Ποιοι είμαστε
Αρχική Πώς το Su-15 έλαβε το παρατσούκλι «Boeing Killer»; – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS

Πώς το Su-15 έλαβε το παρατσούκλι «Boeing Killer»; – Καταρρίπτεται

18 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σε ιστοσελίδες του «ειδικού» – αμυντικού τύπου, κυκλοφόρησε άρθρο που ισχυρίζεται πως το σοβιετικό αναχαιτιστικό αεροσκάφος SU-15, απέκτησε το παρατσούκλι «Boeing Killer» (φονέας των Boeing), από μια φωτογραφία όπου αντιμετωπίζει ένα βομβαρδιστικό Boeing B-52.

ΨΕΥΔΕΣ

 

Στο pentapostagma.gr και pronews.gr, διαβάζουμε:

Η αλήθεια δυστυχώς είναι πολύ διαφορετική

Ο λόγος που κάποιοι αποκαλούν το SU-15 «Boeing Killer», είναι διότι ο συγκεκριμένος τύπος αναχαιτιστικού, έχει «πιστωθεί» με τις καταρρίψεις δύο πολιτικών αεροσκαφών Boeing και όχι επειδή έχει φωτογραφηθεί να αντιμετωπίζει ένα βομβαρδιστικό B-52.

Συγκεκριμένα, το 1978, όταν η Κορεατική πτήση 902 παραβίασε τον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης πάνω από το Μουρμάνσκ, χτυπήθηκε με πύραυλο από ένα Su-15. Αν και το Boeing 707 επιβίωσε το χτύπημα του πυραύλου, σκοτώθηκαν δύο επιβάτες και στη συνέχεια έκανε αναγκαστική προσγείωση σε μια παγωμένη λίμνη.

Το πιο γνωστό περιστατικό όμως, είναι εκείνο που έλαβε χώρα τη 1η Σεπτεμβρίου 1983, όταν η πτήση 007 των κορεατικών αερογραμμών, από Νέα Υόρκη προς Σεούλ, μέσω Άνκορατζ, παραβίασε το σοβιετικό εναέριο, πάνω από τη νήσο Μονερόν. Τουλάχιστον ένα SU-15 απογειώθηκε από αεροπορική βάση στη Σαχαλίνη και κατέρριψε το κορεατικό Boeing 747, σκοτώνοντας 269 επιβάτες και πλήρωμα.

Ο ισχυρισμός πως το SU-15, απέκτησε το παρατσούκλι «Boeing Killer», επειδή απεικονίζεται σε ιστορική φωτογραφία να αντιμετωπίζει ένα B-52, καταρρίπτεται.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/06/18/su-15-boeing-killer/

Fact-check for the sake of Democracy