Το NHS θέλει να σταματήσει την συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων

3

Οι γιατροί πρέπει να σταματήσουν να συνταγογραφούν ομοιοπαθητικά φάρμακα σε Βρετανούς ασθενείς σύμφωνα με ανακοίνωση του National Health Service – NHS, δηλαδή του αντίστοιχου ελληνικού ΕΣΥ. Η αλλαγή έχει προταθεί επειδή «στην καλύτερη των περιπτώσεων, η ομοιοπαθητική λειτουργεί ως εικονικό φάρμακο (placebo) και οδηγεί σε κατάχρηση πολύτιμων κονδυλίων του NHS που θα μπορούσαν να αφιερωθούν καλύτερα σε θεραπείες που λειτουργούν», δήλωσε ο Simon Stevens, επικεφαλής του NHS.

Το NHS δαπανά σήμερα 92.412 στερλίνες ετησίως για τη φυσική «θεραπεία», η οποία χρησιμοποιεί πολύ αραιωμένες δόσεις φυσικών ουσιών που κάποιοι ισχυρίζονται ότι βοηθούν το σώμα να θεραπευθεί.

Αν το ποσό σας φαίνεται συγκριτικά μικρό, σύμφωνα με παλιότερο άρθρο του Independent, το NHS έχει δαπανήσει συνολικά 1,75 εκατομμύρια στερλίνες τη τελευταία δεκαετία για κάλυψη ομοιοπαθητικών σκευασμάτων.

Οι συστάσεις που περιέχονται σε έγγραφο διαβούλευσης χαρακτηρίζουν την ομοιοπαθητική ως θεραπεία με «έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων για την κλινική της αποτελεσματικότητα» και λένε ότι οι γενικοί ιατροί δεν πρέπει να την προτείνουν σε νέους ασθενείς σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος συνταγογράφησης.

Συχνά οι ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά ή σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνα, λέει το έγγραφο, σημειώνοντας ότι συχνά υπάρχουν πιο αποτελεσματικές, ασφαλέστερες και / ή φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις.

Πέρυσι, συνολικά 1,1 δισεκατομμύρια συνταγές υπογράφηκαν από ιατρούς με κόστος £ 9,2δις, ένα ποσό που έχει ανατεθεί στους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας να μειωθεί μέσω της εξέτασης της αποτελεσματικότητας  των φαρμάκων που παρέχονται.

Οι νέες εθνικές κατευθυντήριες γραμμές κατονομάζουν 18 θεραπείες οι οποίες γενικά δεν πρέπει να συνταγογραφούνται και ορίζουν μέτρα για τον περιορισμό της συνταγογράφησης περίπου 3.200 προϊόντων, όπως οι σταγόνες για τα μάτια, σιρόπια για το βήχα και αντηλιακά, τα οποία συνήθως διατίθενται στο πάγκο των σούπερ μάρκετ. (Πηγή: Independent).

Οι νεότερες εξελίξεις για την ομοιοπαθητική 

Μόλις μερικούς μήνες, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψει μέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις. Ουδέποτε η ομοιοπαθητική κατάφερε να αποδείξει πως η θεραπευτική αξία, ξεπερνά αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο placebo.

Για παράδειγμα, το Μάρτιο του 2015, το National Health and Medical Research Council (NHMRC), δηλαδή το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Αυστραλία, εξέδωσε μια αναλυτική ανασκόπηση που απεδείκνυε πως η ομοιοπαθητική δεν δουλεύει. Οι Αυστραλοί συγκέντρωσαν ούτε λίγο, ούτε πολύ, 1.800 παλαιότερες (δημοσιευμένες) μελέτες, εκ των οποίων, χρησιμοποιήθηκαν οι 225 πιο εμπεριστατωμένες, για να δείξουν με απόλυτη σαφήνεια, πως η ομοιοπαθητική, ΔΕΝ δουλεύει!

