Ποιοι είμαστε
Αρχική Ακόμη ένας θάνατος παιδιού από ιλαρά στην ΕυρώπηΔΙΑΦΟΡΑ

Ακόμη ένας θάνατος παιδιού από ιλαρά στην Ευρώπη

29 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μια 16χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί πέθανε στα τέλη Ιουνίου από ιλαρά, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Κοινωνικής Αρωγής και Νοσοκομείων της Μασσαλίας (AP-HM), όπως μεταδίδει η Le Parisien.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Λάβαμε μια 16χρονη στις 13 Ιουνίου από νοσοκομείο της Νίκαιας επειδή έχουμε μια υπηρεσία εξειδικευμένη στις σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις. Η υγεία της επιδεινώθηκε και πέθανε στις 27 Ιουνίου. Το κορίτσι δεν είχε εμβολιαστεί.”

Σήμερα, τρία εμβόλια είναι υποχρεωτικά στη Γαλλία. Για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και την πολυομυελίτιδα (DTP). Σε αυτά, θα προστεθούν τα εμβόλια κατά του κοκκύτη, της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, της ηπατίτιδας Β΄, του βακτηρίου του αιμόφιλου της ινφλουένζας, του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιόκοκκου C.

Αν και δεν αναφέρεται ο λόγος που η 16χρονη δεν είχε εμβολιαστεί, το πιθανότερο είναι πως δεν συνέτρεχε ιατρικός λόγος. Η Γαλλία, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο σκεπτικισμό ενάντια στη εμβόλια, σε όλο το κόσμο. Η επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ιλαρά προκαλείται από ανθρώπους που πιστεύουν ολοένα και λιγότερο στη δύναμη των εμβολίων. Στη Γαλλία, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τρεις στους 10 ανθρώπους δεν έχουν εμπιστοσύνη στα εμβόλια, ενώ μόνο το 52% δηλώνει ότι πιστεύουν ότι τα οφέλη ξεπερνούν τους κινδύνους.

Πριν λίγες ημέρες, ένα εξάχρονο αγόρι που έπασχε από λευχαιμία πέθανε τελικά μετά από επιπλοκές που του προκάλεσε η ιλαρά που κόλλησε έπειτα από μετάγγιση αίματος από τον μεγαλύτερο αδερφό του.

Συνολικά, 36 είναι τα θύματα της ιλαράς στην Ευρώπη τους τελευταίους 12 μήνες με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να αφορά ανεμβολίαστα παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46%, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία. Μιλάμε πλέον για δυναμική επανεμφάνιση νόσων που θεωρούνταν εξαφανισμένες, ειδικά σε χώρες όπου ο αντιεμβολιασμός απολαμβάνει δημοφιλίας. Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα, βρίσκεται στην 8η θέση του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού χάρτη, με ποσοστό 25% των Ελλήνων, να δηλώνουν σκεπτικισμό για τα εμβόλια.

Η Ρουμανία ήταν μια χώρα με πολύ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη μέχρι πρόσφατα, φτάνοντας σε επίπεδο 94% το 2012. Ωστόσο, το 2017, η χώρα βιώνει μια μαζική επιδημία ιλαράς. Τουλάχιστον 6.600 κρούσματα και 30 επιβεβαιωμένοι θάνατοι, με την κάλυψη να έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση, φτάνοντας μόλις στο 86%.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Edouard Philippe ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θα κάνει υποχρεωτικά από το 2018 και μετά τα βασικά 11 εμβόλια που συνιστώνται από τις υγειονομικές αρχές. Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στα ξεσπάσματα ιλαράς σε ολόκληρη την Ευρώπη, με 79 περιπτώσεις στη Γαλλία μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Το εγχώριο αντιεμβολιαστικό κίνημα, είναι αρκετά ισχυρό. Διακινείται κυρίως μέσω κλειστών ομάδων στο facebook, συνωμοσιολογικών δημοσιευμάτων σε ιστοσελίδες αμφιβόλου ποιότητας, αντιεπιστημονικά βιβλία και ομιλίες διαφόρων ειδικών με πλαστά πτυχία. Πέρα από κάποιους που θεωρούν τους εαυτούς τους «αφυπνισμένους» και πιστεύουν άκριτα, κάθε συνωμοσιολογία που συνήθως έρχεται από το εξωτερικό, υπάρχουν και αυτοί που δε διστάζουν να ενδυθούν το μανδύα του σταυροφόρου κατά των εμβολίων, για προσωπικό όφελος. Το περασμένο Οκτώβριο, ένα βρέφος 50 ημερών, πέθανε από κοκκύτη, επειδή πιθανότατα ήρθε σε επαφή με άτομο που δεν είχε εμβολιαστεί (ανοσία αγέλης).

Δυστυχώς και στη χώρα μας, η εγκληματική παραπληροφόρηση των ντόπιων αντιεμβολιαστικών κύκλων, φαίνεται να κερδίζει περισσότερο momentum. Οι επιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να είναι συντριπτικές όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις ανάλογες με αυτές που βιώνει η Ρουμανία και η Ιταλία.

Fact-check for the sake of Democracy