Ποιοι είμαστε
Αρχική Έρανος – απάτη για το “μικρό Νικολάκη”, κατακλύζει το FacebookHOAXES SCAMS

Έρανος – απάτη για το “μικρό Νικολάκη”, κατακλύζει το Facebook

8 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Πρόσφατα συναντήσαμε σε αρκετές σελίδες και ομάδες του facebook, ένα δημοσίευμα από το newsthessaloniki.gr για ένα “2χρονο αγοράκι που πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο και πρέπει για να μεταβεί σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού για να θεραπευτεί και θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα”. Το άρθρο, μας καλεί είτε να καταθέσουμε χρήματα, είτε να το κοινοποιήσουμε για να σωθεί ο “μικρός Νικολάκης”.

Το άρθρο αναπαράχθηκε αρκετά στο Facebook από ευαίσθητους συμπολίτες μας, παρά το γεγονός πως μας ζητά να καταθέσουμε χρήματα σε έναν λογαριασμό, χωρίς όνομα δικαιούχου η κάποια άλλη πληροφορία. Δεν αναφέρονται τα ονόματα των γονιών, το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύτηκε ο “μικρός Νικολάκης”, ούτε παρουσιάζουν κάποιο αποδεικτικό έγγραφο, παρά μόνο το νοσοκομείο στις ΗΠΑ που πρέπει να μεταβεί για να σωθεί.

Αυτό είναι αρκετά ύποπτο, γιατί σε ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν τα ονόματα των γονιών, κάποιο τηλέφωνο, αρκετές πληροφορίες για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις είναι γνωστές γιατί υπάρχουν ανακοινώσεις σε διάφορα μέσα, όπως κάποιο τοπικό ραδιόφωνο, ή εφημερίδα κτλ. Για την συγκεκριμένη περίπτωση του μικρού “Νικολάκη” δεν υπάρχει τίποτα.

Επιπλέον, το άρθρο του newsthessaloniki.gr, έχει μερικές «ύποπτες» ομοιότητες με παλαιότερο (αληθινό) δημοσίευμα που είχε κυκλοφορήσει σε τοπικές ιστοσελίδες της Λέσβου, με μόνη διαφορά το όνομα του νοσοκομείου στο εξωτερικό οπού θα πρέπει να διακομιστεί το άρρωστο παιδάκι.

Τι διαπιστώσαμε εμείς

Η ιστοσελίδα newsthessaloniki.gr που δημοσίευσε την ανακοίνωση για το μικρό Νικολάκη από τη Θεσσαλονίκη, είναι η συνέχεια της γνωστής ιστοσελίδας kwloxaneio.gr, καθώς διαχειρίζεται από τα ίδια άτομα, τα οποία έχουν φτιάξει αρκετές σελίδες και group στο Facebook για να προωθούν τα δημοσιεύματά τους. Αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσει κάποιος αρκεί να παρατηρήσει αυτές τις σελίδες του kwloxaneio στο facebook, όπου έχουν σταματήσει να κοινοποιούν δημοσιεύματα από το kwloxaneio.gr και τώρα κοινοποιούν δημοσιεύματα μόνο από το newsthessaloniki.gr

Στείλαμε email στη διαχείριση της ιστοσελίδας (newsthessaloniki.gr), που ανέβασε αρχικά το άρθρο, και ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για να προβούμε σε κατάθεση.

Προς έκπληξή μας όμως, το όνομα της δικαιούχου είναι το ίδιο με το προφίλ που παλαιότερα διαχειρίζονταν τουλάχιστον ένα group με την ονομασία kwloxaneio.gr.

Στη συνέχεια, ελέγξαμε αν ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκει στο όνομα της διαχειρίστριας του kwloxaneio.gr, και πράγματι έχει το ίδιο όνομα!


Σε αυτό το σημείο να συμπληρώσουμε πως ο τραπεζικός λογαριασμός ανήκει σε υποκατάστημα της Βέροιας και η γυναίκα που εμφανίζεται ως μητέρα του “μικρού Νικολάκη”, κατοικεί στη Βέροια, και όχι στη Θεσσαλονίκη που αναφέρει η ανακοίνωση για βοήθεια.

Όμως, το πιο σημαντικό στην υπόθεση είναι πως η ιδιοκτήτρια του τραπεζικού λογαριασμού, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, δεν έχει παιδιά.

Από την έρευνά μας προκύπτει πως δεν υπάρχει κάποιο παιδάκι με το όνομα “Νικολάκης” που πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο και πρέπει να μεταφερθεί στο εξωτερικό για νοσηλεία. Στη πραγματικότητα, πίσω από την ψευδή ιστορία κρύβεται το άτομο που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα newsthessaloniki.gr (παλαιότερα kwloxaneio.gr).

Προσοχή στους χρήστες

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν τους ζητούν χρήματα ή κοινοποίηση μιας ιστορίας που εξ αρχής φαίνεται να έχει πολλά κενά, διότι μπορεί να εξαπατηθούν οι ίδιοι, ή άθελά τους να “βοηθήσουν” στη διάδοση μιας απάτης.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, οι επιτήδειοι αφού αποκτήσουν δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους στις σελίδες τους στο facebook με την μέθοδο like-farming, έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν οτιδήποτε σε αυτούς. Από μια κανονική απάτη ή προώθηση κακόβουλων σελίδων,  μέχρι άχρηστα προϊόντα για να λάβουν ποσοστά. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η συγκεκριμένη περίπτωση το “μικρού Νικολάκη”.

Προσοχή: Το παρόν άρθρο δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως δαιμονοποίηση ανάλογων εράνων που κατά καιρούς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και περιέχουν όλα τα σωστά στοιχεία που επιτρέπουν στο χρήστη να εξακριβώσει πως πρόκειται για πραγματικά περιστατικά συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Έρευνα: Θάνος Σ. Επαχτίτης – Θοδωρής Δανιηλίδης

Fact-check for the sake of Democracy