Ποιοι είμαστε
Αρχική Αποκαλύφθηκε χάρτης της Βρετανικής Ακαδημίας με απίστευτο ορυκτό πλούτο για την Ελλάδα;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αποκαλύφθηκε χάρτης της Βρετανικής Ακαδημίας με απίστευτο ορυκτό πλούτο για την Ελλάδα;

21 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Σε άρθρο του pronews.gr διαβάσαμε πως έχει αποκαλυφθεί υποθαλάσσιος χάρτης της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, που απεικονίζει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και διαφόρων σπάνιων μετάλλων (ασήμι, χρυσό, χαλκό, ψευδάργυρο, τελλούριο, κοβάλτιο, σπάνιες γαίες). Είναι αλήθεια;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ.

Η Royal Society δημοσίευσε ένα άρθρο για τους μελλοντικούς πόρους των ωκεανών μαζί με ένα διαδραστικό χάρτη ολόκληρης της γης και εξετάζει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ορυκτό και τον γενετικό πλούτο των ωκεανών. Αναφέρει πως  δύο αναδυόμενες κατηγορίες θαλάσσιων πόρων, μέταλλα από το βαθύ ωκεάνιο πάτωμα και την εφαρμογή της γενετικής και των χημικών προϊόντων που παράγονται από τη θαλάσσια ζωή. Ο συνεχώς αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός έχει ανάγκη για μέταλλα για χρήση στα ηλεκτρονικά, τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και νέα φάρμακα, και κυρίως αντιβιοτικά, για τη θεραπεία ασθενειών. Η έρευνα για ορυκτά και χημικές ουσίες από τους ωκεανούς έχει ξεκινήσει σε πολλά μέρη του κόσμου και αυτή η δραστηριότητα είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια.

Στο διαδραστικό χάρτη που δημοσίευσαν, μπορείτε να δείτε πού μπορεί να γίνει εξόρυξη από τη θάλασσα, όπου βρίσκονται μερικά από τα διαφορετικά οικοσυστήματα των ωκεανών. Παρουσιάζει υποθαλάσσια όρη και φαράγγια, κοραλλιογενείς υφάλους και υδροθερμικούς αγωγούς.

Σε κανένα σημείο το δημοσίευμα της Royal Society δεν αναφέρει κοιτάσματα υδρογονανθράκων και ο διαδραστικός χάρτης δεν παρουσιάζει κοιτάσματα.

Μπορείτε να δείτε και να εξερευνήσετε το διαδραστικό χάρτη της Royal Society, σε υψηλή ανάλυση εδώ.

Τι απεικονίζουν τα σύμβολα (που εμφανίζονται στην ελληνική ΑΟΖ)

Ροζ τετράγωνο: περιοχές με πιθανότητα “ψυχρών” υδροθερμικών αγωγών

Μπλε τετράγωνο: υποθαλάσσια φαράγγια

Κίτρινο τετράγωνο: υποθαλάσσια όρη

Πράσινο σκούρο τετράγωνο: υδροθερμικοί αγωγοί

Πορτοκαλί τετράγωνο: κοραλλιογενείς ύφαλοι

 

Τι δεν εμφανίζεται στην ελληνική ΑΟΖ

Πράσινο ανοιχτό τετράγωνο: περιοχές με πιθανότητα πολυμεταλλικών σχηματισμών

Από τα ανωτέρω, το μοναδικό δυνητικά εκμεταλλεύσιμο στοιχείο, είναι οι πολυμεταλλικοί υποθαλάσσιοι σχηματισμοί που περιέχουν μέταλλα όπως χαλκός, νικέλιο, σίδηρο κτλ. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, υπάρχουν σαφείς δυσκολίες τόσο με την υπάρχουσα τεχνολογία εξόρυξης, όσο και με το κόστος της όλης διαδικασίας. Πέρα από τις τεχνολογικές προκλήσεις, έχουν εκφραστεί και ανησυχίες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο μιας τέτοιας επιχείρησης. Πουθενά σήμερα δεν υπάρχει συστηματική εξόρυξη αυτού του είδους, αν και πιθανές μελλοντικές ελλείψεις σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης και τη μείωση του κόστους, μπορούν να οδηγήσουν κάποιες χώρες (πχ Ινδία) ή έχουν ήδη οδηγήσει κάποιες εταιρίες στην αναζήτηση μεταλλευμάτων από το βυθό της θάλασσας.

Συμπέρασμα: Ο διαδραστικός χάρτης που δημοσίευσε η Royal Society, δεν παρουσιάζει κοιτάσματα αλλά τις υποθαλάσσιες περιοχές του πλανήτη (υποθαλάσσια όρη και φαράγγια, κοραλλιογενείς υφάλους και υδροθερμικούς αγωγούς) όπου μελλοντικά μπορεί να γίνει εξόρυξη ορυκτών και χημικών. Ο ισχυρισμός πως ο χάρτης απεικονίζει κοιτάσματα υδρογονανθράκων, καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.