Ποιοι είμαστε
Αρχική Ακόμη μια περίπτωση γιατρού χωρίς πτυχίο που «βλέπει» ασθενείς και συστήνει θεραπείεςHOAXES ΥΓΕΙΑ SCAMS ΔΙΑΦΟΡΑ

Ακόμη μια περίπτωση γιατρού χωρίς πτυχίο που «βλέπει» ασθενείς και συστήνει θεραπείες

21 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερα άρθρα μας, η ασυδοσία ορισμένων «εναλλακτικών θεραπευτών» στη χώρα μας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Στο παρόν άρθρο, θα δούμε τη περίπτωση μια ομοιοπαθητικού «γιατρού», χωρίς πτυχίο αναγνωρισμένης ιατρικής σχολής, που όπως λέει και η ίδια, «βλέπει», και συστήνει θεραπείες.

Ο λόγος για την ομοιοπαθητικό Νίκη Τσέκου, που όπως προκύπτει από την έρευνά μας, όχι μόνο διδάσκει σε μη αναγνωρισμένες σχολές, αλλά φαίνεται πως «βλέπει» και ασθενείς, χωρίς να έχει κάποια σχετική άδεια. Αναζητώντας παλαιότερες δημοσιεύσεις στο facebook, βρήκαμε τα παρακάτω παραδείγματα:

Η κα Τσέκου, είναι επίσης φανατική αντιεμβολιάστρια:

Όσον αφορά το καρκίνο, ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης, δεν είναι άλλος από… αποτοξίνωση και ηρεμία.

Στο διαδίκτυο, δε κυκλοφορεί πουθενά βιογραφικό της κας Τσέκου, πλην της «σχολής» στην οποία διδάσκει.

Όπως μπορούμε να δούμε, η κα Τσέκου δεν διαθέτει πτυχίο ιατρικής, παρά μόνο σπουδές στην ομοιοπαθητική, σε κάποια μη κατονομαζόμενη σχολή. Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, η ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα και δεν επιτρέπεται σε κάποιον να ασκεί ιατρική με ανάλογους τίτλους σπουδών. Για να είμαστε ακριβείς, η άσκηση της ομοιοπαθητικής, επιτρέπεται (σκανδαλωδώς), μόνο από όσους έχουν πτυχίο στην κλασική ιατρική, από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Όσον αφορά τη «σχολή» που διδάσκει η κα Τσέκου, πρόκειται για ένα «εκπαιδευτήριο εναλλακτικών «ιατρικών» προσεγγίσεων, όπως ομοιοπαθητική, βιοσυντονισμός, βοτανοθεραπεία κτλ.

Η αξία των τίτλων που απονέμει, δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο έχουν τυπωθεί. Δείτε: rules.

Η ίδια, έχει εφεύρει μια καινούργια έννοια, που ονομάζεται «ομοιομυθική» και συνδυάζει τη μυθολογία με τη βοτανοθεραπεία και την ομοιοπαθητική. Προτείνει πως η ομοιοπαθητική, ανάγει τη προέλευσή της στην Αρχαία Ελλάδα και τον Ιπποκράτη, κάτι που δεν ισχύει και για το οποίο θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο.

Λίγα λόγια για τη θέση της ομοιοπαθητικής σε σχέση με την αναγνωρισμένη επιστημονικά ιατρική

Πρόσφατα, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψει μέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις. Ουδέποτε η ομοιοπαθητική κατάφερε να αποδείξει πως η θεραπευτική αξία, ξεπερνά αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο placebo.

Εν κατακλείδι, αυτό που γίνεται κατανοητό, είναι πως το φαινόμενο των επιτήδειων που δεν έχουν τη παραμικρή επιστημονική κατάρτιση πάνω στην ιατρική, είναι υπαρκτό και μπορεί να θέσει ζωές ανυποψίαστων πολιτών σε κίνδυνο.

Αντί επιλόγου

Είχαμε γράψει πρόσφατα για τη «γκάφα» του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που αποφάσισε να διοργανώσει ημερίδα για την ομοιοπαθητική. Πρόσφατα λοιπόν, η κα Τσέκου (που δεν είναι καν γιατρός), ανέρτησε σε σελίδα που διαχειρίζεται στο facebook, τη «διαπίστωση» πως ο ΙΣΑ, δέχεται την ομοιοπαθητική! Το ατόπημα του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, έγινε όπλο στα χέρια κάθε τυχάρπαστου, που δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική, για να «προμοτάρει» τις «υπηρεσίες» του, πάνω σε μια αποδεδειγμένη ψευδοεπιστήμη!

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/06/20/homeo-scam/

Fact-check for the sake of Democracy