Έρχεται νέος τεράστιος σεισμός στις 6 Αυγούστου; Τρομολαγνικό δημοσίευμα προβλέπει σεισμό 6,4 Ρίχτερ στις 6 Αυγούστου 2017

10

Μετά το μεγάλο σεισμό στην Κω σις 21-7-2017, εμφανίστηκε ένα δημοσίευμα με πρόβλεψη από τον Ηλία Τσιάπα, για νέο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα.[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»bolt»]ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ[/icon_list_item][/icon_list]

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»flask»]ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ[/icon_list_item][/icon_list]

Το είδαμε στο patratora.grtro-ma-ktikonewspolis.gr, to-gamato.comenimerosi-247, tinaleme.gr και frapedoypoli

Το τρομολαγνικό  δημοσίευμα αναφέρει:

[content_band style=»color: #333;» bg_color=»#FBF6D9″ border=»all» inner_container=»true»] [custom_headline style=»margin-top: 0;» level=»h4″ looks_like=»h3″]Πρόγνωση «τρόμος» από τον Η. Τσιάπα: «Έρχεται νέος τεράστιος σεισμός στις 6 Αυγούστου»[/custom_headline]

Όπως και το 1999…
υπάρχει ισχυρή σεισμική δραστηριότητα στη Λατινική Αμερική, περιοχή που είναι αφετηρία για ανάλογη σεισμική δραστηριότητα στην Μεσόγειο, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία σε 53 ημέρες.

Με αφετηρία σεισμό που εκδηλώθηκε
M 6.9 – GUATEMALA – 2017-06-14 (Δείτε εδω)
αναμένεται σεισμός στην Ελλάδα μειωμένος κατά 0,5R γύρω στις 06 Αυγούστου 2017 και νωρίτερα από μικρότερες αφετηρίες μικρότερα μεγέθη.

Η πρόγνωση ακυρώνεται, ως προς το μέγεθος τουλάχιστον, αν γύρω στις 2 Αυγούστου 2017 εκδηλωθεί ισχυρή ηφαιστειακή ή σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία.
από τον Ηλία Τσιάπα[/content_band]

Το τρομολαγνικό δημοσίευμα αναπαράγεται από διάφορα blogs, για λόγους κλικοθηρίας (clickbait). Είναι γνωστό πως δεν υπάρχει μέθοδος πρόβλεψης σεισμού που να μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια μέγεθος, τόπο και χρόνο μέχρι σήμερα και διάφορα τρομολαγνικά δημοσιεύματα μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν.

Ο κύριος Ηλίας Τσιάπας, δεν είναι σεισμολόγος, αλλά δηλώνει πως έχει μελετήσει και έχει ανακαλύψει μια πολύ απλή μέθοδο πρόβλεψης των σεισμών. Ισχυρίζεται πως η σεισμική δραστηριότητα κινείται ανατολικά, για την Ελλάδα έχει αφετηρία την Λατινική Αμερική και μετά από 53 μέρες καταλήγει στη χώρα μας. Με απλά λόγια αν υπάρξει σεισμός στη Λατινική Αμερική σε 53 μέρες θα έχουμε ανάλογου μεγέθους, σεισμό στην Ελλάδα. Περισσότερα για την θεωρία Τσιάπα, ΕΔΩ 

Αυτή η θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Η Ελλάδα και η Λατινική Αμερική είναι σεισμογενείς περιοχές και είναι λογικό κάποιες φορές να συμπίπτει η σεισμική δραστηριότητα με τους χρόνους της θεωρίας του κυρίου Τσιάπα. Εκτός από την Ελλάδα, σεισμογενείς χώρες είναι η Ιταλία και η Τουρκία και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να συμπίπτει κάποιος σεισμός της Λατινικής Αμερικής, αν υπολογίσουμε και τους σεισμούς που συμβαίνουν στις γειτονικές χώρες. Αν η θεωρία ήταν σωστή, θα έπρεπε αυτό να συμβαίνει σε κάθε περίπτωση. Η δικαιολογία για τις αποτυχίες αυτής της θεωρίας είναι πως η πρόβλεψη μπορεί να ακυρωθεί αν υπάρξουν μικρότεροι σεισμοί ή ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιταλία. Πόσοι μικρότεροι σεισμοί και τι ακριβώς εννοεί με τον όρο ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει ξεκαθαριστεί. Στην Ιταλία, μικροί σεισμοί συμβαίνουν καθημερινά και η Ιταλία έχει δύο από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη, η Αίτνα και το Στρόμπολι όπου υπάρχει συνεχής ηφαιστειακή δραστηριότητα και μικρές εκρήξεις. Έτσι σχεδόν πάντα υπάρχει δικαιολογία για μια αποτυχημένη πρόβλεψη. Εκτός από τα παραπάνω η θεωρία, δεν αναφέρει ποτέ συγκεκριμένο τόπο, αλλά γενικά την Ελλάδα ή την Ιταλία ή την Τουρκία, ανάλογα πως θα τύχει και θα βολέψει για να βγει η σωστή η πρόβλεψη.

Όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα θεωρούν σωστή την πρόβλεψη για σεισμό στην Ελλάδα στις 10 Αυγ 1999. γιατί έκανε σεισμό στην Τουρκία στις 17 Αυγ 1999. Όπως μας βολεύει, για να βγουν σωστές οι προβλέψεις.

Για να καταλάβουμε πως τα δεδομένα ερμηνεύονται όπως συμφέρει για να βγει σωστή η θεωρία Τσιάπα, αρκεί να δούμε τι έχει συμβεί, με τον τελευταίο μεγάλο σεισμό στην Κω. Επειδή δεν υπήρχε ανάλογη σεισμική δραστηριότητα στη Λατινική Αμερική 53 μέρες πριν, συνένωσαν τρεις σεισμούς 5,3R που είχαν διαφορά 5 ημέρες από δύο διαφορετικές χώρες, (Ελ Σαλβαδόρ και Μεξικό) για να δικαιολογήσουν μετά εορτής τα 6,6R του σεισμού στην Κω.

https://archive.is/PXuV3

Στο παρακάτω βίντεο ο Ηλίας Τσιάπας εξηγεί την θεωρία του και προβλέπει σεισμό 6R στις αρχές Μαΐου 2015 στο 8:20. Μια πρόβλεψη που δεν βγήκε σωστή. Σύμφωνα με το αρχείο σεισμών, ο μεγαλύτερος σεισμός στις αρχές Μαΐου 2015 ήταν 4,7R 82 χλμ Νότια της Ιεράπετρας (2-5-2015).

Θα συμβεί σεισμός μεγέθους 6,4R στις 6 Αυγ. 2017; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση γιατί δεν υπάρχει σίγουρη μέθοδος πρόβλεψης των σεισμών, αλλά στατιστικά το πιθανότερο είναι να μην επαληθευτεί η πρόβλεψη. Στην Ελλάδα ένας σεισμός μεγέθους 6,4R μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αλλά η θεωρία του κυρίου Τσιάπα, δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ, δεν έχει γίνει αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα και οι προβλέψεις του μόνο σίγουρες δεν είναι.

Τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα που για λόγους κλικοθηρίας αναπαράγουν την πρόβλεψη με βάση τη θεωρία του κυρίου Τσιάπα και προκαλούν αδικαιολόγητη αναστάτωση στους Έλληνες δεν θα πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά σε καμιά περίπτωση.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Αρχαίος

  Δεν παρερμήνευσα. Εσύ δεν ήσουν σαφής. Όχι πως φταις. Έτσι είναι τα σχόλια στο διαδίκτυο. Βιαστικά και πρόχειρα λόγω περιορισμένου χώρου και χρόνου. Συμβαίνουν ασυνεννοησίες. Το θέμα είναι να μην υπάρχει εμπάθεια και κακοπιστία. Όλα καλά λοιπόν.

