Ποιοι είμαστε
Αρχική Θεραπεύοντας το καρκίνο με ομοιοπαθητική: Το μονοπάτι προς την οδό της αιωνίου αναπαύσεωςHOAXES ΥΓΕΙΑ SCAMS ΔΙΑΦΟΡΑ

Θεραπεύοντας το καρκίνο με ομοιοπαθητική: Το μονοπάτι προς την οδό της αιωνίου αναπαύσεως

30 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, είχαμε δημοσιεύσει τη περίπτωση ομοιοπαθητικού γιατρού που ισχυριζόταν πως μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο, τονίζοντας την εξωφρενικότητα του ισχυρισμού.

Πρόσφατα, επικοινωνήσαμε το τον ομοιοπαθητικό Νικόλαο Τσιβούλη, ρωτώντας τον που βασίζει του ισχυρισμούς περί θεραπείας του καρκίνου. Μας είπε για μια περίπτωση καρκίνου που θεράπευσε πριν 21 (!) χρόνια, και που έχει δημοσιεύσει στο προφίλ του.

Ζητά μάλιστα από τους σχολιαστές να του στέλνουν καρκινοπαθείς.

Η επόμενη λογική ερώτηση, είναι που έχουν δημοσιευθεί τα αποτελέσματα της θεραπείας. Μήπως σε κάποιο ιατρικό journal;. Όχι βέβαια! και μάλιστα, κακώς που ρωτήσαμε:

«Αν θες να πουλήσεις εξυπνάδες πήγαινε να το κάνεις στους όμοιούς σου και παραπέρα. Και αν ΔΕΝ πιστεύεις στα ίδια σου τα μάτια τότε η Ομοιοπαθητική έχει και πολύ αποτελεσματικά φάρμακα ΚΑΙ για την περίπτωσή σου. Είμαι εδώ να βοηθώ πάσχοντες. Αυτοί ΞΕΡΟΥΝ. Η ασχολία μου με τους ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΥΣ ανήκει και αυτή στο παρελθόν

Ομολογουμένως, ο «γιατρός» μας έκανε τη μούρη κρέας… Πως να υψώσεις αντίλογο σε τόσο συντριπτικά επιχειρήματα;

Στην ανωτέρω ευγενική απάντηση του «γιατρού», συνοψίζεται και η επιχειρηματολογία όσων ασκούν εναλλακτικές «ιατρικές» μεθόδους. Κάθε φορά που κάποιος τολμήσει να αμφισβητήσει τους ούτως ή άλλως ανυπόστατους ισχυρισμούς, δεν θα λάβει απάντηση βασισμένη σε επιχειρήματα, αλλά ύβρεις και συκοφαντίες. Υπόψιν πως τα υποτιθέμενα case reports που διαφημίζει ο κ Τσιβούλης ως απόδειξη της αξίας της ομοιοπαθητικής, όχι μόνο δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, αλλά δεν έχουν τη παραμικρή επιστημονική αξία.

 

Τι είδαμε στις παραπάνω εικόνες; Έναν ομοιοπαθητικό να ψεύδεται ασυστόλως, απευθυνόμενους σε δυνητικούς πελάτες. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει πως η ομοιοπαθητική θεραπεύει το καρκίνο, τα γραφόμενά του για τα εμβόλια, αγγίζουν τα όρια του παραληρήματος και τα ψεύδη όπως ότι ο ΠΟΥ παραδέχεται συσχετισμό εμβολιασμών με διάφορες ασθένειες, δεν ισχύει και μόνο παραπλανητικός μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στο παρελθόν, έχουμε γράψει για την εγκληματική ανοχή, ακόμη και συνέργεια ορισμένων Ιατρικών Συλλόγων, που δεν έχουν διστάσει να οργανώσουν ημερίδες ομοιοπαθητικής, «νομιμοποιώντας» στα μάτια των πολιτών ουσιαστικά μια ψευδοεπιστήμη. Ανάμεσά τους και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, μέλος του οποίου είναι και ο κ. Τσιβούλης.

