Ποιοι είμαστε
Αρχική Ζώδια και ξόρκια στην ελληνική τηλεόραση – Ο θάνατος του ορθολογισμούHOAXES SCAMS ΔΙΑΦΟΡΑ

Ζώδια και ξόρκια στην ελληνική τηλεόραση – Ο θάνατος του ορθολογισμού

27 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τη στιγμή που οι επιστημονικές στήλες και εκπομπές στα ελληνικά ΜΜΕ, αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, οι δεισιδαιμονικές ανοησίες των ζωδίων και των κάθε λογής μελλοντολόγων ζουν στιγμές δόξης και αναγνώρισης από τεράστια μερίδα Ελλήνων πολιτών.

Σήμερα θα παραθέσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξαπάτησης αφελών συμπολιτών μας, μέσω μια κυρίας που ισχυρίζεται ότι διαθέτει προφητικό χάρισμα. Ο λόγος για την Βαλεντίνη Βασιλειάδου, αστρολόγο – μελλοντολόγο – σύμβουλο ζωής που εκτός από ιντερνετική, έχει και τηλεοπτική παρουσία.

Ακολουθεί το ιδιαίτερα «πλούσιο» βιογραφικό της:

Αν εξαιρέσουμε τις σπουδές στο Winchester πάνω στο μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις που είναι legit, αλλά δεν έχει καμία σχέση με μελλοντολογία, ακολουθεί μια σειρά διπλωμάτων από «πανεπιστήμια» που δεν έχουν καμία ακαδημαϊκή αναγνώριση.

Το University of Sedona για παράδειγμα, δίνει πτυχία πάνω στη μεταφυσική που φυσικά δεν είναι επιστημονικός κλάδος και μπορεί να «φοιτήσει» ο οποιοσδήποτε εξ αποστάσεως, να αποκτήσει πτυχίο έναντι αντιτίμου μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, αντί για χρόνια που απαιτείται σε πραγματικά πανεπιστήμια.

To University of Los Angeles, ή Santa Monica, παρέχει «σπουδές» πάνω στη «πνευματική ψυχολογία» και φυσικά δεν είναι αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο. Εφόσον η κα Βασιλειάδου φοίτησε εκεί, απέκτησε ένα «δίπλωμα» μέσα σε 7 μόλις μήνες, με 180 ώρες διδασκαλίας και συναντήσεις μια φορά το μήνα.

Όλοι οι ανωτέρω «τίτλοι» φυσικά, παρατίθενται για να εντυπωσιάσουν τους αφελείς καθώς δεν έχουν καμία απολύτως αξία.

Ο Χάρης Βαβόγλης, πρώην καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, έχει γράψει για τα ζώδια:

«Οι αστρολόγοι υποστηρίζουν ότι η «επιστήμη» τους έχει τις ρίζες της στους λαούς της Μεσοποταμίας, του σημερινού Ιράκ, όπου παλαιότερα ζούσαν οι Βαβυλώνιοι και οι Σουμέριοι. Με βάση αυτή την ιστορική «θεμελίωση» και μια γλώσσα διανθισμένη με αστρονομικούς όρους, οι αστρολόγοι υποστηρίζουν ότι, έστω και αν υπάρχουν διάφορα «προβλήματα» μεταξύ της θεωρίας τους και της σημερινής αστρονομικής πραγματικότητας, η θεωρία τους «δουλεύει» και μπορούν να προβλέψουν το μέλλον των ανθρώπων με ακρίβεια ή, έστω, με πολύ μεγάλη πιθανότητα.

