Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς είδησεις για αράχνες-δολοφόνους και αράχνες “Alien” που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της ΕλλάδαςHOAXES FAKE NEWS

Ψευδείς είδησεις για αράχνες-δολοφόνους και αράχνες “Alien” που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

8 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από ένα έντομο με μεγάλη ουρά είναι φωτογραφίες της θανατηφόρας camel spider.

Συμπέρασμα:

Η σχετική φωτογραφία που διακινείται πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πραγματική αράχνη αλλά πλαστικό παιχνίδι από τη ταινία Alien. Τα παλαιότερα δημοσιεύματα τα οποία χρησιμοποιούσαν διαφορετικές φωτογραφίες ήταν επίσης λάθος καθώς χαρακτήριζαν την Camel Spider ως θανατηφόρα αράχνη, ενώ στη πραγματικότητα συγγενεύει περισσότερο με τους σκορπιούς και δεν είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο.

Στην ελληνική γωνιά του διαδικτύου κυκλοφορούν επανειλημμένα δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο είτε για αράχνες – δολοφόνους ή πιο πρόσφατα αράχνες “Alien” οι οποίες εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αυτοί οι ισχυρισμοί ωστόσο είναι ψευδείς.

Παραδείγματα: (πρόσφατα) tvopen.gr, vradini.gr, in.gr, aftodioikisi.gr, ekriti.gr, topontiki.gr (παλαιότερα) tromaktiko.blogspot.gr, newsnow.gr, pireauspress.gr, korinthosnews.gr

 

Στα σχετικά δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:



Τι ισχύει;

Η «είδηση» για αράχνες – δολοφόνους, είναι ένας μύθος που αναπαράγεται εδώ και χρόνια ανά διαστήματα με μόνη μεταβλητή τη τοποθεσία, η οποία αλλάζει ανάλογα με την ιστοσελίδα που κάνει τον ισχυρισμό.



Αράχνες στην Ελλάδα γενικά

Οι αράχνες ανήκουν στα αρθρόποδα και δεν είναι έντομα, καθώς έχουν οκτώ πόδια και το σώμα τους χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά. Στην Ελλάδα, παρότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ανα τα χρόνια, η τελευταία εκτίμηση έχει καταγράψει 856 είδη με μόνο επικίνδυνα είδη τις «μαύρες χήρες» και τους «λοξοσκέλες».

Η αράχνη που δεν είναι αράχνη

Το είδος Camel Spider (Solifugae) αν και μοιάζει με αράχνη, στη πραγματικότητα συγγενεύει περισσότερο με τους σκορπιούς. Ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες ως «φαλάγγιον». Ενδημεί σε ξηρά και άνυδρα κλίματα και στις μέρες μας το βρίσκουμε συνήθως στη Μέση Ανατολή και σπανιότερα στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Μπορούν να φτάσουν σε μήκος έως 12-15 εκατοστά και παρά τη τρομακτική εμφάνισή τους, δεν έχουν δηλητήριο και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Επειδή όμως διαθέτουν σχετικά ισχυρούς σιαγόνες, μπορούν να προκαλέσουν επώδυνο δάγκωμα, μόνο εφόσον νιώσουν κίνδυνο και καθαρά για αμυντικό σκοπό.

Ακόμη λοιπόν και εάν μια Camel Spider βρισκόταν στα Τρίκαλα με κάποιο τρόπο, δεν θα υπήρχε λόγος ανησυχίας καθώς δε θα μπορούσε να σκοτώσει άνθρωπο. Πέρα από τις παλαιότερες φωτογραφίες και τους χαρακτηρισμούς της Camel Spider ως θανατηφόρας, πρόσφατα κυκλοφόρησαν νέα δημοσιεύματα που κάνουν πάλι λόγο για εμφάνιση της ίδιας αράχνης σε περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιώντας την παρακάτω φωτογραφία η οποία υποτίθεται πως απεικονίζει την εν λόγω αράχνη.

Μάλιστα η συγκεκριμένη εικόνα παρουσιάστηκε πρόσφατα ως είδηση στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού “Open TV”. [πηγή]

Αυτή η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με την Camel Spider, είναι ένα πλαστικό παιχνίδι από τη ταινία Alien το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φάρσα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Κατά συνέπεια, με βάση όλα τα στοιχεία που εξετάστηκαν, οι ισχυρισμοί περί “αραχνών δολοφόνων” και ύπαρξης τεράστιων αραχνών με ουρά δεν έχουν καμία βάση.

Fact-check for the sake of Democracy