Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέα αποκαλυπτική έρευνα για το κόστος του αντιεμβολιασμούΔΙΑΦΟΡΑ

Νέα αποκαλυπτική έρευνα για το κόστος του αντιεμβολιασμού

26 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μια μικρή μείωση των επιπέδων εμβολιασμού κατά της παιδικής ιλαράς μπορεί να έχει δυσανάλογα υψηλές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία, αποκάλυψε νέα έρευνα.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Κολέγιο Ιατρικής της Baylor εξέτασε τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τον οικονομικό αντίκτυπο της διστακτικότητας του εμβολιασμού, δηλαδή την καθυστέρηση ή άρνηση του εμβολιασμού με βάση προσωπικές πεποιθήσεις.

Με άλλα λόγια, έκαναν τους υπολογισμούς για το πόσο μπορεί να κοστίσει στη δημόσια υγεία, μια χούφτα αντιεμβολιαστών και τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Χρησιμοποιώντας το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) και τον ιό της ιλαράς ως παράδειγμα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο σε υπολογιστή για να εκτιμήσουν χιλιάδες σενάρια αυξημένης διστακτικότητας εμβολιασμού και πώς αυτό θα επηρέαζε υποθετικά ξεσπάσματα ιλαράς.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι μόνο μια μικρή πτώση κατά 5% στην κάλυψη με εμβόλιο MMR των παιδιών ηλικίας 2-11 ετών θα είχε ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό των ετήσιων κρουσμάτων ιλαράς σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, από τις τρέχουσες 48 περιπτώσεις ετησίως στις 150.

Μπορεί να ακούγεται μικρό σαν νούμερο, αλλά η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ή και μοιραίες επιπλοκές. Εξακολουθεί να είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως αιτίες θανάτου στα παιδιά, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς επαρκή εμβολιαστική κάλυψη.

Κατά την περίοδο 2000-2015, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς εμπόδισε περίπου 20,3 εκατομμύρια θανάτους, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με 134.200 θανάτους παιδιών, μόνο για το 2015.

Φέτος, η σομαλοαμερικανική κοινότητα στη Μινεσότα γνώρισε επιδημία της θανατηφόρας νόσου. Από τα 44 κρούσματα, μόνο δύο περιπτώσεις αφορούσαν εμβολιασμένα παιδιά.

Και δεν είναι μόνο το επιχείρημα της δημόσιας υγείας. Η ομάδα του Στάνφορντ έλεγξε επίσης το οικονομικό κόστος από τη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, η  πτώση της κάλυψης κατά 5 τοις εκατό θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον δαπάνη ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων για τον τομέα της δημόσιας υγείας. Και οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό δεν περιλαμβάνει ούτε το προσωπικό κόστος για τις οικογένειες, την απώλεια εισοδήματος για τους γονείς, το κόστος νοσηλείας και άλλες πιθανές οικονομικές επιπτώσεις.

Η ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματά τους θα διαδραματίσουν ρόλο στη χάραξη της εμβολιαστικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Πηγή: Science Alert

Fact-check for the sake of Democracy