Η απάτη του τηλευαγγελισμού και στην Ελλάδα;

14

Η θρησκεία ήταν πάντα μια κερδοφόρα επιχείρηση. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι οι τηλευαγγελιστές, όπως ο διάσημος RR Soares, που έχει μάλιστα σελίδα στο ελληνικό facebook με σχεδόν 20.000 ακολούθους. Τι είναι όμως ο τηλευαγγελισμός;

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»warning»]ΑΠΑΤΗ[/icon_list_item] [/icon_list]

 

Στο facebook, βρήκαμε σελίδα του Βραζιλιάνου τηλευαγγελιστή RR Soares.

Στη σελίδα, βρήκαμε το παρακάτω βίντεο, όπου πιστοί ισχυρίζονται πως θεραπεύτηκαν με τη βοήθεια του Χριστού και του Soares.

Ο τηλευαγγελισμός είναι η χρήση των μέσων ενημέρωσης, ειδικά του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, για την μετάδοση του Χριστιανισμού, πολλές φορές με την επίδειξη θαυμάτων και θεραπείες ασθενών, on camera. Στην ελληνική ιστοσελίδα του, βλέπουμε έναν ανυπόστατο ισχυρισμό για θεραπεία ενός μικρού κοριτσιού με το όνομα Σωφία Κάλφας.

Στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα όμως, το κοριτσάκι ονομάζεται Αναμπέλα Σίλβα. Η απάτη είναι προφανέστατη.

Οι τηλευαγγελιστές είναι πάστορες, είτε επίσημοι είτε αυτοαποκαλούμενοι, οι οποίοι διδάσκουν, κατηχούν, η ακόμη επιτελούν και «θαύματα» μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και διαδικτύου. Ξεκίνησε ως αποκλειστικό αμερικανικό φαινόμενο, αλλά στις μέρες μας, συναντάται σε πολλές χώρες.

Οι τηλευαγγελιστές. συχνά γίνονται στόχος κριτικής από άλλα χριστιανικά δόγματα. Για παράδειγμα, ο πάστορας John MacArthur δημοσίευσε ορισμένα άρθρα τον Δεκέμβριο του 2009, τα οποία ήταν ιδιαίτερα επικριτικά για ορισμένους τηλευαγγελιστές.

«Κάποιος πρέπει να το πει αυτό καθαρά: Οι θεραπευτές της πίστης και οι κήρυκες υγείας και πλούτου που κυριαρχούν στη θρησκευτική τηλεόραση είναι ξεδιάντροποι απατεώνες. Το μήνυμά τους δεν είναι το αληθινό Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Δεν υπάρχει τίποτα πνευματικό ή θαυματουργό σχετικά με τη δράση τους. Όλα είναι σχεδιασμένα για να εκμεταλλευτούν τους απελπισμένους ανθρώπους. Δεν είναι ιερείς του Θεού, αλλά άπληστοι απατεώνες που καταστρέφουν το Λόγο του Θεού για χάρη των χρημάτων. Η αγάπη τους για τα χρήματα είναι φανερά προφανής σε αυτά που λένε καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ζουν

Πράγματι, ο MacArthur, φαίνεται να έχει δίκιο, όταν κοιτάξουμε με περισσότερη προσοχή τη περίπτωση του Soares. Σύμφωνα με το Forbes, ο Βραζιλιάνος τηλευαγγελιστής, έχει δημιουργήσει μια περιουσία ύψους $125 εκατομμυρίων. Μάλιστα, διαθέτει και προσωπικό τζετ, αξίας $5 εκατομμυρίων. Όλα αυτά, μέσα από τη «χριστιανική» του δραστηριότητα, ως κήρυκας του Λόγου του Θεού και ως θεραπευτής πίστης.

Οι σκεπτικιστές της θεραπείας της πίστης προσφέρουν κυρίως δύο εξηγήσεις για τις ανεκδοτικές αναφορές θεραπείας (όπως αυτές που είδαμε στο πιο πάνω βίντεο). Το πρώτο είναι η λογική πλάνη του post hoc ergo propter hoc, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει πραγματική βελτίωση ή αυθόρμητη ύφεση, συμπτωματικά αλλά ανεξάρτητα από «θεραπεία» που μπορεί να πρόσφερε κάποιος σαν τον Soares. Αυτοί οι ασθενείς θα είχαν βελτιωθεί εξίσου καλά αν και δεν είχαν κάνει τίποτα. Το δεύτερο είναι το φαινόμενο placebo, μέσω του οποίου ένα άτομο μπορεί να βιώσει αληθινή ανακούφιση από τον πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής έχει πραγματικά βοηθηθεί από τον θεραπευτή της πίστης, όχι μέσω μίας υπερφυσικής δύναμης, αλλά από τη δύναμη της δικής τους πεποίθησης ότι θα θεραπευτεί. Υπάρχει βεβαίως και η περίπτωση, κάποιοι από τους «θεραπευθέντες», απλά να προσποιούνται, έναντι χρημάτων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία:

… τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν ισχυρισμούς ότι η θεραπεία της πίστης μπορεί πραγματικά να θεραπεύσει σωματικές ασθένειες … Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 1998 εξέτασε 172 περιπτώσεις θανάτων παιδιών που αντιμετωπίστηκαν με θεραπευτική πίστη αντί για συμβατικές θεραπείες. Οι ερευνητές εκτίμησαν πως εάν είχε χορηγηθεί συμβατική θεραπεία, το ποσοστό επιβίωσης για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά θα ήταν πάνω από 90 τοις εκατό, με το υπόλοιπο των παιδιών να έχουν επίσης πολύ καλές πιθανότητες επιβίωσης. Μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερα από 200 παιδιά είχαν πεθάνει από τις θεραπεύσιμες ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία τριάντα χρόνια επειδή οι γονείς τους βασίζονταν στην πνευματική θεραπεία παρά στη συμβατική ιατρική περίθαλψη.

Μήπως όλα αυτά συμβαίνουν πολύ μακριά για να μας απασχολούν;

Μιμητές του τηλευαγγελισμού, υπάρχουν και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Χάρης ο «Σοφός»…

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως ο τηλευαγγελισμός είναι ως επί το πλείστον μια καλοστημένη θρησκευτική απάτη, που έχει κάνει διάφορους επιτήδειους πάμπλουτους. Ο Soares μάλιστα, έχει ανοίξει «παραρτήματα» στην Αργεντινή, Ισπανία και Πορτογαλία. Δεν θα μας παραξενέψει αν τον δούμε και στην Ελλάδα. Εξάλλου η παρουσία του στο ελληνικό διαδίκτυο, δε μπορεί να έχει άλλο σκοπό.

Αντί επιλόγου

Το Jesus He Knoes Me των Genesis, κυκλοφόρησε το 1991, ως σάτιρα στο φαινόμενο των τηλευαγγελιστών στις ΗΠΑ, πολλοί εκ των οποίων ήταν υπό διερεύνηση εκείνη την εποχή για οικονομικά σκάνδαλα.

Η απάτη του τηλευαγγελισμού και στην Ελλάδα;

 • Chasapidis Spyros

  οταν μπηκα στην σελιδα του εν λογω απατεωνα,ανακαλυψα με φρικη οτι αρεσε σε τεσσερεις facebookικους φιλους μου.φαγανε αμεσα μπλοκαρισμα.ουτε καν απλη διαγραφη.

 • Ανδρέας

  Κανονικά θα έπρεπε να τους μαζεύει ο εισαγγελέας για να τους θέσει υπό δικαστική συμπαράσταση.

 • Γλουπ!!!

  «Ο Θεός είναι ζωντανός και είναι πραγματικά πιστός!»
  Ακόμη κρατώ την κοιλιά μου….. Συνήθως δε βλέπω τέτοια βίντεο, αλλά μου προκάλεσες την περιέργεια. Ακόμα κρατάω την κοιλιά μου….
  Να ‘σαι καλά!!!!!

  • ken

   Στο τέλος παίρνει
   φόρα η γιαγιά λες και θα χάσει το λεωφορείο
   και αμέσως μετά ακούς
   «ο Γιούσους είναι πανέμορφο» Χαχαχαχαχαχαχα!

 • leon06010

  Ο Soares και οι ζωάρες
  Και φυσικά κι αυτός είναι δόκτορας έτσι;

  • Ρε μάν δεν κάνουμε καμμία δική μας θρησκεία μπας και βγάλουμε κάνα φραγγακι;
   Οι θρησκευτικές οργανώσεις, δε φορολογούνται. Σκέψου το.

   • leon06010

    Μέσα!!!

 • Αρχαίος

  «Το διαδίκτυο ήταν πάντα μια κερδοφόρα επιχείρηση. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι οι clickbait ιστοσελίδες». Άλλαξα λίγο τα λόγια της πρώτης πρότασης για να γίνει αντιληπτή η αστοχία της. Η αστοχία της πρότασης, όχι του άρθρου.

 • Eva Magkou

  Εξαρθρωμένο ισχίο και μεταλλική δομή στα πόδια ε;… Να είχε και την ελάχιστη γνώση στην ιατρική ο ‘θαυματοποιός’! Δεν θα σας κουράσω πολύ, μπορείτε να βρείτε απαντήσεις εδώ: http://www.paidiatros.com/neogennito-vrefos/ygeia/dysplasia-ishiou
  Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;
  «»Εάν η διάγνωση γίνει άμεσα μετά την γέννηση, τότε εφαρμόζεται ένας ελαφρύς κηδεμόνας (Pavlik) που συγκρατεί τα πόδια ανοικτά (απαγωγή) και σε κάμψη. Αυτή είναι η σωστή θέση για να διορθωθούν οι ανωμαλίες στο ισχίο και να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Το παιδί φορά τον κηδεμόνα για αρκετές εβδομάδες και αφαιρείται μόνο στην κλινική. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμόζεται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου ή να αφαιρείται για το μπάνιο. Αν η θεραπεία αυτή αποτύχει ή διάγνωση δεν γίνει έγκαιρα, τότε μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί γύψος ενώ σε μεγαλύτερα παιδία μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο.»»
  Τυχαίνει να είμαι το τελευταίο μωρό που η θεραπεία έγινε με γύψο. Όλο μου το ποδαράκι και το ισχίο ήταν σε γύψο για πολλούς μήνες που κάθε τόσο άλλαζε ο γιατρός κύριος Καββαδίας πρωτοπόρος της εποχής εδώ και 56 χρόνια. Η μεταλλική δομή υπήρχε πριν 60 χρόνια και! Σήμερα, οι μαίες κάνουν τον έλεγχο και η θεραπεία είναι πιο φαρδιές πάνες!

