Αποτελούν οι ανεμογεννήτριες μάστιγα για τα πουλιά;

13

Τα τελευταία χρόνια, έχει σχηματιστεί η εντύπωση, πως οι ανεμογεννήτριες, είναι υπεύθυνες για το θάνατο πολλών πουλιών, σε σημείο μάλιστα που κάποια είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

[icon_list style=»font-size:40px; color: #FBB917; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»external-link-square»]ΥΠΕΡΒΟΛΗ[/icon_list_item][/icon_list]

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»bolt»]ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ[/icon_list_item][/icon_list]

 

 

Για παράδειγμα, στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, διαβάζουμε:

«Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν την άμεση θανάτωση ενός πολύ μεγάλου αριθμού πουλιών αλλά και νυχτερίδων κάθε χρόνο, ενώ η λειτουργία αιολικών πάρκων σε γειτνίαση με βιοτόπους ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ή μικρών ή ευάλωτων, για διάφορους λόγους, πληθυσμών, μπορεί να επιφέρει σε αυτούς βαρύ πλήγμα, ή και εξαφάνιση σε τοπικό επίπεδο. Όταν τα αιολικά πάρκα καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις ή εκτάσεις καίριες για τη μετανάστευση ή τη διαβίωση σημαντικών1 ειδών πουλιών, σε συνδυασμό με τα συνοδευτικά έργα (πχ γραμμές μεταφοράς ρεύματος) και την αναπόφευκτη διευκόλυνση της ανθρώπινης πρόσβασης, η απώλεια ενδιαιτήματος, μεμονωμένα ή σωρευτικά, μπορεί να αποδειχθεί σπουδαιότερη επίπτωση ακόμη και από την άμεση θανάτωση των πουλιών. »

Η συνέχεια εδώ.

Διάφορα δημοσιεύματα, ισχυρίζονται το ίδιο:

Η συνέχεια εδώ και εδώ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Για το σημαντικό αυτό θέμα, έχουν γίνει σχετικές έρευνες και μελέτες:

Μια μελέτη του 2009 που χρησιμοποιησε δεδομένα από ΗΠΑ και Ευρώπη για τους θανάτους πουλιών εκτιμά τον αριθμό αυτών που θανατώνονται ανά μονάδα ισχύος που παράγεται από τον άνεμο, τα ορυκτά καύσιμα και τα πυρηνικά συστήματα.

Το συμπέρασμα ήταν:

Οι αιολικοί σταθμοί και οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας ευθύνονται για 0,3 και 0,4 θανάτους ανά γιγαβατώρα (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα ευθύνονται για περίπου 5,2 θανάτους ανά GWh. δηλαδή περίπου 15 φορές περισσότερους.

Τα αιολικά πάρκα σκότωσαν περίπου επτά χιλιάδες πουλιά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2006, αλλά τα πυρηνικά εργοστάσια σκότωσαν περίπου 327.000 και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα 14.5 εκατομμύρια.

Με άλλα λόγια, για κάθε ένα πουλί που σκοτώθηκε από ανεμογεννήτρια, αντιστοιχούν 2.118 πουλιά που σκοτώθηκαν από πυρηνικά και ορυκτά καύσιμα.

Μια ισπανική μελέτη περιελάμβανε καθημερινές επιθεωρήσεις γύρω από 20 αιολικά πάρκα με 252 γεννήτριες από το 2005 έως το 2008. Σε αυτό το διάστημα, βρέθηκαν 596 νεκρά πτηνά.

Οι ανεμογεννήτριες του λειτουργούσαν για διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης (μεταξύ 11 και 34 μηνών), ενώ ο μέσος ετήσιος αριθμός θανάτων ανά γεννήτρια ήταν μόλις 1,33 πουλιά. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό ήταν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σύγκρουσης που αναφέρθηκαν στην παγκόσμια ερευνητική βιβλιογραφία.

Οι συγκρούσεις αρπακτικών αντιστοιχούσαν στο 36% των συνολικών θανάτων από πτηνά (214 θάνατοι), οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν όρνεα (138 πουλιά, 23% της συνολικής θνησιμότητας). Η περιοχή μελέτης ήταν στη νοτιότερη περιοχή της Ισπανίας κοντά στο Γιβραλτάρ, η οποία είναι μια μεταναστευτική ζώνη για τα πουλιά από το Μαρόκο στην Ισπανία.

Ίσως η πιο περιεκτική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Avian Conservation and Ecology το 2013 από επιστήμονες του Canadian Environment Canada, Wildlife Research Division.