Με την συνενοχή και τη «κάλυψη» λοιπόν του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Τσιβούλης μπορεί να μας λέει πως μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο με διαλύματα νερού και χαπάκια ζάχαρης…

Ομοιοπαθητική «λογική»

Στο παραπάνω ποστ, ο κ. Τσιβούλης καλεί κάποιον να αποδείξει πως τα εμβόλια δεν βλάπτουν για να κερδίσει το βραβείο τον $100.000, που «δίνει» ο de Niro. 1ον, το βάρος της απόδειξης πέφτει στους ώμους αυτού που κάνει τον ισχυρισμό. Στη προκειμένη περίπτωση, ο «γιατρός» πρέπει να αποδείξει πως τα εμβόλια βλάπτουν και όχι αυτός που λέει ότι δεν βλάπτουν. 2ο και σημαντικότερο: Ας υποθέσουμε πως ισχυριζόμασταν πως ο κ. Τσιβούλης έχει 4 χέρια και 8 πόδια. Ποιος θα έπρεπε να αποδείξει τον ισχυρισμό; Εμείς, ή αυτός; Επομένως, τέτοια ψευτοδιλλήματα είναι όχι μόνο άνευ ουσίας, αλλά επικίνδυνα, ειδικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα που κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας. Θυμίζουμε πως μόνο φέτος, 30 παιδιά πέθαναν από ιλαρά στη Ρουμανία και ένα ακόμη στην Ιταλία, όλα ανεμβολίαστα.

Η ουσία βρίσκεται στη καταπολέμηση του «μιάσματος»

Στην ιστοσελίδα του ομοιοπαθητικού «γιατρού» μας, διαβάζουμε πως τα διάφορα ενεργειακά εμπόδια (μιάσματα), μπορούν να καταπολεμηθούν με αντιμιασματικά φάρμακα.

Προσοχή: Μιλάμε για έναν άνθρωπο που σπούδασε την επιστήμη της κλασικής ιατρικής και που ισχυρίζεται πως μπορεί να θεραπεύσει το μίασμα, στα πλαίσια πάντα της θεραπείας για το καρκίνο. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ακούει;

Τα δεδομένα χωρίς αραίωση

Μόλις μερικούς μήνες, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/02/09/russian-science-academy-homeopathy/

https://www.ellinikahoaxes.gr/2016/11/24/homeopathy-treatments-must-be-labelled-to-say-they-do-not-work/

https://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/publications/attachments/cam02_nhmrc_statement_homeopathy.pdf

Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψειμέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις. Ουδέποτε η ομοιοπαθητική κατάφερε να αποδείξει πως η θεραπευτική αξία, ξεπερνά αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο placebo.

Εξυπακούεται η ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένη ούτε στην Ελλάδα. Επομένως γιατί κάποιοι Ιατρικοί Σύλλογοι φιλοξενούν τέτοιες ημερίδες; (Οι κακές γλώσσες λένε πως αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί γιατροί βρήκαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγάλουν έξτρα χρήματα συνταγογραφώντας διαλύματα νερού και χάπια ζάχαρης και σκανδαλωδώς είναι μέλη σε πολλούς -αν όχι όλους- από αυτούς τους Συλλόγους). Με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν βιοσυντονιστές, αρωματοθεραπευτές, χειροπρακτικούς, νηστειοθεραπευτές, υδροθεραπευτές, σαμάνους φυλών της Αφρικής κτλ.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί πως η ομοιοπαθητική δεν προλαμβάνει ή θεραπεύει το καρκίνο. Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί επιστημονικά από δεκάδες μελέτες, μεταναλύσεις και ανασκοπήσεις.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/06/30/homeopathy-cancer-scam/

Fact-check for the sake of Democracy