Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το λιβάνι ΔΕΝ θεραπεύει τον καρκίνοΥΓΕΙΑ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, το λιβάνι ΔΕΝ θεραπεύει τον καρκίνο

7 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σύμφωνα με άρθρα που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester απέδειξαν τη δυνατότητα θεραπείας του καρκίνου των ωοθηκών χρησιμοποιώντας λιβάνι. Ο ισχυρισμός ωστόσο είναι ψευδής.



Το είδαμε στα: ekklisiaonline.gr, vimaorthodoxias.gr, enallaktikidrasi.com, makeleio.grthesecretrealtruth.blogspot.gr, tilegrafimanews.gr, apocalyspejohn.gr, vivamus.gr,

Στα εν λόγω άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Για πρώτη φορά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέιτσεστερ απέδειξαν τη δυνατότητα θεραπείας του καρκίνου των ωοθηκών χρησιμοποιώντας λιβάνι. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο (5ος αιώνας π.Χ.) η προέλευση του λιβανιού εντοπίζεται στην αραβική χερσόνησο:«Η Αραβία είναι η μόνη χώρα η οποία παράγει λιβάνι, μύρο, κάσσια και κανέλα.

Τα δέντρα που παράγουν λιβάνι φρουρούνται από φτερωτά ερπετά μικρού μεγέθους και διαφόρων χρωμάτων» (διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα GreenMedInfo). Το λιβάνι μαζί με τον χρυσό και τη σμύρνα αποτελούν τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα δώρα στην ιστορία. Πρόκειται για μια αρωματική ρητίνη που εξάγεται από το ιερό δέντρο Boswellia που βρίσκεται στην Αφρική και την Αραβία. Οι έρευνες έδειξαν ότι η ένωση ακετυλο-11-κετο-βητα-μποσβελλικό οξύ (AKBA) που προέρχεται από τη ρητίνη έχει επιτυχή δυνητική αποτελεσματικότητα ως προς την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, αποδείχτηκε η ικανότητα της AKBA στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου των ωοθηκών.Ο επικεφαλής της έρευνας Kamla Αλ-Salmani, υποψήφιος διδάκτορας από το Τμήμα του Καρκίνου και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου, εξηγεί: «Μετά από έναν χρόνο μελέτης της ενώσεως AKBA στις κυτταρικές γραμμές καρκίνου ωοθηκών στο εργαστήριο, καταφέραμε να δείξουμε ότι είναι αποτελεσματική στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Το λιβάνι χορηγείται σε πολλούς ανθρώπους χωρίς γνωστές παρενέργειες. Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας και πρέπει να ληφθεί υπόψη σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές προκειμένου να δημιουργηθεί μια πρόσθετη θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών».

Το λιβάνι έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του καθιστώντας το μια αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα, τις δερματικές παθήσεις και τη γαστρεντερίτιδα. Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει επίσης επιτυχώς την AKBA ως πιθανή θεραπεία για πολλούς άλλους καρκίνους, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τις δυνατότητές του στην καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η ένωση του λιβανιού είναι αποτελεσματική στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών.

Το πιο εκπληκτικό από όλα είναι το γεγονός ότι τα κύτταρα που είναι ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία παρουσίασαν μεγαλύτερη ευαισθησία στη συγκεκριμένη ένωση υποδηλώνοντας ότι το λιβάνι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστεί η αντίσταση στα φάρμακα και να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης των ασθενών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο καρκίνου των ωοθηκών. 

Ποια είναι η αλήθεια;

Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Leicester με τίτλο «Το δώρο Χριστουγέννων φέρνει την ελπίδα θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο» που δημοσιεύθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013. Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε θετικά πρώιμα ευρήματα από έρευνες που διεξήχθησαν σχετικά με την επίδραση της ένωσης AKBA, η οποία βρίσκεται και στο λιβάνι, πάνω σε κύτταρα από καρκίνο των ωοθηκών, σε εργαστηριακό πλαίσιο.

Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν την ικανότητα της ένωσης να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα ωοθηκών σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, τα προκαταρκτικά ευρήματα της εργαστηριακής μελέτης δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα σε έγκριτο peer-reviewed περιοδικό. Τα δεδομένα από τη μελέτη εν ολίγοις πρέπει να περάσουν αξιολόγηση ώστε να επιβεβαιωθούν, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα.

Παρότι υπάρχουν και άλλες αναφορές για τη χρήση του λιβανιού κατά του καρκίνου, όλες αφορούν τη χρήση μιας συγκεκριμένης ένωσης που υπάρχει σε αυτό το φυτό μετά από κατάλληλη επεξεργασία, όχι χρήση του ίδιου του φυτού από τον ασθενή. Ορισμένες εργαστηριακές δοκιμές εμφανίζουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ωστόσο για να προκύψει ένας αποτελεσματικός και πιστοποιημένος αντικαρκινικός παράγοντας χρειάζονται πολλές φάσεις εργαστηριακού ελέγχου και μετέπειτα κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με το βρετανικό National Health Services:

Πολύ λίγα μπορούν να ειπωθούν, με βάση τα προκαταρκτικά και μη επαληθευμένα ευρήματα αυτής της εργαστηριακής μελέτης. Η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό, δεν έχει αξιολογηθεί και μέχρι να συμβεί αυτό, αξίζει να ασκηθεί λίγο υγιής σκεπτικισμός σχετικά με τους ισχυρισμούς που προβάλλονται και την εποχή του χρόνου που γίνονται. Αυτή η έρευνα είναι πολύ πρώιμη και όπως επισημαίνει το δελτίο τύπου, το λιβάνι δεν έχει ακόμη μελετηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών στους ανθρώπους. Τα ευρήματα αυτής της προκαταρκτικής έρευνας δεν επηρεάζουν τις τρέχουσες μεθόδους για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι το λιβάνι θεραπεύει το καρκίνο καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy