Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι ήταν Τούρκοι σύμφωνα με το Harvard;

15

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, που επικαλείται μια γενετική μελέτη οι πρώτοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί πολιτισμοί (Μινωϊτες και Μυκηναίοι) είναι ανατολικής τουρκικής καταγωγής.

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ [/icon_list_item][/icon_list]

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»sign-in»]CLIKBAIT[/icon_list_item][/icon_list]

Στην ιστοσελίδα nikosxeiladakis.gr του γνωστού «Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου», αλλά και στο iokh.gr, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό του κ. Χειλαδάκη για την ύπαρξη έρευνας που λέει πως οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι είναι τουρκικής καταγωγής.

Αντιθέτως, υπάρχει έρευνα  η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, και βασίζεται σε μελέτη αρχαίου γενετικού υλικού DNA και υποδηλώνει ότι οι Έλληνες που ζουν σήμερα είναι πράγματι οι απόγονοι των αρχαίων Μυκηναίων, με μόνο ένα μικρό ποσοστό DNA από μεταγενέστερες μεταναστεύσεις στην Ελλάδα. Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι οι ίδιοι οι Μυκηναίοι ήταν στενά συνδεδεμένοι με τους παλαιότερους Μινωίτες, τον άλλο μεγάλο πολιτισμό που άνθισε στο νησί της Κρήτης από το 2600 π.Χ. έως το 1400 π.Χ.

Ο Μινωικός Πολιτισμός και ο ομόλογός του στην ελληνική ηπειρωτική χώρα Μυκηναϊκός Πολιτισμός, ήταν οι πρώτες κοινωνίες της Ευρώπης που υιοθέτησαν γραφή και οι πολιτιστικοί πρόγονοι της μεταγενέστερης Κλασικής Ελλάδας. Ωστόσο, το ζήτημα της προέλευσης των Μινωιτών και της σχέσης τους με τους Μυκηναίους είχε από καιρό προβληματίσει τους ερευνητές. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature δείχνει ότι οι Μινωίτες είχαν βαθιές ρίζες στο Αιγαίο και η ύπαρξή τους δεν ήταν αποτέλεσμα αφίξεως νέων πληθυσμών. Οι αρχικοί πρόγονοι τόσο των Μινωιτών όσο και των Μυκηναίων ήταν πληθυσμοί από τη Νεολιθική Δυτική Ανατολία και την Ελλάδα και οι δύο ομάδες ήταν πολύ στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, αλλά και με τους σύγχρονους Έλληνες. Περισσότερα εδώ.

Κατά γενική ομολογία, οι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Μικρά Ασία (Ανατολία), μετά την νίκη των Σελτζούκων ενάντια των Βυζαντινών στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 μΧΣε κανένα σημείο η μελέτη δεν μιλά για προέλευση των Ελλήνων από τουρκικούς πληθυσμούς.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι «οι πρώτοι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί πολιτισμοί είναι… ανατολικής τουρκικής καταγωγής, σύμφωνα με άποψη του αμερικανικού πανεπιστημίου Harvard«, καταρρίπτεται.

Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι ήταν Τούρκοι σύμφωνα με το Harvard;

 • Evangelos Dimoutsos
 • firestormLouis

  Υπεροχη !!

 • Αρχαίος

  Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση, αλλά είχα κλείσει τον υπολογιστή για μερικές ημέρες. Αν κατάλαβα καλά εννοείς ότι είναι μεταγενέστερη. Δεν αποκλείεται, αλλά είναι υποκλάδος της E-M78, ο οποίος κυριαρχεί στη βορειοανατολική Αφρική. Επειδή σήμερα η E-V13 έχει μέγιστο στο Κοσσυφοπέδιο με 47,5%, ενώ στη Μικρά Ασία έχει πολύ μικρότερο ποσοστό, αυτό σημαίνει ότι το πέρασμα από τη βορειοανατολική Αφρική στα κεντρικά Βαλκάνια ήταν αστραπιαίο και αφού είχε συντελεστεί η μετάλλαξη. Στην Αφρική σήμερα δεν υπάρχει καθόλου E-V13. Άρα πρώτα ένας πληθυσμός Ε-Μ78 βρέθηκε εκτός Αφρικής, στη συνέχεια μεταλλάχθηκε σε E-V13 και εισήλθε στα Βαλκάνια σχεδόν ατόφιος. Θεωρώ λίγο δύσκολο αυτά να συνέβησαν κοντά στο 2700 π.Χ. Οι πληθυσμοί από την στέπα προφανώς θα είχαν σε υψηλά ποσοστά τη R1a. Άρα θα ήσαν ολιγάριθμοι διότι σήμερα ο ελληνικός λαός έχει το R1a σε ποσοστό 11,5%. Αλλά θα πρέπει να δικαιολογήσει τρεις καθόδους R1a. Τη νεολιθική, την ινδοευρωπαϊκή και τη σλαβική. Μπορεί και μία παλαιολιθική από την εποχή των παγετωνικών «καταφυγίων». Πολύ μικρό το 11,5% για να δικαιολογηθούν όλα αυτά.

