Το Αστεροσκοπείο διαψεύδει τον Αλ. Τσίπρα. Κάηκαν 26.900 στρέμματα.

6

Στις 16 Αυγ. 2017, ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δήλωσε στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης,πως έχουν καεί 15.000 στρέμματα στην Αττική. 

Δείτε το παρακάτω βίντεο στο 7ο λεπτό.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η καταστροφή είναι περιορισμένη, γιατί τα 15.000 καμένα στρέμματα είναι το 1/10 σε σύγκριση με τη μεγάλη φωτιά του 2009, όπου είχαν καεί 150.000.

Σήμερα (17/8/2017) το Αστεροσκοπείο Αθηνών με επικαιροποιημένο χάρτη που ανάρτησε στο facebook, εκτίμησε την καμένη έκταση, σύμφωνα με την υπηρεσία FIREHUB, σε 26.900.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω των καινοτόμων υπηρεσιών που διαθέτει προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στην πολιτεία παρέχοντας συνεχώς πληροφορίες. Η υπηρεσία FIREHUB ανανεώνει την εκτίμηση της καμμένης έκτασης κάθε φορά που μια νέα δορυφορική πληροφορία συλλέγεται από το κέντρο BEYOND του ΕΑΑ.
Ακολουθεί ο επικαιροποιημένος χάρτης εκτίμησης καμμένων εκτάσεων στον Κάλαμο.
Στην επικαιροποιημένη ανάλυση, η συνολική καμμένη έκταση ανέρχεται στα 26,900 στρέμματα, πάντα με επιφύλαξη λόγω της μέτριας χωρικής ανάλυσης των δορυφορικών εικόνων που έχουν χρησιμοποιηθεί. Στις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση στα 10 μέτρα, οπότε και θα έχουμε μια πολύ πιο ακριβή και ασφαλή εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων.
Σημειώνεται ότι η αρχική αποτίμηση για 39,000 στρέμματα καμμένης γης ήταν μια πρώτη εκτίμηση με βάση την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα, στην οποία υπήρχε κάποια νεφοκάλυψη πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποεκτίμηση ή υπερεκτίμηση σε κάποιες περιοχές του περιγράμματος των καμμένων.
*Παρακαλούμε οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ να επικοινωνούν απευθείας με τους ΕΥ της υπηρεσίας FIREHUB ώστε να έχουν πρόσβαση στις πιο επικαιροποημένες αναλύσεις.»

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω των καινοτόμων υπηρεσιών που διαθέτει προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στην πολιτεία παρ…

Posted by Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών on Donnerstag, 17. August 2017

https://archive.is/Zmlud

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «Στις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση στα 10 μέτρα, οπότε και θα έχουμε μια πολύ πιο ακριβή και ασφαλή εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων».

Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διαψεύδει τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκτίμηση του, κάηκαν 26.900 στρέμματα και όχι «15.000», όπως ο ίδιος ανακοίνωσε.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • anonymous

  Ο Τσίπρας είπε 15.000 σύμφωνα με την τότε εκτίμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τα δεδομένα αλλάζουν φυσιολογικά κατά την διάρκεια μιας έρευνας, οπότε δεν νοείται «ψέμα» σε καμία από τις δύο εκτιμήσεις, της πρώιμης της Πυροσβεστικής και της κατοπινής του Αστεροσκοπείου. Και τα δύο είναι «αλήθειες».

  Όσο για το συμπέρασμα, πράγματι, ακόμα και με 26.900 στρέμματα καμμένα, η καταστροφή τελικά είναι μικρότερη του 2009, στην οποία κάηκαν 150.000.

 • Δεδομένου πως και ο (δεν-ξέρω-τους-βαθμούς) αξιωματικός της Πυροσβεστικής δίπλα του γνέφει καταφατικά, μάλλον παραπληροφόρησή του ήταν παρά παραπλάνηση/διάψευση… Δημιουργείτε εντυπώσεις, μάλλον…

 • pennypr

  Τον Τσίπρα δεν τον νοίαζει ποσα ακριβως στρεμματα κάηκαν, αρκεί που ήταν λιγότερα από όσο κάηκαν το 2009…

  • Σε μισω γιατι προλαβες και το ειπες πριν απο εμενα! :p :p !!11!

  • anonymous

   Μάλλον κάποιους δεν τους νοιάζει γενικά περί καμμένω στρεμμάτων, πυρκαγιών και της αδυναμίας οποιουδήποτε θνητού να περιορίσει την ζημιά στο 0, αρκεί να βρούνε κάτι για να την πούνε στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Και με 1 στρέμμα καμμένο, πάλι θα «πουλούσαν» οργή λαού. Το ίδιο και αν οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι, να ήταν άλλος κυβέρνηση.

 • The Dutch

  Ο τσίπρας έπρεπε να το βουλώσει αν δεν ήξερε ακριβώς (αλλά είναι βλάκας και παρασύρεται από στα παιχνίδια της αντιπολίτευσης αντί να παράγει έργο) πόσα στρέμματα,ωστόσο η δήλωση του έγινε στις 16/08
  ενώ η το αστεροσκοπείο ανακοίνωσε πόσα σρέμματα κάηκαν στις 17/08…
  Εσείς ποιον ακριβώς μύθο καταρρίψατε με το άρθρο;
  Κάνετε πολιτική χωρίς να to καταλαβαίνετε νομίζω,να το κοιτάξετε.