Ποιοι είμαστε
Αρχική Αναπνοϊστές: Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χωρίς καθόλου τροφή;HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

Αναπνοϊστές: Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χωρίς καθόλου τροφή;

19 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Άρθρα σχετικά με ανθρώπους που μπορούν να ζουν χωρίς να καταναλώνουν υλική τροφή και/ή νερό, κυκλοφορούν κατά καιρούς στο ελληνικό διαδίκτυο. Είναι δυνατόν να είναι αλήθεια;

ΨΕΥΔΕΣ

 

Ένα παράδειγμα, είναι το κάτωθι:

Η συνέχεια εδώ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Οι αναπνοϊστές ή breatherians, ισχυρίζονται πως μπορούν να ζήσουν χωρίς καθόλου τροφή, ή ακόμη και χωρίς καθόλου νερού, αφού μπορούν να επιβιώσουν χάρη στη κοσμική ενέργεια (Πράνα), προερχόμενη κυρίως από το ηλιακό φως. Η έννοια του Πράνα, συναντάται στον Ινδουισμό και στην εναλλακτική «θεραπευτική» μέθοδο της Αγιουρβέδα.

Στη πραγματικότητα, δεν είναι δυνατή η επιβίωση χωρίς υλική τροφή και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αναπνοϊστών που πέθαναν από πείνα και/ή στέρηση νερού (δείτε εδώ και εδώ).

Στις μέρες μας, αποτελεί κοινή γνώση πως όταν ο ανθρώπινος οργανισμός εισέλθει σε παρατεταμένη νηστεία, αναγκάζεται να καταναλώσει τα αποθέματα γλυκογόνου, λίπους και μυών, καταλήγοντας στο θάνατο.

Στο Snopes, διαβάζουμε για την ιστορία ενός ζευγαριού που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε tabloid του εξωτερικού, (αλλά και σε ελληνικές ιστοσελίδες), που ισχυρίζεται πως συντηρείται από «συμπαντική ενέργεια», καταναλώνοντας ελάχιστα φρούτα και ζωμούς λαχανικών, μόλις 2-3 φορές την εβδομάδα. Εξυπακούεται πως το ζεύγος των αναπνοϊστών, δεν παρείχε καμία απόδειξη για τα λεγόμενά του.

Οι ισχυρισμοί αυτών που ισχυρίζονται πως ζουν χωρίς φαγητό και/ή νερό, ουδέποτε έχουν επιβεβαιωθεί μέσω επιστημονικής παρατήρησης. Εξαίρεση για κάποιους, αποτελεί η περίπτωση του Ινδού ασκητή Prahlad Jani, που εξετάστηκε δύο φορές από γιατρούς σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, υπήρχαν σοβαρά σφάλματα στις έρευνες και οι υπεύθυνοι, προσπάθησαν να αποκρύψουν δεδομένα.

Εν κατακλείδι, η επιβίωση χωρίς τροφή και νερό, είναι αδύνατη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Οι αναφορές ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι επιβιώνουν «καταναλώνοντας» κοσμική ενέργεια, δεν έχουν διασταυρωθεί σε ελεγχόμενες συνθήκες. Ο αναπνοϊσμός, είναι μια επικίνδυνη για τη ζωή πρακτική, δεδομένων των θανάτων που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/06/19/bretherians/

Fact-check for the sake of Democracy