Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ΕΡΤ διορθώνει το λάθος της για την Εσθονία, με ένα νέο.HOAXES FAKE NEWS

Η ΕΡΤ διορθώνει το λάθος της για την Εσθονία, με ένα νέο.

26 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Πολύς ντόρος έγινε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη στην Εσθονία και με τα κράτη της ΕΕ που συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονία και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα από δεκάδες ενημερωτικές σελίδες και, το χειρότερο, από τα κρατικά ΑΜΠΕ και ΕΡΤ. Εκ των υστέρων φαίνεται πως κάποιοι προσπάθησαν να διορθώσουν τη “γκάφα τους”, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αλλαγή στο δημοσίευμα της ΕΡΤ.

Στις 23 Αυγούστου, η ιστοσελίδα της ΕΡΤ, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Μόνο οκτώ από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. στο συνέδριο στο Ταλίν (video)”.

Σήμερα, αυτός ο τίτλος έχει αλλάξει και αναγράφει «Μόνο οκτώ από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. προσυπέγραψαν τη διακήρυξη στο Ταλίν (video)”.

Το δημοσίευμα αυτό, το “διορθωμένο”, παραποιεί και αυτό την αλήθεια. Ας δούμε γιατί.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Εσθονίας, αλλά και της απάντησης που λάβαμε τόσο τηλεφωνικά, όσο και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την εκπρόσωπο τύπου κα Katrin Lunt, συνολικά στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος 19 χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Αυστρία.

Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή.
Στις 23 Αυγούστου 2015 διοργανώθηκε μια διάσκεψη στο Ταλίν, αφιερωμένη στην επέτειο της υπογραφής συμφώνου Μολότωφ – Ρίμπεντροπ. Στην διάσκεψη αυτή, οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Δικαιοσύνης οκτώ χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Γεωργία) υπέγραψαν ανακοίνωση – ψήφισμα στην οποία προτείνουν τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου για τη διερεύνηση των κομμουνιστικών εγκλημάτων. Council for Investigation of Crimes of Communist Regimes (CICROC)

Το 2016, και πάλι στις 23 Αυγούστου στο Ταλίν συναντήθηκαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης 5 κρατών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία) και υπέγραψαν την ίδια κοινή δήλωση – ψήφισμα ζητώντας (όπως και την προηγούμενη χρονιά) τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου για τη διερεύνηση των κομμουνιστικών εγκλημάτων. (Πρωτοβουλία CICROC)

Φέτος οι υπουργοί 8 χωρών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση – ψήφισμα (Πρωτοβουλία CICROC) ζητώντας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, την διερεύνηση των κομμουνιστικών εγκλημάτων.

Η ανακοίνωση των οκτώ αναφέρει ρητώς πως στη συγκέντρωση ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία CICROC τους εκπροσώπους πολλών χωρών της Ε.Ε. και κάνει αναφορά για την πρωτοβουλία του 2015.

Μετάφραση
Σήμερα, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργείων δικαιοσύνης πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία ίδρυσης συμβουλίου για τη διερεύνηση εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων (CICROC) που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ταλίν στις 23 Αυγούστου 2015. Σκοπός του CICROC είναι να αποκαλυφθούν τα πιο απεχθή εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων, να αναγνωριστούν οι ένοχοι και να διευκολυνθεί η διεθνή συνεργασία στον τομέα αυτό, για τη συνειδητοποίηση των θηριωδιών που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα και μέσω αυτών να υπάρξει συμβολή στη βελτίωση ανάλογων ερευνών και διώξεων. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση πως οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στη πρωτοβουλία CICROC συνεχίζουν τη συνεργασία τους για την (επίσημη) καθιέρωση του CICROC.
Οι εκπρόσωποι των χωρών εξέφρασαν το σεβασμό τους για όλα τα θύματα από απολυταρχικά και αυταρχικά καθεστώτα.

Η κοινή δήλωση – ψήφισμα που υπέγραψαν οι παραπάνω χώρες ΔΕΝ είναι η διακήρυξη του συνεδρίου που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία, όπως ισχυρίζεται η ΕΡΤ με το διορθωμένο κείμενο της.

Η ΕΡΤ διόρθωσε το άρθρο της, (μόνο 8 χώρες παρευρίσκονταν στο συνέδριο στο Ταλίν) με ένα νέο λάθος. Τώρα ισχυρίζεται πως το ψήφισμα των οκτώ (CICROC) είναι διακήρυξη του συνεδρίου που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αλλά το ψήφισμα δεν έχει καμιά σχέση με το συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονία.

Λάθος στο λαθος και ας ελπίσουμε πως θα διορθώσουν την διόρθωση.

Fact-check for the sake of Democracy