Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Facebook κλείνει το διακόπτη στην τεχνητή νοημοσύνη αφού δημιούργησε δική της γλώσσα;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Facebook κλείνει το διακόπτη στην τεχνητή νοημοσύνη αφού δημιούργησε δική της γλώσσα;

3 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, απρόσμενη τροπή πήρε ένα πείραμα του Facebook, όταν δύο ρομπότ άρχισαν να συζητούν μεταξύ τους σε μια παράξενη γλώσσα που μόνο εκείνα καταλάβαιναν, με αποτέλεσμα το Facebook να κλείσει το διακόπτη στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Στο tribune.grunboxholics.comcapital.grzougla.grnewsbeast.grlifo.gr κτλ, διαβάζουμε:

 

Στο prisonplanet.gr, πήγαν ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για απειλή για την ανθρωπότητα.

 

Ποια είναι η αλήθεια;

Η ιστορία προέρχεται από δημοσίευμα του fastcodesign.com που κυκλοφόρησε στα μέσα Ιουλίου και στη πορεία παρερμηνεύτηκε. Αυτό που συνέβη στη πραγματικότητα, είναι ότι τα 2 bot (Alice και Bob), ενώ είχαν προγραμματιστεί από το Facebook να επικοινωνούν στα αγγλικά, τους δόθηκε κατά λάθος η «ελευθερία» να «μιλούν» σε όχι και τόσο καλή συντακτικά γλώσσα (πιο απλουστευμένα δηλαδή).

Όπως επισημαίνει το Gizmodo, το όλο θέμα ήταν απλώς ένα λάθος για τους προγραμματιστές, διότι δεν «ενθάρρυνε» τα bots να χρησιμοποιούν κανονικά την αγγλική γλώσσα, οδηγώντας τους να αναπτύξουν μια «σύντμηση». Οι κουβέντες που μιλούσαν δεν ήταν ένας μυστικός κωδικός ρομπότ, αλλά απλώς ένα λάθος στον κώδικα των προγραμματιστών. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι έχουν εφαρμόσει συντμήσεις στην αργκό που μπορεί να απέχουν αρκετά από τη καθομιλουμένη γλώσσα.

Οι συνομιλίες μεταξύ τους προέκυψαν έπειτα από προγραμματισμό των ερευνητών για να «διδάξουν» τα chatbots πώς να διαπραγματεύονται την ανταλλαγή αγαθών, όπως καπέλα, μπάλες και βιβλία. Η «περίεργη» συζήτηση που παραθέτουν τα άρθρα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από «διαπραγμάτευση» για μπάλες. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που έχει παρατηρηθεί ανάλογο φαινόμενο «αυτοσχεδιασμού» γλώσσας όπως μπορείτε να δείτε εδώεδώ και εδώ.

Στην περίπτωση αυτή, το μόνο πράγμα που οι chatbots ήταν σε θέση να κάνουν ήταν να βρουν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ανταλλάξουν μπάλες.

Το Facebook πράγματι έκλεισε τη συζήτηση των 2 bot, αλλά όχι επειδή πανικοβλήθηκαν μην τυχόν είχαν ξεκινήσει ένα πιθανό Skynet. Ο Mike Lewis δήλωσε στο FastCo ότι απλώς αποφάσισε ότι στόχος ήταν να δημιουργηθούν bots που θα μπορούσαν να μιλήσουν αποτελεσματικά στους ανθρώπους, όχι μεταξύ τους.

Τα δημοσιεύματα όμως που ισχυρίζονται πως η κατάσταση μοιάζει ή θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας με την τεχνητή νοημοσύνη να καταλαμβάνει το κόσμο, είναι το λιγότερο υπερβολικά. Το εν λόγω πρότζεκτ, δεν εγκαταλείφθηκε επειδή οι ερευνητές εξεπλάγησαν ή φοβήθηκαν από αυτό που είδαν, αλλά διότι δεν εξυπηρετούσε τον αρχικό σκοπό για τον οποίο είχε σχεδιαστεί.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/08/03/facebook-ai-glitch/

Fact-check for the sake of Democracy