηκε με πύραυλο από ένα Su-15. Αν και το Boeing 707 επιβίωσε το χτύπημα του πυραύλου, σκοτώθηκαν δύο επιβάτες και στη συνέχεια έκανε αναγκαστική προσγείωση σε μια παγωμένη λίμνη.

Το πιο γνωστό περιστατικό όμως, είναι εκείνο που έλαβε χώρα τη 1η Σεπτεμβρίου 1983, όταν η πτήση 007 των κορεατικών αερογραμμών, από Νέα Υόρκη προς Σεούλ, μέσω Άνκορατζ, παραβίασε το σοβιετικό εναέριο, πάνω από τη νήσο Μονερόν. Τουλάχιστον ένα SU-15 απογειώθηκε από αεροπορική βάση στη Σαχαλίνη και κατέρριψε το κορεατικό Boeing 747, σκοτώνοντας 269 επιβάτες και πλήρωμα.

Ο ισχυρισμός πως το SU-15, απέκτησε το παρατσούκλι «Boeing Killer», επειδή απεικονίζεται σε ιστορική φωτογραφία να αντιμετωπίζει ένα B-52, καταρρίπτεται.

Πώς το Su-15 έλαβε το παρατσούκλι «Boeing Killer»; – Καταρρίπτεται

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής at ellinika hoaxes
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε
 • Antigonos Gonatias

  Αν αυτός ήταν ο σκοπός του άρθρου,να <> τους ομόδοξους,δεν έχει νόημα δεδομένου οτι τα συμβάντα αυτά έγιναν επι Σοβιετικής ένωσης.Προσωπικά θα πόνταρα οτι το άρθρο το έγραψε κάποιος ημιμαθής επι αεροπορικών θεμάτων,προσπαθώντας να το παίξει γνώστης.
  Κάτι που θέλω να επισημάνω και στην σελίδα,το Su -15 ονόμαστηκε flagon απο το ΝΑΤΟ και όχι

  falcon.Για περισσότερες πληροφορίες εδώ : https://en.wikipedia.org/wiki/NATO_reporting_name

  • remon kewl

   «Αν αυτός ήταν ο σκοπός του άρθρου,να <> τους ομόδοξους,δεν έχει νόημα δεδομένου οτι τα συμβάντα αυτά έγιναν επι Σοβιετικής ένωσης.»

   Α, για μερικούς αυτό δεν έχει σημασία. Οτιδήποτε έκαναν οι Ρώσοι, οποτεδήποτε, είναι τέλειο.

   • Antigonos Gonatias

    Αυτοί οι κύκλοι παλαιότερα(πριν το 99 με τις επιχειρήσεις στην Σερβία)ήταν φανατικοί με το F-16(και ενίοτε με τα F-15 και F-14) και ακόμα παλαιότερα φανατικοί αντισοβιετικοί με μια τάση <>.Τι να πεις απο το ένα άκρο στο άλλο…