Πρωτοφανής διασυρμός πολίτη στο facebook Καταγγελία για μανιακό που σφάζει γάτες στον Περισσό, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο

47

Είναι γνωστό πως η δύναμη των κοινωνικών δικτύων στη μετάδοση της πληροφορίας είναι ασύλληπτη σε σχέση με πριν λίγα χρόνια. Πολλές από αυτές τις πληροφορίες όμως, μπορεί να είναι λανθασμένες και να οδηγήσουν στην άδικη στοχοποίηση ανθρώπων. Παρακάτω θα δούμε μια ακριβώς τέτοια περίπτωση, όπου το πρόσωπο και τα πλήρη στοιχεία ενός συμπολίτη μας έχουν εμπλακεί σε μια ιστορία που έχει γίνει viral στο Facebook, με χιλιάδες κοινοποιήσεις. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, ο εικονιζόμενος είναι «ψυχοπαθής δολοφόνος και κυκλοφορεί στη περιοχή του Περισσού, σφάζοντας αδέσποτα ζώα και απειλεί τη ζωή όσων προσπαθούν να τα ταΐσουν». Όπως όμως θα δούμε παρακάτω, δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη για αυτή την καταγγελία. 

Η επίμαχη ανάρτηση που δημιούργησε το σάλο, και έχει πάνω από 7.000 κοινοποιήσεις, αναρτήθηκε σε προφίλ με το όνομα Παναγιώτης Χατζηστεφάνου.

https://archive.is/0ZGeI

Το είδαμε στο eleftherostypos.gr και makeleio.gr

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, ο εικονιζόμενος που υποτίθεται πως ονομάζετε Δημήτρης .Δούκας είναι ένας «ψυχοπαθής που σφάζει γάτες». Στην εικόνα φαίνεται ένας νεαρός άνδρας και μια κοπέλα (που επίσης δέχτηκε αρκετές ύβρεις). Όμως το όνομα του εικονιζόμενου δεν είναι αυτό, αλλά Φίλιππος Τσιπλάκος, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Πώς ξεκίνησε η ιστορία;

Στις 2 Αυγούστου, μια χρήστης του facebook ανέβασε στο λογαριασμό της, το παρακάτω πoστ, όπου αναφέρει περιστατικό πως ο εικονιζόμενος προσπάθησε να την σκοτώσει επειδή φροντίζει τις αδέσποτες γάτες. Μάλιστα κατάφερε, σύμφωνα με την ίδια, να «σκοτώσει» μια από τις αδέσποτες γάτες που φρόντιζε. (δεν αναφέρει πώς, αν και αφήνει να εννοηθεί ότι την έσφαξε).

https://archive.is/saK0N

Λίγες ώρες αργότερα, ο «Panagiotis Chatzistefanou» κοινοποίησε την ιστορία στο προφίλ του, προσθέτοντας τον ισχυρισμό ότι αυτό το άτομο «είναι ψυχοπαθής και κυκλοφορεί με μαχαίρι, σφάζοντας γάτες».

 

Αν και από την εικόνα του νεκρού ζώου, δεν φαίνεται να είναι μαχαιρωμένο, αποφασίσαμε να πάρουμε τηλέφωνο την καταγγέλουσα για να μάθουμε τι συνέβη.

Η γυναίκα μας είπε ότι έχει προστριβές με τον εικονιζόμενο και την οικογένειά του, επειδή φροντίζει αδέσποτες γάτες και για αυτό το λόγο έχει δεχτεί πολλές φραστικές επιθέσεις. Μας ανέφερε επίσης ότι έχει στοχοποιηθεί και έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή της.

Όταν όμως την ρωτήσαμε, εάν είδε το άτομο αυτό να μαχαιρώνει την αδέσποτη γάτα, μας απάντησε ότι την βρήκε νεκρή ένα πρωί, χωρίς να γνωρίζει ακριβώς πώς πέθανε. Το προηγούμενο βράδυ είχε δεχτεί απειλητικό μήνυμα από το άτομο που κατηγορεί. O εικονιζόμενος στη φωτογραφία (Φίλιππος), δεν έχει καμία σχέση με το προφίλ που έστειλε το απειλητικό μήνυμα. Η καταγγέλουσα, συνδύασε το παρακάτω μήνυμα με το εικονιζόμενο άτομο, εντελώς αυθαίρετα.

