Ακόμη ένας θάνατος παιδιού από ιλαρά στην Ευρώπη

11

Μια 16χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί πέθανε στα τέλη Ιουνίου από ιλαρά, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Κοινωνικής Αρωγής και Νοσοκομείων της Μασσαλίας (AP-HM), όπως μεταδίδει η Le Parisien.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Λάβαμε μια 16χρονη στις 13 Ιουνίου από νοσοκομείο της Νίκαιας επειδή έχουμε μια υπηρεσία εξειδικευμένη στις σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις. Η υγεία της επιδεινώθηκε και πέθανε στις 27 Ιουνίου. Το κορίτσι δεν είχε εμβολιαστεί

Σήμερα, τρία εμβόλια είναι υποχρεωτικά στη Γαλλία. Για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και την πολυομυελίτιδα (DTP). Σε αυτά, θα προστεθούν τα εμβόλια κατά του κοκκύτη, της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, της ηπατίτιδας Β΄, του βακτηρίου του αιμόφιλου της ινφλουένζας, του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιόκοκκου C.

Αν και δεν αναφέρεται ο λόγος που η 16χρονη δεν είχε εμβολιαστεί, το πιθανότερο είναι πως δεν συνέτρεχε ιατρικός λόγος. Η Γαλλία, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο σκεπτικισμό ενάντια στη εμβόλια, σε όλο το κόσμο. Η επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ιλαρά προκαλείται από ανθρώπους που πιστεύουν ολοένα και λιγότερο στη δύναμη των εμβολίων. Στη Γαλλία, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τρεις στους 10 ανθρώπους δεν έχουν εμπιστοσύνη στα εμβόλια, ενώ μόνο το 52% δηλώνει ότι πιστεύουν ότι τα οφέλη ξεπερνούν τους κινδύνους.

Πριν λίγες ημέρες, ένα εξάχρονο αγόρι που έπασχε από λευχαιμία πέθανε τελικά μετά από επιπλοκές που του προκάλεσε η ιλαρά που κόλλησε έπειτα από μετάγγιση αίματος από τον μεγαλύτερο αδερφό του.

Συνολικά, 36 είναι τα θύματα της ιλαράς στην Ευρώπη τους τελευταίους 12 μήνες με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να αφορά ανεμβολίαστα παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46%, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία. Μιλάμε πλέον για δυναμική επανεμφάνιση νόσων που θεωρούνταν εξαφανισμένες, ειδικά σε χώρες όπου ο αντιεμβολιασμός απολαμβάνει δημοφιλίας. Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα, βρίσκεται στην 8η θέση του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού χάρτη, με ποσοστό 25% των Ελλήνων, να δηλώνουν σκεπτικισμό για τα εμβόλια.

Η Ρουμανία ήταν μια χώρα με πολύ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη μέχρι πρόσφατα, φτάνοντας σε επίπεδο 94% το 2012. Ωστόσο, το 2017, η χώρα βιώνει μια μαζική επιδημία ιλαράς. Τουλάχιστον 6.600 κρούσματα και 30 επιβεβαιωμένοι θάνατοι, με την κάλυψη να έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση, φτάνοντας μόλις στο 86%.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Edouard Philippe ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θα κάνει υποχρεωτικά από το 2018 και μετά τα βασικά 11 εμβόλια που συνιστώνται από τις υγειονομικές αρχές. Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στα ξεσπάσματα ιλαράς σε ολόκληρη την Ευρώπη, με 79 περιπτώσεις στη Γαλλία μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Το εγχώριο αντιεμβολιαστικό κίνημα, είναι αρκετά ισχυρό. Διακινείται κυρίως μέσω κλειστών ομάδων στο facebook, συνωμοσιολογικών δημοσιευμάτων σε ιστοσελίδες αμφιβόλου ποιότητας, αντιεπιστημονικά βιβλία και ομιλίες διαφόρων ειδικών με πλαστά πτυχία. Πέρα από κάποιους που θεωρούν τους εαυτούς τους «αφυπνισμένους» και πιστεύουν άκριτα, κάθε συνωμοσιολογία που συνήθως έρχεται από το εξωτερικό, υπάρχουν και αυτοί που δε διστάζουν να ενδυθούν το μανδύα του σταυροφόρου κατά των εμβολίων, για προσωπικό όφελος. Το περασμένο Οκτώβριο, ένα βρέφος 50 ημερών, πέθανε από κοκκύτη, επειδή πιθανότατα ήρθε σε επαφή με άτομο που δεν είχε εμβολιαστεί (ανοσία αγέλης).

Δυστυχώς και στη χώρα μας, η εγκληματική παραπληροφόρηση των ντόπιων αντιεμβολιαστικών κύκλων, φαίνεται να κερδίζει περισσότερο momentum. Οι επιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να είναι συντριπτικές όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις ανάλογες με αυτές που βιώνει η Ρουμανία και η Ιταλία.

