Από τις ανοησίες του Σώρρα, στο «μνημείο» της ΕΡΤ Ποιοι ανακάλυψαν πρώτοι την μυστηριώδη φράση και την άφησαν παρακαταθήκη στην ΕΡΤ

48

Σε μια χώρα που το δικαστήριο αναγνωρίζει τα 600 δις «κοπανιστού αέρα» του Σώρρα σαν πραγματικά, τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί; Να χρησιμοποιήσουν τις ανοησίες του υπαρχηγού του Σώρρα, του Λαμπράκη, σε μνημείο για τους «νεκρούς» της ΕΡΤ. 

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Το καλοκαίρι του 2013 στους κύκλους του άφραγκου δισεκατομμυριούχου Αρτέμη, έκανε την εμφάνισή της μια φράση στα «αρχαία ελληνικά» που έχει μόνο φωνήεντα.

«ΟΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ»

Η φράση υποτίθεται ότι σημαίνει «Όπως η αυγή, γιε μου να είσαι πάντα» και υποτίθεται ότι αποδεικνύει την «ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας». Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Είναι μια κατασκευασμένη φράση, δηλαδή δεν υπάρχει καταγεγραμμένη σε κανένα αρχαίο κείμενο.

Αν την ψάξετε δεν θα την βρείτε πουθενά πριν το 2013, που την χρησιμοποίησε και ο τότε υπαρχηγός του Σώρρα, Εμμανουήλ Λαμπράκης, για πρόλογο σε μια ομιλία του. Δείτε το παρακάτω αποκαλυπτικό βίντεο.

Ναι, ο παραπάνω κύριος είναι αυτός που έλεγε πως «ο Σώρρας πούλησε αρχαία διαστημική τεχνολογία στους Αμερικάνους». Από εκείνο το σημείο και μετά, άρχισε η εμφάνιση της φράσης σε διάφορα blogs και κανείς δεν αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάπου καταγεγραμμένη ή αν είναι σωστή.

Μέχρι που έφτασε στα μάτια του κυρίου Σαραντάκου, που ασχολείται με την ελληνική γλώσσα και τους μύθους γύρω από αυτή. Συγκεκριμένα, ο κύριος Σαραντάκος κατέρριψε τους δύο ισχυρισμούς που συνόδευαν τη φράση που μέχρι εκείνη τη στιγμή έφερνε βόλτες στο διαδίκτυο μετά την τρομερή επιτυχία που είχε στους οπαδούς του «σωτήρα», Σώρρα.

1ος ισχυρισμός. «Η φράση έχει μόνο φωνήεντα».[content_band style=»color: #333;» bg_color=»#FBF6D9″ border=»all» inner_container=»true»]Το «ηώ» είναι αιτιατική, ενώ κανονικά εδώ χρειάζεται ονομαστική: όπως η αυγή. Αρα, Οία ηώς είναι το σωστό. Ή, μάλλον χρειάζεται και άρθρο: Οία η ηώς, ω υιέ αεί ει. Το οποίο, δεν σημαίνει, όπως νομίζει αυτός που σκάρωσε τη φράση, «να είσαι πάντα», αλλά «είσαι πάντα» -η προστακτική θα ήταν «ίσθι», που έχει κι αυτή σύμφωνα.

(Στο δικό μου το αισθητήριο, και η φράση «οία η ηώς, ω υιέ» μου φαίνεται να κουτσαίνει. Αφού το υποκείμενο της σύγκρισης είναι αρσενικό, δεν θα έπρεπε να είναι «οίος η ηώς ω υιέ»; Το έδειξα όμως σε μια φίλη φιλόλογο που δεν συμφώνησε μαζί μου, και θεώρησε σωστό το «οία η ηώς ω υιέ». Αν έχετε άποψη, σχολιάστε)

Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι αυτή η φράση έχει μόνο φωνήεντα.[/content_band]

2ος ισχυρισμός. «Αυτό γίνεται μόνο με την Ελληνική γλώσσα»
[content_band style=»color: #333;» bg_color=»#FBF6D9″ border=»all» inner_container=»true»]
Πάμε τώρα στο δεύτερο σκέλος, ότι τάχα «μόνο στα ελληνικά» μπορείς να κατασκευάσεις μια «πλήρη φράση» μόνο με φωνήεντα.

