Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Πολάκης δηλώνει βέβαιος ότι οι φωτιές είναι έργο εμπρηστών και παρουσιάζει τα τεκμήριαHOAXES

Ο Πολάκης δηλώνει βέβαιος ότι οι φωτιές είναι έργο εμπρηστών και παρουσιάζει τα τεκμήρια

17 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο Facebook, οι πρόσφατες πυρκαγιές που ακόμη καίνε σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, είναι σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης. Δηλαδή, δηλώνει βέβαιος ότι είναι αποτέλεσμα εμπρησμών.

https://facebook.com/permalink.php?story_fbid=1939940766249395&id=100007004708966&pnref=story

Ο ισχυρισμός του Παύλου Πολάκη, βασίζεται σε άρθρο του thefaq.gr, που με τη σειρά του έχει ως πηγή το news247.gr. H πρώτη ιστοσελίδα έχει τίτλο «Φωτογραφία-ντοκουμέντο ενισχύει τις υποψίες για εμπρησμό στον Κάλαμο» και η δεύτερη «Φωτογραφίες και βίντεο ντοκουμέντο: Ενδείξεις ή αποδείξεις για εμπρησμό στον Κάλαμο;» Καμία από τις δύο δε μιλά με βεβαιότητα για σχέδιο εμπρησμού βάση των ευρημάτων τα οποία ισχυρίζονται πως είναι μια μπουκάλα υγραερίου και δύο κάτοπτρα.

Αν και τα δύο στρογγυλά αντικείμενα φαίνεται να είναι φανάρια παλιού αυτοκινήτου και θεωρητικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά, το κυλινδρικό αντικείμενο δεν είναι μπουκάλα υγραερίου, αλλά πιθανότατα δοχείο διαστολής νερού.

Το συγκεκριμένο δοχείο διαστολής, μοιάζει καταπληκτικά με αυτό που βρέθηκε στο Κάλαμο

Με το κόκκινο βέλος βλέπουμε μια περιμετρική εγκοπή και ακριβώς από κάτω, μια «ραφή». Η τελευταία είναι το σημείο όπου συγκρατείται το λεγόμενο «διάφραγμα» που χωρίζει τη δεξαμενή στα δύο.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, είναι πως τα αντικείμενα έχουν μετακινηθεί (πιθανότατα από το φωτογράφο – δείτε τις διαφορετικές θέσεις των φαναριών στις 2 εικόνες), κάτι που δεν μπορεί να μας δώσει ακριβή εικόνα του πως τα βρήκε αρχικά.

Εάν επρόκειτο για μπουκάλα υγραερίου, το μόνο βέβαιο είναι πως ακόμη και κενή, θα είχε εκραγεί. Εξάλλου, το μέγεθος του δοχείο είναι εξαιρετικά μικρό και δεν μοιάζει με τις μπουκάλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Δοχείο διαστολής

Εξάλλου, υπάρχουν άπειροι ευκολότεροι τρόποι για να βάλει κάποιος φωτιά από το να κουβαλήσει μια «μπουκάλα πετρογκάζ» μαζί με δύο φανάρια στη μέση του πουθενά και να τα τοποθετήσει κάτω από δέντρα που με το φύλλωμα τους εμποδίζουν τον ήλιο.

Τι δηλώνει η Πυροσβεστική;

Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κας Σταυρούλα Μαλλίρη στην ΕΡΤ, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για σχέδιο εμπρησμών.

«Όχι δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Τα αίτια διερευνώνται και θα έχουμε τα αποτελέσματα από τους υπαλλήλους στο τέλος των πυρκαγιών».

Ασυνήθιστα πολλές φωτιές;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως οι πολλές εστίες σε πολλά σημεία της Ελλάδας, δεν μπορεί να είναι τυχαίες. Αν δούμε όμως τις φωτιές στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες τις Μεσογείου, θα διαπιστώσουμε πως επικρατούν ανάλογες και χειρότερες συνθήκες.

https://www.arcgis.com/home/webmap/viewer.html?webmap=df8bcc10430f48878b01c96e907a1fc3
https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/firemap/
http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/fire-news/?q=&from_date=14%2F08%2F2017&to_date=16%2F08%2F2017

http://effis.jrc.ec.europa.eu/static/effis_current_situation/public/index.html

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι επικρατεί στις άλλες χώρες τις Μεσογείου για το διάστημα μεταξύ 8-15 Αυγούστου μέσω τουfires.globalforestwatch.org/map/

Πορτογαλία: 2.501 συναγερμοί φωτιάς

Γαλλία: 617 συναγερμοί φωτιάς

Τουρκία: 1.446 συναγερμοί φωτιάς

Ισπανία: 602 συναγερμοί φωτιάς

Ιταλία: 3.328 συναγερμοί φωτιάς

Ακόμη και η Αλβανία με πολύ μικρότερη έκταση από την Ελλάδα, κατέγραψε 1.615 πυρκαγιές

Στην Ελλάδα, για το αντίστοιχο διάστημα 8-15 Αυγούστου, καταγράφηκαν 760 συναγερμοί πυρκαγιάς

Πυρκαγιές στην Ελλάδα από 1/1/2012 έως σήμερα

Η 14η Αυγούστου εμφανίζεται ως η χειρότερη μέρα για φέτος από άποψη αριθμού πυρκαγιών. Ανάλογα και χειρότερα ξεσπάσματα είχαμε όμως αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν

Από τα παραπάνω δεδομένα είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δεν βιώνει ανεξήγητα υψηλά ξεσπάσματα πυρκαγιών, που θα μπορούσαν κάποιοι να αποδώσουν σε «ασύμμετρες απειλές». Δυστυχώς αυτές τις ημέρες, όλες οι χώρες της Μεσογείου βιώνουν πληθώρα πυρκαγιών και πολλές από αυτές σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ ότι η Ελλάδα.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, είναι μάλλον αυθαίρετο να ακούγονται ισχυρισμοί περί “οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών” που παραπέμπουν σε “ασύμμετρες απειλές”, ειδικά όταν προέρχονται από τα χείλη θεσμικών προσώπων. Θα πρέπει να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από το πόρισμα της πυροσβεστικής, που έχει και την ευθύνη για τις έρευνες, πριν βγουν οποιαδήποτε ασφαλή συμπεράσματα. 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.