Προσηλυτισμός παιδιών από παραθρησκευτική οργάνωση στη Γλυφάδα;

26

Πρόσφατα αναφερθήκαμε σε μια παραθρησκευτική ομάδα που υποστηρίζει πως μεταφέρει θεϊκά μηνύματα. Η γυναίκα επικεφαλής (Χριστίνα Μανουηλίδου), υποστήριζε πως ήταν έγκυος στο νέο Μεσσία, ενώ το έτερον της ήμισυ (Άρης – «Δαυίδ» Μπαντέλης), ισχυρίζεται πως είναι μετενσάρκωση του πρωτόπλαστου Αδάμ.   Σήμερα επανερχόμαστε για να εξετάσουμε μια ανησυχητική πτυχή που έχει να κάνει με το πιθανό προσηλυτισμό παιδιών και γονέων.

Πρόσφατα, διαβάσαμε την παρακάτω ανάρτηση στο προφίλ του «αρχηγού» της οργάνωσης:

Ο κ. Μπαντέλης, παραδέχεται πως από το 2006, διδάσκει και κάνει διαλογισμούς. Όταν λέει διδάσκει, δεν εννοεί πως διδάσκει μαθηματικά που είναι η εξειδίκευσή του, αλλά τη «θεολογία» της παραθρησκευτικής του ομάδας (OVERMIND).

Τουλάχιστον μέχρι το 2012, ο Μπαντέλης ήταν συνιδιοκτήτης των φροντιστηρίων «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», υποκατάστημα του οποίου, λειτουργούσε στη σημερινή έδρα της OVERMIND, στη Γλυφάδα.

Οι «διδασκαλίες» λαμβάνουν χώρα στο χώρο του φροντιστηρίου, τουλάχιστον από το 2006, έως τα τέλη του 2012. Όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Μπαντέλης, «για να καλυφθεί η αλήθεια από το φόβο, τα ονόμαζα σεμινάρια» (εννοεί τις «διδασκαλίες»). Στις μέρες μας, το «άγιο» ζεύγος πλαισιώνεται από μερικές δεκάδες «πιστών» που παρακολουθούν τακτικά τις «προσευχές» στον ίδιο χώρο.

Στην ιστοσελίδα των φροντιστηρίων ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, υπάρχει μέχρι σήμερα ιστορικό των σεμιναρίων που διοργάνωνε ο κ. Μπαντέλης. Το ανησυχητικό είναι πως αυτά απευθυνόντουσαν σε γονείς και μαθητές.

Σε αυτά τα «σεμινάρια», εισηγητής είναι ο Μπαντέλης και όπως μπορείτε να δείτε, το περιεχόμενό τους, κάθε άλλο παρά εκπαιδευτικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2012, έλαβε χώρα σεμινάριο με τίτλο  «Οι φόβοι μας με ονοματεπώνυμο», στο οποίο οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταβάλουν ένα ποσό της τάξεως των 10 ευρώ. Η θεματολογία, ξεφεύγει από αυτά που θα περίμενε να ακούσει κάποιος γονιός σε ένα φροντιστήριο και πραγματεύεται έννοιες όπως «ασυνείδητη συχνότητα», «νοητικά μοντέλα», ο φόβος και η διαχείρισή του κτλ. Οι ομοιότητες με τη σημερινή διδασκαλία της οργάνωσης, είναι πασιφανής. Αναλυτικά το σεμινάριο εδώ: 2sem2012

Ένα ακόμη παράδειγμα «εκπαιδευτικού» σεμιναρίου:

Όπως βλέπουμε, το περιεχόμενο των «σεμιναρίων» δεν έχει καμία σχέση με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά επικεντρώνεται περισσότερο σε «μεταφυσικές» έννοιες. Προσοχή: Μιλάμε για ομιλίες που απευθύνονταν σε παιδιά – μαθητές του φροντιστηρίου.

Σε ανάλογο μοτίβο κινούνταν και τα σεμινάρια που απευθύνονταν σε γονείς.

Από τα ανωτέρω και κυρίως από τις παραδοχές του ίδιου του κ. Μπαντέλη, είναι προφανές ότι στο χώρο ενός φροντιστηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λάμβαναν χώρα «διδασκαλίες» που πιθανότατα στόχευαν στο προσηλυτισμό παιδιών και γονέων.