Πριν προχωρήσουμε, έχουμε ένα θέμα ορολογίας. Τι θα πει «φωνήεν»; Διότι βέβαια, η λέξη ΕΥΑ μπορεί να φτιάχνεται μόνο από γράμματα που συνήθως αναπαριστούν φωνήεντα, αλλά περιέχει σύμφωνο αφού προφέρεται [eva]. Το ίδιο και αγγλικές λέξεις όπως you ή ewe. Από την άλλη, γαλλικές λέξεις όπως aux, eaux, haut προφέρονται ολες «ο» (εντάξει, μακρό) παρόλο που όταν γράφονται περιέχουν και γράμματα που αναπαριστούν σύμφωνα.

Αλλά, έτσι για ευκολία, ας πούμε ότι αναζητούμε προτάσεις που να απαρτίζονται από τα εξής γράμματα του λατινικού αλφαβήτου: a, e, i, o, u, y (μαζί με τα τυχόν διακριτικά σημεία) και αντίστοιχα του ελληνικού αλφαβήτου Α, Ε, Η, Ι, Ο, Υ, Ω

Λοιπόν, με βάση τους περιορισμούς που θέσαμε, σε γλωσσικά φόρουμ του Διαδικτύου βρήκα σε διάφορες γλώσσες προτάσεις μόνο με φωνήεντα, ιδίως σε γλώσσες όπως τα φιλανδικά ή τα εσθονικά που έχουν μεγάλη αναλογία φωνηέντων.

Ένα γνωστό παράδειγμα που το ήξερα από τότε που μάθαινα (ανεπιτυχώς) Σουηδικά (όλοι έχουμε τα ένοχα μυστικά μας) είναι η φράση ενός ποιητή, του Gustaf Fröding:

Å i åa ä e ö

που μεταφράζεται «Mέσα στο ρυάκι υπάρχει ένα νησί». Ωστόσο, πρόκειται για διάλεκτο, όχι για στάνταρ Σουηδικά. Στα καθαυτό σουηδικά η φράση έχει σύμφωνα:

I ån finns det en ö

Κάτι παρόμοιο βρίσκουμε σε μια δανέζικη διάλεκτο:

A æ u å æ ø i æ å, æ i å u å æ ø i æ å?

Όλες οι λέξεις όχι απλώς μονοσύλλαβες αλλά μονογράμματες. Αυτό υποτίθεται ότι σημαίνει: «Είμαι στο νησί μέσα στο ποτάμι, είσαι κι εσύ στο νησί μέσα στο ποτάμι;» (Με τέτοιους περιορισμούς μην περιμένετε διαλόγους άξιους για Νόμπελ).

Και από τα φιλανδικά είδα παρόμοιες φράσεις, ωστόσο επειδή καμιά απ’ αυτές τις γλώσσες δεν ξέρω έκανα το τεστ του Γκουγκλ: έβαζα στο google translate τις… ασύμφωνες φράσεις κι αν δεν τις μετέφραζε τις απέρριπτα.

Οπότε, με βάση αυτό το τεστ, η μεγαλύτερη φράση χωρίς σύμφωνα που βρήκα, που να βγάζει και (κάποιο) νόημα, δεν είναι από βορειοευρωπαϊκή γλώσσα αλλά (έκπληξη) ρουμάνικη:

Oaia aia e a ei, eu i-o iau

το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει: «Αυτό το πρόβατο είναι δικό της, της το παίρνω»

Αλλά αφού είδαμε φράση μόνο με φωνήεντα, να δούμε και μια που να έχει μόνο σύμφωνα -και, φυσικά, είναι τσέχικη:

Vlk zmrzl, zhltl hrst zrn

που σημαίνει: ο λύκος πάγωσε, κατάπιε μια χούφτα σπόρια (εύλογο ακούγεται). Βέβαια, στα τσέχικα το l και το r παίζουν ρόλο ημιφώνου, αλλά και πάλι… Αυτό το Vlk είναι ο λύκος -προτιμάμε το βολκ το ρώσικο ή το βουκ το σέρβικο.[/content_band]

Κάπως έτσι φτάσαμε στα αποκαλυπτήρια του «μνημείου» της ΕΡΤ. Η παραπάνω κατασκευασμένη φράση, ξεκίνησε από τους «ψεκασμένους» οπαδούς του απατεώνα Σώρρα και έφτασε να κοσμεί «το μνημείο των πεσόντων στον αγώνα της ΕΡΤ».
Μια ψεύτικη φράση, για το ανάλογο μνημείο.