 • Οι μετακινήσεις, ανθρώπινου γονιδιώματος ή γλωσσών, είναι κάτι δυναμικό: Συμβαίνει σε πολλά σημεία και ταυτόχρονα! Το χώμα, που όλα τα γεννά και τα καταπίνει, δίνει ζωή σε πλάσματα. Και μετακινούνται ασταμάτητα. Τούτο δεν ακολουθεί κάποιο προσχεδιασμένο μονοπάτι, γίνεται διότι μια περιέργεια σπρώχνει τα έμβια στην αδιάκοπη αναζήτηση: Τροφής, άλλου τόπου, κάτι καλύτερου…
  https://www.youtube.com/watch?v=CJdT6QcSbQ0&t=57s

  • Antigonos Gonatias

   Ναι μετακινήσεις πληθυσμών υπήρξαν για τετοιούς (πιο ρομαντικούς και ενάρετους) λόγους,αλλά υπήρξαν και λόγω πιο <> όπως φυσικές καταστροφές,υπερπληθυσμός σε κάποιες κοινωνίες,εισβολή ή επιδρομές κάποιων φύλων κ.τ.λ Για να μη μιλήσουμε για πιο πρόσφατες περιπτώσεις,πχ στον 20ο αιώνα όπου έχουμε και εξαναγκασμένες μετακινήσεις πληθυσμών….

  • Αρχαίος

   Συγγνώμη που άργησα να απαντήσω, αλλά είπα να αποτοξινωθώ καμιά βδομάδα. Δεν διαφωνώ με τη γενική θεώρησή σου. Απλώς αναφέρεται σε πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από τα τελευταία 9000 χρόνια που αναφέρομαι εγώ. Το βίντεο που ανέβασες είναι από την αρχή του homo sapiens και σε όλο τον πλανήτη, ενώ εγώ αναφέρομαι τα τελευταία 9000 χρόνια στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Επί πλέον άλλο η αρχική επέκταση σε έναν άδειο πλανήτη και άλλο οι επεκτάσεις από τη στιγμή που αρκετές περιοχές είχαν επαρκή πληθυσμό. Η ουσία των λεγομένων μου που βασίζεται στην πλειονότητα των γενετικών ερευνών, είναι ότι τα τελευταία 9000 χρόνια, ο πληθυσμός της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σε μεγάλο βαθμό γενετικά σταθερός (πέρα από τις αναμενόμενες μεταλλάξεις) και χωρίς εντυπωσιακές νέες εισροές. Και όχι μόνο στην νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά στις περισσότερες περιοχές του «παλαιού» κόσμου. Μετακινήσεις φυσικά και υπήρξαν, αλλά κοντινών και γενετικά παρόμοιων πληθυσμών. Επαναλαμβάνω ότι μιλάω από τη γεωργική επανάσταση και μετά. Όχι από την αρχή του homo sapiens.

 • Manouras ΛΑΙΚΟΠΑΙΔΙ Emmanuel

  Δηλαδη, γενετικα, ενα πληθυσμιακο μερος αποκοπηκε απο τους Προελληνες, εκανε σβουρες τα Βαλκανια και αποφασισε να επαναπατριστει, χωρις να εχει πλεον καμια σχεση σε πολιτισμικο επιπεδο με αυτους που εμειναν;
  Καπου δεν κολλαει.
  Οι Δωριεις οταν ηρθ…..εεεεε..σορρυ…επεστρεψαν, ουτε τους ιδιους θεους λατρευαν, ουτε καποιο αλφαβητο ειχαν, ουτε σε τεχνικο επιπεδο (Τεχνες, τεχνικες γνωσεις) δεν ειχαν καποια σχεση με τους Πελασγους.

