Ποιοι είμαστε
Αρχική Γεννήτρια ελεύθερης ενεργείας zero point – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS SCAMS ΔΙΑΦΟΡΑ

Γεννήτρια ελεύθερης ενεργείας zero point – Καταρρίπτεται

20 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Κατά καιρούς, εμφανίζονται άρθρα που υποστηρίζουν πως ανακαλύφθηκαν νέες, ανεξάντλητες πηγές ενέργειας.

ΨΕΥΔΕΣ

Στο katohika.gr, διαβάζουμε:

https://www.youtube.com/watch?v=dJSgaB-SxXo

Τι είναι η Ενέργεια Μηδενικού Σημείου;

Μηδενική Ενέργεια Σημείου (Zero Point Energy), ή ενέργεια διακύμανσης του κενού είναι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις τυχαίες ηλεκτρομαγνητικές ταλαντώσεις που απομένουν σε ένα κενό όταν όλη η άλλη ενέργεια έχει απομακρυνθεί.

Η ενέργεια μηδενικού σημείου (ZPE) είναι ένα δομικό και αναπόφευκτο στοιχείο της κβαντικής φυσικής. Έχει μελετηθεί θεωρητικά και πειραματικά, ήδη από την δεκαετία του 1920 και τα πρώτα βήματα της κβαντομηχανικής. Η ενέργεια του κενού είναι μια ειδική περίπτωση της ενέργειας μηδενικού σημείου και αποτελεί πηγή αρκετών παρερμηνειών και σύγχυσης. Σ’ ένα τελείως άδειο και επίπεδο σύμπαν, οι κβαντικοί υπολογισμοί μας δίνουν άπειρη τιμή τόσο για τη θετική όσο και για την αρνητική ενέργεια, και αυτό είναι κάτι που προφανώς είναι αναντίστοιχο με τον πραγματικό κόσμο.

Αν απομακρύνουμε όλη την ενέργεια από το χώρο, βγάλουμε όλη τη μάζα, την θερμότητα, όλο το φως, θα βρούμε πως κάποια ακόμη ενέργεια θα απομείνει.

Στην πραγματικότητα, το κενό είναι γεμάτο από διάφορα εικονικά (virtual) σωματίδια που συνεχώς εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Εμφανίζονται, υπάρχοντας για μια στιγμή και αμέσως μετά εξαφανίζονται και πάλι. Δεδομένου ότι η ύπαρξή τους είναι τόσο φευγαλέα, συνήθως αναφέρονται ως εικονικά σωματίδια.

Στο τέλος της δεκατείας του ’40, ο Ολλανδός φυσικός Hendrik Casimir στα πλαίσια μιας έρευνας για την εταιρία που εργαζόταν εκείνο το διάστημα ανακάλυψε μια περίεργη, άγνωστη μέχρι τότε δύναμη που αναπτύσσεται μεταξύ δύο αφόρτιστων παράλληλων πλακών που τοποθετούνται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Τα θεωρητικά του αποτελέσματα έδειχναν πως ακόμη και στο κενό και εν απουσία οποιουδήποτε άλλου πεδίου, αναπτύσσεται μία δύναμη μεταξύ των δύο πλακών. Αναφέροντας τα αποτελέσματα του στον Niels Bohr, λέγεται πως εκείνος αμέσως υπέδειξε πως το φαινόμενο αυτό είχε να κάνει με την ενέργεια του κενού, ένα θέμα που εκείνο τον καιρό απασχολούσε τους φυσικούς. Βασισμένος σε αυτή την παρατήρηση, ο Casimir ανέλυσε σε μία σειρά τριών άρθρων το ομώνυμο φαινόμενο.

Σύμφωνα με την κβαντική φυσική, δεν υπάρχει απόλυτο κενό και κάθε σημείο του σύμπαντος πάλλεται από μια αόρατη δραστηριότητα. Η ενέργεια του κενού μπορεί να εξηγήσει τη γένεση του σύμπαντος. Ακόμη και στη θερμοκρασία του απόλυτου μηδενός, το κενό διαθέτει τεράστιες ποσότητες ενέργειας η οποία λόγω της ομοιογένειας δεν είναι άμεσα αντιληπτή, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες οδηγεί σε παρατηρήσιμα και μετρήσιμα φαινόμενα.

Θεωρητικά, είναι δυνατόν να αποσπάσουμε ενέργεια από το Πεδίο Μηδενικού Σημείου. Οι επιστήμονες έχουν εικάσει πως ακόμη και στην φύση συμβαίνει ακριβώς αυτό, όταν οι κοσμικές ακτίνες παράγουν ενέργεια ή όταν τα σουπερνόβα και οι εκρήξεις των ακτινών γάμα απελευθερώνουν ενέργεια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ενέργεια μηδενικού σημείου πράγματι υπάρχει. Όμως μόνο οι μεταβολές της μπορούν να είναι μετρήσιμες και αξιοποιήσιμες. Η δυνατότητά μας να εκμεταλλευτούμε τις μεταβολές αυτές είναι περιορισμένη σε μικροσκοπικά φαινόμενα όπως το φαινόμενο Casimir. η φαντασία όμως των ανθρώπων έχει εν πολλοίς μεγαλοποιήσει τη σημασία της ενέργειας του κενού. Οι προτάσεις λοιπόν που θέλουν τον άνθρωπο να εξορύσσει απεριόριστα ποσά ενέργειας από το κενό, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα πως με αλληλεπιδράσεις πραγματικών σωματιδίων με τα δυνάμει σωματίδια του κενού, να μπορεί να αντλήσει μια πρακτικά χρήσιμη ποσότητα ενέργειας από το κενό.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/05/31/zero-point-energy/

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η άντληση και η αξιοποίηση ενέργειας από το κενό, δεν είναι δυνατή, τουλάχιστον με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες. Επομένως ο ισχυρισμός περί κατασκευής γεννήτριας ZPE, καταρρίπτεται.

Πηγές: wikipediaphysics4u

Fact-check for the sake of Democracy