Ποιοι είμαστε
Αρχική Απίστευτη γκάφα του ΥΠΕΞ: Ανακάλυψαν επίθεση με χημικά στη Κύπρο το 1964HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

Απίστευτη γκάφα του ΥΠΕΞ: Ανακάλυψαν επίθεση με χημικά στη Κύπρο το 1964

12 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Με αφορμή τον εορτασμό από τους τουρκοκυπρίους της επετείου του βομβαρδισμού της Τηλλυρίας από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ), το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «53 χρόνια από την χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας. Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας«. Είναι αλήθεια πως οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στη Κύπρο και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη μας;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στη kathimerini.gr, διαβάζουμε:

——————————————————————————————————————————————————–

«Με θλίψη καταγράφουμε τους εορτασμούς της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας και μάλιστα του ίδιου του κ. Ακιντζί, για τα 53 χρόνια από την χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας», σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών για τη διοργάνωση στον κατεχόμενο θύλακα των Κοκκίνων στην Κύπρο εορτασμών για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964 με βόμβες ναπάλμ.

«Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας. Όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει το υπουργείο.

———————————————————————————————————————————————————-

Χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Κύπρο το 1964;

Μεταξύ της 8ης και 9ης Αυγούστου 1964, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχοντας πλήρη αεροπορική υπεροχή επιτέθηκε σε πολλαπλούς στόχους γύρω από την Τηλλυρία, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού ελληνοκυπριακών χωριών. Θάνατοι (περίπου 55, εκ των οποίων οι μισοί άμαχοι) αναφέρθηκαν ως αποτέλεσμα των επιθέσεων εναντίον πολλών κατοικημένων τοποθεσιών, μεταξύ των οποίων ο Κάτω Πύργος. Τα τουρκικά αεροπλάνα επιτέθηκαν επίσης σε χώρους που κατείχε η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, σκοτώνοντας αρκετό στρατιωτικό προσωπικό. Στις επιχειρήσεις, χρησιμοποιήθηκαν βόμβες ναπάλμ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει καταγραφεί επίθεση από χημικά όπλα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε κατάπαυση του πυρός που έγινε κατορθωτή στις 10 Αυγούστου.

Μήπως το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί χημικά όπλα τις ναπάλμ;

Οι αμερικανικές και γερμανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν έναν πρόδρομο του ναπάλμ σε φλογοβόλα κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτά τα όπλα δεν θεωρήθηκαν αποτελεσματικά επειδή η βενζίνη των φλογοβόλων ενεργούσαν σαν ένα υγρό, στάζοντας από τους στόχους. Οι στρατιωτικοί ηγέτες αποφάσισαν ότι χρειάζονται κάτι για να καταστήσουν το μείγμα πιο παχύρρευστο για να «κολλάει» στο στόχο.

Η απάντηση προήλθε από μια ομάδα επιστημόνων υπό την καθοδήγηση του Dr. Louis F. Fieser. Δημιούργησαν ένα μείγμα αλουμινίου με ναφθενικό οξύ από αργό πετρέλαιο και παλμιτικό οξύ από έλαιο καρύδας. (Από το «na» από ναφθενικό και «παλμ» από παλμιτικό προκύπτει η λέξη «napalm»). Το νέο μείγμα, όταν συνδυάστηκε με βενζίνη, έκανε για ένα φτηνό, αποτελεσματικό εμπρηστικό όπλο.

Έκτοτε, το μείγμα χρησιμοποιήθηκε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (βομβαρδισμός στρατιωτικών στόχων και ιαπωνικών πόλεων), στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου στο Γράμμο, στο Πόλεμο της Κορέας και στο Βιετνάμ. Οι Τούρκοι πράγματι χρησιμοποίησαν ναπάλμ, αλλά δεν ήταν οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι (Πηγή).

Τέλος, οι ναπάλμ δεν ανήκουν στη κατηγορία των χημικών Όπλων Μαζικής Καταστροφής (ΟΜΑΚΑ), αλλά πρόκειται για συμβατικές εμπρηστικές βόμβες, εναντίον εγκαταστάσεων και προσωπικού.

Η Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα γεγονότα του 1964

Το Σεπτέμβριο του 1964, συντάχθηκε η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί στη Κύπρο. Όσον αφορά τους βομβαρδισμούς, στη σελίδα 23 – σημείο 80 αναφέρει:

Μτφ: Στις 8 Αυγούστου, λίγες ήταν οι χερσαιες μάχες, αλλά τουρκικά αεροσκάφη έκαναν νέες επιθέσεις στα χωριά Πόμος, Παχύ Άμμος, Λιμνιά, Πόλις, Πηγαίνια, Κάτω Πύργος, Αλευγα, Selain t’ Apo, Μανσούρα και γύρω από τη Κοκκινά, όπου Κυβερνητικά στρατεύματα εικαζόταν ότι βρίσκονταν ή διέρχονταν. Τα αεροσκάφη χρησιμοποίησαν πολυβόλα, πυροβόλα, ρουκέτες, βόμβες και εμπρηστικά (ναπάλμ).

Σε άλλο σημείο (180), ο Γενικός Γραμματέας Γιου Θαντ αναφέρει τις ζημιές κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων:

Η UNFICYP διενήργησε λεπτομερή επισκόπηση όλων των ζημιών σε ακίνητα σε όλο το νησί κατά τη διάρκεια των διαταραχών. Σε 109 χωριά, τα περισσότερα από τα τουρκοκυπριακά ή μικτά χωριά, έχουν καταστραφεί 527 σπίτια ενώ 2.000 άλλα έχουν υποστεί βλάβες από λεηλασίες.

Σε κανένα σημείο της Έκθεσης, δεν γίνεται αναφορά για χρήση χημικών όπλων.

Εν κατακλείδι, είναι τραγικό για ένα Υπουργείο Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας να εκδίδει ανακοίνωση για τα σοβαρά γεγονότα του 1964, όπου χάθηκαν οι ζωές δεκάδων Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων, που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική πραγματικότητα, πιθανότατα στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων.

 

Σημ.: Η εισαγωγική εικόνα του άρθρου απεικονίζει αεροσκάφος F-100 Super Sabre σε αποστολή βομβαρδισμού στο Βιετνάμ. Ανάλογα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν από την ΤΗΚ στη Κύπρο το 1964.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.