Ποιοι είμαστε
Αρχική Online Clinic – Σοβαρή ιατρική πλάνη μέσω facebookHOAXES ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Online Clinic – Σοβαρή ιατρική πλάνη μέσω facebook

1 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή περίπτωση παραπλάνησης που αφορά άτομα που ισχυρίζονται ότι μπορούν να θεραπεύσουν σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος με χαρακτηριστική ευκολία.

Ο λόγος για τη παρακάτω σελίδα στο Facebook, που μας κίνησε αμέσως τη περιέργεια όταν είδαμε αναρτήσεις «ιατρικού» περιεχομένου.

Είναι αλήθεια πως υπάρχουν δεκάδες παρόμοιες σελίδες και ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα. Ο λόγος που ξεχωρίσαμε τη συγκεκριμένη, είναι διότι στην «ταυτότητά» της, είδαμε τα κάτωθι.

 

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”flask”]ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

 

Αυτό που μας λένε ούτε λίγο, ούτε πολύ, είναι πως με μια εξέταση, μπορούν να διαγνώσουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας και να παρέχουν την ανάλογη αγωγή. Πίσω από τη σελίδα βρίσκεται ένα ζευγάρι, με τον Έλληνα άνδρα να δηλώνει αρχιτέκτονας – μηχανικός και τη Βουλγάρα σύζυγό του που υποτίθεται πως είναι γιατρός.

Aποφασίσαμε να τους πάρουμε τηλέφωνο στο κινητό που υπήρχε στη σελίδα, για να δούμε τι υποστηρίζουν. Εν ολίγοις, η στιχομυθία γίνεται ανάμεσα σε έναν «ασθενή» (τον υπογράφοντα) με υποτιθέμενη πιθανότητα καρκίνου παγκρέατος (ίσως η δυσκολότερη περίπτωση νεοπλασίας) και του συζύγου αρχικά και κατόπιν με την ίδια τη «γιατρό». Όταν αναφέραμε τη πιθανή «ασθένεια», η πρώτη απάντηση που πήραμε ήταν «Απλή υπόθεση!«. Τα υπόλοιπα, στο παρακάτω βίντεο διάρκειας 8 λεπτών.

Ψάχνοντας λίγο περισσότερο, ανακαλύψαμε ότι το ζεύγος, διαδίδει ανυπόστατες φήμες για θεραπεία καρκίνου, τουλάχιστον από τις αρχές του 2016.

Τι είδους θεραπείας προσφέρουν;

Όσον αφορά το καρκίνο και με βάση αυτά που μας είπαν από το τηλέφωνο, θα πρέπει ο ασθενής να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για εξέταση με ειδικό μηχάνημα από Ρωσία (πιθανότατα συσκευή βιοσυντονισμού) και κατόπιν να πάει στη Βουλγαρία για να λάβει ένα είδος «θεραπείας» που βασίζεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού για να καταπολεμήσει μόνο του το καρκίνο. Αρχικά να πούμε πως ο βιοσυντονισμός είναι ψευδοεπιστήμη (δείτε εδώ και εδώ) και οι «θεραπείες» που περιλαμβάνουν ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, βασίζονται σε αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες αντιλήψεις, όπως ο ισχυρισμός πως ισχυρές δόσεις ενδοφλέβιας βιταμίνης C, μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο (δείτε εδώ).

Εξυπακούεται πως εάν ένας καρκινοπαθής ακολουθήσει αυτές τις μεθόδους, είναι βέβαιο πως θα κάνει κακό στην υγεία του, και αν τυχόν βελτιωθεί, θα είναι επειδή δεν διέκοψε και συνέχισε παράλληλα τις συμβατικές θεραπείες. Επειδή όμως το ζεύγος κατακεραυνώνει τις χημειοθεραπείες, τις ακτινοβολίες και ισχυρίζεται πως οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνων είναι ψευδείς διαγνώσεις για να εξυπηρετούνται συμφέροντα του ιατρικού και φαρμακευτικού κατεστημένου, προτρέπουν τους ασθενείς να τις διακόψουν, με ολέθριες συνέπειες.

Μια ακόμη ένδειξη κομπογιαννιτισμού, είναι ισχυρισμός ότι ο αυτισμός που προκαλείται (σωστά μαντέψατε) από τα εμβόλια, θεραπεύεται μέσα σε ένα χρόνο:

Εδώ βλέπουμε ένα ανθολόγιο ψευδοεπιστήμης, όπως ότι ο αυτισμός προκαλείται από τα εμβόλια (δεν ισχύει), επειδή περιέχουν βαρέα μέταλλα και κυρίως υδράργυρο (για την ακρίβεια θειομερσάλη) που επίσης δεν είναι αλήθεια διότι έχει καταργηθεί από το 2000, όχι επειδή εμφανίστηκαν προβλήματα σε παιδιά, αλλά καθαρά για προληπτικούς λόγους. Επιπλέον, ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία εμποδίζει το παιδί να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει και αισθάνεται. Πρόκειται για μία εκ γενετής διαταραχή του εγκεφάλου, που επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Δεν προκαλείται από τα εμβόλια και δεν θεραπεύεται, αν και υπάρχουν ιατρικά ενδεδειγμένοι τρόποι μετριασμού των συμπτωμάτων. Αναλυτικά για τους μύθους γύρω από τα εμβόλια στο clinicalpharmacist.gr.