 • Φιλόσοφος

  Ειμαι απο την Κω. Ολο το τελευταιο διαστημα κυκλοφορει η φημη πως η πραγματικη μετρηση του τελευταιου σε μας μεγαλου σεισμου ηταν πανω απο 7 ριχτερ. Συγκεκριμενα 7,3 ειναι ο αριθμος που ακουγεται, και ισχυριζονται πολλοι πως αυτος ο αριθμος φανηκε αρχικα – καποιοι ισχυριζονται πως ειδαν το σεισμογραφημα – και μετα το μειωσανε. Ο λογος ειναι για να μην καταγραφει ως εκτακτου αναγκης περιπτωση και αναγκαστουν να δωθουν αποζημειωσεις απο το Παγκοσμιο (;;;) Ταμειο. Πουθενα δεν εχω βρει κατι που να στηριζει αυτη την θεωρια και απεναντιας εχω αρκετες περιπτωσεις (πχ Χιλη) που εχουν καταγραφει ως και 7,7 ριχτερ. Δεν στεκει η θεωρια αυτη, αλλα βλεπω πως γυρω μου μεγαλη μεριδα του κοσμου (και μορφωμενοι) πιστευει κατι τετοιο. Ουτε εχω βρει καποιο Παγκοσμιο Ταμειο που αποζημειωνει σε τετοιες περιπτωσεις. Οχι οτι φλερταρω με την ιδεα της θεωριας αυτης, αλλα απορω πως μεταδιδονται αυτα σε τετοια κλιμακα και ελπιζω σε μια καλυτερη ερευνα απο σας, αν γινεται, ωστε να καταγραφει αυτο το λαθος ως μουφα.

  • Δημήτριος ο Επικούρειος

   Μπορεις να μπαινεις στην σελιδα του USGS και θα βλεπεις ποσο εφτασε ο καθε σεισμος. Δεν υπαρχουν τετοιους ειδους συνωμοσιες, υπαρχει παγκοσμια κοινοτητα που τα ελεγχει αυτα. Ποιοι σας ειπαν οτι ειδαν σεισμογραφους; Εργαζονται στο Αστεροσκοπειο αυτοι και σας το ειπαν;
   Αν ηταν πανω 7 Ριχτερ δεν θα ειχε μεινει ορθια η μιση Κως.

   • Φιλόσοφος

    Δεν έχει πλέον σημασία ποιοι τα λένε, καθώς το μέγεθος της παραπληροφόρησης σε επίπεδο κουτσομπολιού ειναι μεγάλο. Εξάλλου, όλοι οι σεισμοί του 21αι έχουν καταγράφει και πολλοί απο αυτοί ειναι άνω των 7 ρίχτερ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην δημοσιοποιηθούν. Στην Κω τουλάχιστον οι περισσότερες οικοδομές έχουν χτιστεί με μίνιμουμ τα 9-10 ρίχτερ. Τεσπα, δεν παύουν να με εντυπωσιάζουν οι αφελείς πεποιθήσεις και ποσό εύκολα γίνονται πιστευτές.

 • meleneden

  Ο Κύριος Τσιάπας βρήκε τρόπο να βγάλει χαρτζιλίκη.
  Καληνύχτα.
  Από Κω σας στέλνω.

 • Zacharias Mytilinios

  Κάποτε πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε ΣΩΣΤΑ τις θεωρίες. Η θεωρία λοιπόν σε περίληψη μιλάει για ΔΙΕΥΛΕΥΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ. Μέσα στο φόρουμ του κ. Τσιάπα, μπορεί να δει πάνω από 180 επιβεβαιωμένους σεισμούς. Μπορεί η «επιστημονική» κοινότητα να δώσει έστω ΚΑΙ ΕΝΑΝ;;;

  Διέλευση συστατικών δεν σημαίνει απαραίτητα σεισμό. Απλά οι πιθανότητες είναι πλέον τεράστιες. Το θέμα μας λοιπόν είναι η θεωρία του, έστω και με μειωμένο μέγεθος είναι σωστό; Και αν είναι σωστό γιατί η «επιστημονική κοινότητα» δεν πιάνει αυτή τη θεωρία και να την αναλύσει, εδώ και 30 χρόνια που είναι γνωστή;;;

  Εγώ τον σεισμολόγο τον θέλω να μου πει ΠΟΤΕ θα γίνει ο σεισμός, όχι τι μέγεθος έχει αφού γίνει. Μην ξεχνάμε ότι πλέον ακόμα και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν δίνουν πλέον σημασία στο μέγεθος με βάση τα ρίχτερ, αλλά σε άλλα στοιχεία όπως οι επιταχύνσεις, η φορά εκτόνωσης της ενέργειας και άλλα.

