8 κρούσματα ιλαράς με νοσηλεία στην Ελλάδα, όλα αφορούν ανεμβολίαστα άτομα

10

Σε σημερινή επικοινωνία που είχαμε με το ΚΕΕΛΠΝΟ και συγκεκριμένα με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και την υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης, Θεανώ Γεωργακοπούλου, πληροφορηθήκαμε για 8 κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, που χρειάστηκαν νοσηλεία.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 3 κρούσματα στη βόρειο Ελλάδα, που αφορούν παιδιά Ρομά, ρουμανικής καταγωγής και 5 κρούσματα στην Αττική, (ορισμένα αλλά όχι όλα αφορούν επίσης παιδιά Ρομά), αλλά και έναν ενήλικο 26 χρονών.

Η κα Γεωργακοπούλου μας τόνισε τα εξής:

 • Όλα τα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.
 • Όλες οι περιπτώσεις αφορούν ανεμβολίαστα άτομα.
 • Αν και απαιτήθηκε νοσηλεία, δε συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή κανενός.
 • Eπειδή η περίοδος επώασης του ιού της ιλαράς είναι 12 ημέρες, είναι πολύ πιθανόν να καταγραφούν και άλλα κρούσματα σε άτομα του περιβάλλοντος των ασθενών.
 • Δήλωσε πως πιθανότατα υπάρχουν περιπτώσεις που ασθένησαν και άλλοι άνθρωποι αλλά επειδή τα συμπτώματά τους ήταν ελαφριά, δεν νοσηλεύτηκαν και δεν καταγράφηκαν.

Με την άνοδο του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα και δεδομένων των συνέπειών του στην Ευρώπη τους τελευταίους 12 μήνες (36 θάνατοι), είναι πολύ πιθανό να δούμε περισσότερα ξεσπάσματα.

Ο παραπάνω πίνακας απεικονίζει τις 20 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια (η Ελλάδα κατέχει τη περίοπτη 8η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε  στο  EBioMedicine. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των σκεπτικιστών ανέρχεται στο 25%.

Το 2009, σημειώθηκε επιδημία ιλαράς με τα αρχικά κρούσματα να καταγράφονται στη Βουλγαρία και κατόπιν σε Ελλάδα, FYROM, Τουρκία και Γερμανία. Σημειώθηκαν 24.000 κρούσματα και 24 θάνατοι (κανένας στην Ελλάδα). Πρόσφατα όμως είχαμε το θάνατο βρέφους 54 ημερών από κοκκύτη που αποδίδεται στη πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ένεκα της εμβολιοφοβίας. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2009 έως το 2012, τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη έχουν τετραπλασιαστεί. Δεν είναι τυχαίο το άρθρο του Kai Kupferschmidt στο Science με τίτλο »Europe’s Embarrassing Problem», αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των Ευρωπαίων.

Η ιλαρά στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών. Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημίας είναι εξαιρετικά μεγάλος σε χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 95%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θάνατοι από ιλαρά έχουν μειωθεί κατά 79% από το 2000, εξαιτίας της συστηματικής χρήσης του εμβολίου.

Ξεσπάσματα ιλαράς στην Ελλάδα

Κατά την περίοδο 2004-2014 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης, 838 κρούσματα ιλαράς. Η ετήσια δηλούμενη επίπτωση κυμάνθηκε από 0,01 κρούσματα/100000 πληθυσμού ως 4,64/100000 πληθυσμού το έτος 2006, που συμπίπτει με την επιδημία ιλαράς.

Από τα 838 δηλωθέντα κρούσματα της νόσου για την περίοδο 2004-2014, η εμβολιαστική κατάσταση ήταν γνωστή για 596 (71,1%). Από αυτά, 527 (88,4%) ήταν ανεμβολίαστα, ενώ τα υπόλοιπα 69 (11,6%) ήταν εμβολιασμένα κυρίως με μία δόση εμβολίου (91,3%), ενώ σε έξι (8,7%)περιστατικά αναφέρεται εμβολιασμός με δύο δόσεις εμβολίου.

Κατά την περίοδο 2004-2014 καταγράφηκαν δυο επιδημίες ιλαράς εκ των οποίων η πρώτη το 2005-2006 που ήταν η πρώτη επιδημία εθνικής κλίμακας από το 1996. Η επιδημία επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού ιλαράς στην Ελλάδα και ανέδειξε το ρόλο των πληθυσμών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως οι αθίγγανοι και οι μετανάστες. Η επιδημία ξεκίνησε σε πληθυσμό αθιγγάνων στη Βόρεια Ελλάδα και επεκτάθηκε σε άλλα τμήματα. Αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες αθιγγάνων, μετανάστες, καθώς και άτομα 15-29 ετών και 30-39 ετών από το γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων υπήρχαν επίνοσοι στην ιλαρά, καθώς ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Η δεύτερη επιδημία καταγράφηκε το 2010-2011. Αφετηρία της επιδημίας αποτέλεσαν κρούσματα Βουλγαρικής υπηκοότητας που εργάζονταν εποχικά στη χώρα μας και πιθανά σχετίζονταν με τη μεγάλη επιδημία ιλαράς στη Βουλγαρία. Η πλειοψηφία των ασθενών βουλγαρικής υπηκοότητας ήταν ανεμβολίαστα παιδιά κυρίως ηλικίας 1-4 ετών. Η επιδημία επεκτάθηκε σε άτομα Ελληνικής υπηκοότητας που ήταν Έλληνες αθίγγανοι, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστα παιδιά κυρίως ηλικίας 1-4 ετών, και Έλληνες που δεν ανήκαν σε ειδική πληθυσμιακή ομάδα, στην πλειοψηφία τους ηλικίας >20 ετών ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Οι επιδημίες ιλαράς στη χώρα μας υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης ιδίως σε άτομα που ανήκουν σε ειδική πληθυσμιακή ομάδα, αλλά και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς σε επίνοσα παιδιά του γενικού πληθυσμού.

Κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα τη περίοδο 2012-17

2012: 2
2013: 3
2014: 1
2015: 1
2016: 0
2017 μέχρι το Μάιο 4

Για τους πρώτους 8 μήνες του 2017, έχουμε 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δηλαδή περισσότερα απ’ ότι τη περίοδο 2012-16 (7 κρούσματα).

Την ίδια στιγμή, η διασπορά παραπληροφόρησης και τρομοκρατίας μέσω των αντιεμβολιαστικών ομάδων, καλά κρατεί

8 κρούσματα ιλαράς με νοσηλεία στην Ελλάδα, όλα αφορούν ανεμβολίαστα άτομα

 • William Lambdas

  Φίλε μου, παντογνώστη του Google, της Wikipedia και του FB, ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α που αναφέρεις ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός. .Η ιλαρά είναι δυνητικά θανατηφόρος νόσος, γιαυτό και το εμβόλιό της έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.
  Tώρα βέβαια, αν θέματα υγείας για τα οποία χιλιάδες εξειδικευμένοι επιστήμονες έχουν αφιερώσει εκατομμύρια ώρες έρευνας και μελέτης, εσύ τα αντιμετωπίζεις ως …φοράδες, γελάδια, αλώνια και σανό, με γεια σου και χαρά σου. Είμαι σίγουρος όμως, πως αν πάθεις κάτι εσύ, η μάνα σου, η γυναίκα σου ή το παιδί σου (δεν στο εύχομαι αλλά σε όλους μας συμβαίνει), σε αυτά τα «γελάδια» τους γιατρούς θα τρέξεις, και όχι στη wikipedia ή στα fora των αντιεμβολιαστών και τις «μανούλες του facebook».

  • παναγιώτης Ρετύμης

   Ο εμβολιασμος για την ηπατιτιδα Α, δεν είναι υποχρεωτικος μεν αλλά συστηνεται μετα βδελυγμιας δε από Παιδιατρους, χωρις να επισημαινουν την αναγκαιοτητα κατ’ αρχας.

 • Παναγιώτης

  Γιατί μιλάς και έχεις άποψη επί παντός επιστητού, και μάλιστα για πράγματα για τα οποία είναι πασιφανές ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται? Ποιες ακριβώς είναι οι ιατρικές σου γνώσεις, που θα μιλήσεις για άχρηστα εμβόλια?

  Μάθε λοιπόν ότι η ηπατίτιδα Α είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική λοιμώδης ασθένεια, μεταδιδόμενη δια της κοπρανοστοματικής οδού. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο πληθυσμός πάψει να εμβολιάζεται για την ηπατίτιδα Α θα συμβούν τα εξής
  1) κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων
  2) αυξημένο κόστος παροχής φροντίδας υγείας για το κράτος, καθώς θα νοσήσουν πολλοί και για μεγάλο χρονικό διάστημα
  3) περισσότερες ημέρες αποχής των αρρώστων πολιτών από τις δουλειές τους, το οποίο σε συνδυασμό με το παραπάνω σημαίνει, σε απλά ελληνικά, οικονομική κρίση
  4) μείωση του τουρισμού, γιατί, σε αντίθεση με σένα γυφτοελληναρά μου, ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος δε θεωρεί καλό να νοσήσει από την ηπατίτιδα Α
  5) μετάδοση σε ευπαθείς ομάδες ασθενών με χρόνια νοσήματα (κίρρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή πχ μεταμοσχευμένοι, οροθετικοί), που μπορεί να επιδεινωθούν από ένα κρούσμα ηπατίτιδας, μέχρι και το θάνατο
  3) αύξηση των κρουσμάτων κεραυνοβόλου ηπατίτιδας, με κίνδυνο το θάνατο χωρίς μεταμόσχευση ήπατος (καθώς ένα μικρό ποσοστό της ηπατίτιδας Α εξελίσσεται πράγματι σε κεραυνοβόλο ηπατίτιδα).