Θεραπείες με κάνναβη

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία μόνο για τρεις θεραπευτικές χρήσεις της κάνναβης. Μείωση της ναυτίας και του εμετού από χημειοθεραπεία, θεραπεία χρόνιου πόνου και μείωση των σπασμών από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί απέναντι σε ανθρώπους που ισχυρίζονται πως μπορούν να θεραπεύσουν το καρκίνο με κανναβινοειδή, διότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις επιστημονικές έρευνες. Περισσότερα εδώ. Τα περί ανάγκης αλκαλοποίησης του οργανισμού για να καταπολεμήσει το καρκίνο, είναι επίσης ένα επικίνδυνο ψέμα. Περισσότερα για το ζήτημα αυτό θα βρείτε εδώ.

Θαυματουργό Συμπλήρωμα Ορυκτών;

Ένα άκρως τοξικό σκεύασμα, λανσάρεται ως θεραπεία για κάθε νόσο. Ενδεικτικά, Το χλωριώδες νάτριο είναι μια βασική ένωση, από το διάλυμα του οποίου (μετά από αντίδραση με υδροχλωρικό οξύ) παράγεται το διοξείδιο του χλωρίου (ClO2), που είναι ισχυρό βιομηχανικό οξειδωτικό και απολυμαντικό μέσο. Το συγκεκριμένο σκεύασμα, έχει κυκλοφορήσει ως θεραπεία στο εξωτερικό και είναι γνωστό ως Miracle Mineral Supplement (MMS) ή CD protocol. Επειδή είναι τοξικό χημικό, έχει προκαλέσει μέχρι και θάνατο σε ασθενείς που το έλαβαν. «Εφευρέτης» του επικίνδυνου διαλύματος, είναι ο Jim Humble, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το MMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτυχή αντιμετώπιση του AIDS, της ηπατίτιδας Α, Β και C, της ελονοσίας, του έρπητα, της φυματίωσης, των περισσότερων μορφών καρκίνου και πολλών άλλων ασθενειών. Έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι 5.000.000 άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει MMS και ότι έχουν σωθεί «εκατοντάδες χιλιάδες» ζωές. Το 2010, ο FDA και η Health Canada προειδοποίησαν ότι το MMS είναι αναποτελεσματικό και επικίνδυνο ως θεραπεία. Το 2014, η Health Canada κατάσχεσε μπουκάλια MMS και πρώτες ύλες που διακινούνταν από την ιστοσελίδα buymms.biz. Το 2011, η Αρχή Βρετανικών Διαφημιστικών Προτύπων διέταξε την Subtle Energy Therapy UK να σταματήσει να κάνει αβάσιμους ισχυρισμούς  για το MMS. Περισσότερα εδώ και εδώ.

Η οδηγία του FDA για το MMS, είναι ξεκάθαρη:

«Το προϊόν, όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες, παράγει βιομηχανικό λευκαντικό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην υγεία.Το προϊόν καθοδηγεί τους καταναλωτές να αναμειγνύουν το 28% διάλυμα χλωριώδους νατρίου με ένα οξύ όπως χυμό εσπεριδοειδών. Αυτό το μείγμα παράγει διοξείδιο του χλωρίου, ένα ισχυρό λευκαντικό που χρησιμοποιείται για την λεύκανση υφασμάτων και την επεξεργασία βιομηχανικών υδάτων Υψηλές δόσεις από το στόμα αυτού του λευκαντικού, όπως αυτές που συνιστώνται στην επισήμανση, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, διάρροια και συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης.»

Εν ολίγοις, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, εκτός από απατηλές υποσχέσεις για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, πουλάνε και ένα τοξικό σκεύασμα ως φάρμακο, έναντι 115 ευρώ το μπουκαλάκι.

Συμπέρασμα

Από όλα τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η σελίδα online clinic, είναι μια σοβαρή περίπτωση «ιατρικής» παραπλάνησης με ανυπόστατες και επικίνδυνες υποσχέσεις για θεραπείες σοβαρών ασθενειών. Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι δημοσιεύματα και ισχυρισμούς που κυκλοφορούν γενικότερα στο ίντερνετ και ειδικότερα σε κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα άριστο μέσο για πολλούς τσαρλατάνους, που προσπαθούν να αλιεύσουν πελάτες, παραπλανώντας τους και δίνοντας απατηλές και ανυπόστατες υποσχέσεις.

Fact-check for the sake of Democracy