Δημήτρης Αλικάκος
Θοδωρής Δανιηλίδης

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Συγνωμη με Google Tranlsate βρηκες να κανεις κ εσυ δουλεια ? και εισαι σιγουρος για το αποτελεσμα ?

 • Την συγκεκριμένη φράση την είχα ακούσει από την γιαγιά μου αρχές του 90.

 • C P

  Απ’ ό,τι θυμάμαι, η αυγή στα αρχαία λέγεται Ηώς, όχι Ηώ. Χε χε…

 • Constantin Polychronakos

  Άσχετα με το γεγονός οτι ο μόνος νεκρός της υπόθεσης είναι ο δείκτης τηλεθέασης της ΕΡΤ (4%), η φράση δέν επινοήθηκε απο τους οπαδούς του Σώρρα. Την είχα ακούσει απο τον αείμνηστο πατέρα μου που την είχε διδαχθεί στο σχολείο της εποχής (Βαρβάκειο, πρώτο μισό του περασμένου αιώνα). Μπορεί να είναι Νεοελληνική επινόηση αλλά πάει δεκαετίες πίσω.

 • Λευτέρης

  Όλα καλά με τη φράση.
  Αλλα έχετε κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΟ σφάλμα με τα διαλυτικά στους νεκρούς.Αφού και εσείς δεν εμπιστεύεστε τα κλασσικά ΜΜΕ πως γίνεται να αναπαράγεται τόσο άκριτα τις χυδαιολογίες τους;;
  http://www.paraskhnio.gr/aytoktonise-pidontas-apo-ton-5o-orofo-a/
  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
  Και για όλους τους τους αβάσταχτους υποκειμενιστές -ΠΡΟΣΟΧΗ μόνο για αυτούς-που επειδή δε διακρίνουν μια άμεση χειροπιαστή αιτιοκρατία-σαν πυροβολισμό στο κεφάλι ένα πράγμα αμφισβητούν την αιτιοκρατική σύνδεση ανάμεσα στις απολύσεις το κλείσιμο της ΕΡΤ και τους νεκρούς,ας κάνουμε μία αναγωγή.Οι νεκροί στο μνημείο είναι 23.Ας υποθέσουμε ότι αυτοί είναί όλοι οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ που πέθαναν τη περίοδο 2013-2015.Είναι σπέκουλα ενάντια στην άποψη μου αλλά το υποθέτω χαριστικά.Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ήταν 2000 και κάτι.Μερικοί προσλήφθηκαν στη ΝΕΡΙΤ αλλά πάλι χαριστηκά θα διατηρήσω εκεί τα νούμερα.Το ποσοστό των νεκρών σε δύο έτη στους εργαζομένους της ΕΡΤ είναι 1%,δηλαδή 0,5% ανά έτος.Το ποσοστό θανάτων στο γενικό πληθυσμό είναι 1% με προσδόκιμο 75.Χαριστικά βάζω τη διάμεσο του δείγματος στο 75 παρ΄όλο που είναι εντελώς λάθος μιας και το 75 ως μ.ο των θανάτων θα είναι πιο κάτω από τη διάμεσο μιας και το δείγμα προφανώς έχει μεγαλύτερη συσπείρωση προς τα πάνω από ότι από κάτω.Αυτό καθιστά τους μισούς θανάτους του 1% του πληθυσμόυ κάτω των 75.Αυτό είναι το 0,5 % του γενικού πληθυσμού και ας 0,65-πολύ χαριστικά- του πληθυσμού κάτω των 75.Στη περίπτωση της ΕΡΤ οι θάνάτοι βρίσκονται σε κλίμα 35-62 ας πούμε στο 0,5% του πληθυσμού τους.Αυτό σημαίνει,πως αν το ανάγαμε στο γενικό πληθυσμό θα είχαμε ένα σχεδόν ίσο ή έστω πολύ κοντινό ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στου 35-62 με τους 62-75,ενώ είναι στατιστικά δεδομένο ότι η δεύτερη κατηγορία έχει πολλαπλάσιου θανάτους σε σχέση με τη πρώτη.Άρα έχουμε μια παράμετρο που συντέλεσε στου θανάτους.
  ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΒΑΣΤΑΧΤΟΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΣΤΕΣ μπορείτε απλά να σκεφτείτε ότι οι απολύσεις,πόσο μάλλον σε μεγάλες ηλικίες,επιπέδου 40-50,και σε επαγγέλματα όπου δεν θα βρει ο άλλος δουλειά,οδηγούν σχεδόν ντετερμινιστικά σε βαριές μορφές κατάθλιψης οι οποίες στατιστικά οδηγούν σε θανάτους από καρδιακά προβλήματα ή σε αυτοκτονίες.ΤΕΛΟΣ ΧΩΝΕΥΤΕ ΤΟ.Οι απολύσεις από το κλείσιμο της ΕΡΤ όπως όλες οι απολύσεις έχουν νεκρούς.

