Ποιοι είμαστε
Αρχική Το NHS θέλει να σταματήσει την συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτωνΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το NHS θέλει να σταματήσει την συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων

21 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Οι γιατροί πρέπει να σταματήσουν να συνταγογραφούν ομοιοπαθητικά φάρμακα σε Βρετανούς ασθενείς σύμφωνα με ανακοίνωση του National Health Service – NHS, δηλαδή του αντίστοιχου ελληνικού ΕΣΥ. Η αλλαγή έχει προταθεί επειδή «στην καλύτερη των περιπτώσεων, η ομοιοπαθητική λειτουργεί ως εικονικό φάρμακο (placebo) και οδηγεί σε κατάχρηση πολύτιμων κονδυλίων του NHS που θα μπορούσαν να αφιερωθούν καλύτερα σε θεραπείες που λειτουργούν», δήλωσε ο Simon Stevens, επικεφαλής του NHS.

Το NHS δαπανά σήμερα 92.412 στερλίνες ετησίως για τη φυσική «θεραπεία», η οποία χρησιμοποιεί πολύ αραιωμένες δόσεις φυσικών ουσιών που κάποιοι ισχυρίζονται ότι βοηθούν το σώμα να θεραπευθεί.

Αν το ποσό σας φαίνεται συγκριτικά μικρό, σύμφωνα με παλιότερο άρθρο του Independent, το NHS έχει δαπανήσει συνολικά 1,75 εκατομμύρια στερλίνες τη τελευταία δεκαετία για κάλυψη ομοιοπαθητικών σκευασμάτων.

Οι συστάσεις που περιέχονται σε έγγραφο διαβούλευσης χαρακτηρίζουν την ομοιοπαθητική ως θεραπεία με «έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων για την κλινική της αποτελεσματικότητα» και λένε ότι οι γενικοί ιατροί δεν πρέπει να την προτείνουν σε νέους ασθενείς σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος συνταγογράφησης.

Συχνά οι ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά ή σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνα, λέει το έγγραφο, σημειώνοντας ότι συχνά υπάρχουν πιο αποτελεσματικές, ασφαλέστερες και / ή φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις.

Πέρυσι, συνολικά 1,1 δισεκατομμύρια συνταγές υπογράφηκαν από ιατρούς με κόστος £ 9,2δις, ένα ποσό που έχει ανατεθεί στους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας να μειωθεί μέσω της εξέτασης της αποτελεσματικότητας  των φαρμάκων που παρέχονται.

Οι νέες εθνικές κατευθυντήριες γραμμές κατονομάζουν 18 θεραπείες οι οποίες γενικά δεν πρέπει να συνταγογραφούνται και ορίζουν μέτρα για τον περιορισμό της συνταγογράφησης περίπου 3.200 προϊόντων, όπως οι σταγόνες για τα μάτια, σιρόπια για το βήχα και αντηλιακά, τα οποία συνήθως διατίθενται στο πάγκο των σούπερ μάρκετ. (Πηγή: Independent).

Οι νεότερες εξελίξεις για την ομοιοπαθητική 

Μόλις μερικούς μήνες, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψει μέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις. Ουδέποτε η ομοιοπαθητική κατάφερε να αποδείξει πως η θεραπευτική αξία, ξεπερνά αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο placebo.

Για παράδειγμα, το Μάρτιο του 2015, το National Health and Medical Research Council (NHMRC), δηλαδή το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Αυστραλία, εξέδωσε μια αναλυτική ανασκόπηση που απεδείκνυε πως η ομοιοπαθητική δεν δουλεύει. Οι Αυστραλοί συγκέντρωσαν ούτε λίγο, ούτε πολύ, 1.800 παλαιότερες (δημοσιευμένες) μελέτες, εκ των οποίων, χρησιμοποιήθηκαν οι 225 πιο εμπεριστατωμένες, για να δείξουν με απόλυτη σαφήνεια, πως η ομοιοπαθητική, ΔΕΝ δουλεύει!

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα…

Στο παρελθόν, έχουμε γράψει για την εγκληματική ανοχή, ακόμη και συνέργεια ορισμένων Ιατρικών Συλλόγων, που δεν έχουν διστάσει να οργανώσουν ημερίδες ομοιοπαθητικής, «νομιμοποιώντας» στα μάτια των πολιτών μια ψευδοεπιστήμη.

Εξυπακούεται πως η ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένη ούτε στην Ελλάδα.

Μετά το αλήστου μνήμης μεταπτυχιακό στην ομοιοπαθητική που σκανδαλωδώς προσέφερε για κάποιο διάστημα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βλέπουμε πως η Ελλάδα ξανά πρωτοτυπεί με την a priori «εξίσωση» της ομοιοπαθητικής με την επίσημη και επιστημονικά αποδεκτή ιατρική, την ίδια στιγμή που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα εθνικά συστήματα υγείας καταδικάζουν την ομοιοπαθητική ως ψευδοεπιστήμη.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/07/21/nhs-homeopathy-ban-placebo-not-evidence-based/

Fact-check for the sake of Democracy