  Δε θα κάνω τον κόπο φυσικά να σου πω τι σημαίνει να σταματήσει ο εμβολιασμός για την ιλαρά, γιατί ήδη σε έχω κουράσει με αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες πληροφορίες.

 • Παναγιώτης

  Το γελάδι είσαι εσύ φίλε μου. Προφανώς έχεις άποψη επί παντώς επιστητού, αν και δεν έχεις καν τις στοιχειώδεις γνώσεις ενός φοιτητή ιατρικής (όχι γιατρού).

  Μάθε λοιπόν ότι ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α δεν ειναι …. άχρηστος, όπως λες, γιατι είναι νόσημα εξαιρετικά μεταδοτικό δια της κοπρανοστοματικής οδού και σε περίπτωση εμβολιασμού του πληθυσμού θα αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα ηπατίτιδας και άρα 1) οι νοσηλείες για αυτά 2) το κόστος παροχής φροντίδας υγείας του κράτους στους πολίτες του 3)οι μέρες αποχής από την εργασία των άρρωστων και φυσικά 4)τα κρούσματα οξείας ηπατικής ανεπάρκειας και θανάτων, καθώς σε μικρό ποσοστό η ηπατίτιδα Α μπορεί να εξελιχθεί και σε κεραυνοβόλο ηπατίτιδα. Εκτός εάν εσύ που είσαι … ξύπνιος και όλα τα σφάζεις, θεωρείς πρέπον για μία πολιτισμένη, υποτίθεται, κοινωνία, να έχει κάθε τόσο επιδημίες από ηπατίτιδα Α, λες και είμαστε γύφτοι.

  Όσον αφορά την ιλαρά, δε θα κάνω καν τον κόπο να σου απαντήσω, γιατί είμαι σίγουρος ότι ήδη σε έχω μπερδέψει αρκετά. Και καλά κρασιά, ελληναρά μου.

 • Παναγιώτης

  Αγαπητέ ψεκασμένε, όταν πέφτουν τα ποσοστά των εμβολιασμένων ατόμων σε μία κοινότητα, αυξάνονται τα ποσοστά των κρουσμάτων των μεταδοτικών νοσημάτων. Η ιλαρα ειναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικο νόσημα, που μεταδίδεται αερογενώς. Που το είδες το φταίξιμο των φαρμακοβιομηχανιών. Το φταίξιμο είναι αποκλειστικά των γονέων που μέσα στην ηλιθιότητά τους κάνουν κακό στα ιδια τους τα παιδιά.

 • Antigonos Gonatias

  Ellinika hoaxes χωρίς να θέλω να μειώσω,την (την ούτως ή άλλως ευρήτατη) επιρροή αντιεμβολιαστών και τσαρλατάνων,το άρθρο καλύπτει περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είναι ενταγμένοι στην κοινωνία(πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες) ή <> την ένταξη (τσιγγάνοι).Στην 2η περίπτωση πια είναι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού;Αν σας είναι εύκολο,θα ΄θελα να δω κάποιο άρθρο σχετικά με αυτές τις 2 περιπτώσεις.Επίσης,σε ποιό βαθμό επηρρεάζει η κρίση,την ασφαλιστική κάλυψη των εμβολίων γενικότερα;Δεδομένου οτι τα ασφαλιστικά ταμεία ,λόγω περικοπών δεν καλύπτουν πλέον κάποια εμβόλια.

 • Linyra

  Είπαμε, να σχολιάζουμε χωρίς να διαβάζουμε το άρθρο, αλλά ρε φίλε, ούτε καν τον τίτλο; Μιάμιση σειρά είναι, γραμματοσειρά 1725, τόσο πολύ δυσκολεύεσαι στο διάβασμα;

  • Παναγιώτης

   Προφανώς ο φίλος θεωρεί ότι με τον εμβολιασμό των προηγούμενων ετών κατά κάποιο μαγικό τρόπο εξαφανίζεται ο ίδιος ο ιός της ιλαράς από το σύμπαν και πλέον μπορούμε να σταματήσουμε να εμβολιαζόμαστε. Κάτι τέτοιο σκέφτεται.

 • William Lambdas

  Όντως, η ιλαρα με την καθιέρωση 2ης δοσης εμβολιασμού, θα εξαφανίζοταν. Έλα όμως που υπάρχουν κάποιοι πσεκαζμένοι με σύνδρομο καταδίωξης, που νομίζουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θέλουν να τους σκοτώσουν, και δεν θέλουν να εμβολιαστούν! Με αποτέλεσμα τα ποσοστά προστατευμένων ατόμων στον πληθυσμό να μειώνονται και αντί για μείωση να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων…
  Δεν έχει τεθεί θέμα αύξησης δόσεων. Αύξηση ποσοστών του προστατευμένου πληθυσμού τίθεται.

 • Ρε Κύριε, εκείνη η Δευτέρα Παρουσια που λέγαμε… Σαν πολύ δεν την αργείς;