  Για να προλάβω μερικούς οι σεισμοί πάνω από 4,5 θεωρούνται ισχυροί και εφόσον δεν αποτελούν μέρος μετασεισμικής ακολουθία η θεωρία αυτή τους έχεις «πιάσει» σχεδόν όλους, ενώ οι ελάχιστες περιπτώσεις που δεν έκανε σεισμό στη χώρα μας, είδαμε τη θεωρία και πάλι να λειτουργεί, αφού μέσα στα χρονικά διαστήματα που περιγράφονται στη θεωρία έγιναν τρομακτικοί σεισμοί ανατολικά μας. Τρανό παράδειγμα μπορεί κανείς να δει στο φόρουμ με τον τρομακτικό σεισμό του Νεπάλ πριν δύο χρόνια.

  Κλείνοντας αφού λοιπόν η επιστημονική κοινότητα έχει προσβληθεί τόσο από τη θεωρία του κ. Τσιάπα γιατί δεν του κάνει για άλλη μια φορά μήνυση;;; Γιατί ξέρω πολύ καλά ότι σε κάποιες προηγούμενες έτρεχαν να αποσύρουν τις μηνύσεις ενώ μια που τελικά εισήχθη για συζήτηση έγινε πανηγύρι… ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΜΨΗΦΕΊ ΑΘΩΟΣ Ο ΗΛΙΑΣ!!!

  • Jonathan

   Και να μαθεις ποτε θα γινει που αποκλειεται παλι δεν ξερεις ομως που θα γινει η θα βαλει πολιτοφυλακη σε καθε σπιτι για να μην μπαινουν μεσα οι ανθρωποι και να λεει ο κυρ Ηλιας σας εσωσα.Αυτα που λες ειναι τρελα πραγματα εμεις θελουμε να ξερουμε τον τοπο και αυτο ειναι αδυνατον γιατι δεν ξερουμε που θα υπαρξει μεγαλη πιεση στο ρηγμα ωστε να εκτονωθει και να δωσει σεισμο η αλλιως δες το πιο απλα οι σεισμολογοι να προειδοποιουσαν καθε μερα τον κοσμο πιο ρηγμα ειναι ικανο να δωσει σεισμο ξες τι θα γινοταν 4-5 φορες εκτακτο δελτιο για πιθανοτητα σεισμου εε μετα θα τους περνουσαμε για@@@ και δεν θα τους περναμε σοβαρα.

   • Αρχαίος

    Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι η θεωρία του Τσιάπα είναι σωστή, στην ανάπτυξή της προβλέπει και τρόπους για εύρεση του επίκεντρου, του χρόνου και του μεγέθους. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι προς το παρόν δεν μπορεί να έχει αυτή την τριπλή ακρίβεια λόγω της έλλειψης των ανάλογων σταθμών οι οποίοι απαιτούνται.
    http://www.tsiapas.gr/forumgr/viewtopic.php?f=26&t=113
    Διαβάστε το σημείο με τίτλο «Πρόγνωση σεισμών» ειδικά το Β.

    • Jonathan

     Κολλας στην προγνωση σεισμου ενω σου ειπα τα παραπανω εε τι να κανω θα σου πω οτι ειναι οπως η βροχη και ξερουμε ποτε και που θα γινει 🙂

     • Αρχαίος

      Πρώτα απ’ όλα το ότι κάνω μια παρατήρηση για ένα επί μέρους θέμα που ανέφερες, δεν σημαίνει ότι κόλλησα σ’ αυτό και αγνοώ τα υπόλοιπα. Μου αρέσει η ακρίβεια στις διαλεκτικές συζητήσεις. Είπες: «Και να μαθεις ποτε θα γινει που αποκλειεται παλι δεν ξερεις ομως που θα γινει» κι εγώ αυτό που σου λέω είναι ότι αν θέλεις να αποδομήσεις τα λεγόμενα του Τσιάπα δεν μπορείς να λες τα παραπάνω γιατί στη θεωρία του ισχυρίζεται ότι έχει τρόπο. Δεν διαφώνησα με τα υπόλοιπα.