Ποιοι είμαστε
Αρχική Χιονίζει από το πρωί στον Όλυμπο στα μέσα Ιουλίου;ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Χιονίζει από το πρωί στον Όλυμπο στα μέσα Ιουλίου;

17 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Από το πρωί (17-7-2017) το Ελληνικό διαδίκτυο βλέπουμε δημοσιεύματα που αναφέρουν “χιόνια” και “χιονοθύελλα στον Όλυμπο”. Είναι αλήθεια;

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”comments-o”]ΜΙΞΗ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ[/icon_list_item] [/icon_list]

CLIKBAIT

Ας δούμε μερικά παραδείγματα από τα δημοσιεύματα που γέμισαν το διαδίκτυο σήμερα 17-7-2017.

newsbomb.gr Απίστευτο: Χιονίζει στον Όλυμπο – Δείτε LIVE εικόνα

 

cnn.gr Καλοκαιρινή… χιονοθύελλα στον Όλυμπο – Αγωνία για τον αγνοούμενο ορειβάτη

iefimerida.gr Απίστευτο: Σφοδρή χιονοθύελλα από τα ξημερώματα στον Ολυμπο, μέσα Ιουλίου!

Ποια είναι η αλήθεια; 

Η εικόνα και η LIVE webcam που μας παρουσιάζει το newsbomb.gr, είναι από το όρος Όλυμπος της Νέας Ζηλανδίας στο νότιο ημισφαίριο που, ναι, χιονίζει.

http://www.mtolympus.co.nz/webcams.html

Η πραγματική, σημερινή εικόνα από τον Όλυμπο είναι η παρακάτω. Η κάμερα έχει εγκατασταθεί στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος σε υψόμετρο 2.650 μέτρα και βλέπει προς το Στεφάνι, υψόμετρο 2909 μέτρα.

17 – 7 – 2017 Η κάμερα έχει εγκατασταθεί στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος και βλέπει προς το Στεφάνι με υψόμετρο 2909 μέτρα.

http://www.snowreport.gr/snowcam/olympos/

Υπάρχει έντονη κακοκαιρία αλλά όχι σφοδρές χιονοπτώσεις ή χιονοθύελλα. Επικοινωνήσαμε με το καταφύγιο “Χρήστος Κάκκαλος” στο Οροπέδιο των Μουσών, σε υψόμετρο 2.650 μέτρα στον Όλυμπο και μας ενημέρωσαν πως οι αναφορές για χιόνια και χιονοθύελλες δεν είναι αληθείς. Για την ακρίβεια έπεσαν μερικές νυφάδες για 10 – 15 λεπτά, “κάτι σαν χιονόνερο” όπως χαρακτηριστικά μας τόνισαν και αυτό ήταν είναι όλο.

Ακόμη σε επικοινωνία που είχαμε με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, μας ανέφερε πως με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε αυτό το υψόμετρο, υπάρχει πιθανότητα για χιονόνερο ή κάποιο μικρό “πασπάλισμα”χιονιού, αλλά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν έντονες χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες σε καμιά περίπτωση δεν είναι αληθή. Αναφορές για πιθανότητα να υπάρξει μια μικρή χιονόπτωση πάνω από τα 2500 μέτρα, ήταν η αιτία για να δημιουργηθεί όλη αυτή η παραπληροφόρηση.


Μετά από μέρες, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα παρακάτω βίντεο από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Σάκη Αρναούτογλου, (που επικοινωνούσε συνεχώς με τους άνδρες της ΕΜΑΚ) μας ξεκαθάρισε πως οι καιρικές συνθήκες στον Όλυμπο είχαν τεράστιες διαφορές, ανάλογα την πλευρά του βουνού. Στο βόρειο τμήμα και πάνω από τα 2700 εφτακόσια μέτρα, το πρωί στις 17-7-2017 υπήρχε χιονόπτωση και στα 2800, χιονόστρωση, σε αντίθεση με το νότιο τμήμα. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται αυτές οι καιρικές συνθήκες στα μέσα Ιουλίου.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.