Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτά τα γαϊδουράκια ΔΕΝ είναι στη Σαντορίνη.HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτά τα γαϊδουράκια ΔΕΝ είναι στη Σαντορίνη.

26 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Όπως έχουμε αποδείξει πολλές φορές, είναι αρκετά εύκολο να κατασκευάσεις ένα ψευδές δημοσίευμα. Απλά παίρνεις εντυπωσιακές φωτογραφίες και γράφεις ότι σου κατέβει. Αυτό συμβαίνει και με το παρακάτω κατάπτυστο και συκοφαντικό δημοσίευμα που μας παρουσιάζει άσχετες φωτογραφίες σαν απόδειξη για την κακομεταχείριση στα γαϊδουράκια της Σαντορίνης.

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο 24wro.com.grdiaforetiko.grpiraeuspress.grthesecretrealtruthtastv.grtaz.grscoops.gramunanet.comalldaynews.gr, και sahiel.gr

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου είναι αρκετό να βρεθεί ένας που θα δημοσιεύσει ένα ψέμα και πολλοί θα τρέξουν να το αναπαράγουν για να πάρουν μερίδιο από την επισκεψιμότητα. Οι παραπάνω φωτογραφίες που δημοσιεύει το 24wro.com.gr και αναπαράγουν πολλές ιστοσελίδες και blοgs, δεν έχουν καμιά σχέση με την Σαντορίνη.

Στην πρώτη φωτογραφία (με το αυτοσχέδιο χαλινάρι από σχοινί), βλέπουμε ένα γαϊδουράκι που προσπάθησε να σώσει η οργάνωση ISPCA, στο Κορκ της Ιρλανδίας, αλλά δυστυχώς ο “Mucci” δεν τα κατάφερε γιατί προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα.
https://archive.is/xmVkQ

Η δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε ένα γαϊδούρι που εργάζεται σε μια βιοτεχνία τούβλων στο Νεπάλ, μεταφέροντας τούβλα από και προς τον κλίβανο. Μόνο στη κοιλάδα του Κατμαντού υπάρχουν 125 κλίβανοι τούβλων και υπολογίζεται πως στις βιοτεχνίες τούβλων εργάζονται 60.000 παιδιά και 1500 ιπποειδή (άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια). Στο Νεπάλ δεν υπάρχουν νόμοι που να απαγορεύουν την κακομεταχείρισή τους και τα ιπποειδή δεν λαμβάνουν τη βασική φροντίδα, φαγητό νερό, ανάπαυση και καταφύγιο.
https://archive.is/PvBVw

Αυτές τις φωτογραφίες μας τις παρουσιάζουν σαν απόδειξη για την κακομεταχείριση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη. Το 24wro.com.gr δεν δίστασε να προσθέσει και το λογότυπο του, μην τυχόν και του κλέψουν τις κλεμμένες φωτογραφίες. Στα παλιά τους τα παπούτσια αν συκοφαντούν τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό και γενικότερα δημιουργούν πρόβλημα στον τουρισμό της Ελλάδας.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.