Απίστευτη γκάφα του ΥΠΕΞ: Ανακάλυψαν επίθεση με χημικά στη Κύπρο το 1964 Επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

3

Με αφορμή τον εορτασμό από τους τουρκοκυπρίους της επετείου του βομβαρδισμού της Τηλλυρίας από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ), το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «53 χρόνια από την χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας. Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας«. Είναι αλήθεια πως οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στη Κύπρο και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη μας;

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ [/icon_list_item][/icon_list]

Στη kathimerini.gr, διαβάζουμε:

——————————————————————————————————————————————————–

«Με θλίψη καταγράφουμε τους εορτασμούς της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας και μάλιστα του ίδιου του κ. Ακιντζί, για τα 53 χρόνια από την χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας», σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών για τη διοργάνωση στον κατεχόμενο θύλακα των Κοκκίνων στην Κύπρο εορτασμών για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964 με βόμβες ναπάλμ.

«Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας. Όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει το υπουργείο.

———————————————————————————————————————————————————-

Χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Κύπρο το 1964;

Μεταξύ της 8ης και 9ης Αυγούστου 1964, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχοντας πλήρη αεροπορική υπεροχή επιτέθηκε σε πολλαπλούς στόχους γύρω από την Τηλλυρία, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού ελληνοκυπριακών χωριών. Θάνατοι (περίπου 55, εκ των οποίων οι μισοί άμαχοι) αναφέρθηκαν ως αποτέλεσμα των επιθέσεων εναντίον πολλών κατοικημένων τοποθεσιών, μεταξύ των οποίων ο Κάτω Πύργος. Τα τουρκικά αεροπλάνα επιτέθηκαν επίσης σε χώρους που κατείχε η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, σκοτώνοντας αρκετό στρατιωτικό προσωπικό. Στις επιχειρήσεις, χρησιμοποιήθηκαν βόμβες ναπάλμ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει καταγραφεί επίθεση από χημικά όπλα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε κατάπαυση του πυρός που έγινε κατορθωτή στις 10 Αυγούστου.

Μήπως το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί χημικά όπλα τις ναπάλμ;

Οι αμερικανικές και γερμανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν έναν πρόδρομο του ναπάλμ σε φλογοβόλα κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτά τα όπλα δεν θεωρήθηκαν αποτελεσματικά επειδή η βενζίνη των φλογοβόλων ενεργούσαν σαν ένα υγρό, στάζοντας από τους στόχους. Οι στρατιωτικοί ηγέτες αποφάσισαν ότι χρειάζονται κάτι για να καταστήσουν το μείγμα πιο παχύρρευστο για να «κολλάει» στο στόχο.

Η απάντηση προήλθε από μια ομάδα επιστημόνων υπό την καθοδήγηση του Dr. Louis F. Fieser. Δημιούργησαν ένα μείγμα αλουμινίου με ναφθενικό οξύ από αργό πετρέλαιο και παλμιτικό οξύ από έλαιο καρύδας. (Από το «na» από ναφθενικό και «παλμ» από παλμιτικό προκύπτει η λέξη «napalm»). Το νέο μείγμα, όταν συνδυάστηκε με βενζίνη, έκανε για ένα φτηνό, αποτελεσματικό εμπρηστικό όπλο.

Έκτοτε, το μείγμα χρησιμοποιήθηκε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (βομβαρδισμός στρατιωτικών στόχων και ιαπωνικών πόλεων), στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου στο Γράμμο, στο Πόλεμο της Κορέας και στο Βιετνάμ. Οι Τούρκοι πράγματι χρησιμοποίησαν ναπάλμ, αλλά δεν ήταν οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι (Πηγή).

Τέλος, οι ναπάλμ δεν ανήκουν στη κατηγορία των χημικών Όπλων Μαζικής Καταστροφής (ΟΜΑΚΑ), αλλά πρόκειται για συμβατικές εμπρηστικές βόμβες, εναντίον εγκαταστάσεων και προσωπικού.

Η Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα γεγονότα του 1964

Το Σεπτέμβριο του 1964, συντάχθηκε η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί στη Κύπρο. Όσον αφορά τους βομβαρδισμούς, στη σελίδα 23 – σημείο 80 αναφέρει:

Μτφ: Στις 8 Αυγούστου, λίγες ήταν οι χερσαιες μάχες, αλλά τουρκικά αεροσκάφη έκαναν νέες επιθέσεις στα χωριά Πόμος, Παχύ Άμμος, Λιμνιά, Πόλις, Πηγαίνια, Κάτω Πύργος, Αλευγα, Selain t’ Apo, Μανσούρα και γύρω από τη Κοκκινά, όπου Κυβερνητικά στρατεύματα εικαζόταν ότι βρίσκονταν ή διέρχονταν. Τα αεροσκάφη χρησιμοποίησαν πολυβόλα, πυροβόλα, ρουκέτες, βόμβες και εμπρηστικά (ναπάλμ).

Σε άλλο σημείο (180), ο Γενικός Γραμματέας Γιου Θαντ αναφέρει τις ζημιές κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων:

Η UNFICYP διενήργησε λεπτομερή επισκόπηση όλων των ζημιών σε ακίνητα σε όλο το νησί κατά τη διάρκεια των διαταραχών. Σε 109 χωριά, τα περισσότερα από τα τουρκοκυπριακά ή μικτά χωριά, έχουν καταστραφεί 527 σπίτια ενώ 2.000 άλλα έχουν υποστεί βλάβες από λεηλασίες.