 • remon kewl

  Έχεις δίκιο. Οι άλλοι απαντάνε με επιχειρήματα και δεδομένα στην απλοϊκή ερώτησή του, αυτός έχασε τον χρόνο του…

  • km

   Οπως οι αλλοι εχουν επιχειρηματα εχει κι ο DiTs, εσυ που εισαι τοσο εξυπνος γιατι δε του απαντας;

 • Alexander Nikolaidis
  • Γλουπ!!!

   Γενικές παρατηρήσεις βλέποντας μόνο τα διαγράμματα (χωρίς να ξέρω άλλα στοιχεία – δεν είμαι γιατρός).
   1. Σύμφωνα με το πρώτο διάγραμμα (που αφαιρέσατε) η εισαγωγή του εμβολίου έγινε το 68, ενώ σύμφωνα με τα νεώτερα το 63. Μήπως πρόκειται για διαγράμματα διαφορετικών χωρών?

   2. Σύμφωνα πάλι με το ίδιο διάγραμμα, η μείωση των θανάτων μέχρι και την εισαγωγή του εμβολίου θα μπορούσε να οφείλεται και σε:
   2α. Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης/διατροφής/υγιεινής – λιγότερα κρούσματα, άρα και λιγότεροι θάνατοι
   2β. Βελτίωση των θεραπευτικών μεθόδων (πχ αντιπυρετικά) – ακόμη και με ίδια κρούσματα αλλά με μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από την ασθένεια.
   Λήφθηκαν υπόψη αυτοί οι παράγοντες στις μελέτες?

   3. Συγκρίνοντας τώρα το ίδιο διάγραμμα, βλέπω (δυστυχώς με μικρή λεπτομέρεια) πως από το 63 μέχρι το 68 δεν φαίνεται μεταβολή σε θανάτους, σε αντίθεση με τις λεπτομέρειες των τελευταίων διαγραμμάτων. Πιθανόν πάλι να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαγράμματα είναι διαφορετικών χωρών.

   4. Από τα τελευταία σας διαγράμματα:
   4α. Είναι απίθανο να υπήρξε τόσο απότομη μείωση κρουσμάτων/θανάτων (κατά περίπου 95%) μέσα στα 5 πρώτα χρόνια (63-68) και σχεδόν μηδενισμός τους στα επόμενα 12 χρόνια (68-80) λόγω του εμβολιασμού, εκτός και αν υπήρξε πρόγραμμα εμβολιασμού όλου του πληθυσμού (πράγμα αδύνατο). Μια πιθανή εξήγηση που θα μπορούσε να υπάρξει είναι αν τα κρούσματα ήταν αποκλειστικά και μόνο βρέφη και παιδιά, οπότε ο εμβολιασμός τους είχε αυτά τα αποτελέσματα. Ισχύει όμως αυτό?
   4β. Η εισαγωγή του διπλού εμβολίου δεν φαίνεται να επηρέασε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της ιλαράς.

   5. Δεν φαίνεται (μέχρι το 13 – αλλά και πάλι δεν βοηθάει η ανάλυση του διαγράμματος) αύξηση των κρουσμάτων, παρόλο που το αντιεμβολιαστικό κίνημα είχε ήδη αρκετούς οπαδούς.

   • Alexander Nikolaidis

    1)Το πρώτο διαγραμμα ήταν το 1ο αποτέλεσμα google search βραδυατικα και προέρχεται απο «ψεκασμένο» site.Τετοιες μαλ… κάνω όταν ποστάρω 4 η ώρα το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο της ιλαράς προτοεμφανίστηκε το 1963.Το 1968 εμφανίστηκε μια βελτιωμένη μορφή του εμβολίου που ενσωματώθηκε στο MMR.. Τα δευτερα είναι από το European Centre for Disease Prevention and Control

    https://ecdc.europa.eu/en/epidemiological-update-measles-monitoring-european-outbreaks-170406
    2)Βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής/αντυπηρετικά κτλ. είχαμε πολύ πριν το 68, προφανώς αν ήταν επαρκείς δεν θα είχαμε σήμερα 90% των θανάτων απο ιλαρά σε ανεμβολίαστα άτομα
    4)Από όσο διαβάζω το CDC στις ΗΠΑ έβαλε πείσμα να εξαλείψει την ιλαρά, πραγμα που κατάφερε το 2000 αν και ο αρχικός στόχος ήταν για το 1982. Το πρόβλημα ήταν ότι ένα 10% περίπου των παιδιών βρέθηκε πως δεν αποοκτόυσαν ανοσία με 1 δόση εμβολίου, οπότε εφαρμόστηκε και η 2η επαναλιπτική δόση
    https://www.cdc.gov/measles/vaccination.html
    4β)Εφόσον η κάθε δόση του εμβολιασμού έχει 90% επιτυχία, στην 1η δόση έχουμε 90% κάλυψη, στην 2η 99%, στην 3η 99.9%(ας με διορθωσει καποιος μαθηματικός αν κάνω λάθος στα μαθηματικά). Στατιστικά τα αποτελέσματα απο την 3η δόση θα είναι πολύ δυσκολότερο να φανούν. Οπως και να έχει η αποτελεσματικότητα της 2ης δόσης είναι στατιστικά αποδεδηγμένη.
    5)To 2000 η ιλαρά είχε κυριχτεί αφανησμένη από της ΗΠΑ(0-1 κρουσματα ανα έτος). Απο τότε έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα, οφειλόμενα σε ανεμβολίαστα παιδιά

    • Γλουπ!!!