Παρόλα αυτά, ο «Panagiotis Chatzistefanou» δεν δίστασε να καλέσει τον διαδικτυακό «όχλο» σε «πογκρόμ» κατά του «μαχαιροβγάλτη» Δ.Δ με φωτογραφία του 27χρονου Φίλιππου Τσιπλάκου και της κοπέλας του.

Στο περιστατικό ενεπλάκη η φιλοζωική ομάδα Angels Team Athens, που μετέβη στο σημείο για να ελέγξει τις καταγγελίες. Σύμφωνα με την ανάρτηση που έκαναν στο Facebook, οι ισχυρισμοί της καταγγέλουσας όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, αλλά το άτομο που στοχοποιήθηκε δέχθηκε απειλές για τη ζωή του.

Με βάση τα λεγόμενα της ίδιας της καταγγέλουσας που μας δήλωσε ότι δεν ήταν παρούσα στο περιστατικό και τη μαρτυρία της Angels Team Athens που δεν διαπίστωσε κάτι μεμπτό, ο ισχυρισμός πως «κυκλοφορεί ψυχοπαθής που σφάζει γάτες στο Περισσό», καταρρίπτεται.

Ωστόσο, το ρεζουμέ της ιστορίας όμως είναι (και) αλλού. Τις τελευταίες ημέρες, στήθηκε στο Facebook «λαϊκό δικαστήριο» στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες χρήστες, οι οποίοι δίκασαν και καταδίκασαν 2 ανθρώπους, βασιζόμενοι σε έναν εντελώς ανυπόστατο ισχυρισμό.

Επικοινωνήσαμε με τον Φίλιππο Τσιπλάκο, ο οποίος σε κατάσταση σοκ μας δήλωσε: «Καταστρέφεται η οικογένεια μου, καταστρέφομαι εγώ, καταστρέφεται η κοπέλα μου. Χωρίς το παραμικρό στοιχείο ο κύριος Χατζηστεφάνου μας διέσυρε με αποτέλεσμα να δεχόμαστε πρωτοφανή επίθεση από πλήθος ανθρώπων, που απειλεί ακόμη και τη ζωή μας. Ζητούμε βοήθεια, για να σταματήσει ο διασυρμός μας».

Ήδη η οικογένεια Τσιπλάκου έχει καταθέσει τρεις μηνύσεις, μία κατά της χρήστριας του facebook που ξεκίνησε την ανυπόστατη καταγγελία, καθώς και άλλων δύο πολιτών που τους απείλησαν έξω από το σπίτι τους. Τις επόμενες μέρες θα καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά του «Panagiotis Chatzistefanou».

Είναι πραγματικά εκπληκτική και συνάμα τρομακτική η δύναμη των social media, μέσα από τα οποία, μια ιστορία που δεν στηρίζεται σε καμία απόδειξη, γίνεται viral και μπορεί να απειλήσει τη σωματική ακεραιότητα ενός ανθρώπου.

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτά που κοινοποιούν, ακόμη και αν προέρχονται από δημόσια πρόσωπα. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός και ειδικά τα «λαϊκά δικαστήρια» είναι εύκολο να στηθούν στο Facebook και περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε άτομο ή ομάδα ατόμων με σκοπό την πρόκληση συναισθηματικής και ψυχολογικής βλάβης, πολλές φορές χωρίς να φταίνε σε τίποτα. Οι καταστάσεις αυτές είναι δύσκολο να περιοριστούν, αφού δεν υπάρχει περιορισμός ούτε των ποστ και των μηνυμάτων που διανέμονται και κοινοποιούνται ηλεκτρονικά, ούτε του αριθμού των παραληπτών. Οι συνέπειες για το άτομο που έχει στοχοποιηθεί, μπορεί να είναι συντριπτικές και εκτός από ψυχολογική φόρτιση και τρομοκράτηση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να βρεθεί κάποιος θερμοκέφαλος που θα αποφασίσει να πάρει το «νόμο» στα χέρια του.

Κυκλοφορεί μανιακός που σφάζει γάτες με μαχαίρι στον Περισσό; Μια τεράστια υπόθεση διαδικτυακού διασυρμού

 • Thedude82

  Τα νεφελιμ τους βάζουν…με εντολή του Σορος…δγιαδοσται1!!!!11!!11

 • Τοτός

  Μόνο ένας τελείως άσχετος δεν μπορεί να καταλάβει, ότι η γάτα στη φωτο είναι χτυπημένη από αυτοκίνητο και όχι σφαγμένη!