Ο ισχυρισμός αυτός καταρρίφθηκε από ένα πείραμα που έγινε στις ΗΠΑ, σε συνεργασία του καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, Σον Κάρλσον, και της επίσημης ένωσης των Αμερικανών αστρολόγων. Το πείραμα είχε την ίδια οργάνωση με αυτήν που έχουν οι κλινικές δοκιμές των νέων φαρμάκων κατά τη διαδικασία έγκρισής τους για άδεια κυκλοφορίας και τα αποτελέσματά του δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 1985 στο εγκυρότατο επιστημονικό περιοδικό «Nature». Η λεπτομερής περιγραφή του πειράματος μπορεί να βρεθεί στο φύλλο του «Βήματος» της 19ης Ιανουαρίου 2003, οπότε εδώ περιορίζομαι στο τελικό αποτέλεσμα. Αν οι αστρολόγοι απαντούσαν τυχαία σε ένα ερωτηματολόγιο θα είχαν ποσοστό επιτυχίας 33,33%, αφού έπρεπε να επιλέξουν τη σωστή απάντηση μεταξύ συνολικά τριών. Το αποτέλεσμα ήταν 34%, ποσοστό που στατιστικά δεν διαφέρει σημαντικά από το 33,33%. Με άλλα λόγια, ένα φάρμακο που θα έδινε αυτά τα ποσοστά ίασης σε ασθενείς δεν θα έπαιρνε ποτέ άδεια κυκλοφορίας!

Το τελικό συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω φαίνεται να είναι ότι, παρά την αλματώδη ανάπτυξη των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας που βλέπουμε τα τελευταία 100 χρόνια, οι άνθρωποι φαίνεται να έλκονται από την ελπίδα του μυστικισμού περισσότερο από τη βεβαιότητα της επιστήμης»

H μελέτη σε pdf, εδώ: a_double-blind_test_of_astrology_carlsons_original_article_in_nature

Εν έτει 2017, οι στήλες των ζωδίων κοσμούν σχεδόν κάθε περιοδικό και εφημερίδα που »σέβεται» τον αναγνώστη της. Οι αστρολόγοι εξακολουθούν να θησαυρίζουν πουλώντας γενικόλογες ασάφειες και ο μέσος Έλλην-Ελληνίδα, είναι τόσο ανασφαλής, που αντί να πετάξει όλους τους ανωτέρω στο κάλαθο των αχρήστων, διαβάζει, έστω από »περιέργεια» τις καθημερινές προβλέψεις για το ζώδιό του. Οι γραμμές 090 με υψηλή χρέωση και τα διάφορα γραφεία αστρολόγων-μελλοντολόγων κτλ, βγάζουν κάθε χρόνο περισσότερα χρήματα απ΄όσα βγάζει ένας πυραυλικός επιστήμονας στη NASA. Οι αστρολόγοι των ΜΜΕ γίνονται «μιντιατικές» προσωπικότητες, κι αντί να χλευαστούν για αυτό που είναι, πλουτίζουν χάρη στην ευπιστία των αφελών.

Η κα Βασιλειάδου φυσικά είναι σχετικά μικρό «ψαράκι» ανάμεσα στους «ογκόλιθους» της μελλοντολογίας όπως η Λίτσα Πατέρα, η Άση Μπήλιου και πολλοί άλλοι. Το πρόβλημα είναι πως όλοι οι ανωτέρω αποτελούν «σεβαστά» μέλη της κοινωνίας μας και αντιμετωπίζονται αναλόγως, αντί να εισπράξουν τη χλεύη που τους αξίζει. Όταν λοιπόν τέτοια φαινόμενα ευδοκιμούν, ας μην ψάχνουμε εξωτερικούς εχθρούς για τη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Δεν μπορούμε να ζητάμε ορθολογισμό και μια παιδεία που καλλιεργεί την κριτική σκέψη στα παιδιά μας όταν επιτρέπουμε στο κάθε μέσο να τα βομβαρδίζει με αυθαιρεσίες που πάνε κόντρα στην κριτική σκέψη και τον ορθολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι που εκμεταλλεύονται στυγνά και εις γνώσιν τους αφελείς συνανθρώπους τους, προσφέροντας απατηλές ελπίδες, θα έπρεπε να βρίσκονται στο πάτο της κοινωνίας μας και όχι να αντιμετωπίζονται ως σεβαστά μέλη της.

Διαβάστε επίσης

https://www.ellinikahoaxes.gr/2016/10/22/zodia/

 

Fact-check for the sake of Democracy