Ποιοι είμαστε
Αρχική CNN: Τεράστια τρύπα στον Ήλιο μπορεί να βυθίσει τη Γη στο σκοτάδι;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

CNN: Τεράστια τρύπα στον Ήλιο μπορεί να βυθίσει τη Γη στο σκοτάδι;

13 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Αν και είμαστε συνηθισμένοι στις καταρρίψεις άρθρων από θεωρητικά λιγότερο αξιόπιστες ιστοσελίδες, δεν είναι λίγες οι φορές που και «μεγάλα» ηλεκτρονικά ΜΜΕ, πέφτουν στη παγίδα της αναμετάδοσης ψευδών ή υπερβολικών ειδήσεων. Σύμφωνα με τον τίτλο άρθρου που διαβάσαμε στο CNN Greece, μια τεράστια τρύπα στον Ήλιο, μπορεί να βυθίσει τη Γη στο σκοτάδι.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

CLIKBAIT

ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

Στο cnn.gr, αλλά και άλλα ηλεκτρονικά μέσα όπως το protothema.gr και athina984.gr που μετέδωσαν παρόμοιες πληροφορίες, διαβάζουμε για τον κίνδυνο black out, από την ηλιακή δραστηριότητα.

Τι ισχύει;

Όλα τα σχετικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για καταστροφές σε δορυφόρους και χάος στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά δίκτυα, σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Έμπνευσή τους, είναι διάφορα τρομαλαγνικά δημοσιεύματα σε tabloid του εξωτερικού, όπως το παρακάτω.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Η «τρύπα» που δεν είναι τρύπα

Οι ηλιακές κηλίδες είναι ορατές ως σκοτεινές μικρές ή μεγαλύτερες κυκλικές επιφάνειες – κηλίδες, σε σχέση με τις γειτονικές περιοχές της φωτόσφαιρας, που περιβάλλονται από λιγότερο σκοτεινές στεφάνες ινώδους υφής. Προκαλούνται από μαγνητική δραστηριότητα, η οποία παρεμποδίζει τα ρεύματα μεταφοράς θερμότητας από το ηλιακό εσωτερικό, δημιουργώντας έτσι περιοχές με μειωμένη επιφανειακή θερμοκρασία. Παρότι μία ηλιακή κηλίδα έχει θερμοκρασία ως και 5000 βαθμών K, η αντίθεση με το περιβάλλον υλικό των 5800 K την καθιστά εύκολα ορατή ως σκοτεινή κηλίδα.

Ο αριθμός των κηλίδων στην ηλιακή επιφάνεια αυξάνεται γρήγορα και μετά μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό κάθε περίπου 11 χρόνια. Αυτή η περιοδικότητα, την οποία ακολουθεί η γενικότερη ηλιακή δραστηριότητα, αποκαλείται «ενδεκαετής ηλιακός κύκλος» ή «ενδεκαετής κύκλος της ηλιακής δραστηριότητας».

AR2665

Αυτό είναι το όνομα της επίμαχης κηλίδας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση ύφεσης και σύμφωνα με το spaceweather.com, δεν αποτελεί απειλή για το πλανήτη μας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται πληροφορίες από τη NOAA, οι πιθανότητες ηλιακών εκλάμψεων είναι κάτω του 15% και αφορούν μικρής έντασης φαινόμενα, κατηγορίας m-class. που στη χείριστη των περιπτώσεων μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ραδιόφωνα εάν βρίσκεστε στους πόλους της Γης.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως οι ισχυρισμοί για «μπλακ άουτ» είναι υπερβολικοί και κινδυνολογούν χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά λόγος. Αν και οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τους δορυφόρους, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Παράδειγμα, η ηλιακή καταιγίδα του 1859 (Carrington Event). Περισσότερα εδώ.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/07/13/solar-spot/

Fact-check for the sake of Democracy