  • Theo D

   Για να το γράψω λίγο πιο συμμαζεμένα και εμπεριστατωμένα (παρακαλώ διορθώστε με όπου κάνω λάθος):
   Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ [1] τα έτη 2013-2015 υπήρξαν 46015 θάνατοι ατόμων ηλικίας 30-64 ετών σε σύνολο 346746 θανάτων την ίδια περίοδο ανεξαρτήτως ηλικίας. Δηλαδή το 13.27% των θανάτων.
   Πολλαπλασιασμένο με τον μέσο δείκτη θνησιμότητας 1.06% για εκείνη την περίοδο [2] έχουμε 0.14% μέσο δείκτη θνησιμότητας για αυτήν την ηλικία, δηλαδή 1.4 θάνατοι ανά 1000 άτομα.
   Επομένως για τους 2656 εργαζόμενους της ΕΡΤ που απολύθηκαν [3], ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων είναι 3.7, αρκετά μακριά από το 23.

   Φυσικά και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, αφού δεν ξέρουμε περισσότερες πληροφορίες για την κατανομή και κυρίως επειδή το αναμενόμενο 3.7 δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία εκτίμηση με υπαρκτή πιθανότητα σφάλματος.

   [1]: «Deaths in Greece, by sex and age of the deceased (2000 – 2015)», ΕΛΣΤΑΤ, 2015, https://www.statistics.gr/en/statistics/-/publication/SPO09/-
   [2]: «Deaths – Absolute numbers and rates (1932 – 2015)», ΕΛΣΤΑΤ, 2015, https://www.statistics.gr/en/statistics/-/publication/SPO09/-
   [3]: ««Σοκ και δέος» με το κλείσιμο της ΕΡΤ», Ναυτεμπορική, 12 Ιουνίου 2013, http://www.naftemporiki.gr/story/664413/sok-kai-deos-me-to-kleisimo-tis-ert

   • Theo D

    Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τα παραπάνω που έγραψα ισχύουν μόνο με την υπόθεση ότι οι αναφερόμενοι νεκροί είναι ηλικίας 30-64. Σε νεότερο άρθρο του Ellinika Hoaxes παρατίθεται σύνδεσμος με κάποια λίστα νεκρών που περιλαμβάνει άτομο που απεβίωσε στα 77 έτη.
    Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία των αποθανόντων (ηλικία), οπότε θέλω να καταστήσω προφανές ότι εάν δεν ισχύει το παραπάνω εύρος ηλικιών (30-64), εννοείται ότι δεν ισχύουν και τα συμπεράσματα της ανάλυσης.