Ο Δαυίδ και η Χριστίνα, φορώντας πάντα λευκά ρούχα έχουν φτιάξει μια ιδιόμορφη κατάσταση όπου υποστηρίζουν πως βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με το Θεό όλη την ώρα και πως μεταφέρουν τα λεγόμενά του στο ποίμνιό τους. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο «Δαυίδ», χρησιμοποίησε την ιδιότητά του ως ιδιοκτήτης φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης, για να κάνει «διδασκαλίες» σε μαθητές και γονείς.

Αν και η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα, υπάρχει σοβαρό ζήτημα όταν παρέχονται ψευδή και απατηλά στοιχεία σε ανυποψίαστους πολίτες και ειδικά σε νέους και ανήλικα παιδιά που εκ των πραγμάτων δεν έχουν συναίσθηση, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη ζωή τους, στην περίπτωση που θα ενταχθούν σε παραθρησκευτικές οργανώσεις όπως αυτή των Μπαντέλη – Μανουηλίδου.

Προσηλυτισμός παιδιών από παραθρησκευτική οργάνωση στη Γλυφάδα;

 • Ανδρέας

  Είναι σαν τα μηνύματα του Αστυνόμου Σαϊνη που αυτοκαταστρέφονταν.

 • ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ

  άλλοι καταχαζη Συριζαίοι από εδω οτι να είναι γίνετε σε αυτην την χώρα!!

 • 54LV4G3

  Αποδείξεις κόβει; Εάν ναι, τότε καλά κάνει και τους τα τρώει…

 • Αλιβάνιστο Τρολ

  Χωρίς να θέλω να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, κάτι αντίστοιχο δεν κάνει και η Εκκλησία Α.Ε. με τα κατηχητικάδικα;

 • Γλουπ!!!

  Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ο εγκέφαλος πρέπει να είναι η γυναίκα.
  Έμεινε έγκυος (από άγνωστη αιτία – φαντάζομαι καταλαβαίνετε τι εννοώ), του πούλησε παραμύθι πως μύρισε τον κρίνο, αυτός την πίστεψε και του ήρθε η επιφοίτηση.

  • Ανδρέας

   Σας παρακαλώ Γλούπ!!! Τι υπονοείτε για την κυρία; Η επέλευσις της επιφοιτήσεως δείχνει θεία ενέργεια!

 • ken

  Φυσικά φταίει το Υπ. Παιδείας που δεν του αφαίρεσε άμεσα την άδεια λειτουργίας φροντιστηρίου.
  Αλλά κυρίως φταίνε οι γονείς, αυτοί πρώτοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των παιδιών αντί να τα θωρακίζουν ενάντια στους τσαρλατάνους και τους απατεώνες. Δεν ξέρω κανένα παιδί με λογικούς γονείς που θα πήγαινε σε αυτά τα σεμινάρια. Δείτε σχόλια γονιών στο fb του Πασχαλίδη.
  https://snag.gy/AcHmqr.jpg

  • Γλουπ!!!

   Εκείνο το «Γωγο παπαω»….δεν παίζεται!!
   Μόλις άρχισε να μιλάει και ξέρει και ορθογραφία!!
   Εγώ θα περίμενα να πει «γογο παπαο»….

   • ken

    Φαντάσου τη σκηνή. Να έχουν βάλει σε κάδρο τη φωτό του Πασχαλίδη και να επαναλαμβάνουν μπροστά στο νήπιο «Γιώργο σ αγαπάω / σ αγαπάμε / αγαπημένε Γιώργο» και μετά να ρωτάνε το καημένο
    -Παπάς μαμά;
    -Νιαι
    – Παπάς μπαμπά;
    – Νιαι
    – Γιώργο;
    – Νιαιαιαιαι παπάω πολύ γογο!

    Αλλά κι η άλλη που ζητάει «θεραπεία» για την κόρη της επειδή δίνει πανελλήνιες!!!! Και μη χειρότερα!

  • Ανδρέας

   Το Υπουργείο φοβάμαι ότι δεν είναι σε διαφορετικό επίπεδο.

 • Γλουπ!!!

  Εκείνο το ωμέγα στο «ενώ το έταιρών της ήμισυ» είναι όλα τα λεφτά….

  • Ανδρέας

   Μάλλον πρέπει να αναζητήσουμε την ετυμολογία στο εταίρος/ εταιρεία. Απλά δεν μπορούσε να στοχεύσει τον τόνο και έκανε carpet bombing στη λέξη. Μπορεί να μην πέτυχε κέντρο, αλλά περικύκλωσε την σωστή συλλαβή με τόνους. Πως άντεξες να το διαβάσεις όλο;

   • Γλουπ!!!