Η έκθεσή τους εξέτασε τις αιτίες θανάτων πουλιών που σχετίζονται με τον άνθρωπο για όλο τον Καναδά, συγκεντρώνοντας στοιχεία από πολλές διαφορετικές πηγές.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις κυριότερες αιτίες θανάτου από τα πουλιά σε ετήσιο σύνολο 186.429.553 εκτιμώμενων θανάτων που προκλήθηκαν από την ανθρώπινη δραστηριότητα (άμεση και έμμεση). Αν και βλέπουμε θανάτους από ηλεκτροφόρα καλώδια λόγω συγκρούσεων και ηλεκτροπληξίας, οι ανεμογεννήτριες δεν είναι στη λίστα.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρία, έχει τοποθετήσει ανεμογεννήτρια στα κεντρικά της γραφεία, για να δείξει τη σημασία που έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στη γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος, ακόμη και της ιπτάμενης πανίδας.

Το γενικότερο συμπέρασμα είναι πως ο αντίκτυπος της παραγωγής ενέργειας από ανεμογεννήτριες στα πουλιά, αν και υπαρκτός, είναι κατά πολύ μικρότερος από άλλες μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: Science Alert

Αποτελούν οι ανεμογεννήτριες μάστιγα για τα πουλιά;

 • nik1976

  Τυχόν θάνατο πουλιών από άλλους παράγοντες έχετε μελετήσει στην ορνιθολογική εταιρία ή την πέφτετε στις ανεμογεννήτριες επειδή είναι τα εύκολα θύματα???? Όσο για την αλλοίωση του τοπίου, εδώ αντιδρούν και οι κάτοικοι των Κυκλάδων που έχουν γίνει μελέτες για ανεμογεννήτριες στα βραχώδη και άνυδρα νησιά τους. Προσφυγές είχαμε και για τον Καφηρέα (επίσης βραχώδες και άνυδρο). Καμία όμως αντίδραση στο απέραντο σεληνιακό τοπίο που αφήνουν τα ορυχεία σε δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη!!!!

 • F. Akriotis

  Η άκριτη αυτή αναδημοσίευση του άρθρου του theconversation.com απλώς αναπαράγει την έωλη επιχειρηματολογία του αρχικού άρθρου. Για την ακρίβεια, θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η επιχειρηματολογία αλλά το ΕΡΩΤΗΜΑ που θέτει. Διότι σ’ αυτό το ερώτημα η απάντηση φυσικά είναι ότι ΔΕΝ είναι μάστιγα για ΟΛΑ τα πουλιά οι ανεμογεννήτριες.
  Το ερώτημα είναι ΑΝΕΥ ενδιαφέροντος διότι είναι προφανής η απάντηση. Παρόμοια απάντηση θα έπαιρνες αν ρώταγες «Είναι τα αυτοκίνητα μάστιγα για την ανθρωπότητα;». Ένα ενδιαφέρον, χρήσιμο και ουσιαστικό ερώτημα θα ήταν π.χ. «Μπορούν (κάποιοι τύποι από) ανεμογεννήτριες να προκαλέσουν πολύ σοβαρή θνησιμότητα σε κάποια είδη πουλιών ή νυχτερίδων (σε κάποιες περιοχές), προκαλώντας σοβαρή μείωση του πληθυσμού τους ή ακόμη και τοπική εξαφάνιση;» Και η απάντηση τότε ΔΕΝ θα ήταν «υπερβολή/κινδυνολογία». Όπως και αν ρώταγες «Είναι επικίνδυνο να διασχίζει αυτοκινητόδρομος μια πυκνοκατοικημένη περιοχή;» αντί να ρωτήσεις αν τα αυτοκίνητα είναι μάστιγα για την ανθρωπότητα.

 • alonewolf

  Αυτό που καταλαβαίνω από τις μελέτες είναι ότι όσοι δεν θέλουν γενικά και αόριστα τις ανεμογεννήτριες σίγουρα δεν έχουν γάτες. Από εκεί και πέρα, συνήθως γίνονται σοβαρές μελέτες πριν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, δεν πάνε να τις φυτέψουν όπου να’ναι ούτε σώνει και ντε πάνω σε αεροδιάδρομο αποδημητικών πτηνών που απειλούνται με εξαφάνιση.Γενικά πολύ μπούρδα πέφτει τόσο ενάντια (κυρίως) όσο και υπέρ των αιολικών..Ούτε πανάκεια είναι ούτε και του σατανά.