  • John Smith

   «Οι απολύσεις από το κλείσιμο της ΕΡΤ όπως όλες οι απολύσεις έχουν νεκρούς». Μόνο που αυτοί που έφτιαξαν αυτό το γελοίο κατασκεύασμα και το ονόμασαν και «μνημείο των νεκρών» από πάνω δεν το βλέπουν έτσι. Αν το έβλεπαν έτσι θα έπρεπε να φτιάξουν από ένα «μνημείο» για κάθε επαγγελματικό κλάδο στον οποίο υπήρξαν απολύσεις λόγω κρίσης. Γιατί λοιπόν περιορίστηκαν στην ΕΡΤ; Μήπως γιατί η ΕΡΤ είναι το μόνο που μπορούν να παρουσιάσουν σαν «επίτευγμά» τους οι νυν κυβερνώντες; Μήπως γιατί δεν δίνουν πεντάρα τσακιστή για το αν όντως πέθαναν άνθρωποι από την όλη ιστορία, αλλά νοιάζονται μόνο για το αν μπορούν να εκμεταλλευτούν τους ανθρώπους αυτούς για να προβληθούν; Δεν υπήρξαν «νεκροί της ΕΡΤ». Υπήρξαν ή «νεκροί της κρίσης» -όπου συμπεριλαμβάνονται όλοι, και αυτοί για τους οποίους φταίει η τωρινή κυβέρνηση- ή νεκροί χωρίς καμία ομαδοποίηση.

   • Λευτέρης

    Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μια συγκεκριμένη απόφαση στα πλαίσια της κρίσης.Η κρίση δεν είναι καιρικό φαινόμενο και έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και σαν οικονομικό φαινόμενο,αλλά και οι ΄΄λύσεις΄΄ απέναντι σε αυτήν.Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πάρθηκε μια συγκεκριμένη απόφαση για συγκεκριμένες απολύσεις σε ένα συγκεκριμένο χώρο.Δεν είναι δα και παράλογο ένα μνημείο.Όπως αντίστοιχα για κάθε κλείσιμο εταιρείας στην Ελλάδα.Το αν η διοίκηση της ΕΡΤ είχε πολιτικάντική σκοπιμότητα-δίοτι με τον δεδομένο τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ μόνο πολιτικάντική σποπιμότητα μπορώ να τους αναγνωρίσω-δεν αλλάζει το γεγονός ότι νεκροί από το κλείσιμο της ΕΡΤ υπήρξαν.

    • John Smith

     το μνημείο από μόνο του μπορεί να μην είναι παράλογο, αλλά σε συνδυασμό με το όλο παρασκήνιο είναι εντελώς παράλογο. Η ίδια η ανέγερση του μνημείου είχε πολιτική σκοπιμότητα, γιατί στόχευε στο να προβάλλει το μόνο πράγμα για το οποίο κάποιοι νομίζουν ακόμα ότι ήταν επιτυχία της νυν κυβέρνησης. Γι’ αυτό και περιορίστηκε στην ΕΡΤ και δεν αφορούσε τα θύματα της κρίσης γενικότερα. Ένα τέτοιο «μνημείο» δεν αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα, αλλά αντίθετα αποτελεί άθλια εκμετάλλευσή τους για την προβολή ορισμένων πολιτικών.

     • Antigonos Gonatias

      Συν ότι με την πράξη τους αυτή ευτελίζουν τον <> της ανέγερσης μνημείων γενικότερα.Άκου εκεί μνημείο πεσόντων…Όταν το πρωτοάκουσα υπέθεσα ότι θα μνημόνευαν πολεμικούς ανταποκρίτες ή άλλους που πέθαναν απο μη φυσικά αίτια την ώρα που έκαναν την δουλειά τους.

  • Vag

   Γι αυτό πρέπει το κράτος να πάψει να βολεύει κόσμο στην ΕΡΤ8, στην ΠΥΡΚΑΛ, σε οργανισμούς αποξήρανσης ανύπαρκτων λιμνών, σε τράπεζες και όπου βρει· γιατί το αποτέλεσμα είναι να χάνουν τη δουλειά τους από τους υπέρογκους φόρους όλοι οι άλλοι, για να τους πληρώνουν.

   • Λευτέρης

    Κλασσικό αφιήγημα,αλλά δεν θα πάρω,έχω φάει.

    • Vag

     Ναι, είναι κλασσικό να μην δέχοντα αυτό το αφήγημα όσοι τρώνε…

     • Λευτέρης

      Ως γνωστόν όλοι οι πεινασμένοι στην Ελλάδα είναι νεοφιλελέ.Φάνηκε και στο δημοψήφισμα άλλωστε.

