Ποιοι είμαστε
Αρχική Πως μια θεωρία συνωμοσίας κόντεψε να καταλήξει σε μακελειόHOAXES FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Πως μια θεωρία συνωμοσίας κόντεψε να καταλήξει σε μακελειό

25 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

O Edgar Maddison Welch που είχε εισβάλλει με βαρύ οπλισμό σε πιτσαρία της Ουάσιγκτον μετά από ένα ψευδές δημοσίευμα στο διαδίκτυο ότι το μαγαζί αποτελούσε «βιτρίνα» για μία συμμορία παιδοφίλων, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων πριν λίγες ημέρες.

Όλα ξεκίνησαν λίγες ημέρες πριν τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές όταν ένας οπαδός της λεγόμενης »λευκής ανωτερότητας» (white supremacist), πόσταρε στο twitter πως βρέθηκαν (στο λάπτοπ του πολιτικού Anthony Weiner), ηλεκτρονικά μηνύματα που αποκάλυπταν την ύπαρξη ενός μεγάλου κυκλώματος παιδοφίλων, με διασυνδέσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στις 30 Οκτωβρίου, ο λογαριασμός με το όνομα David Golberg, γνωστός για τις υπερεθνικιστές αναρτήσεις του και οπαδός του Trump, ποστάρει στο twitter πως σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία της Νέας Υόρκης, υπάρχει ισχυρός πυρήνας παιδόφιλων στο Δημοκρατικό Κόμμα. Η »πληροφορία» προερχόταν από τον »ανώνυμο» λογαριασμό Carmen Katz στο facebook, που επικαλείται ανώνυμη πηγή.

Η είδηση πέρασε γρήγορα σε ιστοσελίδες που ειδικεύονται σε ψεύτικες θεωρίες συνωμοσίας, όπως το yournewswire.com και το wearechange.org.

Στα emails, σύμφωνα με τη θεωρία, ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της Clinton, John Podesta, χρησιμοποιούσε τακτικά τη λέξη »pizza» κάτι που σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συνωμοσίας, ήταν η κωδική λέξη για τη παιδοφιλία. Τα όργια των παιδόφιλων, λάμβαναν χώρα -υποτίθεται- σε μυστικά δωμάτια στη πιτσαρία Comet Ping Pong, ιδιοκτησίας του ελληνικής καταγωγής James Alefantis. Στην ιστορία, προστέθηκαν λίγο αργότερα βασανισμοί και θυσίες παιδιών στο σατανά. Τίποτα απ όλα αυτά δε στηρίζεται σε στοιχεία και/ή αποδείξεις, πέρα των εξωφρενικών ισχυρισμών που αναπαράγονται από αμφιβόλου ποιότητας ιστοσελίδες και χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

Στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, ο James Alefantis που ακόμη δεν είχε πληροφορηθεί για την εμπλοκή του στη συνωμοσία, άρχισε να λαμβάνει hate mails και απειλές μέσω κοινωνικών δικτύων. Αμέσως, απευθύνθηκε στην αστυνομία, ενώ το γεγονός πως είναι gay, φαίνεται πως έπαιξε ρόλο στην εμπλοκή του ονόματός του.

Σύμφωνα με τους New York Times, τίποτα από τη παραπάνω θεωρία δεν είναι αληθινό. Ο James Alefantis, αν και υποστηρικτής της Clinton, ουδέποτε την έχει γνωρίσει, δεν πουλάει ή κακοποιεί παιδιά και δεν ερευνάται από τις αρχές για τίποτα από τα ανωτέρω.

Μέχρι στιγμής λοιπόν έχουμε ένα »ανώνυμο» λογαριασμό στο facebook και το tweet ενός υπερεθνικιστή οπαδού του Trump. Τι άλλα στοιχεία υπάρχουν για τη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας; Απολύτως τίποτα! Τα μετέπειτα δημοσιεύματα από »αφυπνισμένα» σάιτ του εξωτερικού, απλώς πρόσθεσαν περισσότερη »σάλτσα» για να κάνουν την »είδηση» πιο εύπεπτη.

Όταν η θεωρία συνωμοσίας γίνεται επικίνδυνη

Ένας άνδρας από τη Β. Καρολίνα συνελήφθη στις 4 Δεκεμβρίου 2016, όταν εισέβαλε στη πιτσαρία Comet Ping Pong, οπλισμένος με πολεμικό τυφέκιο AR-15 και ένα 38αρι περίστροφο Colt, για να ερευνήσει τις καταγγελίες περί παιδοφιλικών οργίων στο συγκεκριμένο κατάστημα. Ο 28χρονος Edgar Maddison Welch, εισήλθε στο χώρο και έστρεψε το όπλο του προς έναν από τους υπαλλήλους, ο οποίος αντέδρασε άμεσα και κατάφερε να διαφύγει. Κατόπιν, ο δράστης άρχισε να πυροβολεί προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν νεκροί ή τραυματίες. Η αστυνομία που έφτασε γρήγορα στο σημείο, συνέλαβε τον 28χρονο δράστη.

Η περίπτωση του Pizzagate, αποτελεί τρανό παράδειγμα της δύναμης των social media στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Αποδεικνύει επίσης την ανευθυνότητα πολλών ιστοσελίδων που κινούνται στο χώρο της συνωμοσιολογίας και δε διστάζουν να αναπαράγουν οποιοδήποτε ψέμα για να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους. Το πρόσφατο περιστατικό θα μπορούσε άνετα να οδηγήσει σε εκατόμβη θυμάτων.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/06/25/pizzagate/

Fact-check for the sake of Democracy