Ποιοι είμαστε
Αρχική Αγανάκτησε ο Θοδωρής Κολυδάς με τις αναρτήσεις του greek weather orgHOAXES ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αγανάκτησε ο Θοδωρής Κολυδάς με τις αναρτήσεις του greek weather org

10 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Όσοι μας διαβάζετε συχνά θα γνωρίζετε την τρομολαγνική σελίδα greek weather org, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ασχοληθεί με αυτή και τις απίθανες καιρικές προγνώσεις που δημοσιεύει, μόνο και μόνο για να κερδίσει μερικά κλικ παραπάνω. 

Όσοι δεν την γνωρίζεται μπορείτε να πάρετε μια ιδέα στο παρακάτω άρθρο μας, που προσπαθήσαμε να καταμετρήσουμε μέσα σε ένα μήνα, (Σεπτέμβρης) πόσες αναρτήσεις της σελίδας, μιλούσαν για “υπερκαταιγίδες”, “καταστροφικές θεομηνίες”, “κατακλυσμούς”, “φονικές θύελλες” και “κυκλώνες”.

Ελλάδα η χώρα των υπερκαταιγίδων και των ακραίων καιρικών φαινομένων

Για να καταλάβουμε όλοι πόσο αξιόπιστη είναι η σελίδα που την διαχειρίζεται ένας νεαρός από τη Θεσσαλονίκη που δεν έχει καμιά σχέση με την μετεωρολογία, αρκεί να δούμε την παρακάτω εικόνα.

Στη σελίδα αυτή, η βροχή βαπτίζεται υπερ-πλημμύρα, μια καταιγίδα, υπερ-τυφώνας και τα χιονιά στα βουνά, υπερ-χιονοθύελλες. Τα άρθρα της ιστοσελίδας κατεβαίνουν αμέσως μετά την ημερομηνία της πρόβλεψης, (γιατί άραγε;) και όποιος εκφράσει αντιρρήσεις στα τρομολαγνικά δημοσιεύματα των υπερ-καταιγίδων, μπλοκάρεται αμέσως.

Εκτός από τα καιρικά έχουμε και “τρομερούς σεισμούς” του μεγέθους των 2,5 R, τις μαγνητικές καταιγίδες και τα πιο καυτά ή ψυχρά καλοκαίρια ανάλογα με την ώρα και το πως φυσάει…

Τον τελευταίο χρόνο ο διαχειριστής της σελίδας άρχισε να δίνει και ονόματα στις ανύπαρκτες υπερκαταιγίδες του, όπως η καταιγίδα “SUMMER” που βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα ή ο μεγάλος χιονιάς που ακόμη περιμένουμε να έρθει, «THE BIG ONE» και ο «Europe Snowzilla»

Για να δώσει αξιοπιστία στις τρομολαγνικές δημοσιεύσεις του ο Άρης Κωνσταντινίδης διαχειριστής της σελίδας “greekweather” χρησιμοποιεί και φωτογραφίες γνωστών μετεωρολόγων, όπως ο κύριος Κολυδάς. Έτσι χρησιμοποίησε μια φωτογραφία του κυρίου Κολυδά και το κείμενο “ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ” για να ανεβάσει μια ανάρτηση που μιλούσε για θερμοκρασίες 47-48 βαθμών Κελσίου. 

Ο κύριος Κολυδάς αντέδρασε άμεσα και έγραψε στο fb κοινοποιώντας για απόδειξη τις δύο παραπάνω εικόνες:
“Ενημερώστε φίλους και γνωστούς σας κοινοποιώντας την ανάρτησή αυτή, στην οποία ένα απο τα απαράδεκτα τρομοκαιρικά site το Greek Weather org, τοποθετεί την φωτογραφία μου για να δώσει “εγκυρότητα” σε ένα διαστρεβλωμένο ρεπορτάζ , για να τονίσει ένα “νέο καύσωνα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους”. 
Του έχουμε μαζέψει πολλά για τη γούνα του και θα ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες αποκατάστασης της αλήθειας.”

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιδράει με τις τρομολαγνικές δημοσιεύσεις του Greek Weather org ο κύριος Κολυδάς. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και για τις προβλέψεις της Μεγάλης Βδομάδας του 2016.
Οργή μετεωρολόγων για τις δήθεν προβλέψεις για το Πάσχα

Μέσα σε μια ώρα ο Greek Weather org, κατέβασε την ανάρτηση και προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Όπως βλέπετε οι θερμοκρασίες 47-48 βαθμοί Κελσίου του άρθρου, άλλαξαν και στα σχόλια έγιναν “ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ώρες, όπως ανέφερε η ίδια η ΕΜΥ”. Έλα όμως που η ΕΜΥ ουδέποτε ανέφερε θερμοκρασίες 47-48 βαθμών.

Τα δημοσιεύματα του Greek Weather org έχουν εδώ και πολύ καιρό ξεφύγει από το πλαίσιο του clickbait και κινούνται σε ανώτερα επίπεδα υπερβολής. Η υπομονή του κυρίου Κολυδά όπως φαίνεται έχει εξαντληθεί. Όπως μας δήλωσε ο ίδιος σε τηλεφωνική συνομιλία, συγκεντρώνει στοιχεία για να προβεί σε καταγγελία.

Τελικά “Το φάουλ ήταν η χρησιμοποίηση του κύριου Κολυδά ως εκπρόσωπο της ΕΜΥ ενώ ο ίδιος δεν αναφέρει κάτι” ή όπως ισχυρίζεται παραπάνω ο διαχειριστής “λάθος κοινοποιήθηκε για αυτό τον καύσωνα που μας έρχεται καθώς αφορούσε τον προηγούμενο καύσωνα“;
Αποφασίστε γιατί και στις δικαιολογίες “υπερκαταιγίδα” τα έχετε κάνει.

Προτείνουμε να ενημερώνεστε για τον καιρό μόνο από σοβαρές, αξιόπιστες σελίδες και υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και όχι από οποιοδήποτε blogg που για να αυξήσει την επισκεψημότητα ανεβάζει άρθρα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.