    χμμμμμμ….
    βρίσκεται στην πρώτη παράγραφο της ανάρτησης (ακριβώς όπως και στο factchecker).

    Υ.Γ. προς τους διαχειριστές του ιστότοπου: διορθώστε το βρε παιδιά….. «έτερόν της….»

    • Ανδρέας

     κανονικό το βλέπω στην ανάρτηση στην πρώτη παράγραφο. Μέσα δεν αντέχω να διαβάσω αφού είδα την αφίσα. Το carpet bombing στους τόνους το βλέπω σε πολλά sites. Μάλλον οφείλεται στο πληκτρολόγιο ( εγώ διορθώνω τα πολλά λ που χτυπάω αντί του τόνου). αφού ήταν με ω και πολλούς τόνους μάλλον είναι συγκαλυμμένο μήνυμα.

 • Ανδρέας

  Εν τέλει καθένας είναι υπεύθυνος για το τι πιστεύει. Αν υπάρχουν κάποιοι που τα πιστεύουν καλά να πάθουν!

 • Transmission

  Αφήστε ρε τα θύματα να τρώνε τα λεφτάκια τους σε απατεώνες όπως αυτοί, οι καφετζούδες, τα μέντιουμ, οι εκκλησίες κλπ.
  Είναι άξιοι της μοίρας τους (αφού όλοι τους πιστεύουν σε αυτή….)

 • leon06010

  «Όταν μιλάς στο Θεό, προσεύχεσαι. Όταν σου μιλάει ο Θεός, είσαι τρελός»

  • Tatiani Melidoni

   Όταν σου «μιλάει» ο Θεός… μπορεί να είσαι: Προφήτης, τρελός ή απατεώνας… αποφάσισε λοιπόν, ποιο από τα τρία είναι οι παραπάνω…

   • Transmission

    Αν επιτρέπεται μια μικρή διόρθωση: Όταν σου «μιλάει» ο Θεός… μπορεί να είσαι: τρελός ή απατεώνας

    • Tatiani Melidoni

     Και η μεταφυσική, πού πάει…? Μπορεί να μην έχει θέση εδώ, στην ιστοσελίδα αυτή… όμως μπορούμε να απορρίψουμε όλη την παγκόσμια και ανά τους αιώνες αναζήτηση του ανθρώπου στους τομείς αυτούς εν ονόματι του ορθολογισμού…?

     • Transmission

      Μπορούμε!
      Όπως απορρίψαμε ανά τους αιώνες χιλιάδες δεισιδαιμονίες που αφορούσαν ακριβώς τη μετά – φυσική.
      Η αναζήτηση του ανθρώπου για το οτιδήποτε θα πρέπει πάντα να βασίζεται στο ρεαλισμό και τον ορθολογισμό. Για τη δε ψυχική αναζήτηση – καλλιέργεια υπάρχει η φιλοσοφία και η εσωτερική αναζήτηση, χωρίς θεούς και δαίμονες…
      Καλησπέρα!

   • Antigonos Gonatias

    Στην περίπτωση του τρελού αναρωτιέμαι τι γίνεται όταν <>…

   • Giorgos T

    Τρελοί και απατεώνες είναι υπαρκτά πρόσωπα. Προφήτες και λοιπές ιστορίες είναι μυθικά όντα, θρησκευτικό hoax ας πούμε. Καλά τώρα αλήθεια σ αυτή την ιστοσελίδα βρήκες να γράψεις για προφήτες στα σοβαρά;

    • Tatiani Melidoni

     Ίσως έχεις δίκιο για την ιστοσελίδα αυτή, που εξετάζει τα πράγματα ορθολογικά… ψάξε όμως και την ψυχολογική διάσταση του προβλήματος… όλοι αυτοί που πιστεύουν τους παραπάνω απατεώνες, άραγε δεν πρέπει να προστατευθούν…? Έτσι ή αλλιώς, όλοι πιστεύουν σε κάθε λογής απατεώνες… είτε αυτοί ανήκουν στο χώρο της «θεραπείας», της μεταφυσικής ή και της πολιτικής…

     • Ανδρέας

      Όχι δεν πρέπει να προστατευθούν. Όποιος χάνει λεφτά σε αστρολόγους δεν προστατεύεται. Ο νόμος προστατεύει αυτούς που για κάποιο λόγο χρειάζονται προστασία ( ανηλικους, διανοητικά καθυστερημένους κλπ). Ενήλικες λογικούς δεν τους προστατεύει. Ας πρόσεχαν.

   • Jonathan

    Σωστη απαντηση στον κυριο