  • onoff

   Βάλε μέσα στούς νεκρούς και όσους πεθαίνουν κάθε μέρα απο καρδιακά,εγκεφαλικά και άλλα,αν κάνουν το λάθος να παρακολουθήσουν την προπαγανδιστική ΕΡΤ.Επίσης,βάλε και κάποιους που πεθαίνουν διαβάζοντας άρθρα σαν το δικό σου.Τσιγκουνιές θα κάνουμε;

   • Λευτέρης

    Μιλάω μόνο για αυτούς που πεθαίνουν άδικα….

 • Γιάννης Βαρντίνης

  Στην Αγγλική το y θεωρείται σύμφωνο… η λέξη ‘rhythm’ ας πούμε θεωρείται πως έχει μόνο σύμφωνα.

  • Vaggos Ios

   Όχι. Στην αγγλική το y μπορεί να πάρει θέση είτε φωνήεντος είτε συμφώνου. Δεν θεωρείται σύμφωνο σε κάθε περίπτωση.

  • Sir Maybach

   Εκτός από σύμφωνο και φωνήεν, το «y» μπορεί να πάρει και τη μορφή διφθόγγου πχ my, by κλπ. Παρόμοια συμπεριφορά έχει και το γράμμα «υ» στην ελληνική γλώσσα, που όταν συνδυάζεται με «α» ή «ε», διαβάζεται σαν «β»

 • Λέγοντας πως μια πρόταση είναι στα αρχαία δεν σημαίνει πως αναφέρεται σε κάποιο αρχαίο συγγραφέα, μα πως ακολουθεί τους κανόνες των αρχαίων Ελληνικών. Τε’ς πα’, εδώ… η ημιμάθεια και η βλακεία είναι πια πολιτικό γεγονός …. 🙁

  • Kostas_924

   Μισο, στο κείμενο ακριβώς αυτό εξηγεί ότι είναι λάθος γραμματικά και συντακτικα…
   Επίσης αυτο σημαίνει οτι ο γλύπτης είναι οπαδός σωρα για να το βάλει εκεί…

 • thanos

  Strč prst skrz krk. Σλοβάκικη έκφραση που σημαίνει «βάλε το δάχτυλο στο στόμα σου» και χρησιμοποιείται όταν απευθύνεσαι σε μεθυσμένο.

  • jupiter

   θα μπορούσα να την χρησιμοποιήσω και σε άλλες περιπτόσεις.

   • thanos

    Χαχαχαχαχα

 • Thanasis Papanastasiou

  άλλο ένα περίεργο του μνημείου είναι η διάταξη των χεριών, φανταστείτε ότι είστε πίσω από τη πόρτα(?) και βάλτε τα χέρια σας όπως φαίνονται στο μνημείο – τα μικρά δάχτυλα να είναι κάτω. Ο μόνος τρόπος είναι να σταυρώσετε τα χέρια…θα ανοίγατε ποτέ μία πόρτα ή παράθυρο έτσι?

  • Αυτό που λες ισχύει μόνο αν τα χέρια είναι του ίδιου, κάτι που δεν προκύπτει.

 • Σοφία Θεοτόκη
 • georgebirbilis

  μήπως θέλει «πρώτοι» ή «πρώτα» αντί «πρώτη» (εκτός και εννοεί πρώτη φορά;) στον τίτλο του άρθρου;

 • Sir Maybach

  Δηλαδή ειναι αλήθεια ε? όντως υπάρχει αυτο το πράγμα? δεν ηταν hoax??

 • Chronis

  Λιγο σεβασμος στους νεκρους ρε παιδια. Ειπαμε hoax …αλλα οχι και υβρεις στα ατομα που χαθηκαν.

  • georgebirbilis

   ποιά άτομα χάθηκαν είπαμε;;; έπεσαν στη μάχη;

   • Chronis

    Δεν ειδες το τρισαγιο που εκανε η ερτ για τους νεκρους ? Που ζειτε ρε παιδια. εικοσι τεσσερα ατομα χαθηκαν….ντροπη !!!

    • Mήτσος Καραχάλιος

     Χωρίς ίχνος κακής πρόθεσης, πώς ακριβώς χάθηκαν τα 24 άτομα της ΕΡΤ;

     • Nick

      Στο κάνω copy-paste από το site της ΕΡΤ
      «Με μία σεμνή τελετή και τρισάγιο τιμήθηκε η μνήμη των 23 ανθρώπων (εργαζομένων της ΕΡΤ και αλληλέγγυων) που στη διάρκεια της διετίας 2013 – 2015 έφυγαν από τη ζωή, από αιτίες που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το κλείσιμό της»

     • Phant0m77 .

