Ποιοι είμαστε
Αρχική Ποιος πρώην υπουργός της ΝΔ αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή;ΔΙΑΦΟΡΑ

Ποιος πρώην υπουργός της ΝΔ αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή;

30 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Πρόσφατα, διαβάσαμε άρθρο του πρώην υπουργού της ΝΔ, Ανδρέα Ανδριανόπουλου, που υποστηρίζει πως η κλιματική αλλαγή όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά η εφαρμογή μέτρων περιορισμού του φαινομένου, οδηγεί χώρες στην οικονομική ανέχεια.

Στο news247.gr, διαβάζουμε άρθρο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου από το 2015:

Ας δούμε κάποια επιμέρους σημεία:

Ήταν η Γροιλανδία πράσινη πριν 1.000 χρόνια;

Ο κ. Ανδριανόπουλος αναφέρει πως η Γροιλανδία ήταν καταπράσινη και γεμάτη καλλιέργειες κατά το Μεσαίωνα, γεγονός που αποδεικνύει πως το τωρινό λιώσιμο των πάγων δεν είναι αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά φυσιολογικό φαινόμενο (που παρατηρήθηκε όταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι -Βίκινγκς- εγκαταστάθηκαν εκεί).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο παγετώνας της Γροιλανδίας είναι μεταξύ 400.000 και 800.000 ετών. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα το νησί είναι απίθανο να ήταν σημαντικά διαφορετικό από όταν οι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν εκεί. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι περιοχές που κατοικήθηκαν, ήταν θερμότερες από σήμερα, με μεγάλες δασικές εκτάσεις σημύδας που παρείχαν ξυλεία. Αυτή η περίοδος συνέπεσε με την εποχή που είναι γνωστή ως Μεσαιωνική Κλιματική Ανωμαλία, γνωστή και ως Μεσαιωνική Ζεστή Περίοδος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεσαιωνικής κλιματικής ανωμαλίας, ορισμένες περιοχές, κυρίως στον Βόρειο Ατλαντικό και σε μέρη της Ευρώπης, ήταν τουλάχιστον τόσο ζεστές όσο σήμερα, αν όχι θερμότερες. Ωστόσο, οι υπόλοιπες περιοχές ήταν ψυχρότερες και τα συνολικά στοιχεία δείχνουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά την περίοδο αυτή ήταν παρόμοιες με εκείνες στην αρχή ή στα μέσα του 20ου αιώνα και πιο κρύες από σήμερα.

Έτσι, όχι μόνο η Γροιλανδία καλυπτόταν κυρίως από πάγο όταν οι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν εκεί, αλλά και οι σχετικά θερμές συνθήκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που βλέπουμε σήμερα, όπου η θέρμανση είναι πραγματικά παγκόσμια. Το σχήμα 1 είναι ένας χάρτης που δείχνει διαφοροποιήσεις θερμοκρασίας κατά τη Μεσαιωνική Ζεστή Περίοδο. Ιστορικές αναφορές υπάρχουν και για πολύ χαμηλή στάθμη του Τάμεση εκείνη την εποχή. Τα μπλε χρώματα δείχνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες και τα ζεστά χρώματα δείχνουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς 1961-1990.

Μπορούμε να συγκρίνουμε τη πρώτη εικόνα με μια παρόμοια αναπαράσταση εξετάζοντας τις ανωμαλίες θερμοκρασίας για την περίοδο 1999-2008. Ο παγκόσμιος χαρακτήρα της πρόσφατης αύξησης της θερμοκρασίας είναι προφανέστατος, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.

Η Γροιλανδία είναι απίθανο να ήταν ριζικά διαφορετική πριν από 1.000 χρόνια, δεδομένου ότι ο παγετώνας είναι τουλάχιστον 400.000 ετών. Έτσι, τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο η Γροιλανδία δεν ήταν πράσινη, αλλά η ζέστη ήταν κυρίως ένα τοπικό φαινόμενο που προκλήθηκε από φυσικούς παράγοντες. (Πηγή: skepticalscience.com).

