Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Bill Gates δεν είπε ότι τα ελληνικά είναι η ιδανική γλώσσα των υπολογιστώνHOAXES FAKE NEWS

Όχι, ο Bill Gates δεν είπε ότι τα ελληνικά είναι η ιδανική γλώσσα των υπολογιστών

8 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, τα ελληνικά είναι η καλύτερη γλώσσα για τον προγραμματισμό των υπολογιστών.

Συμπέρασμα:

Η εν λόγω δήλωση δεν υπάρχει σε κανένα αρχείο, άρθρο ή επίσημη ανακοίνωση του Bill Gates ενώ η ίδια η ουσία της εν λόγω δήλωσης δεν έχει καμία τεχνική βάση.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σε ιστολόγια, σελίδες ενημέρωσης και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates, έχει πει πως τα ελληνικά είναι η καλύτερη γλώσσα για τον προγραμματισμό των υπολογιστών.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

O μύθος σχετικά με την καταλληλότητα της ελληνικής γλώσσας για προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες.

Το 2008, ο τότε Υπουργός Παιδίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκφώνησε μια ομιλία στους αγώνες επιχειρηματολογίας που οργανώνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Ακόμα και σήμερα στην ηλεκτρονική εποχή η ελληνική γλώσσα αποτελεί το βασικό εργαλείο. Ο πρόεδρος της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple Τζον Σκάλι έφτιαξε το Hellenic Quest, ένα πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής που άρχισε να διανέμει το CNN (…). Το ενδιαφέρον αυτό προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων της πληροφορικής και των υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές».

Όπως δείχνει στο βιβλίο του «Γλώσσα μετ’ εμποδίων» (Εκδόσεις 21ου αιώνα) ο κ. Νίκος Σαραντάκος αυτός ο μύθος ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 1998-1999 κι έκτοτε κυκλοφορεί από ιστολόγια και αργότερα από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από τέτοιου είδους διαδικτυακές πηγές πιθανότατα προέκυψε και η δήλωση του υπουργού.

Σε κανένα άρθρο ή άλλη σχετική πηγή δεν υπάρχει καταγραφή τέτοιας δήλωσης του Bill Gates για τα ελληνικά ή άλλη γλώσσα στο πλαίσιο προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα αντίστοιχος μύθος είχε κυκλοφορήσει και σε διαδικτυακά μέσα στη Τουρκία στα οποία γίνονταν ο ισχυρισμός ότι ο Bill Gates ανέφερε πως η τούρκικη γλώσσα είναι η πλέον κατάλληλη για προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ο ισχυρισμός ότι ο Bill Gates είπε πως τα ελληνικά είναι η πλέον κατάλληλη γλώσσα για προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν ευσταθεί. Η εν λόγω δήλωση δεν υπάρχει σε κανένα αρχείο, άρθρο ή επίσημη ανακοίνωση του Bill Gates ενώ η ίδια η ουσία της εν λόγω δήλωσης δεν έχει καμία τεχνική βάση.

Fact-check for the sake of Democracy