 • Teodor

  αν τον πιασω, θα παει πρωτα νοσοκομειο με σπασμενα πλευρα κ μετα αυτοφωρο

 • Teodor

  το θεμα ειναι οτι καποιοι ΚΟΛΩΝΟΥΝ να κανουν καταγγελια επωνυμη, ακομα κι αν τον δουνε…

 • Teodor

  ή καποιος που τον ειδε, να ερθει ως μαρτυρας σε δικη μετα απο μηνυση.

 • Teodor

  με μια επικηρυξη θα «φωτογραφηθει» αμεσως….ενα χιλιαρικο π.χ.

  • User

   Να πως έρχεται η ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας! Γίνε κσυ Lucky Luke μπορείς! Το χιλιάρικο από ποια τσέπη θα βγει είναι το ερώτημα! Είχες δώσει ρεσιτάλ βέβαια με τα ψεύτικα προφίλ, οπότε πιστεύω με αυτή κλείδωσες το βραβείο του μακάκα του post.

   • Teodor

    ποια ψευτικα ρε καραγκιοζη?

    • User

     Είχες δώσει ρεσιτάλ βέβαια (με την απάντηση σου για) τα ψεύτικα προφίλ, οπότε πιστεύω με αυτή κλείδωσες το βραβείο του μακάκα του post.

     Άντε στο κανα και τάληρα γιατί μάλλον δεν τα πιάνεις όλα με την 1η. Παραπάνω εξήγηση δεν χρειάζεται,τρεις απαντήσεις πιο πάνω είναι το σχόλιο σου, τουλάχιστον αυτό πρέπει να το καταλάβεις.

     • Teodor

      ρε γκιωνη μονο που βγαινεις ως USER κακως σου απαντω…γιδι.

     • User

      Παππού Παππού, που και που

 • Joe35

  Πήγε ο Kerry King να λύσει την παρεξήγηση, απορώ που άνοιξαν την πόρτα και βγήκανε!! Χαχαχαχα!! ,,/(*_*),,/

  https://www.youtube.com/watch?v=wDk6fvkEp2k

  • Antigonos Gonatias

   Ναι άστα να πάνε.Μπορεί ο τύπος σαν άνθρωπος,να ναι κάλος και να χει φοβερές απόψεις,αλλά ρε φίλε όταν βγαίνεις έτσι,όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ να σαι πάρω στα σοβαρά!

 • quattrovalvole

  Ρε μαλακες δεν ειδατε τι εγινε με το pizzagate? Αμα εισαι ζωο και δεν κανεις ερευνα να διασταυρωσεις τι ειναι hoax και τι οχι τουλαχιστον μη παρακινεις τον κοσμο να κανει κοινοποιηση!

 • pol eco 101

  ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΔΕΙΡΟΥΜΕ, ΔΕ ΛΕΩ!
  Απλά να μην είμαστε τόσο θυμικά πρόβατα και θα πιάσει τόπο!

 • TOVARISH

  …και κάπως έτσι έγιναν κυβέρνηση οι Τσιπροκαμμένοι.. με μούφες δις από τη βενεζουέλα, με ταμπούρλα και αεροπλάνα που μας ψεκάζουνε…

 • Zero

  Γνωστος ψυχακιας ο Χατζηστεφανου, δεν ειναι η πρωτη φορα που ξερναει μισος κατα ανθρωπων που στο μυαλο του ‘αξιζουν να πεθανουν’

 • Γιάννης Γυφτος

  Έκανα μια αναζήτηση στο fb για το προφίλ Panagiotis Chatzistefanou και βρήκα καμιά δεκαριά ΕΝΕΡΓΑ (όπως φαίνεται από τις ημερομηνίες) προφίλ του ίδιου ατόμου με μερικές χιλιάδες ακολούθους… αναρωτιέμαι…
  Ποιος είναι;
  Και το τρομακτικότερο ποιοι τον ακολουθούν;

  • Doctorx

   Ο Χατζηστεφάνου την έχει δει λαϊκό δικαστήριο.Βγάζει χολή για πολύ κόσμο.Εγω τον ακολουθώ στο ΦΒ και γελάω με τα ζώα που προσελκύει κατά καιρούς με τις διάφορες αναρτήσεις μίσους. Καθημερινό φαινόμενο. Όσο για το ποιος είναι ρίξε μια μάτια
   https://www.dailymotion.com/video/xpi77q

   • Antigonos Gonatias

    αα αυτός ο Χατζηστεφάνου(υπέθεσα οτι ήταν άλλος).Κοίτα να δεις, υπάρχει κόσμος που τον παίρνει στα σοβαρά…

 • DOLLY THE DOG

  H μεγαλύτερη βλακεια είναι το Facebook… Είχα κ φυσικά το έσβησα…. Ο κάθε ηλιθιος εκεί μέσα είναι….

  • yorgaraz

   Been there, done that

 • morgoth

  Το γεγονος οτι ολοι αυτοι οι «φιλοζωοι» με το που θα δουνε κατι τετοιο (που βρωμαει απο χιλιομετρα οτι ειναι μουφα η εστω υπερβολη) τρεχουν λες και ειναι ετοιμοι να ευχηθουν καρκινους και να σχηματισουν οχλο δειχνει οτι οι περισσοτεροι απο αυτους κατω απο τον μανδυα της υποτιθεμενης φιλωζωιας βασικα κρυβουν τον μισανθρωπισμο τους.

  • φιλε γαμησε το κομμεντ σου .

  • HaraldHadrada MERCYLESS

   οντως οι περισσοτεροι απο αυτους τους φανατικους εχουν προβλημα.Ο τυπος με τα τατου μπορει να φαινεται λιγο καπως αλλα νομιζω οτι ειναι λογικος και εκανε και σωστη δουλεια ξεσκεπαζοντας το ψεμα,εδρασε μπορω να πω καταλυτικα και με αντικειμενικοτητα

  • XX

   ΔΕΝ είναι από αυτό ρε φιλαράκο…
   Είναι από ότι, έχουν δει τοσες φρικαλεότητες τα μάτια τους, που ξεφεύγουν από ανθρώπινο νου…
   Για αυτό όχι για άλλο λόγο.

   Προσωπικά χωρίς να είμαι φανατικός, του είδους, έχω δει πράγματα που έχουν κάνει άνθρωποι που θα φρίξεις…απο ταισματα με γυαλια μέχρι διαμελισμούς για πλάκα! και είναι λίγα αυτά που γράφω

   για αυτο και η τρέλα

 • Theo Chatzisavvas

  Κάποτε την πάτησα κι εγώ με παρόμοιο τρόπο για θανάτωση σκύλου αν και εμπλεκόμουν στην ιστορία δεν το είχα θανατώσει ο ίδιος.Μέχρι και γνωστός δημοσιογράφος με πήρε τηλέφωνο προσποιούμενος Ταξίαρχο της αστυνομίας για να παρουσιαστώ στο τμήμα.Βέβαια όταν κατάλαβαν την μαλακία τους μόνο πίπα δεν μου καναν για να μην τους στεγνώσω.Το μπινελίκι μου βέβαια το έφαγα.Μάνες παιδιά δεν άφησαν τίποτα.Σαν μαλάκες κάνουν. Είναι πραγματικά εκπληκτική η ταχύτητα με την οποία αναπαράγεται μια τέτοια είδηση ψευδής η όχι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 • Σουλα Δαμου

  Οι αναρτήσεις αρχίζουν και κατεβαίνουν σιγά σιγά. Φιλαράκο φακέλωσε όσες έχουν απειλητικά μηνύματα… πάρε και ένα καλό δικηγορικό γραφείο και βγάλε λεφτά και για τα τρισέγγονά σου

  • Teodor

   Τι εννοείς φακελωσε;;; Αν είναι σωστός δε θ ασχοληθεί με ψεύτικα προφίλ κυρά μου.

   • Σουλα Δαμου

    Ποια ψέυτικα προφιλ ρε θείο;;; Χιλιάδες αναρτησεις έγιναν με το συγκεκριμενο θέμα… Όλες ψεύτικες ειναι;;;; Εσυ τι θα έκανες στη θεση του; Θα έδινες άφεση αμαρτιων;;;;

    • Teodor

     kopelia, δεν ειμαι θειος σου….καταρχην διαβασε τι λεει το «εικονικο» προφιλ του καταγγελοντα….δευτερον, ασχολησου λιγο με τις φολες κατα ριπας στα 3 καλα….

    • Teodor

     μαθε να διαβαζεις και βγαλε τη μπουρκα…το ψευτικο προφιλ του Χ»στεφανου εννοω ξεφτερι του διαδικτυου….