     Να μερικά στοιχεία από την αύξηση των κρουσμάτων (άρα και θανάτων) εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
     Από το http://vk.ovg.ox.ac.uk/measles
     https://uploads.disquscdn.com/images/35d4bf4a4b2296305a52e13eada1c3d7d06fa9367b67d81d9058692f773e1fdc.jpg

     Φαίνονται λίγα τα κρούσματα, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο φαινόμενο της αγέλης, που η πλειονότητα των παιδιών είναι εμβολιασμένα και η διασπορά της ασθένειας περιορίζεται κατά πολύ. Αν αυξηθούν τα ανεμβολίαστα παιδιά, τότε τα κρούσματα θα αυξηθούν απότομα και πολύ.

     Η θνησιμότητα είναι μεταξύ 5% και 20% (https://www.msf.org.uk/issues/measles ) κυρίως από τις επιπλοκές, πράγμα που δικαιολογεί την ελάττωση των θανάτων (του αρχικού διαγράμματος που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα – στο λινκ φαίνεται ποιες είναι αυτές). Όμως κάποιες από αυτές τις επιπλοκές δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν ακόμη και σήμερα.

     Ο τελευταίος σύνδεσμος δίνει με πολύ εμφατικό τρόπο την επικινδυνότητα που ελοχεύει αν σταματήσει ο κόσμος να εμβολιάζει τα παιδιά του (158.000 θάνατοι το 2011).

     Για το 4β. Μαθηματικά σωστά θα ήταν τα ποσοστά (90, 99, 99,9) αν η αστοχία ήταν τυχαία. Όμως, πιθανόν να υπάρχει κάποια αιτία για αυτή την αστοχία, πχ από το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, οπότε τα ποσοστά που ακολουθούν το αρχικό 90 θα είναι μικρότερα. Αρκετά όμως ώστε να δημιουργήσουν περιβάλλον μη μετάδοσης της ασθένειας.

    • Γλουπ!!!

     Συμπλήρωμα για το 2.
     Για να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς θα πρέπει να μην αφήσουμε αυτό το 90% να φαίνεται πως αντιστοιχεί στο ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών.
     Απλά αντιστοιχεί στο σύνολο των κρουσμάτων. Δεν δείχνει πόσα από τα ανεμβολίαστα παιδιά ασθενούν. (είπαμε, προστατεύονται ακόμη από το φαινόμενο της αγέλης)
     Η θνησιμότητα είναι ίδια και για τα ανεμβολίαστα παιδιά και για αυτά που δεν έπιασε το εμβόλιο, και αναφέρεται πάντα σε παιδιά που ασθενούν.

     • Alexander Nikolaidis

      Και στον αριθμό κρουσμάτων(οχι θανάτων) τα ποσοστά από μια μικρή έρευνα που έκανα πάνω κάτω ίδια είναι, το ποσοστό των confirmed εμβολιασμένων νοσούντων ήταν μόλις 14%
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5007135/.

 • DiTs

  Αν θέλετε να είστε αντικειμενικοί γράψτε και για τους θανάτους παιδιών που είχαν κάνει το εμβόλιο πως πέθαναν….

  «Συνολικά, 36 είναι τα θύματα της ιλαράς στην Ευρώπη τους τελευταίους 12 μήνες με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να αφορά ανεμβολίαστα παιδιά.»

  Υπονοείται πως υπάρχουν και παιδιά που είχαν κάνει το εμβόλιο και πέθαναν…. Πόσες περιπτώσεις που είχαν κάνει το εμβόλιο κόλλησαν και πως γίνεται να κολλήσει κάποιος ενώ έχει κάνει το εμβόλιο;

  • Alexander Nikolaidis
   • Γλουπ!!!

    Αυτό το διάγραμμα, δεν αποδεικνύει σχεδόν τίποτα όπως είναι, ίσως να δείχνει και το αντίθετο από αυτό που θέλετε να δείξετε
    Φαίνεται πως και χωρίς εμβόλιο (προ 1968) υπήρχε εκθετική μείωση των θανάτων από ιλαρά.
    Το ο,τι μετά το 68 φαίνεται σαν 0 (αρκετά περίεργο και παραπλανητικό πάντως, γιατί δεν εμβολιάσθηκε όλος ο πληθυσμός σε μια χρονιά), μπορεί να οφείλεται στην αναλυτικότητα του διαγράμματος ή των δεδομένων.
    Αν έχετε κάποιο άλλο διάγραμμα που να εμφανίζει με περισσότερη λεπτομέρεια τα δεδομένα μετά το 40 ή το 50 θα ήταν περισσότερο κατατοπιστικό. Επίσης καλό θα ήταν να υπάρχει και αντίστοιχο διάγραμμα των νοσούντων και όχι μόνο των θανόντων.