Η υπερθέρμανση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, έτσι ώστε τα αίτια των παρελθουσών κλιματικών αλλαγών να μην ανταποκρίνονται απαραιτήτως στις σημερινές κλιματικές αλλαγές. Για παράδειγμα, η Μεσαιωνική Κλιματική Ανωμαλία χαρακτηρίστηκε από σχετικά υψηλή ηλιακή δραστηριότητα, χαμηλή ηφαιστειακή δραστηριότητα και πιθανές μεταβολές στα θαλάσσια ρεύματα των ωκεανών. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν τόσο την κλίμακα όσο και το πρότυπο της ζέστης εκείνης της εποχής. Ωστόσο, δεν μπορούν να εξηγήσουν την πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας. Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές στους φυσικούς παράγοντες θα είχαν οδηγήσει πιθανώς σε ψύξη τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πολλαπλά στοιχεία που δείχνουν τον ρόλο που έπαιξαν οι άνθρωποι στην πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας, όπως το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που από το 1950 και μετά, είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 500.000 ετών.

Τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα, είναι σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 500.000 ετών

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται κατά μέσο όρο περίπου 0,87 ° C κάθε δεκαετία. Ο πίνακας της NASA αναπαριστά τις αλλαγές θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 1951-1980. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία 136 ετών, οι 10 πιο θερμές χρονιές έλαβαν χώρα μετά το 2000 (με εξαίρεση το 1998). Το 2015, ήταν η θερμότερη χρονιά της περιόδου 1884-2015.

Η Εθνική Ατμοσφαιρική και Ωκεανογραφική Διοίκηση (NOAA) αναφέρει ότι οι τελευταίες δεκαετίες ήταν οι θερμότερες τουλάχιστον από το 1000 μ.Χ. Η υπερθέρμανση που έχουμε δει από τα τέλη του 19ου αιώνα είναι πρωτοφανής τα τελευταία 1.000 χρόνια.

Οι ψυχροί χειμώνες δεν σημαίνει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν συμβαίνει

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Αρκτική ιδιαίτερη βιώνει θέρμανση χάρη σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται Arctic Amplification. Η απώλεια θαλάσσιου πάγου, τα θερμότερα ωκεάνια ρεύματα και οι αυξημένες μέσες θερμοκρασίες ατμοσφαιρικών υδρατμών έχουν αυξηθεί δύο φορές πιο γρήγορα σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Αυτές οι αλλαγές έχουν επίσης συνδεθεί με τους βαρύτερους χειμώνες πολύ πιο νότια, μια κατάσταση  που συχνά μπερδεύει τους ανθρώπους που υποθέτουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι πραγματικότητα.

Μια νέα έρευνα έδειξε πως οι άνω του μέσου όρου θερμοκρασίες στην Αρκτική οδηγούν σε χαμηλότερη ανάπτυξη φυτών και μειωμένη πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα στα οικοσυστήματα της Βόρειας Αμερικής.

Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα σύνολο λεπτομερών μοντέλων που ονομάζονταν Coupled Model Intercomparison Project Phase 5 (CMIP5) για τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ των ανωμαλιών και της πτώσης της ακαθάριστης πρωτογενούς παραγωγικότητας των φυτών, επιβεβαιώνοντας τη σχέση μεταξύ των ανώμαλων καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Αμερική και της υπερθέρμανσης της Αρκτικής.

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι μια θέρμανση της Αρκτικής παράγει ψυχρότερους χειμώνες με λιγότερες βροχοπτώσεις, μειώνοντας την ικανότητα των φυτών να απορροφούν το CO2 κατά περίπου 14%.

Η αναφορά σε οικολογικές καταστροφές στη πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, είναι γνωστές στη Δύση εδώ και πολλά χρόνια και η αναφορά σε αυτές από τον πρώην υπουργό, δε φαίνεται να ενισχύει την άποψή του ενάντια της μη ύπαρξης της κλιματικής αλλαγής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το άρθρο του πρώην υπουργού Α. Ανδριανόπουλου, είναι πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια ακόμη θεωρία, αλλά ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται μέσα από άπειρες μελέτες και παρατηρήσεις.

H κλιματική αλλαγή μέσα από εικόνες του National Geographic

 

 

 

Περισσότερα εδώ.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/07/30/andrianopoulos-global-warming/

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.