Οι Ρώσοι φέρνουν στην Ελλάδα το υπερόπλο;

10

Μια είδηση που «έπαιξε» στη τηλεόραση και το διαδίκτυο, υποστηρίζει πως οι Ρώσοι, θα φέρουν στην Ελλάδα κάποιο υπερόπλο.

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΕΣ[/icon_list_item][/icon_list]

Στην εκπομπή του Κυριάκου Βελόπουλου, είδαμε το παρακάτω απόσπασμα:

Τη είδηση την είδαμε επίσης στο mediazone.gr και στο el.gr.

Τι ισχύει για το υπερόπλο;

Το Kometa 120M, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ιπτάμενο δελφίνι μεταφοράς επιβατών. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δίνει η ίδια εταιρία, μπορεί να μεταφέρει 120 επιβάτες. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας των ναυπηγείων της Vympel, με την JSC Central Design Bureau, που έχει πολλά χρόνια εμπειρίας στη κατασκευή ανάλογων σκαφών. Η Vympel, κατασκευάζει μεταξύ άλλων, μικρά στρατιωτικά σκάφη όπως περιπολικά και πυραυλάκατους και μια ευρεία γκάμα πολιτικών σκαφών, από διασωστικά έως ιπτάμενα δελφίνια.

Επιστρέφοντας στο «υπερόπλο» που κάποιοι εγχώριοι κύκλοι υποστηρίζουν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, αν και πιθανότατα αξιόλογο ως τουριστικό σκάφος, προφανώς δεν ενδείκνυται για στρατιωτική χρήση ως «αποβατικό» ή περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, διότι ουδέποτε σχεδιάστηκε ως κάτι τέτοιο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με την εταιρία κατασκευής, δεν μπορεί να επιχειρήσει τη νύχτα. Έχει επίσης περιορισμένη ακτίνα δράσης 320 χιλιομέτρων, κάτι που δεν του επιτρέπει να περιπολεί ως τη Κύπρο, όπως ισχυρίζεται ο κ. Βελόπουλος στο βίντεο. Ενδεικτικά, η απόσταση μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, είναι περίπου 700 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, δε μπορεί να ταξιδέψει με κυματισμό μεγαλύτερο των 2,5 μέτρων, κάτι που μεταφράζεται σε ανέμους ταχύτητας έως 5 μποφόρ. Μέγιστη εξωτερική θερμοκρασία στην οποία το σκάφος μπορεί να λειτουργήσει, είναι 30 C. Αυτές οι δυνατότητες, προφανώς δεν ενδείκνυνται για την Ελλάδα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που στο Αιγαίο, οι άνεμοι μπορούν να ξεπεράσουν τα 9 μποφόρ.

Το σημαντικότερο όλων, είναι πως το σκάφος δεν έχει καμία στρατιωτική προδιαγραφή. Δεν είναι σχεδιασμένο να φέρει οπλισμό και ηλεκτρονικά μέσα πολεμικού τύπου και με μέγιστη ταχύτητα μόλις 35 κόμβων, δε μπορεί να θεωρηθεί γρήγορο για ιπτάμενο δελφίνι. Τέλος, έχει σχεδιαστεί για ποτάμια και παράκτια χρήση και όχι για χρήση στο Αιγαίο, πόσο μάλλον στην ανατολική Μεσόγειο.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως το ρωσικό «υπερόπλο» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ιπτάμενο δελφίνι μεταφοράς επιβατών και φυσικά δεν προορίζεται για στρατιωτική χρήση.

Οι Ρώσοι φέρνουν στην Ελλάδα το υπερόπλο;

 • manolisoiles@gmail.com
 • manolisoiles@gmail.com

  καλά η ανάλυση του αρθρογράφου σκίζει… Ξεκινώντας από το τελευταίο ότι δεν κάνει για την Ελλάδα, μπορεί να μας απαντήσει γιατί στην Ελλάδα λειτούργησαν επιτυχώς περίπου 80 δελφίνια πάνω από 30 χρόνια, και ακόμα υπάρχουν σε λειτουργία. Τα 2.5 μέτρα ύψος κύματος που γράφει είναι για την μέγιστη ταχύτητα του σκάφους και η τιμή αυτή είναι από τον σχεδιαστή και δεν έχει πιστοποιηθεί από τον νηογνώμονα στην φάση των δοκιμών που δεν έχουν γίνει ακόμα.
  Πρέπει να του θυμίσω ότι σκάφη όπως π.χ. το SpeedRunner επιχειρούν με μέγιστο ύψος κύματος 2.5 μέτρα δηλαδή ταξιδεύουν μέχρι τα 8 μποφόρ. Μπορεί να μας πει ο αρθρογράφος πόσες φορές τον χρόνο έχουμε 9 μποφόρ και σε ποια σημεία στο Αιγαίο; Μάλλον όχι, γιατί δεν έχει ανατρέξει στο κατάλληλο υλικό (πραγματικά στοιχεία) από το ΕΛΚΕΘΕ. Είναι όπως τα αερόστρωμνα Zubr του Π.Ν. που αρθρογράφοι έλεγαν ότι δεν κάνουν για την Ελλάδα αλλά για τις στέπες της Ρωσίας… τα οποία επιχειρούν με ύψος κύματος 2 μέτρα και μέχρι τα 6 μποφόρ.
  Τα υδροπτέρυγα έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί και για στρατιωτικούς σκοπούς τόσο από την Ρωσία όσο και από άλλες χώρες π.χ. ΗΠΑ, Ιταλία, μόνο μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα εμφανίσει πλήθος σκαφών στην κατηγορία αυτή http://rzhevnews.ru/?p=1223
  Τώρα ως προς την ονομασία του ναυπηγείου, η πλήρης ορθή ονομασία είναι «Vympel Shipyard JSC» http://www.vympel-rybinsk.ru/en/ και το σχεδιαστικό γραφείο η πλήρης και ορθή ονομασία είναι Alexeev Central Hydrofoil Design Bureau. Το ναυπηγείο Vympel Shipyard JSC δεν έχει ναυπηγήσει ξανά υδροπτέρυγο.
  Καλά όσον αφορά τον Βελόπουλο τι να σχολιάσει κανείς… όλο μπαρούφες.
  Επίσης σαν συμπέρασμα είναι ότι και αυτοί που εξέφρασαν από Ελλάδα ενδιαφέρον για να τα φέρουν, δεν πρόκειται να προχωρήσουν, μιας και δεν υπάρχει πακέτο χρηματοδότησης από Ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τους πελάτες στην Ελλάδα. Μάλλον στην Κριμαία θα καταλήξει σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Ουσιαστικά το πρωτότυπο άρθρο για τα σκάφη αυτά έκανε αναφορά σε μια συνέντευξη του Ρώσου Υπουργού Μεταφορών, που καλούσε τους Έλληνες να παραγγείλουν τα σκάφη και ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν και να υλοποιήσουν την παραγγελία. Δεν κατάλαβαν οι Ρώσοι ότι δεν υπάρχουν χρήματα από την Ελληνική πλευρά και αυτός είναι ο κύριος και ουσιαστικός λόγος που δεν προχωράει το θέμα. Αυτά τα γνωρίζω γιατί και το σκάφος επισκέφθηκα στο ναυπηγείο αλλά και στις διαπραγματεύσεις συμμετείχα (από ελληνικής πλευράς). Τώρα γιατί δεν χρηματοδοτούν οι Ρώσοι την αγορά; Γιατί ο κλάδος της ακτοπλοΐας στην Ελλάδα είναι στο «κόκκινο» από πλευράς αξιολογητών διεθνώς. Δυστυχώς ο δείκτης αυτός δεν βοηθά στην Ρωσικό φορέα EXIAR να εγκρίνει την χρηματοδότηση, ο οποίος παρεμβαίνει σε χρηματοδοτήσεις που αφορούν εταιρείες εκτός Ρωσίας. Αυτά για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν.

 • Antigonos Gonatias

  Και αν ράνεις τα άρματα με αγειασμένο νερό απο την μονή της παναγιάς της ρακομελότσουγκρίζουσας,καθε βλήμα θα εποστρακίζεται στην θωρακίση τους και δεν θα τα πιανουν τα ρανταρ!Τύφλα να χουν ενεργητικές/παθητικες θωρακίσεις! 🙂

  • Donald Trump- Boukouvalas

   αγαπητοί συνέλληνες ξυπνηστε επιτέλους! Με 5 σακούλες ροδάκινα μας χαρίζουν ένα αντιαρματικό, γι`αυτό σας λέω αγοράστε τα βιβλία γιατί εξαντολούνtαι!!!1!

   • Antigonos Gonatias

    μόλις μου έφτιαξες τη μέρα! 🙂

   • Thellortisback

    Βζοιιινγκκκ βζουυυνκκκ

    • Donald Trump- Boukouvalas

     αντίοοοο, αντίο Τούρκοι!

 • jupiter

  ο Βελόπουλος γιατί υπάρχει ακόμα είπαμε;

 • POLEMARXOS1

  AXAAXAXAX O TYPOS PERNEI TRELA LEFTA APO TIN MONGOLIKI PRESVEIA GIA NA PULAI PARAMYTHIA GIA AGRAMATUS

 • leon06010

  Αυτό που όλοι τους νομίζουν ότι οι Ρώσοι θα ξεσκιστούν για πάρτη μας… Και τελικά μας έχουν ΤΕΛΕΙΩΣ γραμμένους!