Ποιοι είμαστε
Αρχική Γερμανοί τουρίστες αρνούνται να πληρώσουν γιατί θεωρούν πως οι Έλληνες τούς χρωστάνε;HOAXES FAKE NEWS

Γερμανοί τουρίστες αρνούνται να πληρώσουν γιατί θεωρούν πως οι Έλληνες τούς χρωστάνε;

26 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Κατά καιρούς βλέπουμε δημοσιεύματα με τουρίστες (κυρίως Γερμανούς), που αρνούνται να πληρώσουν για προϊόντα και υπηρεσίες στη χώρα μας με το αιτιολογικό πως η Ελλάδα χρωστά λόγω δανείων στις χώρες τους. Το τελευταίο παράδειγμα, κάνει λόγο για Γερμανούς τουρίστες στη Κρήτη που αρνήθηκαν τουλάχιστον σε 3 περιστατικά να πληρώσουν κόμιστρα ταξί. Είναι όμως αλήθεια;

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”comments-o”]ΜΙΞΗ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ[/icon_list_item] [/icon_list]

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Στο newsbomb.gr διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Είναι γεγονός πως δημοσιεύματα για τουρίστες που αρνούνται να πληρώσουν διότι θεωρούν πως η Ελλάδα τους χρωστάει, εμφανίζονται κατά καιρούς στο διαδίκτυο, χωρίς να επιβεβαιώνονται πάντα. Το 2016, διαβάζουμε για περιστατικό με Γερμανούς τουρίστες που αρνήθηκαν να πληρώσουν ταξί στο Ηράκλειο. Το 2015, Γάλλοι αρνήθηκαν να πληρώσουν εισιτήριο σε αρχαιολογικό χώρο στη Ρόδο και το 2012, πάλι Γερμανοί αρνήθηκαν να πληρώσουν λογαριασμό σε νυχτερινό κέντρο. Σε κάθε περίπτωση, η δικαιολογία ήταν πως η Ελλάδα τους χρωστάει λόγω δανείων. Το κατά πόσο αυτά τα δημοσιεύματα είναι έγκυρα, είναι αδύνατο να διαπιστωθεί λόγω παρέλευσης χρόνου.

Στο πρόσφατο περιστατικό των Χανίων όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα παρουσιάζει το News Bomb. Για να εξακριβώσουμε τι ακριβώς συνέβη, μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Χανίων, κ. Ηλία Καραπατάκη.

Πριν λίγες ημέρες, μια Γερμανίδα τουρίστρια θέλησε να πάρει ταξί για να μεταβεί στο Ακρωτήρι. Όταν διαπίστωσε πως το όχημα δεν έφερε τιμοκατάλογο για τα κόμιστρα προς δημοφιλείς προορισμούς, δημιούργησε μικροεπεισόδιο με τον οδηγό, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα χρωστά στη Γερμανία. Ο οδηγός προσβεβλημένος, αρνήθηκε να τη μεταφέρει και η γυναίκα επιβιβάστηκε στο 2ο ταξί που περίμενε στη πιάτσα. Πράγματι, ο δεύτερος ταξιτζής την μετέφερε στο προορισμό της, αλλά επειδή ο τιμοκατάλογος ανέφερε χρώση 16 και το ταξίμετρο έγραψε 18, ξαναδημιούργησε θέμα, χωρίς αυτή τη φορά να αναφερθεί σε χρέη της Ελλάδας προς τη Γερμανία. Κατόπιν επεμβάσεως αστυνομικού που βρισκόταν στο σημείο, η Γερμανίδα άφησε 20 ευρώ στον οδηγό, δίχως να ζητήσει ρέστα και απομακρύνθηκε.

Επειδή το δημοσίευμα αναφέρει τουλάχιστον 3 ανάλογα κρούσματα στα Χανιά από Γερμανούς τουρίστες, ο κ. Καραπατάκης μας είπε πως αυτό είναι το μοναδικό περιστατικό που έλαβε χώρα στη πόλη. Όταν ρωτήσαμε αν γνωρίζει ανάλογα παλιότερα συμβάντα, μας ανέφερε για ένα περιστατικό που είχε ακούσει στη τηλεόραση και έλαβε χώρα πέρυσι στο Ηράκλειο. Μας ζήτησε ωστόσο να αναφέρουμε πως οι τουρίστες γενικότερα, παζαρεύουν τις τιμές με τους οδηγούς ταξί, κάτι που δεν συνηθιζόταν παλιότερα.

Γίνεται εύκολα κατανοητό πως η χρήση ισχυρισμών από ιστοσελίδες που περιλαμβάνουν Γερμανούς τουρίστες που επανειλημμένα αρνούνται να πληρώσουν για προϊόντα και υπηρεσίες στη χώρα μας, παρουσιάζεται με ανακριβή, υπερβολικό και μερικές φορές ψευδή τρόπο, προκειμένου να αποσπάσουν τα πολυπόθητα «κλικ» που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους.

Fact-check for the sake of Democracy