Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Αστεροσκοπείο διαψεύδει τον Αλ. Τσίπρα. Κάηκαν 26.900 στρέμματα.ΔΙΑΦΟΡΑ

Το Αστεροσκοπείο διαψεύδει τον Αλ. Τσίπρα. Κάηκαν 26.900 στρέμματα.

17 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Στις 16 Αυγ. 2017, ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δήλωσε στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης,πως έχουν καεί 15.000 στρέμματα στην Αττική. 

Δείτε το παρακάτω βίντεο στο 7ο λεπτό.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η καταστροφή είναι περιορισμένη, γιατί τα 15.000 καμένα στρέμματα είναι το 1/10 σε σύγκριση με τη μεγάλη φωτιά του 2009, όπου είχαν καεί 150.000.

Σήμερα (17/8/2017) το Αστεροσκοπείο Αθηνών με επικαιροποιημένο χάρτη που ανάρτησε στο facebook, εκτίμησε την καμένη έκταση, σύμφωνα με την υπηρεσία FIREHUB, σε 26.900.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω των καινοτόμων υπηρεσιών που διαθέτει προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στην πολιτεία παρέχοντας συνεχώς πληροφορίες. Η υπηρεσία FIREHUB ανανεώνει την εκτίμηση της καμμένης έκτασης κάθε φορά που μια νέα δορυφορική πληροφορία συλλέγεται από το κέντρο BEYOND του ΕΑΑ.
Ακολουθεί ο επικαιροποιημένος χάρτης εκτίμησης καμμένων εκτάσεων στον Κάλαμο.
Στην επικαιροποιημένη ανάλυση, η συνολική καμμένη έκταση ανέρχεται στα 26,900 στρέμματα, πάντα με επιφύλαξη λόγω της μέτριας χωρικής ανάλυσης των δορυφορικών εικόνων που έχουν χρησιμοποιηθεί. Στις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση στα 10 μέτρα, οπότε και θα έχουμε μια πολύ πιο ακριβή και ασφαλή εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων.
Σημειώνεται ότι η αρχική αποτίμηση για 39,000 στρέμματα καμμένης γης ήταν μια πρώτη εκτίμηση με βάση την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα, στην οποία υπήρχε κάποια νεφοκάλυψη πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποεκτίμηση ή υπερεκτίμηση σε κάποιες περιοχές του περιγράμματος των καμμένων.
*Παρακαλούμε οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ να επικοινωνούν απευθείας με τους ΕΥ της υπηρεσίας FIREHUB ώστε να έχουν πρόσβαση στις πιο επικαιροποημένες αναλύσεις.”

https://archive.is/Zmlud

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, “Στις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση στα 10 μέτρα, οπότε και θα έχουμε μια πολύ πιο ακριβή και ασφαλή εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων”.

Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διαψεύδει τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκτίμηση του, κάηκαν 26.900 στρέμματα και όχι “15.000”, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.