  • Teodor

   Εκεί στα Τρίκαλα που ζεις, οι εξοντώσεις ζώων με φόλες είναι ενασχόληση κάποιων ψυχοπαθων… Ως συνήθως κανείς δεν είδε ούτε άκουσε τίποτα(βλέπε Φηκη κ. α. Μεσαιωνικά χωριά)

   • Σουλα Δαμου

    Δυστυχως εδω δεν υπάρχει τόσο οργαωνμένο το φιλοζωικό κίνημα.. και η παιδεια ορισμενων ανθρωπων ειναι για τα βρόνταλα.
    Ποια η σχέση όμως του σχολιού σου με την αναρτηση μου;;;

    • Teodor

     δλδ πρεπει να υπαρχει κινημα φιλοζωικο για να τσιμπησουν 3-4 καθικια που σκορπανε φυτοφαρμακο?…οι συντοπιτες σου λες δε ξερουν τι παιζει εκει?

    • Teodor

     το φιλοζωικο κινημα αναπτυσεται οταν υπαρχει συνεργασια για τη παταξη της συστηματικης εξοντωσης με φολες…οταν βλεπουν τη φιλοζωια γι αρπαχτες ή ως ΜΚΟ τοτε ειναι για γελια κ κλαμματα.

  • Duwa Sayama

   Μπράβο Σούλα, έγραψες

 • Χαλκιδαίος

  Σβήστε το fb ….. Χθές….

 • Sierra_4μνημονιοΝεοΠΑΣΟΚτσης

  Kαι καλά κάνουν και θα καταθέσουν μηνύσεις. Να τους πάρουν και τα σώβρακα! Το καλύτερο φυσικά θα ήταν να κρατήσουν και καμιά 50ρια κοινοποιήσεις και να κάνουν μηνύσεις και σε αυτούς για να τους βάλουν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία τους και να τους πληρώσουν αποζημιώσεις. Εκείνη η ψυχοπαθής πόρνη με αντρική μορφή κυρίως θα πρέπει να φάει τρελή ποινή.

 • Πρόδρομος

  Ο Χατζηστεφάνου την έχει δει λίγο Sid Haig?

  http://i0.wp.com/bloody-disgusting.com/wp-content/uploads/2014/10/rock-and-shock-2014-sickman-sid-haig.jpg

  • Moshpit Club

   Κάπως έτσι είχα στο μυαλό μου τα trols

 • Yiannis Polychroniou

  Ο Ελεύθερος Τύπος που το αναπαράγει χωρίς έλεγχο, δεν έχει ευθύνη? https://www.eleftherostypos.gr/politiki/118811-apsimaxies-sti-vouli-gia-paideia-ugeia-kai-kontres-gia-ta-apolutiria-georgiadi-polaki/

 • Paul Cardan

  Αυτός ο Χαζοστεφάνου πρέπει να φάει μια δυο σφαλιαρίτσες…

 • Nikolaos Vafeidis

  Ελπίζω να καταθέσει αγωγή όλων όσοι τον προσέβαλλαν και να τον πληρώνουν μια ζωή.

 • Nick

  Είμαστε σίγουροι πως αυτό είναι το αληθινό/πραματικό προφίλ του κ. Χατζηστεφάνου; Γιατί στην αναζήτηση του FB βγάζει άλλα πόσα αποτελέσματα.

 • Nikos Tsilimpirdis

  Ειτε στο δρομο, ειτε στα μεσα κοινωνικης δικτυωσης ο οχλος παραμενει οχλος.

  • Antigonos Gonatias

   Πράγματι αν και το να σχηματίσεις όχλο,απαιτεί να κάνεις τον κόπο και να κατεβείς στον δρόμο.Στο internet απο την άλλη,προκειμένου να το <> καλούλης και οτι νοιάζεσαι με τα κοινά ,πατάς μια χριστοπαναγία και συνεχίζεις την ζωή σου σαν μην τρέχει τίποτα.
   Δυστύχως υπάρχουν και οι ακραίοι (ως άλλοι φίλαθλοι-χούλιγκαν),που χωρίς να διασταυρώσουν τις πληροφορίες σους,όταν ακούσουν κάτι που δεν τους αρέσει,παίρνουν τους πυρσούς και τα δίκρανα και όποιον πάρει ο χάρος….
   Δεν είναι τυχαία ,άλλωστε, η ρήση : καλύτερα να σου βγεί το μάτι παρά το όνομα.