Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι ήταν Τούρκοι σύμφωνα με το Harvard;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι ήταν Τούρκοι σύμφωνα με το Harvard;

7 Αυγ
2017

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι πρώτοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί πολιτισμοί (Μινωΐτες και Μυκηναίοι) είναι τουρκικής καταγωγής

Συμπέρασμα:

Η μόνη μελέτη που εμφανίζει συνάφεια με το θέμα που πραγματεύονται τα δημοσιεύματα, δημοσιευθείσα στο περιοδικό Nature το 2017, δεν υποστηρίζει ούτε συζητά τουρκική καταγωγή για τους πληθυσμούς της Μινωικής και Μυκηναϊκής περιόδου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται μια γενετική μελέτη, οι πρώτοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί πολιτισμοί (Μινωΐτες και Μυκηναίοι) είναι τουρκικής καταγωγής.

Στην ιστοσελίδα nikosxeiladakis.gr αλλά και στο iokh.gr, διαβάζουμε:

Ανάλογες πληροφορίες μετέφερε δημοσίευμα του nikosxeiladakis.gr το 2020:


Είναι αλήθεια;

Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να υποστηρίζει τον υπό εξέταση ισχυρισμό, δηλαδή που να υποστηρίζει πως οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι είναι τουρκικής καταγωγής.

Αντιθέτως, υπάρχει έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Nature [Lazaridis, I., Mittnik, A., Patterson, N. et al. Genetic origins of the Minoans and Mycenaeans. Nature 548, 214–218 (2017),https://doi.org/10.1038/nature23310] και βασίζεται σε μελέτη αρχαίου γενετικού υλικού DNA. Υποδηλώνει, δε, ότι οι Έλληνες που ζουν σήμερα είναι πράγματι οι απόγονοι των αρχαίων Μυκηναίων, με μόνο ένα μικρό ποσοστό DNA από μεταγενέστερες μεταναστεύσεις στην Ελλάδα. Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι οι ίδιοι οι Μυκηναίοι ήταν στενά συνδεδεμένοι με τους παλαιότερους Μινωίτες, τον άλλο μεγάλο πολιτισμό που άνθισε με βάση το νησί της Κρήτης από το 2600 π.Χ. έως το 1400 π.Χ.

Ο Μινωικός Πολιτισμός και ο ομόλογός του στην ελληνική ηπειρωτική χώρα Μυκηναϊκός Πολιτισμός, ήταν οι πρώτες κοινωνίες της Ευρώπης που υιοθέτησαν γραφή και οι πολιτιστικοί πρόγονοι της μεταγενέστερης κλασικής Ελλάδας. Ωστόσο, το ζήτημα της προέλευσης των Μινωιτών και της σχέσης τους με τους Μυκηναίους είχε από καιρό προβληματίσει τους ερευνητές.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature δείχνει ότι οι Μινωίτες είχαν βαθιές ρίζες στο Αιγαίο και η ύπαρξή τους δεν ήταν αποτέλεσμα αφίξεως νέων πληθυσμών. Οι αρχικοί πρόγονοι τόσο των Μινωιτών όσο και των Μυκηναίων ήταν πληθυσμοί από τη Νεολιθική Δυτική Ανατολία [Ανατολία: γεωγραφικός όρος για τη χερσόνησο της Ανατολίας, εν πολλοίς συνώνυμος με τη Μικρά Ασία] και την Ελλάδα και οι δύο ομάδες ήταν πολύ στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, αλλά και με τους σύγχρονους Έλληνες.

Κατά γενική ομολογία, τουρκικής καταγωγής φυλές εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Μικρά Ασία (Ανατολία) μετά την νίκη των Σελτζούκων Τούρκων εναντίον της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 μΧ.

Σε κανένα σημείο η μελέτη δεν μιλά για προέλευση των Ελλήνων από τουρκικούς πληθυσμούς.


Όπως διαβάσαμε σε άλλες εκδοχές του ισχυρισμού, που κυκλοφορούν από το 2017, αναφέρεται ότι πρόσφατο «κρούσμα» επιστήμονα που υιοθετεί τη θέση περί τουρκικής καταγωγής των Μινωιτών και Μυκηναίων είναι ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν:

[Ο] καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης J. R. R. Tolkien […] με ένα πρόσφατο βιβλίο του που πήρε μεγάλη δημοσιότητα στην Τουρκία, στα αγγλικά και στα τουρκικά, υποστηρίζει ότι σύμφωνα και με μελέτες ξένων πανεπιστημίων οι πολιτισμοί της αρχαίας Ελλάδας και όχι μόνο είναι τουρκικής καταγωγής και τουρκικής προέλευσης από την Μικρά Ασία, και τους δημιούργησαν οι προοθωμανικοί πληθυσμοί.

Με τα στοιχεία αυτά εντοπίζουμε τον  J. R. R. Tolkien (John Ronald Reuel Tolkien), διαπρεπή συγγραφέα, φιλόλογο, ποιητή και ακαδημαϊκό, ο οποίος έχει απεβίωσε το 1973, και στο συγγραφικό του έργο δεν εντοπίζεται κάποια τέτοια θεματολογία. Γνωστότερος είναι για τα έργα φαντασίας The Hobbit και The Lord of the Rings.

Το μόνο σχετικό με τον ανωτέρω συγγραφέα θέμα τουρκικής ειδησεογραφίας από το 2017, όταν και συναντάμε το παραπάνω απόσπασμα σε ελληνικά δημοσιεύματα και που πιθανόν αφορμώνται από αυτό, είναι η κυκλοφορία ενός βιβλίου του τοπογράφου μηχανικού Ilkay Aydin από την Mersin της Τουρκίας, με τίτλο “Ανάλυση της Μέσης Γης”. Συγκεκριμένα, το βιβλίο αναφέρεται στον φανταστικό κόσμο όπου διαδραματίζονται πολλά σημεία της δράσης του προαναφερθέντος επικού φανταστικού έργου “Ο Άρχων των Δακτυλιδιών“. Ο Τούρκος συγγραφέας υποστηρίζει ότι πηγή έμπνευσης για τη μυθοπλασία του κόσμου της Μέσης Γης υπήρξαν η τουρκική μυθολογία και τουρκικοί θρύλοι. [πηγή]

Δηλαδή, δεν ευσταθεί ούτε ο επιμέρους ισχυρισμός ότι ο J. R. R. Tolkien “με ένα πρόσφατο βιβλίο του που πήρε μεγάλη δημοσιότητα στην Τουρκία υποστηρίζει ότι οι πολιτισμοί της αρχαίας Ελλάδας είναι τουρκικής καταγωγής και τουρκικής προέλευσης από τη Μικρά Ασία”.


Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι «οι πρώτοι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί πολιτισμοί είναι ανατολικής τουρκικής καταγωγής, σύμφωνα με άποψη του αμερικανικού πανεπιστημίου Harvard», καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy

Fact-check for the sake of Democracy