  • Αρχαίος

   Τίποτα απ’ όλα αυτά. Πριν 9000 δημιουργήθηκε ένα χαρμάνι το οποίο απλώθηκε στα Βαλκάνια, στην Μικρά Ασία και στη νότια Ιταλία. Δεν είπα ότι παντού και πάντα μιλάγανε την ίδια γλώσσα και λάτρευαν τους ίδιους θεούς. Κάποιες σβούρες όπως είπες μπορεί και να έγιναν , μπορεί και όχι. Δεν έχει σημασία. Ένα τμήμα από τον πληθυσμό της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας (το οποίο ήταν και ελληνόφωνο) ως ορεσίβιο και σκληροτράχηλο αποφάσισε να μεταναστεύσει μάλλον με τη βία προς τις πεδιάδες, τις παραλίες και τα νησιά, όπου οι κάτοικοι δεν ήσαν ελληνόφωνοι, αλλά ήσαν συγγενείς λόγω συνεχούς κατοίκησης στη Βαλκανική από το 7000 π.Χ. από τους ίδιους αρχικούς πυρήνες. Δηλαδή επί 5000 χρόνια τότε. Πού είναι το περίεργο; Και δεν το έκανε μία φορά, αλλά τρεις. Το 2100 ως Ίωνες, το 1600 ως Αχαιοί και Αιολείς, το 1100 ως Δωριείς. Για τους Δωριείς δεν απαγορεύεται να είναι και επιστροφή, διότι ήσαν οι τελευταίοι. Μπορεί δηλαδή κάποιοι Ίωνες ή Αχαιοί να ξαναπήγαν βόρεια ή δυτικά και μετά να επέστρεψαν ως Δωριείς. Κανένα περίεργο σε όλα αυτά. Και σήμερα οι Έλληνες (ειδικά οι ηπειρωτικοί) και οι Αλβανοί γενετικά είναι σχεδόν ο ίδιος λαός. Μιλάνε την ίδια γλώσσα και πιστεύουν στην ίδια θρησκεία; Το μέγα μυστήριο είναι η Ινδοευρωπαϊκή ομογλωσσία. Γιατί ένα είδος γλώσσας επικράτησε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και ένα τμήμα της Ασίας; Πάνω που πίστευαν ότι έβγαλαν άκρη μέχρι πριν 20 χρόνια, ήλθε η γενετική και έκανε τη ζωή δύσκολη και στους γλωσσολόγους, αλλά και στους ιστορικούς. Η γενετική είναι θετική επιστήμη και δεν μπορούμε να την αγνοούμε. Φαντάζομαι την έρευνα θα την διάβασες. Βοηθητικά να σου πω ότι ο παλαιολιθικός πληθυσμός είναι η απλοομάδα I2 και ενδεχομένως η R1a. Οι απλοομάδες J2, E-V13 και G2 είναι οι γεωργικοί πληθυσμοί από την Ανατολία. Η G2 προερχόμενη από τον Καύκασο. Η R1b είναι αυτή που πέρασε και συνέχισε στη δυτική Ευρώπη.

   • Antigonos Gonatias

    Η γενετική σε ζητήματα ιστορίας μόνο συμπηρωματικά μπορεί δουλέψει.Εξαρτάται βέβαια και απο το τι ψάχνεις όταν χρησιμοποιείς την γενετική ως εργαλείο.Πέραν τούτου είναι μάλλον νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα(χρήζει περισσότερης έρευνας).

    Τι ορίζεις ως ινδοευρωπαική ομογλωσσία;Για ποιά περιόδο μιλάμε και για ποιές περιοχες;

 • Manouras ΛΑΙΚΟΠΑΙΔΙ Emmanuel

  Να αναφερω εδω οτι η εισοδος του αρχαιολογικου μουσειου Ηρακλειου ξεκιναει με το ετος 7.000 π.Χ. και οι Μινωιτες/Κυκλαδιτες δεν ειχαν τοτε καμια σχεση με του ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ «νεοεισαχθεντες» Ιωνες, Δωριεις κλπ

 • Αρχαίος

  Λογικά ο Χειλαδάκης επηρεάστηκε ή από δημοσίευμα της Daily Mail με τίτλο: «Europe’s first advanced civilizations originated from TURKEY» http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4750460/Ancient-DNA-analysis-reveals-Minoan-Mycenaean-origins.html το οποίο περιείχε και τον χάρτη του άρθρου του Χειλαδάκη, αλλά πιο μεγάλο ή πιο πιθανά βασίστηκε στο παρακάτω βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=pHxKNFxHqTw
  το οποίο παρουσιάζει ακριβώς το χάρτη που δημοσίευσε ο Χειλαδάκης και που είναι σαν αυτόν της Daily Mail, αλλά κομμένος. Η ουσία πάντως είναι ότι στην αρχική δημοσίευση δεν υπάρχει καμία υπόνοια για αναφορά σε Τούρκους.

 • leon06010

  Τουρκολόγος δεν (λέει ότι) είναι; Τί άλλο θα έλεγε;

  • Antigonos Gonatias

   Αν είχε, έστω, επιδερμικές γνώσεις ανθρωπολογίας και ιστορίας,δεν θα τολμούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Κάτι τέτοιες χαζομάρες ακούω και μου έρχεται να τους δώσω ένα βιβλίο ιστορίας της τετάρτης δημοτικού(αυτό που είχαμε όσοι ήμασταν μαθητές δημοτικού την δεκαετία του 90).

   • leon06010

    Να τους το δώσεις ή να τους το φέρεις στο κεφάλι;

    • Antigonos Gonatias

     Μα να τους δώσω να το διαβάσουν φυσικά!
     Τώρα αμα μ αρχισεί κάποιος με τα κλασικά <> οτι μου κρύβουν την αλήθεια,προπαγάνδα του συστήματος κτλ κτλ,όχι βιβλίο ,βιβλιοθήκη ολόκληρη θα του φέρω στο κεφάλι!