Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι Ρώσοι φέρνουν στην Ελλάδα το υπερόπλο;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Ρώσοι φέρνουν στην Ελλάδα το υπερόπλο;

27 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μια είδηση που «έπαιξε» στη τηλεόραση και το διαδίκτυο, υποστηρίζει πως οι Ρώσοι, θα φέρουν στην Ελλάδα κάποιο υπερόπλο.

ΨΕΥΔΕΣ

Στην εκπομπή του Κυριάκου Βελόπουλου, είδαμε το παρακάτω απόσπασμα:

Τη είδηση την είδαμε επίσης στο mediazone.gr και στο el.gr.

Τι ισχύει για το υπερόπλο;

Το Kometa 120M, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ιπτάμενο δελφίνι μεταφοράς επιβατών. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δίνει η ίδια εταιρία, μπορεί να μεταφέρει 120 επιβάτες. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας των ναυπηγείων της Vympel, με την JSC Central Design Bureau, που έχει πολλά χρόνια εμπειρίας στη κατασκευή ανάλογων σκαφών. Η Vympel, κατασκευάζει μεταξύ άλλων, μικρά στρατιωτικά σκάφη όπως περιπολικά και πυραυλάκατους και μια ευρεία γκάμα πολιτικών σκαφών, από διασωστικά έως ιπτάμενα δελφίνια.

Επιστρέφοντας στο «υπερόπλο» που κάποιοι εγχώριοι κύκλοι υποστηρίζουν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, αν και πιθανότατα αξιόλογο ως τουριστικό σκάφος, προφανώς δεν ενδείκνυται για στρατιωτική χρήση ως «αποβατικό» ή περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, διότι ουδέποτε σχεδιάστηκε ως κάτι τέτοιο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με την εταιρία κατασκευής, δεν μπορεί να επιχειρήσει τη νύχτα. Έχει επίσης περιορισμένη ακτίνα δράσης 320 χιλιομέτρων, κάτι που δεν του επιτρέπει να περιπολεί ως τη Κύπρο, όπως ισχυρίζεται ο κ. Βελόπουλος στο βίντεο. Ενδεικτικά, η απόσταση μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, είναι περίπου 700 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, δε μπορεί να ταξιδέψει με κυματισμό μεγαλύτερο των 2,5 μέτρων, κάτι που μεταφράζεται σε ανέμους ταχύτητας έως 5 μποφόρ. Μέγιστη εξωτερική θερμοκρασία στην οποία το σκάφος μπορεί να λειτουργήσει, είναι 30 C. Αυτές οι δυνατότητες, προφανώς δεν ενδείκνυνται για την Ελλάδα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που στο Αιγαίο, οι άνεμοι μπορούν να ξεπεράσουν τα 9 μποφόρ.

Το σημαντικότερο όλων, είναι πως το σκάφος δεν έχει καμία στρατιωτική προδιαγραφή. Δεν είναι σχεδιασμένο να φέρει οπλισμό και ηλεκτρονικά μέσα πολεμικού τύπου και με μέγιστη ταχύτητα μόλις 35 κόμβων, δε μπορεί να θεωρηθεί γρήγορο για ιπτάμενο δελφίνι. Τέλος, έχει σχεδιαστεί για ποτάμια και παράκτια χρήση και όχι για χρήση στο Αιγαίο, πόσο μάλλον στην ανατολική Μεσόγειο.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως το ρωσικό «υπερόπλο» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ιπτάμενο δελφίνι μεταφοράς επιβατών και φυσικά δεν προορίζεται για στρατιωτική χρήση.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/06/27/kometa-120m/

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.