 • F. Akriotis

  Δυστυχώς αυτή τη φορά η ανάρτηση/αναμετάδοση του άρθρου από το theconversation.com δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμη διότι στηρίζεται σε λανθασμένα επιχειρήματα (επιλεγμένα δεδομένα για την απάντηση που θέλουμε).

  Για να το βάλω σε ένα άλλο πλαίσιο που ίσως είναι πιο κατανοητό, τουλάχιστον από το μέσο αναγνώστη, ίσως και από το συντάκτη, είναι σαν να βάζατε τίτλο «Είναι τα τζετ σκι μάστιγα για τους ανθρώπους» και να παραθέτατε τους αριθμούς ανθρώπων που πεθαίνουν σε δυστυχήματα που σχετίζονται με αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, σκάφη αναψυχής, κ.ο.κ. κάθε χρόνο, σε σύγκριση με τους ελάχιστους που σκοτώνονται από τζετ σκι. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα τζετ σκι είναι σχετικά ακίνδυνα και γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτε;

  Αν ασχοληθεί κανείς σοβαρά και σε βάθος με το θέμα, μελετώντας και την υπόλοιπη βιβλιογραφία, θα δει ότι η επίπτωση από τις «παραδοσιακές» ανεμογεννήτριες (τύπου γιγάντιος ανεμόμυλος αλλά με ύψος που μπορεί να ξεπεράσει τα 100 μέτρα) είναι σημαντική για ορισμένα είδη πουλιών (π.χ. με μεγάλη διάρκεια ζωής, πολύ χαμηλό αναπαραγωγικό δυναμικό και χαμηλή ευελιξία στο πέταγμα, όπως οι γύπες και άλλα μεγάλα αρπακτικά πουλιά), όχι για όλα τα πουλιά, και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες, όχι παντού και πάντα.

  Επομένως, είναι εσφαλμένο μεθοδολογικά το να συγκρίνει κανείς π.χ. με το πόσα σπουργίτια, περιστέρια ή και … κορμοράνοι θανατώνονται ετησίως από π.χ. τους πυρηνικούς ή θερμο-ηλεκτρικούς σταθμούς. Είναι γνωστό ότι μπορεί να είναι πολλά και ίσως θα έπρεπε να μας απασχολήσει ως πρόβλημα. Έτερον εκάτερον όμως. Δεν μιλάμε για «τα πουλιά» γενικώς και αορίστως και δεν μιλάμε για οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

  Από την άλλη, δεν μπορεί κάποιος να αρνηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει κατάχρηση του προβλήματος των ανεμογεννητριών με τα πουλιά, από άγνοια, προκατάληψη ή προχειρότητα. Ίσως πολλές φορές επειδή κατά βάθος είναι άλλο αυτό που μπορεί να μην μας αρέσει (π.χ. η επίπτωσή των ανεμογεννητριών στο τοπίο – πολύ υποκειμενικό) ή, αβάσιμα, μας τρομάζει (π.χ. η «ραδιενέργεια» που εκπέμπουν!) αλλά που δεν μπορούμε να επικαλεστούμε βιβλιογραφία για στηρίξουμε τις αντιρρήσεις μας. Χωρίς να παραβλέπουμε βέβαια το ότι κάτι σαν την αισθητική επίπτωση μπορεί να είναι εξ ίσου ή περισσότερο σοβαρό για πολλούς ανθρώπους απ’ ότι «η επίπτωση στα πουλιά» αλλά άντε να βρεις επιχειρήματα για να το στηρίξεις. Ακόμη περισσότερο αν σ’ ενοχλεί επειδή το είπε ο Τραμπ. Όπως άλλωστε μπορεί να φωνάζει κάποιος «όχι τζετ σκι μέσα στους λουόμενους γιατί θα χτυπήσει κανένα παιδί» όταν στην πραγματικότητα μας ενοχλεί περισσότερο ο δαιμονικός θόρυβος που προκαλεί την ώρα που θέλουμε να διαβάσουμε το βιβλίο μας με ησυχία στην παραλία.

  Υ.Γ. Τελικά το πρόβλημα βρίσκεται στο ποιο ερώτημα θέτεις: «Αποτελούν οι ανεμογεννήτριες μάστιγα για τα πουλιά;» ΌΧΙ και κανείς σοβαρός και λογικός άνθρωπος δεν λέει το αντίθετο. «Μπορεί οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες με περιστρεφόμενα πτερύγια να οδηγήσουν ή να συμβάλουν σε ή να επισφραγίσουν την τοπική εξαφάνιση κάποιων από τα πιο σπάνια ή/και απειλούμενα είδη πουλιών ή νυχτερίδων;» ΝΑΙ.