 • ken

  Τη στιγμή του μετασχηματισμού, θα συμμετάσχει στην μηνιαία περίοδο συναινέσεως και θα προσευχηθεί για τους χορηγούς τους. Παράλογο; Μπα…
  Αφήστε τους παρανοϊκούς να πηγαίνουν και να τρώνε τα λεφτά τους στον RR Soares, τον Δαυίδ και την μόνιμα γκαστρωμένη Μανουιλίδου, στα University of Sirius κλπ… Αφήστε τους στα χέρια του Πασχαλίδη, του Μουρούτη και των ομοιοπαθητικών μήπως μειωθεί ο πληθυσμός των ηλιθίων. Αφού δεν καταλαβαίνουν τίποτα.

  • John Smith

   Τα ίδια όμως λέγαμε και για το Σώρρα, και κοίτα πού κατάντησε. Συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν ακόμα και φυγόδικο, και να δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα. Για να μη θυμηθώ τους αντιεμβολιαστές…

   • Καταλαβαίνω ότι η εξάπλωση της μλκίας, είναι ραγδαία. Δε θυμάμαι τόση συσσωρευμενη ηλιθιότητα πουθενά.

    Θυμάμαι είχα έναν γνωστό, επί msn εποχής, όπου το YouTube ήταν ακόμη μωρό. Τα πρώτα βίντεο που μου είχε δείξει, ήταν κάτι μωρά Νεφελίμ (που εν τέλει πάσχουν από Ιχθύαση) και κάτι εξωγήινους πίσω από τον Bush. Μου έλεγε ότι η συντέλεια έρχεται και ότι έχει ξεκινήσει το χρισιμο του Ναού του Σολομώντα. Και μερικά παρακμιακά βίντεο Ιλλουμινάτοι. Μέχρι που βγήκε το Zeitgeist…. Τότε ετοιμάζουν να πάω ταξίδι στη Βουλγαρία και με συμβούλεψε να μην το κάνω, γιατί θα γίνει πόλεμος. Και άλλα τέτοια χαρούμενα. Αλλά αυτό το χάλι, τουλαχιστον τόσο έκδηλο, δεν υπήρχε. Δεν το θυμάμαι.
    Τώρα, όπου γυρίσεις το κεφάλι σου, βλέπεις ο,τι μπορεί να βάλει ο άνθρωπος νους στη φαντασία του:
    Αεροψεκασμούς, Λέσχη Μποντιμπιλντερμπερκ​, Εμβολιασμοί, επίπεδη Γη, μαμάδες που συμβουλεύονται το Facebook, κτλ κτλ…

    • Antigonos Gonatias

     Σύμφωνοι αν και τέτοιες μ@#$%^ες προυπήρχαν,δες πόσα περιοδικά,πόσα βιβλία και πόσοι <> έχουν περάσει την τελευταία 30ετία.Βάλε και τις παλιές καλες ξεματιάστρες(και λοιπές προλήψεις)και καταλαβαίνεις γιατί στις μέρες μας τέτοιοι περίεργοι <>.Απλά η φωνή τους έγινε πιο δυνατή(ελέω internet),απο την άλλη όμως και ο αντίλογος είναι ποιο δυνατός απο ποτέ και κατ΄ επέκταση το ενδιαφέρον του μέσου πολίτη με ζητήματα που παραδοσιάκα τα θεωρούσε είτε ασήμαντα είτε δεδομένα ή και αδιάφορα.Οπότε να και κάτι θετικό απο την όλη ιστορία.

     Σε απάντηση προς τον Ken,όχι φίλε δεν μπορείς να τους αφήσεις έτσι δεδομένου ότι συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις(και πολλές φορές με το έτσι θέλω)και αν κρίνουμε και περιπτώσεις Σώρρα είναι επιρεπείς στην βία με ότι συνεπάγεται αυτό σε μια κοινώνια.Αν καθόντουσαν στην γωνιά τους και δεν ενοχλούσαν κανένα,οκ ασε τον τρελό στην τρέλα του…

    • Mitsvan

     Φοβερό όνομα για γυμναστήριο πάντος το Λέσχη Μποντιμπιλντερμπερκ​.