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα…

Στο παρελθόν, έχουμε γράψει για την εγκληματική ανοχή, ακόμη και συνέργεια ορισμένων Ιατρικών Συλλόγων, που δεν έχουν διστάσει να οργανώσουν ημερίδες ομοιοπαθητικής, «νομιμοποιώντας» στα μάτια των πολιτών μια ψευδοεπιστήμη.

Εξυπακούεται πως η ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένη ούτε στην Ελλάδα.

Μετά το αλήστου μνήμης μεταπτυχιακό στην ομοιοπαθητική που σκανδαλωδώς προσέφερε για κάποιο διάστημα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βλέπουμε πως η Ελλάδα ξανά πρωτοτυπεί με την a priori «εξίσωση» της ομοιοπαθητικής με την επίσημη και επιστημονικά αποδεκτή ιατρική, την ίδια στιγμή που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα εθνικά συστήματα υγείας καταδικάζουν την ομοιοπαθητική ως ψευδοεπιστήμη.

National Health Service: Οι γιατροί πρέπει να σταματήσουν να συνταγογραφούν ομοιοπαθητικά σκευάσματα

 • Komninos

  Αυτή η είδηση φανερώνει το ευρύτερο πρόβλημα με τις παραϊατρικές θεραπείες και τα παραϊατρικά σκευάσματα σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Διότι όταν το NHS αποφασίζει ΤΩΡΑ να σταματήσει την συνταγογράφηση των ομοιοπαθητικών, σημαίνει πως μέχρι τώρα την επιτρέπει και την χρηματοδοτεί. Δυστυχώς τα κράτη δεν αντιμετώπισαν σοβαρά την απάτη των παραϊατρικών, με αποτέλεσμα να «αλωνίζουν» οι κάθε λογής απατεώνες αλλά δυστυχώς και πραγματικοί ιατροί. Οι οποίοι καταπατώντας βάναυσα τον Όρκο του Ιπποκράτη, εξαπατούν ασθενείς, αδαείς και απελπισμένους με ομοιοπαθητική, βελονισμό, αγιουβέρδα και λοιπές μπούρδες.

  Στην Ελλάδα δε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με την πλειοψηφία των ζωντανών τηλεοπτικών εκπομπών να συμμετέχουν καθημερινά στην ενεργή εξαπάτηση των πολιτών. Πουλώντας «Αλόη», «Choco Slim», «Ιαλουρονικό» και κάθε λογής μπούρδα με ψευδείς ιδιότητες, χωρίς να αντιδρά απολύτως κανένας…

 • Angelos Papadimitriu

  Μόνο που με τα νούμερα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα όταν ένα λάθος στην αναφορά εκτινάσσει το ποσό χίλιες φορές επάνω! Το ποσό που ξόδεψε το ΝΗS για ομοιοπαθητικά σκευάσματα την τελευταία δεκαετία δεν είναι 1,75 δις στερλίνες, αλλά 1000 φορές λιγότερο, δηλαδή 1,75 εκατομμύρια στερλίνες. Είπα κι εγώ, πώς από 175.000.000 στερλίνες το χρόνο (κατά μέσο όρο – τόσο βγαίνει το 1,75 δις διά του 10) κατάφεραν ξαφνικά να ρίξουν τα έξοδα σε μόλις 92.412 στερλίνες το χρόνο σήμερα!

  Τα ανωτέρω στοιχεία δίνονται εδώ: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/nhs-spending-funding-homeopathy-homeopathic-treatment-evidence-a7177551.html

  Αυτό είναι το απόσπασμα με το ποσό που δαπανήθηκε την τελευταία δεκαετία από το ΝΗS:
  «Figures obtained by The Independent under freedom of information rules show the NHS has spent more than £1.75 million over the course of the last decade to fund the ingredients alone.»

  • Έχετε δίκιο, γράφτηκε δισεκατομμύριο, εκ παραδρομής.