Σε κανένα σημείο της Έκθεσης, δεν γίνεται αναφορά για χρήση χημικών όπλων.

Εν κατακλείδι, είναι τραγικό για ένα Υπουργείο Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας να εκδίδει ανακοίνωση για τα σοβαρά γεγονότα του 1964, όπου χάθηκαν οι ζωές δεκάδων Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων, που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική πραγματικότητα, πιθανότατα στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων.

 

Σημ.: Η εισαγωγική εικόνα του άρθρου απεικονίζει αεροσκάφος F-100 Super Sabre σε αποστολή βομβαρδισμού στο Βιετνάμ. Ανάλογα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν από την ΤΗΚ στη Κύπρο το 1964.

 • iliasr

  Εννιαράκι λοιπόν κι όχι δεκαράκι στον αρθρογράφο. Με κόκκινο στυλό η διόρθωση, με υπογράμμιση η παρατήρηση. Υπογραφή η Ιαβέρισσα.
  ΥΓ: Όταν χάνουμε το δάσος αλλά βλέπουμε το δάσος….

 • Grenadieros

  Οι ναπαλμ στον συμμοριτοπολεμο ΔΕΝ χρησιμοποιηθηκαν κατα ατομων πχ που βαδιζαν σε πορεια αλλα και η οποια περιορισμενη χρηση τους δεν εφερε κανενα αποτελεσμα καθ’οτι οι αντιπαλοι ηταν μεσα στα καταφυγια.Απλα καηκε ο περιξ χωρος απο την οποια βλαστηση.
  Η Νεμεσις ηρθε αργοτερα οταν Ελληνες μηχανικοι εκαναν ιδιοκατασκευη για μετατροπη της «ντακοτας» σε βομβαρδιστικο,χαρις σε αυτο,τις νεες βομβες που ξεφορτωθηκαν στο λιμανι και στον ηρωισμο των Ελληνων πιλοτων ηρθε το τελικο αποτελεσμα.
  Η ιδια η Μ.Ντ.Νταγκλας εδωσε κατοπιν πιστοποιηση για αυτην την κατασκευη (φτιαχθηκε κρυφα στις 15 Αυγουστου,ουτε οι ανωτεροι αξιωματικοι δεν ηξεραν) για μεταφορα εξωτερικου φορτιου.Οι κλαψες των απογονων των ανταρτων οτι δηθεν τους εκαψαν ζωντανους γιαυτο εχασαν κλπ ειναι απλα φαιδροτητες γιατι οι φωτογραφιες δειχνουν ξεκαθαρα κρατηρες-ανατιναγμενα καταφυγια και πτωματα συμμοριτων τριγυρω,η βομβα ναπαλμ αναπηδα 3 φορες σαν «πυρινη μπαλα με οβαλ σχημα» και δεν δημιουργει κρατηρα….αρα «ταβαριτς» μονο ασχετοι σας πιστευουν.

  • Antigonos Gonatias

   Ίσα -ίσα οι <>(μέσα σε εισαγωγικά γιατί έχει καταλήξει να χαρακτηρίζει τον τυπο του όπλου και όχι την ουσία που χρησιμοποιήται) είναι αποτελεσματικές και κατά οχυρών γιατί λόγω του υγρού της μορφής τους μπορεί η καύσιμη ύλη να περάσει απο ανοίγματα οχυρώσεων.Επιπλέον λόγω καύσης <> το οξυγόνο,προκαλώντας ασφυξία(ιδιαίτερα σε υπογείες εγκαταστάσεις)σε μέρη ανέγγιχτα απο την φώτια και έχει και υψηλές εκλύσεις θερμοκρασίας,που μπορεί να προκαλέσουν απώλειες σε κλειστούς χώρους.
   Φορείς αυτού του του όπλου δεν ήταν μόνο τα C-47 αλλά spitfire,τα harvard(ή texan) και προς το τέλος του πολέμου τα SBD2c helldiver της Π.Α.Οι βόμβες που αναφέρεις ήταν άλλου τύπου.Όπλο τύπου Ναπαλμ φτιάχνεις εύκολα και φθηνά.Για τη μεν εμπρηστική ουσία αναμειγνύεις ένα οποιοδήποτε καύσιμο(πετρέλαιο,βενζίνη ή κηροζίνη)με άλλες ουσίες (είτε για να επιβραδύνεις την καύση είτε για να προκαλέσεις προσκόληση σε κάποια επιφάνεια)για το κανιστρό δε, γίνεται χρήση εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου(που δεν κοστίζουν ως κατασκευές).

   Πέραν τούτου φρικαλεότητες διέπραξαν και οι 2 πλευρές.Το γεγονός οτι διαφωνούμε μαζί τους και οτι κάνουν προπαγάνδα ή υπερβάλουν ιστορικά γεγονότα δεν αναιρεί το γεγονός οτι κάποιούς τους έκαψαν ζωντανούς…
   Άσε που αμφιβάλω για το κατα πόσο τέτοια διελκυστίνδα έχει σχέση με αυτό το άρθρο.