Ποιοι είμαστε
Αρχική Θάνατος εξάχρονου στην Ιταλία από ιλαρά – Οι γονείς ήταν αντιεμβολιαστέςΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Θάνατος εξάχρονου στην Ιταλία από ιλαρά – Οι γονείς ήταν αντιεμβολιαστές

24 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ένα εξάχρονο αγόρι που έπασχε από λευχαιμία πέθανε τελικά μετά από επιπλοκές που του προκάλεσε η ιλαρά που κόλλησε έπειτα από μετάγγιση αίματος από τον μεγαλύτερο αδερφό του.

Δυστυχώς για τον εξάχρονο, οι γονείς του είχαν αποφασίσει να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να κολλήσει ιλαρά από τον μεγαλύτερο αδερφό του και τελικά να καταλήξει από εγκεφαλικές και πνευμονολογικές επιπλοκές στο νοσοκομείο Σαν Τζεράρντο στη Μόντσα της Ιταλίας. Ανήκουν στην κατηγορία εκείνων, που έχουν πειστεί ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα ή άχρηστα και πίστευαν στη θεωρία της αγέλης, ότι δηλαδή δεν θα προσβάλλονταν από ιό επειδή η πλειονότητα του πληθυσμού είναι εμβολιασμένη.

«Το να ζητά κάποιος το ελεύθερο να μην εμβολιάσει το παιδί του είναι σαν να τρέχεις σε αυτοκινητόδρομο με 300 χλμ/ώρα. Είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τον εαυτό σου και τους επιβαίνοντες, αλλά και για τους υπολοίπους στο δρόμο», επισημαίνει ο Ρομπέρτο Μπουριόρι, ανοσολόγος κι αλλεργιολόγος.

«Νομίζω ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι η δράση κατά γιατρών, που διασπείρουν ψευδείς κι επικίνδυνες πληροφορίες. Αυτοί οι γιατροί θα πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Ένας γιατρός δεν θα πρέπει να παρέχει στους ασθενείς του επικίνδυνες πληροφορίες για εκείνον και τους άλλους» προσθέτει ο Μπουριόρι,

H είδηση του θανάτου του εξάχρονου, ανακοινώθηκε και από τον Giullio Gallera, υπεύθυνο πρόνοιας για την επαρχία της Λομβαρδίας.

«Αν και ο εξάχρονος έπασχε από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, είχε πιθανότητες επιβίωσης πάνω από 85%» ανέφερε ο κ. Gallera και συμπλήρωσε «…μόνο η ανοσία αγέλης, δηλαδή ο εμβολιασμός πάνω από το 95% των παιδιών, είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε ανοσοκατεσταλμένους ή άτομα που έχουν προσβληθεί από ασθένειες«.

«Είναι λυπηρό οποιοδήποτε σχόλιο για τον συγκεκριμένο θάνατο. Πρέπει να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και την ιατρική για την ασφάλεια των παιδιών μας«, δήλωσε η Ιταλίδα Υπουργός Υγείας, Beatrice Lorenzin.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία από τις αρχές της φετινής χρονιάς ξεπέρασε ήδη το σύνολο των κρουσμάτων για το 2016 και κύρια αιτία είναι το γεγονός ότι ορισμένοι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, επηρεασμένοι από την αντιεμβολιαστική παραφιλολογία που διακινείται κυρίως μέσω διαδικτύου και ευθύνεται για το φετινό ξέσπασμα ιλαράς στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 1.600 κρούσματα ιλαράς είχαν αναφερθεί στην Ιταλία, μέχρι τα τέλη του περασμένου Απρίλη.

Ένα περιστατικό με αρκετές ομοιότητες είχαμε και στη χώρα μας τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ένα βρέφος που δεν μπορούσε να εμβολιαστεί λόγο μικρής ηλικίας, πέθανε από κοκκύτη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46%, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία. Μιλάμε πλέον για δυναμική επανεμφάνιση νόσων που θεωρούνταν εξαφανισμένες, ειδικά σε χώρες όπου ο αντιεμβολιασμός απολαμβάνει δημοφιλίας. Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα, βρίσκεται στην 8η θέση του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού χάρτη, με ποσοστό 25% των Ελλήνων, να δηλώνουν σκεπτικισμό για τα εμβόλια.

Η Ρουμανία ήταν μια χώρα με πολύ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη μέχρι πρόσφατα, φτάνοντας σε επίπεδο 94% το 2012. Ωστόσο, το 2017, η χώρα βιώνει μια μαζική επιδημία ιλαράς. Τουλάχιστον 6.600 κρούσματα και 29 επιβεβαιωμένοι θάνατοι, με την κάλυψη να έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση, φτάνοντας μόλις στο 86%.

Δυστυχώς και στη χώρα μας, η εγκληματική παραπληροφόρηση των ντόπιων αντιεμβολιαστικών κύκλων, φαίνεται να κερδίζει περισσότερο momentum. Οι επιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να είναι συντριπτικές όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις ανάλογες με αυτές που βιώνει η Ρουμανία και η Ιταλία.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/06/24/childs-death-from-measles-caught-from-unvaccinated-brother/

 

Πηγές

Euronews

La Republicca

Fact-check for the sake of Democracy