      Πάντα με κάθε σεβασμό σε ανθρώπους που δεν βρίσκονται εν ζωή (άλλωστε δεν το έφτιαξαν εκείνοι το μνημείο) …. αλλά με την ίδια λογική θα έπρεπε να είχε γεμίσει η χώρα μας με παρόμοια μνημεία για χιλιάδες συνανθρώπους μας που έφυγαν από τη ζωή (πολλοί μάλιστα ως αυτόχειρες), για παρόμοιους λόγους (απώλεια εργασίας, κλείσιμο της επιχείρησης που εργαζόταν κλπ)……

     • vagz

      Νομίζω ο Chronis μιλάει ειρωνικά για την ΕΡΤ που μιλά για νεκρούς…

     • Ανδρέας

      Δικαστής έπαθε καρδιακή προσβολή από το στρες και όταν έπεφτε έλεγε στον γραμματέα «τις δικογραφίες μάζεψε». Δικηγόροι επίσης. Από τους γραμματείς των δικαστηρίων έχουν πεθάνει κάμποσοι τα τελευταία χρόνια από αιτίες συνδεόμενες άμεσα με την δουλειά τους. Τι θα γίνει; θα μιλάμε για τους νεκρούς της Ευελπίδων;

     • Nick

      Το ερώτημα σου στείλε το στην ΕΡΤ….μαζί με το ποιους εννοεί αλληλέγγυους

     • Ανδρέας

      Θα το έκανα αν υπήρχε ελπιδα λογικής απάντησης.

     • Λευτέρης

      Μήπως λέω έπαιξε σημαντικό ρόλο το ότι απολύθηκαν οι άνθρωποι και δεν πέθαναν από το stress της κάμερας;;Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κάποιος πως όταν ένας άνθρωπος απολύεται από τη μια στιγμή στην άλλη,αυτό τον οδηγεί σε πολύ άσχημη ψυχολογία και κατεπέκταση σε άσχημη κατάσταση υγείας.Αυτή η πολιτικοφοβία που σας πιάνει μερικούς-μην τυχον πολιτικοποιηθεί κάτι άσχημο-πρέπει να την ξεπεράσετε.Ο κόσμος γύρω μας είναι πολιτική.ΤΕΛΟΣ
      Και σχετικά με υποτιθέμενες επιλεκτικές ευαισθησίες.Μήπως φταίνε όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ για τις πολιτικές που οδήγησαν σε απολύσεις στον Ιδιωτικό τομέα;Μήπως θα έπρεπε να κάνουν μνημείο και για λογαριασμό άλλων απολυμένων;;Ο καθένας κάνει μνημείο για το χώρο του.

     • Chronis

      Ξερεις τι ειναι να ξερεις οτι εισαι μονιμος…οτι δηλαδη μεχρι την ημερα που συνταξιοδοτηθεις…δεν μπορει να σε κουνησει ουτε ο ιδιος ο «Θεος»? Ξερει τι ειναι οτι δεν υπαρχει αξιολογηση για το ατομο σου…με αποτελεσμα να μην αγχωνεσαι για τιποτα ? Ξερεις τι ακριβως ειναι ο σταρχιδισμος ? Και ξαφνικα να σε απολυουν ετσι απλα. Και παλι λιγοι πεθανανε.

     • Λευτέρης

      Για μονιμότητα δεν ξέρω,αλλά εκεί που δουλεύεις σίγουρα θα είσαι βίσμα.

     • Chronis

      Δειτε το βιντεο της ερτ. Τα βοθροκαναλα της διαπλοκης δεν τα δειχνουν.

    • georgebirbilis

     συγκινήθηκα – δε μας λες και πως πέθαναν ακριβώς; μας δουλεύετε;

     • Chronis

      Εεε τι πως πεθάναν. Έπαθαν ταμπλά !!!

 • ken

  «αυτό το πανδαιμόνιο χασμωδίας, το ίου-ίου που ακούγεται σαν να κλαίνε τον διάολο τα παιδιά του.» (Σαραντάκος)