 • Dimitris Bousbouras

  Κάνετε επιλεκτική παρουσίαση χωρίς να γνωρίζετε το θέμα. Τα είδη που σκοτώνονται από αιολικά είναι σπάνια και απειλούμενα. Πολλά αιολικά τοποθετούνται σε περιοχές NATURA που πριν δεν είχαν δρόμους ούτε καλώδια (μια πρόσθετη απειλή των αιολικών κοντά στις φωλιές των αρπακτικών).

 • Dimitris Bousbouras

  Τα αιολικά στην Θράκη μπορούν να σκοτώνουν 5,45 Μαυρόγυπες το χρόνο, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5,2% του πληθυσμού. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση του είδους. https://www.researchgate.net/publication/313958984_A_balanced_solution_to_the_cumulative_threat_of_industrialized_wind_farm_development_on_cinereous_vultures_Aegypius_monachus_in_south-eastern_Europe

 • Dimitris Bousbouras

  Κάνετε επιλεκτική χρήση των πηγών χωρίς να έχετε την κατάρτιση. Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν σπάνια είδη και μεγάλα αρπακτικά άμεσα και επίσης τα εκτοπίζουν καθώς τα αιολικά συνήθως τοποθετούνται σε βουνά που πριν δεν είχαν καν δρόμους.. Σκοτώνουν επίσης νυχτερίδες. Τα καλώδια που τοποθετούνται, για την μεταφορά της ενέργειας, κοντά στις θέσεις αναπαραγωγής τους ευθύνονται για θανάτους αρπακτικών πουλιών και νυκτόβιων. Γιατί πρέπει να μπαίνει διαζευκτικά η χρήση λιγνίτη ή πυρηνικών; Υπάρχει τεχνολογία με αιολικά καθέτου άξονα που μπορούν να τοποθετηθούν παντού. Αυτό πρέπει να κάνουμε αντί για τα μεγάλα αιολικά στις περιοχές NATURA. Πρόσφατο διδακτορικό στην Θράκη έδειξε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξαφάνισης του Μαυρόγυπα λόγω των αιολικών που έχουν τοποθετηθεί εκεί. Εδώ είναι μια παλαιότερη αναφορά για το θέμα των επιπτώσεων στα πουλιά : http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=401

  • Παναγιώτης Αθανασίου

   Να υποθέσω ότι σου αρέσει ο λιγνίτης ασχετούλη;

   • F. Akriotis

    Κι αν εμένα δεν μ’ αρέσουν οι μελιτζάνες πρέπει να μ’ αρέσουν οι μπάμιες; Πώς σχετίζεται το σχόλιό σου με τα γραφόμενα του Bousbouras; Και γιατί, σχετικούλη, το προσβλητικό επίθετο;

    • nik1976

     Ο λιγνίτης είναι το κύριο καύσιμο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας? Κοινώς αν δεν αρέσουν οι ανεμογεννήτριες προφανώς αρέσει η παρούσα κατάσταση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (εκτός αν στο σπίτι σου εσύ δεν χρησιμοποιείς ηλεκτρικό ρεύμα!). Οπότε από την στιγμή που θέλεις ρεύμα, αν δεν σου αρέσουν οι μελιτζάνες θα πρέπει να σου αρέσουν οι μπάμιες. Κάτι πρέπει να «φας»

  • Jonathan

   Οτι κανει ο ανθρωπος εχει επιπτωσεις στο περιβαλλον το θεμα ειναι να δημιουργησει υποδομες για να τις φτασει στο ελαχιστο εισαι λαθος αλλα εχεις και δικιο σε μερικα απλως πρεπει να προσεξουμε περισσοτερο που κανουμε καινουργιες εγκαταστασεις τετοιου ειδους ωστε να μην απειλουνται ειδη προς εξαφανιση

 • Τοτός

  Αμερικάνικες μελέτες-μπούρδες. Οι δικές μας έχουν αποδείξει ότι οι ανεμογεννήτριες αλλάζουν την σεξουαλική συμπεριφορά των κορμοράνων και τους κάνουν γκεϊ. Άσε που οι ελληνικές ανεμογεννήτριες είναι και περάστιες. Σε πρόσφατη φωτογραφία, από τις «συλλογικότητες της Μάνης, ενάντια στις ανεμογεννήτριες», απεικονίζονται στο βουνό -πάνω από τους πύργους της Μάνης, κάποιες ανεμογεννήτριες που πρέπει να ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο σε ύψος. Αν αρχίσουν να γυρνάνε, θα γκρεμίσει το βουνό.

 • B_I_T

  Foniades ton poulioun oi alaniares gates 😀